M-am mutat în metavers

Puține mai am de făcut aici, în acest univers: cumpăr fructe, potrivesc fasolea și ciolanul într-o mâncare, beau bere, discut cu câțiva prieteni. Discuțiile acestea încurcă lucrurile. Oamenii de pe terasă – e cea mai mică și cea mai umbroasă din Drumul Taberei – aud că apare numele lui Einstein. Mă consideră profesor de fizică aflat la pensie. În cele din urmă, m-au „agățat”: „Ce părere ai despre războiul din Ucraina?”.

N-am o părere deocamdată. Înaintăm către mijlocul unui istoric vechi de câteva sute de ani. Până desfășor istoricul, sper să se încheie războiul. Oi fi fost profesor de istorie? Unul crede că Elisabeta a II-a i-a cerut lui Churchill să protejeze România și Grecia, dar România a fost trădată. Încerc să precizez că Elisabeta a II-a s-a urcat pe tron în 1952. „Păi, da, și după aia a fost Ialta”, zice preopinentul meu.
Din metavers îl chem să-mi fie companion pe un vechi prieten. Cu el alături, mai scap de discuții incomunicante. Apare, zi de zi, încărcat de emoții negative: cum pot vorbi propagandiștii noștri atât de superficial despre Rusia?! Știe că patronii de media ar trebui să-și dea afară angajații care ar vrea să prezinte Rusia mai obiectiv, dar nu se poate abține să nu sufere în fața dublei propagande ce se desfășoară în metaversul războiului. E masochist? Caută în continuare doar surse ale acestor propagande. Suferă că generația lui de intelectuali nu poate gândi ca el, că nu se mai înțelege cu surorile sale, că oportunismul nu e spart de câte un caz răsunător de conștiință trezită din somnul dogmatic.

Cine ar mediatiza o astfel de conștiință? – îl întreb. Da, ai dreptate. Ar trebui să se exprime doar într-o bulă din metavers.
Un amic, care în prima sa tinerețe a fost un stâlp important al Mișcării Bivolaru, îmi face cadou o sferă mică de ametist ca să-mi pun în ordine energiile personale. El e cel care crede că Churchill a pierdut alegerile de după încheierea războiului întrucât nu a ascultat de regina sa și a lăsat România sub cizma lui Stalin.
Suntem diferiți și asta face „gloria” demnității noastre, cum zice un slogan. Dar istoria pe care credem că o știm are ferestre din universuri prea diferite. În metaversul format din bule de comunicare există doar prezent. Aceste mijloace de comunicare sofisticată refac prototipul comunicării. Pot să-mi comand acasă o supă caldă și pot invita pe cineva să o mănânce alături de mine, dar nu mai pot lega prezentul de istoria cum ar veni reală.

Unul de la terasă caută în Wikipedia să vadă ce au fost bolșevicii. Nu poate înțelege cum niște minoritari și-au spus majoritari și au acaparat un partid printr-o lovitură contra voturilor. Nu înțelege nici de ce lovitura de stat care a urmat nu a fost contracarată militar de marile puteri, cea mai mare fiind atunci Imperiul Britanic. Dimpotrivă, marele capital a ajutat formarea Armatei Roșii, zic. Nu crede chestia asta. El a auzit doar că Germania l-a ajutat pe Lenin ca să facă pace separată.
În fond, acesta este visul secret al ideologiei progresiste: conștiințe pentru care doar prezentul face parte din istorie. Copaci pe rotile, fără rădăcini. Ființe pur geografice. Trupuri fără suflet ori suflete fără spirit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Odată cu prevalența tot mai evidenta a Rusiei, vor trebui sa relateze mai obiectiv,.. vrind nevrind vor bea agheasmă.

  2. Dar de ce sa nu fim obiectivi? Îi inteleg si pe ucraineni dar si pe rusi ptr minciunile cu care apar zilnic.Fiecare este parte a razboiului. Dar noi,ce interes avem sa i dam cu minciuni si diversiuni inainte?

  3. Frumos spus. Trupuri fără suflet ori suflete fara spirit.
    ” când spiritul nu se înțelege cu sufletul, suferă trupul. Când trupul nu se înțelege cu spiritul, suferă sufletul. Când sufletul nu se înțelege cu trupul, suferă spiritul. Când nu se inteleg nici unul, suferă cei care au și suflet și spirit și trup fiindcă le e teama sa le facă cunoscute.”

  4. În mod real și obiectiv trăim doar la sânul lui El cel URANIC (Universul Extragalactic), cel care a CREAT și Cerurile și Pământul și Viața pe Pământ precum și pe noi OAMENII.
    Oamenii moderni au „inventat” recent, în mod artificial (realitate artificială, ireala) și în mod subiectiv doar un „simulacru” de tip „metavers”. Adică … doar un NIMIC.

