Show cu marionete alese la urne și ”eroii naționali” din servicii

Spectacolul mediatic american al impeachment-ului continuă. Iar acest spectacol, alături de bizara campanie electorală din România ne poate oferi câteva indicii despre modul în care este condusă țara, mai cu seamă că Statele Unite sunt partenerul strategic al Romaniei, deseori privit ca un reper. Majoritatea oficialilor care se perindă prin Camera Reprezentanților pentru a depune mărturii pentru destituirea președintelui Trump sunt membri ai agențiilor de informații, ai armatei sau au legături puternice cu aceste instituții.

Ce este procedura de impeachment împotriva lui Donald Trump? Este continuarea cu arme politice a unei investigații judiciare ratate – dosarul Russiagate gestionat de fostul șef FBI Robert Mueller. Cine a inițiat acest dosar? Fostul șef CIA John Brennan, fostul șef al comunității de informații, James Clapper, și fostul șef FBI Mike Comey, și au făcut-o pornind de la probe neconcludente, spionând ilegal campania lui Trump din 2016. Cine a oferit informația (alibiul) necesară pentru reînceperea luptei anti-Trump pe teren politic, prin transformarea Russiagate în Ukrainegate și impeachment? Un așa-zis ”avertizor de imtegritate”, un agent CIA detașat la Casa Albă, care a obținut informații la mâna a doua despre o conversație telefonică între Trump și omologul ucrainean Volodimir Zelenski. Cine a fost martorul care a făcut furori prin depozițiile sale până în acest moment? Locotenent-colonelul Alexander Vidman, specialist pe Ucraina în Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă.

Cum birocrații statului profund devin ”eroi”

”Nu înseamnă că administrația Trump nu este pătată de corupție. Ca toți președinții, probabil că Trump face favoruri pentru a obține alte favoruri. Diferența este că Trump nu se pricepe la fel de bine ca predecesorii săi să mențină secretul corupției de la Casa Albă. Iar cu adevărat problematic pentru el este că mulți dintre criticii lui vin din mediul agențiilor de informații și din armată”, scrie Ryan McMaken, de la Institutul Mises.

”Din păcate, în SUA sunt avantajați angajații din agențiile de securitate”, scrie McMaken. Presa de mainstream reflectă cel mai bine acest lucru. Un exemplu este prezentarea făcută unuia dintre cei care au depus mărturie împotriva lui Trump – William B. Talor, ambasadorul SUA in Ucraina. ”William B. Taylor Jr., un ofițer și un diplomat care și-a servit patria timp de 50 de ani”, scrie Times. O prezentare la fel de corectă ar fi sunat: ”a fost angajat în agențiile guvernamentale vreme de 50 de ani” sau ”contribuabilii i-au plătit salariul vreme de 50 de ani”. În schimb, Times scrie că ”și-a servit patria”.

Când Trump l-a demis pe directorul comunității de informații, Dan Coats, The Atlantic l-a prezentat ca un idealist care ”a pus adevărul mai presus de putere”. Presa l-a prezentat ca pe un lider care a fost demis pentru că iubea ”adevărul”, chiar dacă aceasta submina agenda unui președinte ales al SUA. Iar dovada supremă adusă de The Atlantic pentru a susține onestitatea lui Coats a fost că ”este lăudat de oficialii din serviciile de informații”.

În acest context nu trebuie de loc să mire că lt-col. Alexander Viodman a decis să depună mărtuirie împotriva lui Trump îmbrăcat în uniforma militară. Și efectul a fost imediat. Iată un titlu dat de Washinngton Post: ”Uniforma locotenent-colonelului Vindman a spus multe. Caracterul lui și mai mult”.

