Plenul CSM cere abrogarea OUG pe legile Justiției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis că transmită o solicitare Guvernului României în sensul abrogării OUG 7/2019, cu excepția prevederilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM. 

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transmiterea unei solicitări către Guvernul României în vederea abrogării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în soluţia postată pe ordinea de zi soluţionată a şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii de luni.

Decizia a fost luată cu 12 voturi pentru, trei voturi împotrivă şi un vot nul.

După această decizie, preşedinta CSM, Lia Savonea, a participat la întâlnirea de la Guvern cu Viorica Dăncilă.

Savonea a transmis, luni seară, că, în urma discuţiei de la Palatul Victoria cu premierul, s-a agreat propunerea Consiliului Superior al Magistraturii privitoare la asigurarea unui termen rezonabil pentru emiterea avizului consultativ.

Situaţia generată de adoptarea O.U.G. nr. 7/2019 a determinat convocarea pentru astăzi, 25 februarie 2019, a Plenului Consilului Superior al Magistraturii în vederea dezbaterii efectelor adoptării ordonanţei şi stabilirea demersurilor care se impun a fi efectuate de către Consiliu.

Cu referire la propunerile Consiliului, acestea au în vedere următoarele: Necesitatea amânării sau a modificării unor dispoziţii referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, concursul de admitere în magistratură, formarea iniţială a auditorilor de justiţie, stagiul judecătorilor şi procurorilor, examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor, concursul de promovare în funcţii de execuţie şi de numire în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor sau concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost semnalată de Consiliul Superior al Magistraturii încă din anul 2018.

Din această perspectivă, sunt relevante cele reţinute de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în Hotărârea Plenului nr. 1038 din 13 noiembrie 2018, prin care a fost avizat favorabil, cu observaţii, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei şi care a cuprins, în Anexă, propuneri referitoare la toate aspectele anterior menţionate.

Pentru a da eficienţă propunerilor formulate de Plen, aceste aspecte au fost reiterate ulterior, prin sesizări adresate autorităţii executive, atât în anul 2018, cât şi în anul 2019, de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere caracterul urgent al multora dintre măsurile propuse.

Toţi membrii Consiliului s-au exprimat ferm în sensul că principiul cooperării loiale interinstituţionale impune acordarea unui termen rezonabil pentru exprimarea avizului consultativ, chiar şi în situaţiile în care adoptarea unui act normativ reclamă urgenţă.

În baza mandatului acordat astăzi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele a participat la întâlnirea organizată la sediul Guvernului României, cu Premierul României.

În urma acestor discuţii, s-a agreat propunerea Consiliului Superior al Magistraturii privitoare la asigurarea unui termen rezonabil pentru emiterea avizului, menţinerea solicitărilor formulate de Consiliu, precum şi măsura abrogării modificărilor aduse dispoziţiilor art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor referitoare la posibilitatea numirii judecătorilor în funcţii de conducere la unităţile de parchet, dar şi revenirea asupra dispozițiilor care vizează drepturile specialiştilor IT.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi reafirmă deschiderea permanentă către dialog, atât cu magistraţii, cu reprezentanţii celorlalte puteri şi, în general, cu întreaga societate„, spune Savonea într-un comunicat de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Iar Curtea de Apel Brașov a inițiat Procedura de Revocare din funcția de membru CSM a PSDistei Lia Savonea, care este și Președinta instituției, au declarat surse din magistratură.
    În esență, magistrații brașoveni îi reprosează Liei Savonea că a trimis o Adresa în calitate de Președinte CSM premierului Dăncilă în care SOLICITA o serie de modificări la legile justiției care reprezentau o urgență reală, însă această Solicitare ar fi trebuit transmisă prin Hotărâre Votată în plenul CSM.
    Lia Savonea a transmis-o in nume personal, FARA a fi Votata in Plenul CSM, conform Legii!

    De asemenea OUG 7/2019 pe Legile Justitiei care a scos in strada acum Judecatorii si Procurorii a fost Adoptata în mare secret, NU a fost anunțată oficial pe Ordinea de zi și nici de premierul Dăncilă în preambulul Sedinței de guvern.
    Proiectul de OUG a fost transmis Luni seară la CSM, care NU acordat Aviz pentru ca au primit-o cu 1 Zi inaintea Adoptarii in Guvern, adica Marti!
    Cu toate astea, CSM sau Presedinta CSM, dna Lia Savonea NU au avut vreo Reactie Oficiala cand a fost Adoptata OUG 7/2019 desi NU avea Aviz de la CSM!

    • Huuo! Cand l-ati auzit pe portocala cum paradea la temelie justitia va durut in cur! Acum cand banditii trebuie sa raspunda spuneti ca nu trebuie! La desfiintare cu voi si in locul vostru sa vina judecatori germani fiindca tot va palce germanii tip Johannis!

  2. CSM este o muscă pentru tancul PSD. PSD trebuie să instaureze dictatura luminată a tovarăşului Dragnea aşa că CSM nu are nicio importanţă.