  5. Se intelege doar vag unde bateti, d-le Buduca. Adicatelea tinerii estia nu mai pricepe nimic, deoarece sta toata ziua pe facebuk si inghit toata propaganda si istoria rescrisa, nemaideschiand nicio carte. In mare parte asa este, Ecranul a invins introspectia.
    O mentiune despre meta-vers: in romaneste si exprimand cat se poate de bine despre ce este vorba, meta-vers ar fi un fel de…lumea cealalta! O iluzie, ceva nereal ocupand pe nedrept spatiul a ceva real.
    Ce e de facut? Tinerii nostri sunt captivi in ecrane.

  6. … Sincer sa fiu in acest inceput de an, si eu m-am mutat in Rahova, in Pantelimon devenise prea scumpa chiria …

  7. …CE CAUTĂ SUA (în traducere-STATELE UNITE ALE AMERICII-NU A LUMII-?) ÎN EUROPA,ASIA,AFRICA-și nu cu comerțul,cu tehnologia ,cu schimburi culturale-CI CU CÂINII RĂZBOIULUI,CU ARME SUPERUCIGAȘE,CU MINCIUNI PROPAGANDISTICE,CU AMESTECURI ÎN POLITICA INTERNĂ)???

  8. Dupa „Religia, opiumul popoarelor”, iata si metaversul, cocaina saracului spalat cu sampon pe creier ! Nu costa nimic de altfel, poate doar abonamentul la net, sa fie cineva sarac lipit pamintului, sa manince doi biscuiti si un iaurt o data la doua zile dar sa intre in „metavers” si sa se viseze miliardar la Malibu, cu iaht si elicopter la poarta si cu un alai de 20 de „chicas” ! La densitatea de imbecili pe metrul patrat la care a ajuns Omenirea, totul e posibil …

  9. Anunt important pentru tara:
    Eu m-am mutat in contravers, cu stagiu in pervers. Daca ma ajuta NASA o s-ajung si-n univers.

  10. Oare nu „duh”, în loc de „spirit”, e cv românesc?
    Vorbe de duh, sărac cu duhul…

  11. Multumim trolilor platiti lgtbisti pentru postari, asa intelegem cat de important este articolul si il citim de 2 ori

  12. Chestia cu „meta-versul”, cum spuneam la 16:10 in latraturi, e DELICIOASA daca face deliciul Capitanului Legiunii core, asa cum era de asteptat,…fiind asteptat si doru popescu FARA Dumnezeu si FARA PATRIE!Armata Rosie a fost creata de Trotzky si fratele sau Sverdlov/Radek la inceputul lui 1918 din BANDELE de ASASINI BOLSEVICI create la inceputul sec XX, bande cu care Lenin si Stalin au operat din 1904 in timpul Macelului BOLSEVIC ruso-nipon in intreaga Rusie, dar si in Romania Mica la 1907!!! In 1903 Lenin a mutat Congresul social-democratiei din Rusia de la…Bruexelles la Londra dupa ce a tradat Politiei belgiene unde se tine congresul, avand loc arestari intre delegatii nepreveniti, adica tocmai cativa dintre „noii” membrii admisi in acest scop!!! La Londra au ajuns restul si aici delegatii Ligii evreiesti au parasit lucrarile, care au tinut cateva zile, in semn de „protest” exact in preziua votului si astfel MINORITARII lui Lenin au devenit „majoritari” si meta-invers MAJORITARII lui Dobrogeanu Gherea alias Plehanov au devenit „minoritari”/mensevici!!! O POZA ANTII lui Lenin, adica „adversarii de poza” au respectat ordinul lui Lenin dat prin Plehanov si seful Ligii evreiesti PENTRU A SE JUSTIFICA „SCINDAREA”, asa cum stabilisera Lenin si seful OHRANEI Maxim Gorki/Peskov(al carui stranepot poarta azi vorbele lui Rasputin)!Si asa OHRANA i-a raportat lui Nicolae II „o noua victorie
    impotriva TERORISTILOR MARXISTOIZI”!!! Cand ai aproape zero cunostinte istorice si-si pe alea le meta-inversezi- imi pare normal sa nu ajunfi lider nici la birt…

    • Unii nu au ascultat pe ROMÂNI când le-au spus că ROMÂNIA nu este „generică și STRĂINĂ” conform SPIRITUALITĂȚII cele STRĂVECHI de pe acest TĂRÂM al NOSTRU. Si au „plătit” pentru asta. Deși se dădeau drept „elite din meta-inversul cel STRĂIN de neam și popor”.

  13. Unii nu au ascultat pe ROMÂNI când le-au spus că ROMÂNIA nu este „generică și STRĂINĂ” conform SPIRITUALITĂȚII cele STRĂVECHI de pe acest TĂRÂM al NOSTRU. Si au „plătit” pentru asta. Deși se dădeau drept „elite din meta-inversul cel STRĂIN de neam și popor”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.