Ce „a uitat” Dăncilă la întâlnirea cu Timmermans: „E dezamăgitor că…”

Foto © European Union 2017 - European Parliament

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis, pe 22 februarie, premierului Viorica Dăncilă o scrisoare prin care îşi exprimă ”dezamăgirea” că problema ordonanţelor de urgenţă nu a fost ridicată în întâlnirea pe care cei doi au avut-o pe 7 februarie, la Bruxelles.

„Dragă prim-ministru, vă scriu pentru clarificări despre cele două ordonanţe guvernamentale de urgenţă privind procedurile în cazul desemnării de către ţări a procurorilor Biroului procurorului european şi privind legile justiţiei în general şi în special pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că dialogul deschis este calea pentru a progresa referitor la problemele privind statul de drept în general şi MCV, în particular. Prin urmare, este o surpriză şi oarecum o dezamăgire că nu a fost ridicată problema noilor ordonanţe guvernamentale de urgenţă”, se arată în scrisoarea transmisă de Frans Timmermans premierului Viorica Dăncilă, intrată în posesia mediafax.ro.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene susţine că aceste probleme au o relevanţă directă în contextul preocupărilor care durează de mult timp, evidenţiate în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Timmermans reaminteşte că în raport au fost expirmate preocupări referitor la Secţia pentru investigare a infracţiunilor din justiţie.

„Prima recomandare, în raportul din ianuarie 2017, a fost «să fie creat un sistem solid şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, în conformitate cu asistenţa oferită de Comisia de la Veneţia». De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea Legilor justiţiei în conformitate cu recomandările formulate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi de către Comisia de la Veneţia şi de Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO). În plus, raportul a evidenţiat preocupări legate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, din punctul de vedere al independenţei justiţiei. Prin urmare, ordonanţele par să intre direct în contradicţie cu substanţa raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi din punctul de vedere al lipsei consultărilor şi al modului rapid de adoptare”, potrivit sursei citate.

Frans Timmermans cere ca autorităţile române să se abţină de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinut de ţara noastră de-a lungul anilor.

„Acum, devine chiar urgent pentru România să reia procesul de reforme. Acest lucru înseamnă un parcurs înainte, nu înapoi, şi abţinerea de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor. Cel mai bun punct de început rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, apelul de oprire a schimbărilor şi un nou început pe baza consultărilor adecvate şi a expertizei din străinătate. Prin contrast, actuala situaţie generează noi preocupări”, a încheiat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 6-7 februarie 2019, în cadrul căreia a avut o întrevedere bilaterală şi cu prim-vicepreşedintele Comisei Europene, Frans Timmermans.

 

Scrisoarea în limba engleză:

Dear Prime Minister,

I am writing to you for clarification about the two Government Emergency Ordinances on the nomination procedures for the European Public Prosecutor Office national prosecutors and on the justice laws adopted by the government on 19 February 2019.

When we met on 7 February, I underlined that a full and open dialogue was the way to progress on rule of law issues in general and the Cooperation and Verification Mechanism in particular.

It comes therefore as a surprise and somewhat of a disappointment that the issue of the new Government Emergency Ordinances was not raised. These issues are of direct relevance to long-standing concerns raised under the Cooperation and Verification Mechanism and endorsed by the Council of Ministers. The first recommendation of the January 2017 report was “Put in place a robust and independent system of appointing top prosecutors, based on clear and transparent criteria, drawing on the support of the Venice Commission”. The Commission has also recommended that the Justice Laws are revised in line with recommendations under the Cooperation and Verification Mechanism, and from the Venice Commission and Europe’s Group of States Against Corruption (GRECO). In addition, the report highlighted concerns about the Section for the Investigation of Infractions in the Judiciary from the standpoint of judicial independence. The Ordinances therefore seem to directly contradict the Cooperation and Verification Mechanism report in substance, as well as in terms of the lack of consultation and suddenness of their adoption.