Audieri în Camera Reprezentaților

Marți, au fost audiați în Camera Reprezentanților patru oficiali care au asistat în persoană la discuțiile dintre președintele Donald Trump sau oficiali SUA și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Pentru că miza opoziției democrate este să-și atragă sprijinul opiniei publice și să politizeze la maximum procesul de impeachment (nu pentru destituirea președintelui – aproape imposibilă cât timp votul decisiv aparține Senatului dominat de republicani – , ci pentru reducerea șanselor lui de a obține al doilea mandat), audierile au fost transmise în direct, cu multă atenție la simbolsitică și la tot ce poate impresiona electoratul – vezi uniforma purtată de Vindman.

Cei patru oficiali audiați au fost lt-col. Alexander Vidman, specialist pe Ucraina în Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă, Jeniffer Williams, fostă consilieră pe securitate a vicepreședintelui SUA, Kurt Volker, fost trimis special al SUA la Kiev, și Tim Morrison, consilier în Consiliul Național de Securitate. Cei patru au depus mărturie despre discutiile în care se suspectează că noul președinte de la Kiev ar fi fost forțat să reia o anchetă în cazul implicării fostului președinte Joe Biden și a fiului său în afaceri necurate in Ucraina, prin firma energetică Burisma. Doar redeschizând investigațiam Zelenski ar fi obținut un ajutor militar din partea SUA, acuză opoziția democrată.

 Expertul care se preface că nu știe

Mărturia lui Vindman ridică un semn de întrebare. Vindman este expertul pe Ucraina în cadrul Consiliului Național de Securitate. Ce a declarat acest expert pe Ucraina că știe despre firma Burisma, a doua cea mai importantă companie energetica privată din Ucraina? Mai nimic. ”Ce știți despre Zlocevski, oligarhul care controlează Burisma?”, a fost intrebat. ”Sincer, nu știu prea multe”, a spus Vindman. ”Știați că a fost ministrul Mediului?”. ”Nu”, a răspuns Vindman. ”Știați despre investigațiile în care a fost implicată firma în ultimii ani?”. ”Știu că are afaceri care ridică semne de întrebare”, a spus Vindman. Cu alte cuvinte, Vindman nu scoate o vorbă despre firma care se află în centrul scandalului implicând familia Biden, în schimb este gata să spună chiar mai mult decât știe despre cum Donald Trump i-a cerut omologului ucrainean să redeschidă ancheta în cazul Biden-Burisma.

Ce știe foarte bine să explice Vindman este modul în care funcționează birocrația și serviciile secrete. La audierile de marți, sintagma sa preferată a fost ”interagenție” – adică modul în care Consiliul Național de Securitate coordonează politicile Departamentului de Stat, Pentagonului, serviciilor secrete, Trezoreriei și Casei Albe. ”Există un consens în interagenție în ce privește Ucraina”, a spus Vindman. Ce nu a spus este însă că, din punct de vedere constituțional, nu ”interagenția” stabilește politica SUA, ci președintele SUA și Congresul, cei aleși.

Proces democratic sau spectacol de divertisment?

Este doar o mostră despre cum decurge procesul democratic care maschează lupta acerbă dintre un președinte outsider și statul profund american. PBS, una dintre televiziunile publice din SUA, a mers până într-acolo încât a publicat un articol în care îi sfătuiește pe părinți cum să discute cu copiii despre impeachment, pentru ca de aceasta va depinde încrederea copiilor în ”procesul democratic”.

Pentru americanul de rând, ”procesul democratic” al impeachmentului este prezentat ca un spectacol de divertisment, scrie American Conservative. ”Așa cum jurnaliștii nu mai sunt implicați în jurnalism, nici politicienii nu mai sunt angajați în politica. Ambele categorii lucrează acum pentru industria divertismentului. Iar asta le ușurează munca și le sporește faima. Succesul lor nu se mai măsoară în câte legi bune adoptă sau în câte contracte bune pentru țară încheie; acum se măsoară în câte replici bune dau la televiziune. Politica recompensează cooperarea între partide, însă aceasta este dificilă și plictisitoare; divertismentul recompensează melodrama, care e ușor de pus în scenă. Acum, politicienii pot deveni faimoși la vârste la care puțini reușeau să o facă înainte. Cu greu poți găsi în America o persoană mai mediocră decât congresmena democrată Alexandria Ocasio-Cortez. Însă ea are virtuțile moderne pentru a deveni om de stat: puritate ideologică și nerușinarea de a se da mare oricând. Va ajunge departe”, scrie American Conservative.