    • #cosmin – Cretin iremediabil. Cu astfel de „argumente” sa te duci tu acasa, nu sa te dai destept (ca nu esti) pe aici.

  3. Iară ne spune CSM-ul ce trebuie să conțină o lege și cine o face. Tot la viteza de parcurgere a unui text a domnului președinte Iohannis au rămas seniorii magistraturii, încât nu au terminat încă de citit Constituția ? Cum după 30 de ani de libertate de gândire în străfundurile mințiii multor din justiție colcăie găndirea comunistă, refuzul paramentarismul și înțelegerea conținutului ideii de separare a puterilor în stat. Cât de lată și adâncă este Mlaștina Justiției din România formată din procurori și judecători se vede în virulența și dimensiunea reacției la încercarea de asanare! Sperăm ca Guvernul actual în frunte cu doamna prim ministru Dăncilă să nu se facă de râs facând pasul înapoi, precum lașul domn Grindeanu la constituționala Ordonanță 13.

    • Cine mama dracului i-a ales pe membrii CSM ca eu nu i-am ales! Poporul este suveran prin parlament! DacA parlamentul hotaraste ca CSM trebuie desfiintata,CSM se desfiinteaza fiindca nu i se mai plateste salariile! Ura si la gara! Parlamentul este votata de popor, nu CSM!

    • @prostulprostilor : chiar asa esti tovarase din pacate. CSM a fost votat de popor cu majoritate absoluta cand s-a votat Constitutia in vigoare. Existenta si rolul CSM sunt garantate si reglementate de Constitutie, Parlamentul nu poate sa desfinteze CSM, Parlamentul poate face o noua Constitutie din care sa scoata CSM. Pentru a fi validata o noua Constitutie se organizeaza referendum la care si prezenta la vot si votul pro trebuie sa fie 50%+1, nu doar 30% ca in cazul celorlalte referendumuri. Asadar sa gandim si sa ne informam in loc sa scriem prostii!

    • #misu – Ca de obicei, gogoman. Scrie undeva in Constitutia Romaniei ca CSM este indrituit sa dicteze cum sa fie facute legile si ce sa contina ele? Scrie undeva in Constitutie ca CSM poate impune Parlamentului si Guvernului ce sa legifereze si ce nu? In Constitutie este precizata doar institutia CSM-ului. Modul de organizare si functionare, precum si atributiile ce-i revin se fac prin acte normative de valoare inferioara legii (regulamente, ordine s.a.m.d.). Deci daca CSM-ul isi ia campii prin actiunile si opiniile unora dintre membrii sai si in documentele care tin de procedurile de functionare ale institutiei apar aspecte care nu sunt conforme legilor votate de Parlament (OU elaborate de Guvern devin legi daca Parlamentul hotaraste acest lucru, daca nu ele se desfiinteaza, se abroga, se corecteaza se ….), fie se reelaboreaza documentele respective, fie se cauterizeaza partea bolnava a CSM si se face o grefa cu organe (membri) noi. Aici avem de a face cu o rabufnire a Sectiei pentru procurori. Cauterizam aceasta Sectie si organizam alegeri pentru Sectia de procurori a CSM. Ca prima conditie de participare candidatii vor trebui sa asigure ca, in activitate, vor respecta cu sfinteie principiul suprematiei legii.

  4. Si??!!! Poate vor si inversarea polilor magnetici. Stupizii astia cred ca pot cere orice, fara sa argumenteze cererea. Se zbate fiara Justitiei corupte degeaba!

  5. Sa remarcam ca impotriva s-au pronuntat doar procurorii sectiei speciale a lui dracnea, Stan cu apucaturi securistice si Florea beizadeaua pesedista din Repulica fugarului Mazare plus judecatoarea din teleormanistan Alina Ghica !

  6. Bey Tudorele,bey Guvern,lasati ordonantza aia asa cum este,nu vedeti ca nu aveti cu cine discuta? Astia,daca le-ati acordat atentie mai mult decat trebuia,vi s-au urcat in cap si cred ca ei sunt aia care fac legea in Romania,NUMAI ATAT SI DOAR ASA CUM AU EI CHEF SI INTERES.Au si percutat la ordinele Joiannisului si ale altor nazy-bolsevici de-ai lor,care trag sfori politice folosind slugi de prin justitie pentru care drepturile omului trebuie sa fie un lux pentru cetateni.Plus ca ii ingrozeste raspunderea magistratilor pentru activitatea lor.Se vede ca astora le-a placut si le place regulatul fara obligatii pe care l-au practicat pana acum,dar nu le mai merge.Romanii,asa precum si alte popoare,vor ca lege si raspundere pentru fapte,sa fie la fel pentru toti,fara privilegii pentru diferitele categorii de smecheri.Iar astia care azi se opun la schimbare in justitie si seamna vant,in curand,inevitabil, vor culege furtuna.Pentru ca istoria se repeta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.