Yours sincerely,

Frans Timmermans

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

27 de Comentarii

  1. vezi-ti barna din propri ochi si apoi uita-te la paiul din ochii altora. olandezul sa se uite in ograda lui, el fiind ales cu 5% la el acasa si apoi sa ceara detalii celor care au fost alesi cu cca. 47%, la o populatie de 7-8 ori mai mare decat a olandei

    • @eu: cine dracu ti-au fost tie profesori de matematica si geografie sa ii dam afara din invatamant pentru a evita prostirea altor romani? De cand 3.2 milioane de romani cat au votat PSD in 2016 reprezinta „47%” din populatia Romaniei si de cand 19,6 milioane de romani sunt de „7-8” ori mai multi decat 17 milioane de olandezi?! Sincer eu asemenea tip de prostolea ca in gradina ciumei rosii nu am mai vazut pe toate continentele si am calatorit pe toate. Isi fac cruci probabil si extraterestrii!

    • Draga Timmernanns, în calitatea ta de milog Soros nu ai dreptul să știi f multe despre modul în care state independente își fac legislația.Un stat suveran nu are nevoie dse sfatuirile tale de bătrîn senil care, ca și Ceaușescu, se pricepe la toate.Ia un vin cu Juncker și calmează-te .Ca un s pirit de sclkabv ce ești, evident că nu ai îndrăzni să te adrsezi așa stăpînilor tăi din Olanda, Franța sau Germania

    • da….debiteaza „rezistentul” tefelist, sorosist, onegist, corporatist naimit spalat pe creier: „avem nevoie de ue”…”vrem o tara ca afara”….da….. avem nevoie de ue….sa ne fure economia….sa ne exploateze resursele…sa ne ia forta de munca calificata…sa ne de-a „valori” pretioase : desfrau, droguri si homosexuali…sa ne aduca invazie musulmana si africana sa-i intretinem pe banii nostri….da. avem nevoie de ue pentru toate aceste „binefaceri”….

    • #misu – Bai, bovis, iar te bagi in ciorba ca musca in dosul calului. 47% dintre cei care au votat, nu din totalul populatiei Romaniei. Compararea populatiilor Romaniei si Olandei este – desigur – o exagerare. Dar este irelevanta in contextul acestei discutii. Si daca esti atat de „calatorit” pe cat zici, inseamna ca din ce ai vazut/auzit nu prea s-a lipit nimic de tine. Ma rog, nici nu prea avea cum sa se lipeasca ceva de o persoana lipsita de cel mai elementar bun simt. Pentru ca numai lipsa bunului simt te determina sa-i numesti pe cei care nu-ti impartasesc opiniile cu tot felul de invective tip „ciuma rosie” (sintagma utilizata in propaganda nazista). Daca nu ai fi cine esti (si ti-am zis cine esti) as fi fost interesat sa aflu de unde stii ca extraterestrii ar fi crestini, pentru ca doar crestinii isi fac cruce cand se minuneaza de ceva, dar asa, imi dau seama ca afirmatia respectiva este o galma ce s-ar vrea batjocoritoare, dar nu reuseste sa treaca de pragul ridicolului de prost gust.

    • Franț dă declarații numnai sub imperiul etnobotanicelor made in Holand. De-aia e ciuudat mereu ce spune.

  2. A big, big Mu..E micutului Timmermans al carui partid a obtinut 5% la ultimile alegeri in Olanda. Cand Pruna a dat ordonanta noaptea ca hotii nu a mai sarit taratorul de cioc in sus cum ca vezi Doamne s-a incalcat independenta justitiei.

    • @gelu: ce OUG a dat Pruna noaptea ca hotii? Numarul si obiectul OUG il stii, sau doar minciuni? Pruna nu face parte din PES-ul lui Frans ca Veorica si PSD, Pruna nu i-a mintit in fata pe Frans si PES ca Veorica si Liviulica la Madrid! Intelegeti diferenta ai sanse sa te ridici pe scara evolutiei, nu o intelegi asta e!

    • Nibcibos e bou vacii tale!!! „Ministrul Pruna despre adoptarea OUG pentru modificarea legii Cp si a Cpp: Un pas important catre stabilitate legislativa
      de I.B. HotNews.ro
      Joi, 19 mai 2016, 0:28 Actualitate | Esenţial

      Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, sustine ca adoptarea de catre Guvern a ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala reprezinta „un pas important catre stabilitate legislativa fara de care nu exista predictibilitate in actul de justitie”, potrivit Agerpres.