Aleșii înfruntă criticile, birocrații statului profund sunt de neatins

Cu asemenea politicieni venind din spate, poate fi de înțeles și dorința serviciilor secrete de a acapara total puterea și ușurinta cu care ar putea face acest lucru.

Exista însă un mare pericol generat de o asemenea tendință. Serviciile secrete nu sunt supuse aproape deloc controlului public și nu dau aproape niciodată socoteală pentru greșelile lor. Publicația The Hill a trecut în revistă ”zece cazuri în care comunitatea de informații a abuzat de încrederea oferită de cetățenii SUA, de congresmani și de aliați”: FBI a abuzat de atribuția sa de spiona americanii, NSA a ascuns faptul că a spionat cetățeni americani, la fel și CIA.

”Cineva ar putea spune că și președinții mint și încalcă legea. Asa e, dar diferența dintre președinți și birocrații din statul profund este ilustrată chiar de actualul caz de impeachment. Președintele este acuzat, atacat public și poate fi destituit. De cealaltă parte, birocratii statului profund care supervizează acte de corupție, de spionare ilegală a cetățenilor, care sifonează secrete rămân ascunși. Birocrații care mint, care amăgesc, care abuzează de puterea lor ajung să facă asta decenii la rând. Pe măsura ce trec anii, devin tot mai înrădăcinați în birocrație, invizibili pentru cetățeni și, așa cum vedem acum, nu răspund în fața nimănui pentru faptele lor.

Președinții vin și pleacă, desori înfruntă criticile opoziției și ale presei. Statul profund rămâne și se spune despre el că este plin de eroi naționali care își servesc patria și pun adevărul mai presus de putere. În contextul actual al luptei dintre președinte și statul profund, este ușor de remarcat care este tabăra cea mai periculoasă”, scrie  Ryan McMaken.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

14 Comentarii

  1. Toti sunt din etnia lui mr.Gordon & Biden,iar dorinta lor e sa controleze,sa domine planeta.Statele Unite nu fac exceptie, dimpotriva. E prima care trebuie controlata si guvernata de catre conspiratori pentru ca guvernul mondial trebuie sa aiba un sediu,un domiciliu,o capitala.Romania e pregatita de ani de zile sa faca fata „provocarii” de catre aia care au scris deasupra usii de la intrare „Patria a priori”.Tatarul a organizat lucrurile de asa maniera ca nici nu se va simti trecerea la stadiul de colonie pentru ca deja este.Mai greu va fi de altii care probabil vor pune mina pe arme.

  2. Mikola Zlacevschi si Alexander Vindman sunt din acelasi trib khazar!Escrocul Zlacevski,fugit din Ucraina l-a angajat pe fiul lui Biden,care asi ciugulit vreo 600.000 dolari de la escrooc!Trump lupta cu o Mafie democrata uriase ,zici ca e Basescu in lupta cu mafia PSD!Culmea e ca majoritatea zdrobitoare a celor care il judeca pe Trump sunt khazari oficati ca alegeara sa le-a stricat afacerile!
    Cum a ajuns Vindman fiul unor evrei sovietici imigrati in SUA,ciudat ofiter in armata SUA, ba chiar la Casa Alba,o numesc spionaj!

    • Prin Alexander Vindman au lovit din nou acolo unde lovise Monika Lewinsky…

    • Zici ca Trump este Dancila care se lupta cu Iohannis si cu Statul lui Paralel de corupti si hoti iohanisti,penelisti si basisti,toti protejati de clientii lor de prin haparatele ghidonate si/sau corupte de stapanul lor.

