Căderea celui de-al treilea templu

Motto: „Intoleranța stă la baza răului. Nu intoleranța care rezultă din orice amenințare              sau pericol. Ci intoleranța unei alte ființe care îndrăznește să existe. Intoleranță         fără motiv. Este atât de adâncă în noi, pentru că fiecare ființă umană își dorește     în secret întregul univers pentru sine. Singura noastră cale de ieșire este să    învățăm compasiunea fără motiv. Să ne îngrijim unul de celălalt simplu pentru că                acel „celălalt” există”.

                                                  (Menachem Mendel Schneerson – rabin, lider al                                                          comunității Chabad Liubavitch; n. 1902 – d. 1994)

Despre conflictul israeliano-palestinian s-a scris și se va scrie în continuare, în mod special după atacurile din 7 octombrie 2023 și războiul aflat în plină desfășurare.

Opiniile prezentate în media sunt în general pro-palestiniene, în comentarii, Israelul fiind acuzat de genocid împotriva poporului palestinian, ocupație, atacarea civililor, etc. Empatia față de palestinieni este afirmată în plină stradă în marile orașe din Europa și Statele Unite. Comentariile din media abundă în acuzații și conjecturi, fie de o parte, fie de cealaltă și lipsesc elementele care ar putea conduce la o mai bună înțelegere a rădăcinii conflictului și implicit a ceea se se întâmplă sub ochii noștri.

Israelul are un guvern de extremă dreaptă, condus de premierul Benjamin Netanyahu, care a revenit după o pauză de un an și jumătate în fruntea guvernului, ca urmare a alegerilor din 1 noiembrie 2022, a cincea serie de alegeri parlamentare în doar trei ani, actualul mandat fiinnd al șaselea mandat pentru Netanyahu ca prim-ministru. Compromisurile făcute de premierul Netanyahu pentru asigurarea unei coaliții care include, pe lîngă partidul Likud, partidele religioase ortodoxe și partidele religioase de ultradreapta au condus la polarizarea societății israeliene iar conflictul în desfășurare pune presiune pe existența “căminului evreiesc” al celui de-al treilea templu– statul Israel.

Evreii, indiferent de fervența lor religioasă, au considerat întodeauna că au un act de proprietate asupra țării Canaanului – teritoriu care astăzi include granițele statului Israel, Fâșia Gaza, Teritoriul din Vest (West Bank), o parte a Egiptului modern și a Iordaniei moderne. Acest „act de proprietate” derivă pentru ei din însuși Vechiul Testament – parte a Bibliei Creștine. Titularul dreptului asupra teritoriului Canaan este Dumnezeu care l-a dat poporului evreu în cadrul legământului. Canaaiții introduseseră zeii Baal și Astrateea și ocupaseră acest teritoriu fără un drept legitim. Teritoriul ocupat trebuia restituit titularului de drept, Dumnezeu. Avraham a preluat darul lui Dumnezeu formal și simbolic, iar posesia efectivă a fost realizată de Moise, condusă militar de Ioșua și finalizată cu constituirea primului regat sub Șaul, stabilirea capitalei la Ierusalim sub regele David și constituirea primului templu în timpul domniei regelui Solomon. Deși de-a lungul timpului acest teritoriu a avut mai mulți ocupanți, poporul evreu consideră că are calitatea de titular prin voința divină, orice ocupație fiind arbitrară și temporară până la revenirea stării de drept – unirea voinței lui Dumnezeu cu cea a poporului evreu.

Acest drept istoric este revendicat de coaliția lui Netanyahu și, în ciuda faptului că poate fi considerat un drept legitim, este în totală defazare de realitatea vremurilor de azi. Dreptul istoric trebuie transpus și ajustat de realitate.

Deși animați de etosul biblic, coaliția lui Netanyahu a încercat, fără succes până acum, prin așa-numitul proiect de lege de „rezonabilitate” să limiteze puterea judiciară, principiul separării puterilor în stat datând din statul antic al evreilor din timpul lui Moise. Prin acest proiect se urmărește eliminarea puterii Curții Supreme (și a instanțelor inferioare) de a anula deciziile guvernamentale considerate „extrem de nerezonabile”.

Pentru israelienii care au protestat în stradă față de această decizie, inițiativa guvernului a provocat o profundă îngrijorare și spaima că reformele vor submina grav democrația țării prin slăbirea sistemului judiciar, singurul instrument pentru a menține în frâu utilizarea puterilor de către guvern. Prin această lege, guvernul dorește să slăbească puterea Curții Supreme de a revizui sau de a elimina legi, permițând unei majorități simple din Knesset (parlamentul israelian) să anuleze astfel de decizii, să aibă un cuvânt decisiv cu privire la numirea fiecărui judecător, inclusiv la Curtea Supremă și eliminarea cerinței ca miniștrii să se supună sfaturilor consilierilor lor juridici,  îndrumați de procurorul general, cerință pe care în prezent ei trebuie să o îndeplinească prin lege. Pentru foarte mulți israelieni pentru care votul politic este dictat de îndrumătorii religioși, tentativa guvernului Netanyahu cu acest proiect de lege de „rezonabilitate” este absolut firească în demersul guvernului de a-și consolida puterea și conflictul între cele două tabere “pro” și “contra” nu de puține ori amenința să devină un război civil. Pe acest fundal, atacurile din 7 octombrie pe lângă starea de șoc pe care au provocat-o au declanșat printre israelieni și acea stare de solidaritate umanitară în fața pericolului, o parte a populatiei ràmanand captivă ideii de “pro” și “contra” guvernului  Netanyahu. Neincrederea in capacitatea guvernului de a gestiona acest război, criza ostaticilor și breșa de securitate dovedită în atacurile din 7 octombrie 2023 au contribuit și mai mult la scăderea încrederii populației în supraviețuirea statului. Apariția unor noi amenințări venite din partea Mișcării Hezbollah și a Mișcării houthi,  instrumentate de Iran, sporește anxietatea. Așa cum spunea Iacob Itzack Niemirower, rabin, lider al comunitătății evreiești din România în perioada interbelică “caracterul religios al neamului nostru care formează gloria lui Israel, a împiedicat recunoașterea legii cauzalității în mersul istoriei”.