      „Guvernul a adoptat azi o ordonanta de urgenta prin care rezolva restante importante: modifica dispozitii ale Codului de Procedura Penala declarate neconstitutionale incepand din 2014 si transpune si cateva directive europene care aveau termene de mult depasite. Cred ca e un pas important catre stabilitate legislativa fara de care nu exista predictibilitate in actul de justitie”, a scris Raluca Pruna, miercuri seara, pe Facebook.
      Executivul a adoptat in sedinta de miercuri ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala.””

    • @gelu: hai sa folosim argumente si sa lasam mamele in pace ca a ta chiar a tras lozul necastigator in ceea ce te priveste. Imi pare rau ca nu mi-am dat seama din prima ca tu esti analfabet functional, nu intelegi ce citesti. Timmermans nu a zis ca faptul ca procedura prin care guvernul da OUG-uri incalca independenta justitiei, ci ca precederile OUG-ului lui Tudorel o incalca! Dupa mintea ta lipsa, data la care un site publica stirea este data la care s-a dat OUG-ul? Vrei sa imi demonstrezi ca Pruna a dat OUG „noaptea ca hotii” da-mi orele cu sedinta de guvern in care s-a adoptat OUG, nu ce publica nu stiu ce site si demonstreaza-mi cum OUG 6/2016 incalca independenta justitiei, ca eu cum ordonanta lui Tudorel o incalca iti demonstrez articol cu articol. Asta ai sustinut tu in primul comentariu: ca OUG 6/2016 a fost data noaptea ca hotii si incalca independenta justitiei! Deci demonstreaza!

  3. „Uituca” sarmana analfabeta Veorica!
    Rusine, Timmermans, ai nevoie de voturile aduse de PSD, altfel va manaca PPE cu fulgi cu tot!
    Va faceti de rusine cu PSD in UE, dar aveti nevoie de 32 de votutri in PE!
    Cine insa „lipseste” din acest scandal urias, pentru ca azi au vorbit despre OUGul pe Justitie doar Veorica si Dragnea?
    Tudorel, slugarel, evident!
    Tace chitic, l-au trimiis departe de Minister, a plecat la Bilantul Curtii de Apel Timisoara unde a fost asteptat cu proteste si RAHAT turcesc, cu diverse arome, la intrare!!!
    Rusine, sluga de penali!

  4. convingerea generala este ca doamna dancila are doar o vaga cunostinta despre ceea ce se petrece cu adevarat prin juru’ dumneaei ..

  5. Domnule Timmermans ce dezamagire a fost pentru noi românii “democrația” europeană nu vă spunem fiindcă râdeți în pumni de noi de 12 ani de cât am fost atât de naivi și creduli. Nu că ar fi fost bine să nu intrăm în UE. Dar nu am crezut nici o clipă că în marea familie a “competiției” europene ești mințit privit în ochi și cum întorci capul ești furat. Până ne-am lamurit că dacă nu ții mâna pe pormoneul din buzunar rămâi fară el, că consens înseamnă să votezi ca Germania, că tot ce ai dat sau ai cedat, pe cuvântul și promișiunea marilor Europei că vei primi înzecit, este pierdut definitiv am ramas în fundul gol. Primim în schimb zilinic observații și morală și nuiele la fund. De la hoț, excroc și nesimțit sâ nu te aștepți niciodată la schimbare.

  6. Parca vasilica nu a fost dezamagita de atati barbati,las sa mai dezamageasca si ea!

    • #Contele … – Conte, trebuie sa inteleg ca i-ai tinut si lumanarea si rabojul Vasilicai la capitolul „Barbati”. Dezamagitoare ocupatie pentru un astfel de rang. In plus, stiam ca nobilii au onoare, iar prin postarea de fata dovedesti ca nu ai asa ceva. Mitocanismul aluziei este grosier si lipsit de umor, ca, de altfel, si nick-ul pe care ti l-ai ales. Ce-ar fi sa mai reconsideri, altfel risti sa intri in aceeasi categorie cu alde „misu”, „lili” si alti cativa imunzi care polueaza acest site.

    • @Omul care trece :Nea Gaftoane,sa ma pupi!Reseteaza-te,dereglatule!