  3. Despre aceasta diversiune am mai vorbit. Ea denota disperarea lui Rasputin ca Trump are sanse sa-l impiedice sa reia
    controlul la varf in SUA. Tertzul la care a apelat Dl Marchievici incearca sa-i pateze integritatea lui Trump printr-o stratagema neeleganta, introducandu-l in aceeasi oala a coruptiei cu presedintii bolsevici anteriori ajunsi infunctie prin acte de coruptie si sponsorizati de miliardari rosii gen Söros. Nu intamplator CIA, FBI si „Comunitatea de informatii
    sunt amestecate, PRIN SEFII LOR ASA CUM SUSTIN AICI DE ANI DE ZILE! Tot aici am sustinut ca acest organism artificial, „comunitatea de informatii” e de esenta sovietica si are rolul unei concentrari suplimentare de putere in mainile tuturor ilegalilor bolsevici instalati ca presedinti SUA. Cand am descris modul infantil de a face spionaj al SUA inainte de cele doua maceluri bolsevice mondiale, strict prin Departamentul de Stat, separat de contraspionajul militar si de FBI, am specificat suprematia acestui departament si interesul bolsevic de a-l prelua sub control, mai ales in timpul si dupa primul macel. Dupa crearea CIA de catre un bolsevic, Allen Dulles, situatia s-a echilibrat pentru ca ulterior prin crearea umbrelei, „comunitatea de informatii”, departamentul sa intre zdravan sub controlul „spionilor” si astfel mult mai
    ferm in mainile presedintilor instalati de Moscova…

  4. Zici ca Trump este Dancila care se lupta cu Iohannis si cu Statul lui Paralel de corupti si hoti iohanisti,penelisti si basisti,toti protejati de clientii lor de prin aparatele ghidonate si/sau corupte de stapanul lor.

  5. @Gollum: esti prost. Vidman a ajuns militar emigrand in SUA si facand academia militara. Statementul lui ar merita citit chiar si de prosti ca tine.

    @marchevici:
    1. daca erati la telefon pe 25 iulie, probabil ca v-ar fi chemat si pe dvs. Dar nu erati. erau numai oameni din comunitatea de informatii pentru ca asta era treaba lor.
    2. Vidman a venit imbracat in militar cu uniforma de parada pentru ca asa e regulamentul. El a luptat si a ost ranit in Irak. A auzit o convorbire absolut revoltatoare si si-a anuntat superiorii. N-a facut decat sa respecte legea. Dupa care au venit tot felul de cretini si I-au pus sub semnul intrebarii integritatea.
    3. Sunt inregistrat democrat. pentru ce am auzit despre Hunter Biden, n-o sa votez in veci cu Biden. Dar, atentie, Trump nu voia investigarea coruptiei: voia ca presedintele Ucrainei sa apara la televizor si sa spuna ca-l investigheaza pe Hunter biden, adica sa faca valuri pentru ca sa-i faca in felul acesta rau candidatului democrat cel mai bine plasat in sondaje. Ceea ce-i ilegal. Ma iertati ca va spun, dar cred ca trebuie sa fii cretin ca sa nu intelegi ca asta e coruptie.
    4. In salile in care merge Trump se mai canta si acum „Lock her up” pentru Hilary, din cauza mesajelor deletate si a serverului pe care putea intra oricine. Sondland l-a chemat la telefon pe Trump sa discute o afacere de extorsiune de pe telefonul personal, pe telefonul personal al lui Trump, si de pe o terasa unde cineva de la masa il auzea pe Trump cum urla la telefon. Mai sa fie, revin la ultima fraza din paragraful precedent.
    5. Numai niste ignoranti si complet iresponsabili pot spune ca ancheta lui Mueller n-a generat nimic. A demonstrat ca rusii au facut totul ca sa se aleaga trump si ca aia din Campania lui trump si-au frecat mainile de bucurie. Din nou cineva ori este „bette comme une bite” sau complet rauvoitor ca sa nu inteleaga