Pe de altà parte negocierile cu teroriștii Hamas care încă dețin 134 de ostatici, deși contrară politicii generale a statutului Israel, nu a adus rezultatele scontate, fapt care susține opinia premierului Netanyahu, suporter al unui război total, considerat un război pentru supraviețuire. Pentru unii, în contextul unei stat slăbit, măcinat de probleme interne, dependent de ajutorul de război al Statelor Unite, calea exodului pare a fi viitorul. Evreii au experiența exodului și a revenirii. Pentru alții, reînvierea vitejilor zeloți care au preferat să lupte până la ultimul, refuzând negocierea cu romanii în incercarea de apăra cel de-al Doilea Templu, ocupat într-un final de romani – căderea celui de-al Doilea Templu (68 CE – 70 CE) este unica soluție. Divizat în permanență de această ambivalență, va supraviețui statul Israel? Va rezista oare cel de-al Treilea Templu?

 

Și pentru populația palestiniană situația este la fel de complexă și complicată. Copleșită de empatia internațională, aceastà populație este ca fata săracă care se lasă sedusă de băieții răi:  se trezește în stradă, in timp ce frații mai mari încearcă să o ajute dar în același timp să o țină la distanță. Din 1974, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a conferit Organizației de Liberare a Palestinei – OLP (înființată în 1964) statutul de observator în cadrul Adunării și al conferințelor ONU, eveniment precedat de Războiul din Orientul Mijlociu din octombrie 1973 și de Conferința șefilor de state arabe desfășurată la Rabat în octombrie 1974, când s-a adoptat o rezoluție prin care OLP era recunoscut ca reprezentant legitim al poporului palestinian. În 29 noiembrie 2012 Palestina a primit statutul de stat observator ne-membru în cadrul Organizației Națiunilor Unite. După acordurile de la Oslo din 1993-1995, a fost înființată Autoritatea Palestiniană pentru teritorii care a marcat începutul marginalizării OLP, deoarece Autoritatea Palestiniană a devenit principala instituție politică palestiniană. Doar Yaser Arafat a reușit să dețină funcțiile de președinte al OLP, președinte Fatah – fracțiunea dominantă din cadrul OLP, precum și președinte al Autorității Naționale Palestiniene, prevenind divizarea populației și a aspirațiilor palestinine. Apăsați de sărăcie și fermecați de viitorul de aur promis de Organizația teroristă Hamas, populația palestiniană a sprijinit preluarea controlului de către Hamas în Fâșia Gaza. Autoritatea Palestiniană încă deține controlul în Teritoriul de Vest (West Bank). Palestinienii au și ei parte de divizarea lor. De la preluarea de către Hamas a controlului în Fâșia Gaza, viitorul de aur nu s-a lăsat apărut, mai mult “băieții răi” prin instalarea unui regim de constrângere și amenințări au dobândit și mai mulți susținători și expertiza tehnică a unui văr îndepărtat – Iranul. Așa au fost posibile atacurile din 7 octombrie 2023, care au dat o lovitură de imagine invincibilității israeliene, rezultat  pentru care acum plătește aceeași populație palestiniană. Acesta este rezultatul unor opțiuni proprii, indiferent de împrejurările care au stat la baza luării acestor decizii. Ce se va întâmpla cu a populația palestianină din Fașia Gaza este greu de imaginat.  Statele arabe care afișează o preocupare majoră față de această criză sunt deja exasperate de lipsa unei uniuni în cadrul populației palestiniene dincolo de aspectul umanitar, nu au soluții concrete și nemărturisit sunt partizanele unui război total care din perspectiva subiectivă a fiecăruia va instaura noua ordine în zonă.

 

Hannah Mangold

     sursa foto Instagram Benjamin Netanyahu                                                      

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

43 de Comentarii

 1. boala grea, nu trece cu nimic…

  „Acest „act de proprietate” derivă pentru ei din însuși Vechiul Testament – parte a Bibliei Creștine. Titularul dreptului asupra teritoriului Canaan este Dumnezeu care l-a dat poporului evreu în cadrul legământului.

  ha ha ha ha ha ha ha ha

  penibilul e la el acasa… dar suna misto, asa ca si dezbatere din lipsa de ocupatie… primitivii vor sa aiba pentru ca nu stiu sa fie.

 2. „Hannah Mangold & Lucy Palm „:)))Sub pseudonim orice jurnalist e curajos
  un articol partinitor,care arata o necunoastere a Istoriei

 3. Sigur ca YAHWEH le-a dat tara Caanan !!! Nu e nici un dubiu !!!
  DAR A UITAT SA LE DEA SI TITLUL DE PROPRIETATE LEGALIZAT !!!

 4. „Dreapta socoteală la cei începători este adevărata cunoaştere a aşezării sufleteşti; la cei de mijloc ea este o simțire a minții care fără greş deosebeşte lucrul într-adevăr bun de cel firesc ṣi de cel ce este potrivnic celui bun; iar la cei desăvârşiți, dreapta socoteală este priceperea cea duhovnicească aflată întru ei şi dăruită de dumnezeiasca luminare care, prin lumina sa poate să lumineze şi ceea ce este întunecat în sufletele altora sau poate, într-un înțeles mai larg, constă şi se recunoaşte în priceperea dreaptă şi întocmai a voii lui Dumnezeu, în toată vremea, în tot locul şi în tot lucrul. Ea se află numai în cei curați cu inima, cu trupul și cu gura. Cel ce a doborât cu evlavie primele trei patimi mai de seamă, acela le-a doborât dimpreună cu ele și pe cele cinci din urmă; dar cine nu se îngrijește să le doboare pe cele dintâi, acela nu va birui niciuna. ” Sf. I. Scărarul

 5. Singurul adevar din toata gargara asta este cel din final:un razboi total care va instaura o noua ordine in zona. Pe oricine il duce cat de cat bibilica pricepe ca zona este Orientul Mijlociu iar vechea ordine era cea fixata de USA si MB care vor fi silite da-si ia talpasita din ‘zona’.

 6. Primul templu este un fals. Nu a existat niciodata. O spun chiar cercetatorii si arheologii israelieni. -au facut sapaturi si cercetari in tot teritoriul pe care-l revendica israelienii ca fiind „fantasticul” bogatul si maretul templu al regelui Solomon. Nu a existat asa ceva este un fals. Religia crestina este o religie scrisa de evrei. Dumnezeeu, dupa ei este stapanul universului si a tot puternic dar il creioneaza ca un moss batran. Deci, daca Dumnezeu este nemuritor si a tot puternic, de ce nu ar fi un barbat stralucitor si cu o frumusete aparte sau chiar o femeie. Hai sa fim seriosi. Aceasta religie nu sta in picioare in niciun fel. Are povesti frumoase dar toate false. Isus Hristos a existat cu adevarat dar in niciun caz ca fiu al Sfatntului Duh si toate povestile ce au urmat. Acum doua mii de ani a prins la o populatie speriata de cataclisme, foame si boli. Singurul templu evreu a fost cel distrus de romani si au avut motive intemeiate. Se purtau la fel ca astazi in Palestina.

