Viitoarea lege a minelor, aur pentru companiile care sapă în Apuseni

Proiectul de lege al minelor, pus în dezbatere publică de Executiv, prevede acordarea unor privilegii fără precedent pentru companiile miniere, susține Mining Watch România. Conform organizație, cetățenii vor putea fi expropiați forțat în cazul în care nu doresc să vândă casele sau terenurile pe care se pot face exploatări. ”Este un semnal periculos, iar legea oferă corporațiilor miniere putere supremă: declararea proiectelor miniere ca fiind de interes public național și exproprierea localnicilor care nu vor să-și vândă proprietățile.
Vechea lege specială pentru Roșia Montană revine pe agenda Guvernului și este extinsă întregii industrii miniere (de la exploatările de cărbune la cele de nisip, piatră sau aur). Corporațiile miniere obțin astfel tot ce și-au dorit vreodată”, spun cei de la Mining Watch România. Conform articolului 3 din proiect, resursele minerale de interes public naţional sunt acelea care corespund următoarelor criterii: susţin dezvoltarea infrastructurii naţionale; contribuie la asigurarea independenţei energetice a ţării; contribuie la dezvoltarea economică naţionala. La articolul 4 se stipulează că declararea resurselor minerale in categoria celor de interes public naţional si local precum şi actualizarea acestora, se face de către Guvern, la inițiativa ministerului de resort, sau a altor autoritati publice, cu avizul autorităţii competente. La articolul 29, alineatul 1), se arată că ”în cazul activităților miniere având ca obiect resurse minerale de interes public naţional, exproprierea se face în condițiile legii, la propunerea ministerului de resort, în cazul titularilor companii/societăţi naţionale aflate în subordinea/coordonarea/autoritatea acestuia sau a autorității competente în celelalte cazuri”. La alineatul 2), se spune că exproprierea dispusă se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, cu modificările şi completările ulterioare.
“Guvernul se pune într-o poziție de putere, arogându-și dreptul de a decide unilateral dacă un proiect minier privat poate fi declarat de interes public național și implicit ca acea companie să beneficieze de procedura de expropriere pentru cauză de utilitate publică. Practic, Guvernul devine instrumentul de forță al industriei miniere, prin care orice proprietar de teren, pădure sau locuință ce refuză să vândă, ar fi forțat să cedeze în fața oricărei companii, fie că exploatează piatră, nisip sau aur. În condițiile numeroaselor condamnări, acuzații și suspiciuni de corupție a funcționarilor publici și a oamenilor politici ce sprijină necondiționat industria minieră, Mining Watch România invită cetățenii să se implice activ pentru a opri acest proiect legislativ dezastruos pentru dezvoltarea sănătoasă a României,  a declarat Roxana Pencea Brădățan, reprezentant Mining Watch România.
Proiectul de lege a fost coordonat direct de către Secretariatul general al Guvernului (SGG). condus de Toni Greblă și de Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă. Potrivit celor de la Mining Watch, munca efectivă a fost realizată de o comisie interministerială, sub supravegherea lui Bogdan Găbudeanu, fost funcționar public care acum se află (simultan) și în serviciul Guvernului și al Deva Gold, operator minier ce vrea să exploateze cu cianură aurul de la Certej. Bogdan Găbudeanu a fost detașat special la Guvern pentru a lucra la legislația minieră. Toni Greblă a inițiat în 2009 primul proiect de lege care prevedea că orice investitor privat cu o licenţă de exploatare minieră va avea dreptul să exproprieze cetățeni de bunuri imobile dobândite legal. Proiectul său a fost respins în urma presiunii publice, dar a fost reluat în cea mai mare parte de alte două propuneri legislative eșuate: celebra lege specială pentru Roșia Montană (2013) și legea minelor respinsă la rândul său în Marțea Neagră (10 decembrie 2013).
Cei de la Mining Watch susțin că de această nouă lege ar beneficia în egală măsură Roșia Montană Gold Corporation, Deva Gold (Certej) sau Samax România (Rovina). Toate aceste companii, care în prezent întâmpină dificultăți majore, primesc un cec în alb pentru viitor. ”Guvernul României poate ajunge la un compromis cu Gabriel Resources în arbitrajul de la Washington doar dacă oferă garanții palpabile companiei miniere. Prin urmare, Guvernul schimbă acum legea, astfel încât exploatarea de la Roșia Montană să devină legală. Acest lucru este atât mai presant cu cât Licența 47/1999 va expira în luna iunie a acestui an. Planurile Deva Gold sunt tot mai încurcate după ce Tribunalul Cluj a anulat planul de urbanism al proiectului minier Certej și după ce Ministerul Apelor și Pădurilor a suspendat procedura de scoatere din fondul forestier național a 56 de hectare de pădure. Singura șansă de a avansa este această nouă lege care aduce derogări inclusiv de la Codul Silvic. Samax România va beneficia direct de eliminarea obligativității realizării de studii de impact asupra mediului, a planului de refacere a mediului, a studiului de evaluare a impactului social și planului de atenuare a impactului social. De altfel, compania minieră tocmai a anunțat că nu a reușit să atragă pe bursă cele 10 milioande de dolari necesare realizării acetor studii”, spun cei de la Mining Watch.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4569 Articole
Author