  6. Deep state-ul nu este în integralitate al democraților Biden, H. Clinton sau Soros. O parte majoritară şi tăcută este de partea republicanilor şi a lui Trump, de partea lui Trump sunt și marile companii de armament care au vândut arme altor țări în mandatul lui Trump mult mai mult decât în cele 2 mandate ale lui Obama. Cine crede că Trump, republicanii şi cei care îi susțin (miliardarii proprietari ai companiilor petroliere şi de armament) doresc pacea mondială, sunt naivi şi inocenți. Globalizarea este preferabilă unei societăți tribală sau primitivă pe care o promovează Trump&prietenii.

  7. Ceea ce a facut Trump este absolut legal si logic : a cerut o ancheta aprofundata asupra lui Biden jr si a lui Biden sr, acesta din urma fiind unul din principalii candidati la presedintia USA din partea „democratilor” ! Si momentul ales este la fel de bine ales, inainte de lansarea in campania alegerilor prezidentiale. Va dati seama de urmari daca, facind un scenariu (destul de fantasmagoric, de altfel) sa zicem ca Biden ar fi candidatul din partea „Partidului Democrat” si ar cistiga chiar „fotoliul” de la Casa Alba, iar DUPA aceea ar iesi la iveala dovezi ale coruptiei sale si ale afacerilor mafiote, alaturi de fiul sau ! Asa macar, Trump incearca sa lamureasca lucrurile si sa evite un eventual viitor megascandal !

  8. @Marchievici : „spectacolul democratic” în SUA = grotescul pe banii publici. Cu, asa cum bine spui, loaza de Alexandria Ocasio-Cortez într-unul din rolurile principale. @Gollum: reduci tot, în lume, la „khazari”. Îti refuzi exercitiile de gândir, si-ti folosesti haotic computerul cerebral, datele corecte initiale pe care le ai. @Cristian: o data ancheta „rusa” cazuta balta, capetele patrate din asa-zisul „partid” (adunatura de casa de nebuni, în realitate) trebuiau sa-si gaseasca substitute primelor jucarii. Ïn loc sa fi consultat psihiatri, toxifica o lume-ntreaga. Care, din fericire, se apara. Poti sa renunti la „înregistrarea” ta-n-ntr-un club al vampirilor, care te obliga s-o aperi pe Hitlery (= invazia Libiei, invazia Siriei, milioane de morti si regiuni imense, pe doua continente, distruse din toate punctele de vedere). Ori sa te inspiri din Farfuridi, „iubesc tradarea si-i urasc pe tradatori”. Nu numai la întâlnirile electorale ale lui Trump, ci si eu, europeanca, scandez „Lock her up”, ca masura de igiena politica minima. Lock Biden up, as well. Withdraw Obama the Nobel Price & lock him up, too. Si-n privinta „demonstratiilor” anchetei lui Muller, nu face dovada naivitatii : de parca asa-zisii „Democrati” n-ar investi-n diferite lobbying-uri electorale din alte parti ale lumii. Vrei razboi (cu „Democratii”) ori pace (cu Republicanii)? ps: tu crezi c-afacerile de coruptie se urla-n convorbiri telefonice?

  9. @Son of Zgripturoaica : vânzarea de arme : în tarile-pubela, unde agenti americani au reusit sa declanseze razboaie civile devastatoare, care sa-i ajute pe tipi sa le puna mâna pe bogatiile naturale. Si ce altceva ai vrea sa mai vânda indivizii, când toate produsele de pe piata SUA, în afara de arme, sunt chinezesti? plus ca Pentagonul are o colectie de fiare vechi, si el, si-nca mai ditamai decât aia a lui Petre Roman, pe care musai sa si-o-nnoiasca. Razboiul mondial: e permanent, si din ce-n ce mai economic. Trump si fiind primul presedinte capitalist al SUA. Tot restul de pâna acuma = feudali, zanganindu-si armele si provocând genocide. „Globalizarea, preferabila”? tu-ti dai seama despre ce vorbesti? despre „1984” al lui Orwell! lume robotizata, din care omul, popoarele, au disparut.