 7. * Primele trei patimi: lăcomia pântecului, iubirea de argint și slava deșartă;
  următoarele cinci: curvia, mânia, akedia, întristarea și trufia.

 8. Nu confundati divinitatea noastra PRE-CRESTINA, AUTOHTONA (ZEUS/DZEUS/Domnul ZEU/DumneZEU), MITOLOGICA (CERUL Tatal/”*Dyḗws Ph₂tḗr”), ANCESTRALA (PIE/3000 BC), divinitate AUTOHTONA denumita asa de catre Herodot/450 BC, venerata si de catre OMUL-DZEU al STIINTEI Astronomiei/Zalmoxis/550 BC cel al GETO-DACILOR.
  Peste aceasta credinta pre-crestina, la anul 50 AD, neamul nostru GETO-DACIC a adaugat si credinta cea PALEO-CRESTINA in OMUL-DZEU al IUBIRII si DRAGOSTEI/Iisus, credinta cea APOSTOLICA (propavaduita pe acest TARAM de tip GETO-DACIC de catre Sf. Ap. Andrei/50 AD), inca NON-EVANGHELICA/pre 100 AD, si ARIANISTA (credinta in OAMENI-DZEI, precum OMUL-DZEU Iisus/33 AD). Crestinismul a fost TOLERAT (la Serdica) pe acest TARAM incepand cu Galerius Dacul/311 AD, si OFICIALIZAT (la Niceea) de catre Constantin DACUL/325 AD. NT (27 de carti) a fost definitivat doar la anul 405 AD.

 9. Toleranta fata de islam duce la distrugerea civilizatiei crestine. Alungarea islamului si arabilor din Europa. Si binenteles din Israel. Toleranta zero fata de ei si religia lor criminala. Extrema dreapta la putere in toata Europa.Asta e solutia. 10 anipana scapam de ei. Pe urma mai vedem.

 10. Mda.. Rabbinul are dreptate. dar el vorbește despre alții,.. nu despre ovrei. Din istorie, din vechi tinmpuri, pe cînd incă nu exista țigan, evreul era considerat păduche,.care trăiește pe spinarea altora..Acu de Dolfi nu i-a terminat se cred in continuare stăpînii lumii și lumea sclavul lor. Incă le ține figura,. dar evident au pus-o de un nou holocaust,.care poate va fi real..

 11. Spre deosebire de taramurile semitice si divinitatile lor, pe acest TARAM/carpato-dunareano-pontic DIVINITATEA noastra ESTE cea PRE-CRESTINA, AUTOHTONA (ZEUS/DZEUS/Domnul ZEU/DumneZEU), MITOLOGICA (CERUL Tatal/”*Dyḗws Ph₂tḗr”), ANCESTRALA (PIE/3000 BC), divinitate AUTOHTONA denumita asa de catre Herodot/450 BC, venerata si de catre OMUL-DZEU al STIINTEI Astronomiei/Zalmoxis/550 BC cel al GETO-DACILOR.
  Peste aceasta credinta pre-crestina, la anul 50 AD, neamul nostru GETO-DACIC a adaugat si credinta cea PALEO-CRESTINA in OMUL-DZEU al IUBIRII si DRAGOSTEI/Iisus, credinta cea APOSTOLICA (propavaduita pe acest TARAM de tip GETO-DACIC de catre Sf. Ap. Andrei/50 AD), inca NON-EVANGHELICA/pre 100 AD, si ARIANISTA (credinta in OAMENI-DZEI, precum OMUL-DZEU Iisus/33 AD). Crestinismul a fost TOLERAT (la Serdica) pe acest TARAM incepand cu Galerius DACUL/311 AD, si OFICIALIZAT (la Niceea) de catre Constantin DACUL/325 AD. NT (27 de carti) a fost definitivat doar la anul 405 AD.

 12. Spre deosebire de taramurile semitice si divinitatile lor, pe acest TARAM/carpato-dunareano-pontic DIVINITATEA noastra ESTE cea PRE-CRESTINA, AUTOHTONA (ZEUS/DZEUS/Domnul ZEU/DumneZEU), MITOLOGICA (CERUL Tatal/”*Dyḗws Ph₂tḗr”), ANCESTRALA (PIE/3000 BC), divinitate AUTOHTONA denumita asa de catre Herodot/450 BC, venerata si de catre OMUL-DZEU al STIINTEI Astronomiei/Zalmoxis/550 BC cel al GETO-DACILOR.

 13. Pai asa si grecii pot sa ceara conform istoriei , retrocedarea Siciliei ,tarmurile Asiei Mici, Tomisul , Histria , Callatisul si chiar Odesa .Sau macedonenii ,fostul imperiu macedonean , ori Iranul( Persia) intregul imperiu persan. nu mai vorbesc de altii . Italienii si O TEMPORA mongolii……

 14. De ce s-a sters aceasta postare ?
  ASADAR, A NU SE CONFUNDA divinitatea NOASTRA cea ANCESTRALA de tip PIE DumneZEU/3000 BC precum si credintele noastre cele ANCESTRALE/(3000 BC – 325 AD) … cu divinitatile de pe taramurile semitice … EL/ELOHIM cel al lui Melchisedec, al Cannaitilor Abrahamici/2200 BC, dar si cel al preotului in ritul lui Melchisedec Iisus/30 AD … precum si cu YHWE cel al evreilor lui Moise/1200 BC ! TARAMUL nostru cel ANCESTRAL/cel carpato-danubiano-pontic … FIIND DIFERIT de taramurile cele semitice/cele desertice africano-asiatice … si CREDINTELE noastre cele stravechi SUNT DIFERITE de cele semitice !

  „Au din belșug lucrurile cele mai însemnate pentru existenta. Ei se închină numai la următorii zei: înainte de orice la Hestia [NATURA Mama, o zeitate Neolitica a FOCULUI si a VETREI] apoi la Zeus/[CERUL Tatal/DZEUS], la Geea [PAMANTUL cel Fertil], apoi la Apollo [Soarele], Afrodita cerească [Luna] ” (Herodot, Istorii, IV. 59.)