4 Comentarii

  1. daca exploatarea petrolului nu o putem sista, totusi ar fi bine ca sa lasam muntii in pace, nu-i numai poluarea este si o lume a cristalelor pe care ar fi bine sa n-o tulburam,

  2. Cat mai trebuie ca romanii sa isi dea seama ca voteaza cele mai jegoase caractere cei mai mari banditi si tradatori din istoria tarii care le vinde viitorul nepotiilor lor

    • Cat mai trebuie ca romanii sa isi dea seama,printre alte vrajeli, la ce serveste,cu adevarat,vrajeala „luptei cu coruptia” si „independenta” justitiei care,de cativa ani incoace,dupa vrajeala aia cu „revolutia portocalie”,i-a cuprins intr-o mare agitatie pe tovarasii parteneri. Cu toate ca „revolutia” aia care,cica,condamna comunismul si elimina ramasitele de trista amintire,s-a fasait lamentabil dupa ce a nenorocit tzara,smecheria si-a atins scopul,tinandu-l pe Basalau,de doua ori,la butoane,timp suficient ca tovarasii „prieteni”,pe langa reactivarea securistilor autohtoni cei mai scarbosi si alaturarea lor la interese,sa impaneze toate institutiile de forta ale statului cu multi alti domni-tovarasi,tradatori obedienti, dornici de parvenire grabnica,dar si impanarea cu tot felul de capuse prin zonele economice ramase statului si pe unde curgeau multi bani.Apoi tovarasii „prieteni” au trecut la faza „luptei cu coruptia”,asta dupa ce clientela lor,cu comisioane,cu spagi de fapt,si/sau cu presiuni si santaj, a pus ghiarele pe aproape tot ce a fost de praduit prin Romania.Asa s-a pornit Dosariada,cu Kiovesoaica si Morar in frunte si cu Stanciu la „primirea finala” pentru cine se opunea colonizarii,sau putea sa le creieze vreo problema.Le-au agatat „tinichea de coada”,chiar si preventiv,inventand pricini penale, tuturor celor care apareau la orizont ca posibile obstacole.Pana si Ecaterinei Andronescu ii agatasera un dosar ca sa nu cumva…intr-o zi…cine stie…Si asa ca cine sa se opuna la …davai ceas,davai aur,gaze si petrol?Si cu orice guvernare tot aia va fi daca nu se schimba nimic. Dar cretinii ingheatza si urla in strada tocmai in favoarea celor care ii praduie…DRAGUTZ.

  3. Echipa de infractori guvernamentali care a elaborat proiectul noii legi a minelor este compusa in principal din: Bogdan Gabudeanu – fost presedinte ANRM platit actualmente de RMGC si Deva Gold, Ciocanelea Florin si Ijdelea Mihailescu – platit de GSP pentru continuarea afacerii Sterling prin interpusii BSOG, Bogatu Laurentiu – fost director general ANRM platit in prezent de RMGC, … o serie de angajati actuali ai ANRM care isi trag foloasele de la XAMAX, RMGC, etc. prin firme de consultanta si proiectare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.