  10. Ca un facut, de cate ori se pune de cate o noua diversiune care sa mareasca ceatza, in clipa cand pare sa se lumineze, apare din neant cate un „Cristian”, parca pentru a demonstra celor cu scaun la cap ca in Lumea lor, a provocatorilor de stanga ce se dau ultracivilizati, nu se poate patrunde! Nu e o culme a ceretinismului, ca sa-i folosesc in rem expresia preferata, sa ne spuna ca Trump e omul sovieticilor?Punand astfel de idiot problema,nu face de fapt decat sa insinueze ca Rusia Sovietelor de Capitalisti KGB-isti i-a sustinut in 2016 pe ambii candidati!? Nu ca Rasputin nu ar fi capabil de asa ceva dupa ce a pus de atatea diversiuni la scara europeana si mondiala incepand cu laboratoarele KGB de la Karlhorst din RDG, dar pana si pentru un Tzar rosu este prea mult, chiar daca nu scoate miliarde din buzunar, contand pe miliardarii bolsevici legendati in SUA. Cert e, sefii bolsevici ai serviciilor SUA il ataca, ceea ce demonstreaza contrariul, mai ales ca „soldatii” sunt agenti bolsevici ucrainieni si rusi proaspat „impamanteniti” in SUA…

  11. In Ucraina Mikola Zlocevski ocupa în 2015 locul 24 în topul bogaților din Ucraina, cu o avere de 178 de milioane de dolari,el a plecat din Ucraina în 2014, după ce a fost anchetat de Parchetul Anticorupție pentru abuz în serviciu. În calitate de ministru al Protecției Mediului și Resurselor Naturale, a acordat licențe pentru transportul de gaz numai firmelor sale, fără licitație. În 2017, Burisma Holdings s-a ales cu un miliard de metri cubi de gaz, subminând concurența.NU STIM DACA prin angajarea lui Hunter Biden, oligarhul ucrainean a exercitat presiuni asupra vicepreședintelui SUA de a interveni pentru încetarea anchetei penale împotriva sa,insa ANCHETA A FOST OPRITA! UNDE ESTE JUSTITIA INDEPENDENTA EXPORTATA DE AMERICANI IN SPETA JOE BIDEN ?Hunter Biden a figurat drept angajat pe postul de consilier la firmele lui Zlocevski, în perioada 2014-2019, timp în care s-ar fi ales cu 3 milioane de dolari. In prezent Proc.generala din Ucraina este decimata iar Zelenski s-a declarat „plictisit”de scandalul Burisma -Trump.Pana unde merg „indep.justitiei”,”democratia”americana in tarile satelit,Ucraina,Moldova chir si in Ro,Hinter Biden fiind consilier al lui Puiu Popoviciu ?Trump face toate ac.”exporturi”de coruptie politica si spionaj?Serv.de securitate din SUA au sarit pe Trump vazand in el nu un prieten si colaborator,ci unul care le spune”gata,baieti”,dar „baietii”ies la atac.De cate ori trebuia „impachetat”Iohannis vizavi de incalcarea Constitutiei si legilor?Analogic,in loc sa fie anchetati pt. coruptie vicele Biden si fiul sau, este tarat Trump de catre reactiunea democrata similiara liberalilor la noi.Ne miram de unde luam exmplul, din raiul si patria serviciilor secrete mondiale, globaliste.UE ce face?Sta si s euita la sit. din ucraina,Rep.Moldova, chiar Ro asasinata de securitate si se incalzeste la gazul rusesc,il vrea si pe al nostru si propaga conflictele,saracia,dezbinarea si tratarea ilegala si inegala a noastra.

  12. A devenit un obicei ca articolele explozive sa fie urgent retrase de Cerberul secu… O alta meteahna, sa-ti raspunda ca postezi prea repede!? Nu am mai postat de vreo 5 ore…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.