  „I,94,2. Într-adevăr, se povesteşte că la ariani Zathrausthes a făcut să se creadă că o zeitate bună i-a dat legile întocmite de el. La aşa-numiţii geţi, care se cred nemuritori, Zamolxis susţinea şi el că a intrat în legătură cu zeiţa Hestia [zeita NATURII], iar la iudei Moise, cu divinitatea căreia i se spune Iahve.” (DIODOR DIN SICILIA – BIBLIOTECA ISTORICĂ/80-21 BC).

  „Numele lui Hristos ajunsese să fie cunoscut în vremea sa inclusiv „popoarelor din Galia, Marea Britanie, sarmaților, DACILOR, germanilor și scitilor” (Tertulian/150-220 AD), Adversus Judaeos, 7).

  „Există o doctrină străveche [ archaios logos ] care a existat de la început, care a fost întotdeauna menținută de cele mai înțelepte națiuni și orașe și oameni înțelepți”. El îi citează (egipteni, sirieni … și geți), fiindcă cinstesc pe cel mort, ați făcut la fel ca și geții care cinstesc pe Zalmoxis” (cf. Origene/185-253 AD, Contra Celsus, 3, 34) .

 15. ASADAR, A NU SE CONFUNDA divinitatea NOASTRA cea ANCESTRALA de tip PIE DumneZEU/3000 BC precum si credintele noastre cele ANCESTRALE/(3000 BC – 325 AD) … cu divinitatile de pe taramurile semitice … EL/ELOHIM cel al lui Melchisedec, al Cannaitilor Abrahamici/2200 BC, dar si cel al preotului in ritul lui Melchisedec Iisus/30 AD … precum si cu YHWE cel al evreilor lui Moise/1200 BC ! TARAMUL nostru cel ANCESTRAL/cel carpato-danubiano-pontic … FIIND DIFERIT de taramurile cele semitice/cele desertice africano-asiatice … si CREDINTELE noastre cele stravechi SUNT DIFERITE de cele semitice !

  „Au din belșug lucrurile cele mai însemnate pentru existenta. Ei se închină numai la următorii zei: înainte de orice la Hestia [NATURA Mama, o zeitate Neolitica a FOCULUI si a VETREI] apoi la Zeus/[CERUL Tatal/DZEUS], la Geea [PAMANTUL cel Fertil], apoi la Apollo [Soarele], Afrodita cerească [Luna] ” (Herodot, Istorii, IV. 59.)

  „I,94,2. Într-adevăr, se povesteşte că la ariani Zathrausthes a făcut să se creadă că o zeitate bună i-a dat legile întocmite de el. La aşa-numiţii geţi, care se cred nemuritori, Zamolxis susţinea şi el că a intrat în legătură cu zeiţa Hestia [zeita NATURII], iar la iudei Moise, cu divinitatea căreia i se spune Iahve.” (DIODOR DIN SICILIA – BIBLIOTECA ISTORICĂ/80-21 BC).

  „Numele lui Hristos ajunsese să fie cunoscut în vremea sa inclusiv „popoarelor din Galia, Marea Britanie, sarmaților, DACILOR, germanilor și scitilor” (Tertulian/150-220 AD), Adversus Judaeos, 7).

  „Există o doctrină străveche [ archaios logos ] care a existat de la început, care a fost întotdeauna menținută de cele mai înțelepte națiuni și orașe și oameni înțelepți”. El îi citează (egipteni, sirieni … și geți), fiindcă cinstesc pe cel mort, ați făcut la fel ca și geții care cinstesc pe Zalmoxis” (cf. Origene/185-253 AD, Contra Celsus, 3, 34) .

 16. DE CE A FOST STEARSA POSTAREA MEA, care APARUSE deja?
  ASADAR, A NU SE CONFUNDA divinitatea NOASTRA cea ANCESTRALA de tip PIE DumneZEU/3000 BC precum si credintele noastre cele ANCESTRALE/(3000 BC – 325 AD) … cu divinitatile de pe taramurile semitice … EL/ELOHIM cel al lui Melchisedec, al Canaaitilor Abrahamici/2200 BC, dar si cel al preotului in ritul lui Melchisedec Iisus/30 AD … precum si cu YHWE cel al evreilor lui Moise/1200 BC ! TARAMUL nostru cel ANCESTRAL/cel carpato-danubiano-pontic … FIIND DIFERIT de taramurile cele semitice/cele desertice africano-asiatice … si CREDINTELE noastre cele stravechi SUNT DIFERITE de cele semitice !

  „Au din belșug lucrurile cele mai însemnate pentru existenta. Ei se închină numai la următorii zei: înainte de orice la Hestia [NATURA Mama, o zeitate Neolitica a FOCULUI si a VETREI] apoi la Zeus/[CERUL Tatal/DZEUS], la Geea [PAMANTUL cel Fertil], apoi la Apollo [Soarele], Afrodita cerească [Luna] ” (Herodot, Istorii, IV. 59.)

  „I,94,2. Într-adevăr, se povesteşte că la ariani Zathrausthes a făcut să se creadă că o zeitate bună i-a dat legile întocmite de el. La aşa-numiţii geţi, care se cred nemuritori, Zamolxis susţinea şi el că a intrat în legătură cu zeiţa Hestia [zeita NATURII], iar la iudei Moise, cu divinitatea căreia i se spune Iahve.” (DIODOR DIN SICILIA – BIBLIOTECA ISTORICĂ/80-21 BC).

  „Numele lui Hristos ajunsese să fie cunoscut în vremea sa inclusiv „popoarelor din Galia, Marea Britanie, sarmaților, DACILOR, germanilor și scitilor” (Tertulian/150-220 AD), Adversus Judaeos, 7).

  „Există o doctrină străveche [ archaios logos ] care a existat de la început, care a fost întotdeauna menținută de cele mai înțelepte națiuni și orașe și oameni înțelepți”. El îi citează (egipteni, sirieni … și geți), fiindcă cinstesc pe cel mort, ați făcut la fel ca și geții care cinstesc pe Zalmoxis” (cf. Origene/185-253 AD, Contra Celsus, 3, 34) .