  7. MCV-ul ala din care ati scos toate problemele legate de protocoalele secrete si aveti nesimtirea sa vorbiti despre „ingrijorari” legate de „independenta justitiei”… mai mult, comisia aia Greco a avut neobrazarea sa spuna ca ar trebui sa amendam CONSTITUTIA. Cu lipsa de respect aferenta, hai sictir!

  8. Unii n-au auzit de Ordonanța de urgență nr. 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal ,data de Pruna, Ciolos-guvernul „meu”? De ce au tacut atunci? meseria…?
    MCV este caduc,expirat din 1 ian 2010,deci nul absolut.Parlamentul Ro nu l-a ratificat niciodata!
    Adios si-un praz verde Timmermans !
    Astept sa inceapa unii iarasi cu „tiraspolean”,insulte potrivit caracterului similiar Dide, Ceausescu etc.

  9. Dle Timmermans cand ve-ti ridica obiectia cu privere la faptul ca nu toti cetatenii romani de rand va anunta … inainte de a merge la WC! Este ridicol, umilitor si abuziv ca un mahar UE sa conditioneze o tara cand doreste si cum doreste! Spunetii ipochimenului ca tarile sunt independente si sunt singurele in masura sa-si stabileasca politicile guvernamentale, cu atat mai mult atunci cand, acestea constata ca institutii guvernamentale platite cu bani bugetari(si cu foarte multi bani bugetari) incalca drepturile si libertatile fundamentale ale omului! Transmitetii acestui neavenit ca potrivit art. 1 alin. (1) din CONSTITUTIE, ROMANIA este „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil” Este inadmisibil ca un terchea berchea sa intrevina in politica interna a unui stat si mai ales sa incite la nerespectarea cosntututiei! Probabil ca daca justitia romaneasca se va autosesiza despre faptul ca acesta instiga la ura si revolta, va pune din nou cateii sa invoce ca el beneficiaya de imunitate si privilegii! Asa ca : IESI AFARA JAVRA ORDINARA este ceea ce putem sa-ti transmitem!

  10. daca domnul si altii ca el ar primi un astfel de raspuns:”
    Spuneţi-mi ce-i dreptatea? – Cei tari se îngrădiră
    Cu-averea şi mărirea în cercul lor de legi;
    Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum conspiră
    Contra celor ce dânşii la lucru-i osândiră
    Şi le subjugă munca vieţii lor întregi.”
    Poate si noi ne-am saturat de atentia lor atunci cand suntem pagubiti prin alimente de mana a II a la pret de I. De toate privatizarile impuse ca sa nu spunem impartite intre ei…

  11. Vecinii de la CL,protejati de Politia din Iasi,acum, dupa orele 12 m-au inundat din nou.Pe balcon, celalalt vecin zdrangane la chitara electrica.La telefonul fix,cind sun sau sunt sunata nu sunt auzita.3 exceptii in ultimile 40 de zile.Ultima exceptie adineauri,cind am cerut numarul de la sectie,la118932.Cind am sunat la Politie,din nou nu eram auzita.Nu credeti ca unii din Politie isi bat joc,si nimeni nu le spune nimic ?

  12. La orele 2 fara citeva secunde au declansat acea „arma,dispozitiv,pe care,cel care este in casa,il
    poarta la el.Politia nu are capacitatea sa confiste o asfel de „arma ? Sau nu vrea,si nimeni nu
    zice nimic.Eu nu mai pot sta in casa in astfel de conditii.Statul are niste obligatii fata de cetatenii sai.

  13. Ma Timmermans, n-ar fi mai bine cu un guvern numit de voi, ca va scuteste de a da ordine! Ala numit de voi face si drege dupa cum i-ati facut voi programul. Pe Csalosz nu l-ati chemat niciodata la ordin si a dat multe OUG pe justitie! Numai la Codul Penal a modificat 150 de articole! Desfintati dracului Romania si gata! Ce mai trebuie o tara! Si asa aveti toate bogatiile si afacerile de pe teritoriul ei!

  14. Acum 7-8 minute au deschis acea „arma electomagnetica asupra mea,dupa care s-a auzit zdranganeala
    la chitara electrica.Sectia de Politie este la citeva sute de metri de bloc.Daca Politistii ar fi fost corecti,puteau s-o confiste,imediat ce mi-am dat seama,cu ajutorul motanelului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.