 17. Datarea bibliei ebraice este pe la 922 inainte de Hristos, adica inaintea erei noastre. de atunci s-au adugat vreo 120 de carti. Deci pe lumea asta exista un „popor ales” caruia ii dam dreptul sa reconstituie un stat dupa niste scrieri mai vechi de 2000 de ani. Nu le dam dreptul sarbilor sa revendice Kosovo, pamantul leagan al poporului sarb, nu le dam dreptul rusilor sa revendice Kievul, primul stat rus, nu le dam dreptul rusilor sa isi revendice Crimeea abuziv data de Hrusciov Ukrainei sau Odesa, oras rusesc, Dombasul si Harcovul care aunapartinut pana in 1922 Rusiei…., dar dam dreptul evreilor la genocid impotriva palestinielor pentru a-si construi statul pe un teritoriu aproximativ descris in Biblia ebraica acum aprope 3000 de ani. Trebuie sa recunoasteti ca traim in plina ABSURDITATE!!! Culmea, palestinieni sunt tot popr semit, care se trag si ei dintr-un fiu al lui Abraham ca si evreii, dar ei nu au drepturi ….

 18. Pe cine a deranjat ADEVARUL cel ISTORIC ?
  A NU SE CONFUNDA divinitatea NOASTRA cea ANCESTRALA de tip PIE DumneZEU/3000 BC precum si credintele noastre cele ANCESTRALE/(3000 BC – 325 AD) … cu divinitatile de pe taramurile semitice … EL/ELOHIM cel al lui Melchisedec, al Cannaitilor Abrahamici/2200 BC, dar si cel al preotului in ritul lui Melchisedec Iisus/30 AD … precum si cu YHWE cel al evreilor lui Moise/1200 BC ! TARAMUL nostru cel ANCESTRAL/cel carpato-danubiano-pontic … FIIND DIFERIT de taramurile cele semitice/cele desertice africano-asiatice … si CREDINTELE noastre cele stravechi SUNT DIFERITE de cele semitice !

  „Au din belșug lucrurile cele mai însemnate pentru existenta. Ei se închină numai la următorii zei: înainte de orice la Hestia [NATURA Mama, o zeitate Neolitica a FOCULUI si a VETREI] apoi la Zeus/[CERUL Tatal/DZEUS], la Geea [PAMANTUL cel Fertil], apoi la Apollo [Soarele], Afrodita cerească [Luna] ” (Herodot, Istorii, IV. 59.)

  „I,94,2. Într-adevăr, se povesteşte că la ariani Zathrausthes a făcut să se creadă că o zeitate bună i-a dat legile întocmite de el. La aşa-numiţii geţi, care se cred nemuritori, Zamolxis susţinea şi el că a intrat în legătură cu zeiţa Hestia [zeita NATURII], iar la iudei Moise, cu divinitatea căreia i se spune Iahve.” (DIODOR DIN SICILIA – BIBLIOTECA ISTORICĂ/80-21 BC).

  „Numele lui Hristos ajunsese să fie cunoscut în vremea sa inclusiv „popoarelor din Galia, Marea Britanie, sarmaților, DACILOR, germanilor și scitilor” (Tertulian/150-220 AD), Adversus Judaeos, 7).

  „Există o doctrină străveche [ archaios logos ] care a existat de la început, care a fost întotdeauna menținută de cele mai înțelepte națiuni și orașe și oameni înțelepți”. El îi citează (egipteni, sirieni … și geți), fiindcă cinstesc pe cel mort, ați făcut la fel ca și geții care cinstesc pe Zalmoxis” (cf. Origene/185-253 AD, Contra Celsus, 3, 34) .

 19. Ierusalimul biblic a fost întemeiat cu circa două milenii înainte de Hristos. Prima atestare a străvechiului oraș datează din secolul XVI î.d.Hr., fiind menționat pe tăblițele de lut de la El-Amarna, sub numele de „Ura-salim”.

  În anul 1006 î.d.Hr., Ierusalimul a fost cucerit din mâinile iebuseilor de împăratul David, care îl mărește, îl înconjoară cu ziduri de jur-împrejur, își face pe Sion o fortăreață militară numită „Turnul lui David”, și își mută aici capitala regatului său. Urasalimul se va numi de acum înainte „Ierusalim” sau „Cetatea lui David”.

  Solomon, fiul lui David, a zidit în Ierusalim, prin anul 950 î.d.Hr., un frumos templu spre lauda lui Dumnezeu.

  În anul 587 î.d.Hr. Ierusalimul este distrus și pustiit de caldeeni.

  Reconstruirea orașului biblic începe cu împăratul roman Adrian (117-138), care îi schimbă numele Ierusalimului în „Aelia Capitolina”…

  (Doxologia.ro)

 20. DE CE A FOST STEARSA POSTAREA MEA, care APARUSE deja? Pe cine a deranjat ADEVARUL cel ISTORIC despre CREDINTA noastra cea STRAVECHE ?
  A NU SE CONFUNDA divinitatea NOASTRA cea ANCESTRALA de tip PIE DumneZEU/3000 BC precum si credintele noastre cele ANCESTRALE/(3000 BC – 325 AD) … cu divinitatile de pe taramurile semitice … EL/ELOHIM cel al lui Melchisedec, al Cannaitilor Abrahamici/2200 BC, dar si cel al preotului in ritul lui Melchisedec Iisus/30 AD … precum si cu YHWE cel al evreilor lui Moise/1200 BC ! TARAMUL nostru cel ANCESTRAL/cel carpato-danubiano-pontic … FIIND DIFERIT de taramurile cele semitice/cele desertice africano-asiatice … si CREDINTELE noastre cele stravechi SUNT DIFERITE de cele semitice !

 21. „Pai asa si grecii pot sa ceara conform istoriei,Tomisul, Histria, Callatis”. DAR hai sa ascultam ISTORIA cea ADEVARATA:
  OVIDIU/(in exil la Tomis 8-17 AD) – TRISTELE, SCRISORI DIN PONT …
  III,9,1-10. Şi aici au venit coloni trimişi din Milet şi au construit locuinţe greceşti printre geţi. Însă se ştie că numele acestui loc, mai vechi decît aşezarea cetăţii. (Tristele)
  V,2,61-72. Iar limba greacă a fost învinsă de limba getică. (Tristele)
  V,7,9-20. Deşi în acest loc sînt amestecaţi greci şi geţi, ţărmul ţine mai mult de geţii nedomoliţi. (Tristele)
  III,2,37-48. Căci am învăţat să vorbesc limba getică.
  IV,13,17-23. Am scris o cărţulie în limba getică”.

  Datarea bibliei ebraice (cel mai vechi text) este datat pe la anul 600-587 BC (Ketef Hinnom scrolls) scris in alfabetul Paleo-Ebraic.
  Urmeaza Septuaginta, scrisa in greaca/(300-100 BC), si scrierile (scrolls) de la Marea Moarta, scrise in ebraica, aramaica, greaca/(150 BC – 70 AD).

 22. „Pentru unii, în contextul unei stat slăbit, măcinat de probleme interne, dependent de ajutorul de război al Statelor Unite, calea exodului pare a fi viitorul.”
  Sper sa nu-i aduca Dracu incoace !

 23. nae girimea, probabul ca tu nu te rogi Dumnezeului Unic dar daca o faci, in rugaciunea ta sa spui ca-i urasti fiii.

 24. Ce nu vor evreii sa inteleaga este faptul ca ei Crucificandu-L pe Iisus Christos acum 2.000 de ani s-au atras mania Sfantului Bunului Dumnezeu care i-a lasat pe romani sa-i cucereasca si sa le darame Templu imprastiindu-i in cele 4 directii cardinale. Cand evreii vor recunoaste pe Fiul lui Dumnezseu, Iisus Christos ca fiind Adevaratul Messia si se vor boteza in numele Lui de abia atunci se va incheia pacea intre Sfantul Bunul Dumezeu si evrei. De aceea aceasta a 3 incercare se de a-si construi Templu lui Solomon va aduce din noua mania Sfantului Bunului Dumnezeu asupra lor. Ca evreii sa-si fi gasit pacea si linistea pe acest Pamant trebuiau sa nu-l Ucida pe Fiul lui Dumnezeu si sa-i urmeze Invatatura, renuntand la Vechiul Testament.

 25. gelu, te consideri credincios?
  Stii Crezul?
  Ai incercat sa intelegi fiecare cuvant, fiecare afirmatie?
  Ce intelegi tu cand spune:

  Și într-unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.

  Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara, şi S-a făcut om.

  Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat şi a pătimit şi S-a îngropat.

  Şi a înviat a treia zi, după Scripturi.

  Şi S-a înălţat la ceruri şi șade de-a dreapta Tatălui.

  S-a pogorât
  S-a intrupat
  S-a facut om
  S-a răstignit
  S-a ingropat
  S-a ìnălțat

  De ce Dzeu a ales poporul lui Israel ca sa-Și trimita Fiul pe pamant, ca sa Îsi arate puterea si intelepciunea?

  Crezi ca in felul acesta Dzeu i-a pedepsit pe israeliti sau i-a ales?
  Daca Iisus nu-si asuma toate aceste minuni, ar fi fost un israelit oarecare, intelept dar El Si-a asumat toate incercarile prin care a trecut.
  Nu crezi ca multi dinaintea ta, tu si multi dupa tine blasfemiati punand in discutie vointa lui Dzeu? Va luati voi libertatea da a-I judeca vointa?
  Ce-ti spune tie, momentul de slabiciune cand Iisus spune, Doamne ia paharul asta de la mine? Iti spune ca asta a fost vointa Domnului si vii tu si toti pacatosii ca tine si o puneti in discutie si-i condamnati fiii!

 26. In anii 1980, abordările sceptice ale textului biblic, precum și dovezile arheologice i-au determinat pe unii savanți să se îndoiască dacă a existat vreun templu în Ierusalim construit încă din secolul al X-lea î.Hr de Solomon. Unii savanți au sugerat că structura inițială construită de Solomon a fost relativ modestă și a fost reconstruită mai târziu la scară mai mare.Nu s-a găsit nicio dovadă directă pentru existența Templului lui Solomon,. Săpăturile din secolul al XIX-lea și începutul secolului XX din jurul Muntelui Templului nu au identificat „măcar o urmă” a complexului.-După relatarea biblică, templul a fost distrus în timpul cuceririi regatului Iudeei de către babilonieni, si anume în anii 587-586 î.de către Nabucodonosor, regele babilonienilor.După eliberarea evreilor din captivitate, aceştia au zidit un al doilea templu, care a rezistat din anul 515 î.Hr. până în anul 70 d.Hr., când fost dărâmat de romani.
  Templul a fost apoi restaurat și mărit în secolul I î.Hr., în timpul domniei regelui Iudeei Irod cel Mare.” Celebrul Dom al Stâncii şi moscheea Al-Aqsa,simbolul musulman ar trebui fie înlăturat prin demolare astfel că adepţii evrei şi creştini ai construirii celui de-al treilea templu ar face un gest care ar putea declanşa a treia conflagratie mondiala.

 27. „Iacob Itzack Niemirower, rabin, lider al comunitătății evreiești din România în perioada interbelică “caracterul religios al neamului nostru care formează gloria lui Israel, a împiedicat recunoașterea legii cauzalității în mersul istoriei”.
  ASADAR CHIAR ACEST RABIN,SI ASA CUM SE ARATA IN ARTICOL,privind situatia din Israel vizavi de atacul la Justitie pe motivul „existentei caminului evreiesc”,elitele Israelului religioase politice?resping ceea ce este redata in citatul de mai sus -cauzalitatea provocata de Israel INSUSI si
  INtroduc pe DUMNEZEU IN ISTORIA LOR SI IN ISTORIA LUMII,PUNINDU-SE MAi presus DE ORICE NATIE!
  Acest fapt este INAdmisiBIL, un abuz impotriva umanitatii,de 56 de ani distrug Poporul PAlestinian!
  Cauzele sunt faptele Israeululu facute de oamenii Israelului care produc Efectele dezastruoase in fata umanitatii ,efecte ce devin cauze la rindul lor!
  Dumnezeu apartine religiei si acolo produce cauze,nu poate fi adus sa justifice „proprietatea” si crimele umane,fiecare om,cetatean apartinind legilor aplicabile si valabile aici ,conf.justitiei umane,”justitia divina” a Israelului nu ii apartine acestuia,este o blasfemie la adresa lui Dumnezeu,un fals grosolan al ratiunii,istoriei Lumii!

 28. A/Sfantul Dumnezeu le-a dat evreilor cele 10 porunci scrise pe tablite de piatra si ei, le-au spart si le-a incalcat si au inceput sa se inchine la zeii pagani omoratori de oameni. Si atunci Sfantul Dumnezeu L-a trimis pe Fiul lui sa se intrupeze om pe pamant in sanul poporului lui Israel in speranta ca Issus Cristos crescand si traind printe ei Ii vor urma Invataturile Divine. Dar fariseii stiind foarte bine ca daca Il urmeaza pe Iisus Cristos le va pieri neamul lor al fariseilor de hoti, mincinosi, talhari si omoratori de oameni L-au batjocorit si omorat prin Crucificare. Deci avem 2 versiuni in Noul Testament. De ce crezi tu ca s-a ales una dintre ele? Iar in 2 mii de ani, crezi ca nimeni n-a adaugat cate putin pe ici pe cola ca sa iasa ce trebuie vis-a-vis de cei mai iubiti dintre pamanteni? Intr-o profetie a unui Vazator cu Duhul, un calugar grec traitor pe la 1270 a scris despre Miscarea Legionara c-aceasta miscare a fost lasata de Sfantul Dumnezeu in Tara Lupului dar „neamul cel uraste cel mai mult pe Dumnezeu ii va ucide pe legionari la rascruce de drumuri ca sa vada si ceilalti romani ce patesc cei ce se opun lor, evreilor.

 29. B/De ce in scrierile bisericesti de astazi nu se mai foloseste expresia, „de neamul care il uraste cel mai mult pe Dumnezeu”? Insusi Iisus Christos a spus. „Ferititi-va de pastorii imbracati in piei de oaie care vor pastorii norodul in Numele Meu? Iar daca Isisus Chritos a fost dat de insusi Sfantul Dumnezeu ca Fiul lui sa fie batjocorit si ucis de evrei de ce cand a vazut ca I se aproprie sfarsitul Iisus Christos a zis „Dumnezeul meu de ce m-ai parasit”?. In mod sigur dupa ce va reveni din nou pe pamant Iisus Christos se va afla Adevarata Invatatura provaduita de chiar Iisus Christos acum 2.000 de ani. Si nu ti se pare curios cum Iisus Christos ca find intruchipare Inteligentei si Adevarului Divin Absolut n-a lasat Invatatura Sa scrisa chiar de mana Lui? Sau a lasat-O si cineva a avut grije s-O ascunda bine tocmai ca Invatatura sa fie raspandita din vorba-n vorba de altii ci nu de insusi Fiul lui Dumnezeu?

 30. Problema problemelor este ca populatia Israelului este conf. statisticilor lor in proportie de 62% khazari (shateni chiar blonzi cu ochi albastrii nu au nimic in comun cu populatia evreiasca abraamica foarte bruneti cu ochi negrii la fel ca arabii). Inclusiv „evreii” proveniti din Romania sunt khazari. Nu mai vorbesc de cei emigrati din Rusia, Polonia…..Asa ca antecedentele pretinse cu Abraam, Saul,Iosua, Moise, Solomon etc nu au legatura cu actuala populatie.

 31. Cu atat mai mult cu cat khazarii, clonele evreiesti doresc reconstructia Templui lui Solomon pentru ca sa stapaneasca tot Pamantul.

 32. Hannah esto de-a mea dar nu te iert pentru prostiile scrise-n harticol ! 🙁

  (SHALOM ! totusi … ne-iertata ! 😖 nu pentru spiritul articolului tau casapim 2 milioane de SUB-pameni in GAZA. ca se ne facem noi vile acolo ! Caprro ! si tu ca de-a noastra-ti poti cumpara ieftin teren de vila la Marea Rosie ! )

 33. mishteaux, imi imaginez ca tu scrii dintr-un loc in care te simti in siguranta.
  Eu nu sunt evreica dar m-a impresionat soarta unui popor alungat de colo colo.
  Ai citit ce a scris „nae girimea” la 14:43?
  In ziua aceea de 7 octombrie, in mai multe tari au fost adunari in care se striga „free Palestina” semn ca adunarile fusesera pregatite pentru acea zi. Asta vor ei.
  Era un articol aparut in 22 aprilie 2022 in Adevarul despre crucificare ca pedeapsa impotriva celor care erau acuzati de revolta.
  Am incercat sa postez un fragment si aici si la alt articol si mi-a fost respins.

  Pana la urma, este politica si cei care sunt mari si iubitori de Dumnezeu ar trebui sa fie primii care sa faca pace in Lume, spnand ADEVARUL.

 34. Sigur, ca evreu, alegi sa ignori cand ti se spune ca esti un „parazit” si te lupti cum poti sa supravietuiesti tu si familia ta, sa fii bun in ce faci, sa nu superi lumea si totusi, esti acuzat si totusi, lumea se impiedica de tine si atunci, nu este normal sa-ti doresti sa ai si tu tara ta, demnitatea ta? O, nu, nici asta nu ti se ingaduie ba mai mult esti facaut vinovat de tot ce se intampla rau in lume…

 35. Despre credinta religioasa a lui Iisus hai sa citim dintr-o carte mai veche – ‘PSALTIREA in talcuril Sfintilor Parinti’ a Cuviosului Eftimie Zigabenul, confesorul din sec. XII al Imparatului Bizantin Alexius I Comnenul/(1057-1118, tatal lui Ana Comnena, cea care la 1150, in Alexiada, vorbea inca de DACII cei sud si nord dunareni din epoca sa …
  PSALTIRE unde putem citi, in Catisma a saisprezecea … „Tu esti preot in veac dupa randuiala lui Mechisedec” …
  avand si comentariul: zice insa dumnezeiescul Chiril dupa limba elineasca este [se zice despre] Melchi imparatul [basileul], iar Sedec inseamna dreptate, iar Selim pace. Asa a zis si Teologul Grigore: „se zice dar Hristos Melchisedec de neam de cel de sus” .
  Melchisedec fiind preotul cultului Canaait al lui EL/ELOHIM cel CERESC/2200 BC, credinta mitologica de pe taramurile semitice … anterioara celei Abrahamice/2000 BC … si TOTAL DIFERIT de crezul antropomorfic al evreilor migratori ai lui Moise in YHWE/1200 BC (zeitate razboinica deserica si desartica de pe taramul Shasu a nomazilor din Midian si Edom din nordul Arabiei, mentionat ca YHWA de catre faraonul Amenhotep III/1390–1352 BC) .
  Taram numit de catre cei stravechi (mai vechi decat anul 1000 BC) drept CANAA.
  Si pe care neamul lui Moise a incercat sa-l cucereasca.
  Dar degeaba … de acum 3000 de ani si pana astazi … nimic nou sub Soarele desertului.

 36. În viața asta, potrivită
  Pentru borfași, pentru haimani,
  Mi-ai dat o mână de prieteni
  Și-o lumea-ntreagă de dușmani!

  Poți să fii hoț, pungaș, ministru,
  Te-njură lumea sau te ceartă,
  Dar dacă ești cumva evreu,
  O viață-ntreagă nu te iartă!

  Poți fi mai bun, mai învățat
  Și mai cinstit, că nu e greu,
  Dar porți teribilul păcat
  Că, pur și simplu, ești evreu….

  Când undeva le merge rău,
  Când ageamiii fac lumină
  Și nu au bani și mor de foame,
  Numai evreii sunt de vină.

  Când se mănâncă între ei,
  Când se omoară frați cu frați,
  Săracii – ei n-au nici o vină,
  Numai evreii-s vinovați!

  Aurel Storin

  nae girimea, sa te auda Dzeu, israelitii sa aiba tara lor, casa lor. Stiu ca au fost romani bolnavi care s-au dus la spitale din Israel, stiu ca Israelul a sarit in ajutor ori de cate ori a fost nevoie…

 37. Am ascultat recent interviul lui Vartan Arachelian cu Petre Țuțea, din 1991. Foarte frumos amintea acolo marele filozof despre dialogul lui Socrate cu Carmide care venise la el să îl întrebe ce este înțelepciunea și spunându-i că nu știe sau dându-și seama că nu are un răspuns mulțumitor la această întrebare, îi spune ucenicului său: „Hai să căutăm un zeu.”
  (Iar zeul la care se referea, se pare că era Zamolxis)
  Zeitățile sunt așadar ființe transcedentale cu participație reală în viața oamenilor ce la rândul lor utilizează transcendența pe post de rațiune, nebăgând de seamă sau ignorând faptul că rațiunea însăși este o realitate transcendentă și imaterială. Acest fapt îl transformă sau îl poate transforma pe om chiar și în zeu prin renunțare la materialitatea în care pare a se conserva, calea înțelegerii, cunoașterii și acceptării până la nivelul eternității fiind oricând posibilă, indiferent de cele gândite în condițiile în care raționalul și
  transcedentalul pot fi sau deveni una.

 38. „Core spune:
  03 APR. 2024 LA 9:04
  mishteaux, imi imaginez ca tu scrii dintr-un loc in care te simti in siguranta. … ”

  CE VREI SA ZICI cu asta ? Tinand cont ca comentariile-s cenzurate de prostii si instigari si … CONSPIRATII ?
  Chiar nu vad logica a ce vrei sa exprimi dar nu poti … nu te duce bybylika !
  Vrei sa zici ca oamenii liberi ar trebui sa se … 😮 … AUTO-CENZUREZE pentru „siguranta lor” ? 😮 😮 😮

  EXPLICA-TE si zis sid e ce-l chiar crezi pe MISHTEAUX ceva deosebit , straniu-GENIAL ! Desi v-a zis nu odata 🙁
  ce trancane el pueril simplificat pe aici e doar 1/1000 din ce-i OBLIGAT(!) 🙁 sa stie !

  @Core ???

 39. 13:35, este posibil ca eu sa nu fi inteles corect, reprosul pe care i l-ai facut autoarei si reprosul meu sa vina de aici. Ce sa spun? Nu te supara, frate!

 40. Daca s-ar spune adevarul, se poate spune ca zona respectiva cu ideiile din putzul gandirii al Rabyiilor lor, a costat omenirea > ca toate razboaiele la un loc. Ka ce??? Ka sa faca kakharetzul mare? Nu a fost deajuns moshia lui Rothschild ca sa domine zona pentru aurul negru vandut pe USD (tiparituri=verzishori)? Au zis unii in trecut ca Ceashka a construit Casa Poporului, pentru acest scop=templu kamunizst, ca se zice ca asha a fost scris sa fie cu fatza la un rau, ex. Dambovitza. In Orient este numai deshert, nu ape, doar capre, oi shi camile, ce le trebuie lor Templu, ca acum se zice ca shi Rabyiile lor trebuie sa lupte shi sa munceasca, ce mai atata invatzatura???Tragedia este ca shi Hertzl, conform marilor putori, ca sa scape de aleshi ashtia, i-a manipulat cu premonitzia lui, uitand ca se prevedea locul de Templu undeva prin Africa.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Poate descopera alte ideologii, ca restul au fost deja fumate…

 41. Astfel,filozoful si pedagogul francez de origine bulgara Omraam Mikhael Aivanhov in De la OM la Dumnezeu,sefitori si ierarhii ingeresti,spune ca „Dumnezeu este o energie de o putere indescriptibila,nici o fiinta umana nu l-a putut atinge,nici auzi nici vedea.Veti spune ca Avraam,Moise si profetii Israeluluiau vorbit cu Dumnezeu.Da,VT este plin de asemenea dialoguri,dar in realitate aici nu este vorba decit despre un mod figurat de a prezenta lucrurile…
  In acerea se mentioneaza un simbolal ierarhilor ceresti care fac leg.intre om si Dumnezeu :este scara lui IAcob.
  Traditia crestina care reia traditia ebraica ne invata despre 9 ordine ingeresti,iar CAbala a creat Sephiroturile etc.

 42. Noi ,majoritatea romanilor suntem crestini ortodoxi si ne bazam pe Noul Testament si invataturile lui Isus Cristor.
  Daca asa cum se spune in articol „puterea judiciară, principiul separării puterilor în stat datând din statul antic al evreilor din timpul lui Moise”
  ne intrebam cine conduce in Israel un nucleu profund funamentalist religios ce pretinde ca „Dumnezeu a facut legamint cu poporul ales”le-a dat”act de proprietate”cf.VT,reflectat in puterea „Curții Supreme de a revizui sau de a elimina legi, permițând unei majorități simple din Knesset (parlamentul israelian) să anuleze astfel de decizii”ale Guvernului, de unde „razboiul civil”dintre Curtea SUprema si guvernul „reformator”,bagat pina la git intr-o politica belicoasa,impotriva pacii si echilibrului ,recunoasterea altor natiuni la dreptul lor, Palestina la existenta.
  Ambele laturi sun false,gresite de aici tragedia.
  Subliniez ca nici-o „CAbala”din lume nu va opri adevarul si nu va controla,ocupa,teroriza Lumea ,”Cabala”desantata pornind din timpuri stravechi si coapta in SUA si organizatiile ei mondiale,Luciferice!
  PS.Solicit autoarei sa redea postarea,ceea ce a facut pina acum a fost sa-mi elimine si alte postari,deci sa faca cenzura ,poate asa merge la ea in Israel sau are partizani aici in redactia lui CORNEL NISTORESCU!
  Copiez ac.postare ca dovada pt.o eventuala plingere pt.obstructionarea dr.la OPINIE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.