Iar vorbește Iohannis despre creșterea cheltuielilor la Apărare

„Transformarea posturii Aliate pe care am decis-o anul trecut ca reacţie la agresiunea rusă împotriva Ucrainei necesită angajamente financiare sporite“, a afirmat astăzi președintele României la finalul Summitului Formatului Bucureşti 9 de la Bratislava. În discursul său, Klaus Iohannis a susținut  că „am reafirmat sprijinul multidimensional al României pentru efortul Ucrainei de contracarare a agresiunii Rusiei“.

Iată declarația  integrală a oficialului român:

„Ne-am întâlnit astăzi aici, la Bratislava, cu aproape o lună înainte de Summitul NATO de la Vilnius, pentru a discuta o agendă extrem de importantă atât pentru securitatea aliaţilor de pe Flancul Estic, cât şi pentru securitatea întregului spaţiu euroatlantic.

Îi mulţumesc doamnei Preşedinte Zuzana Caputova pentru găzduirea acestor discuţii, Preşedintelui Andrzej Duda, împreună cu care am coiniţiat acest format foarte relevant de dialog în anul 2015, precum şi tuturor colegelor şi colegilor pentru discuţiile de substanţă.

Întâlnirea de astăzi a reconfirmat că statele din Formatul B9 acţionează pentru întărirea securităţii comunităţii euroatlantice în ansamblul său şi în deplină conformitate cu deciziile adoptate la nivel aliat.

Noi, statele situate pe Flancul Estic, suntem în prima linie a contracarării consecinţelor dezastruoase ale acestui război cu multiple implicaţii: securitare, umanitare, economice, alimentare şi legate de energie.

Viziunea noastră comună este esenţială pentru identificarea mijloacelor necesare pentru a întări securitatea Flancului Estic, în mod unitar şi coerent, de la Marea Neagră până la Marea Baltică.

Discuţiile noastre au fost extrem de consistente în ceea ce priveşte priorităţile pentru Summitul de la Vilnius.

Am pus accent, în primul rând, pe implementarea deplină a deciziilor istorice adoptate anul trecut la Madrid, mai ales a celor privind consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, pentru care trebuie să marcăm progrese notabile.

Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice. De aceea, cu toţii înţelegem necesitatea consolidării apărării noastre naţionale şi a creării pe Flancul Estic a unei Apărări Înaintate coerente şi unitare, credibile şi robuste.

Am pledat, totodată, pentru continuarea măsurilor la nivel operaţional, inclusiv cu privire la Grupurile de Luptă de pe Flancul Estic, din care face parte şi cel din România.

De asemenea, în conformitate cu obiectivele strategice ale României, am reiterat necesitatea unui angajament sporit şi unitar la nivel aliat în abordarea provocărilor de securitate la Marea Neagră – o zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, astfel cum este consacrat în Conceptul Strategic al NATO adoptat la Madrid.

Eu am reafirmat sprijinul multidimensional al României pentru efortul Ucrainei de contracarare a agresiunii Rusiei.

România, ca statul membru al NATO, dar şi al Uniunii Europene cu cea mai lungă frontieră terestră cu Ucraina, va rămâne alături de vecinul nostru oricât va fi necesar.

Am accentuat totodată sprijinul ferm al României pentru perspectivele de integrare euroatlantică a Ucrainei, în conformitate cu ataşamentul nostru ferm pentru deciziile Summitului NATO de la Bucureşti din anul 2008, dar cu sublinierea necesităţii de a face paşi concreţi înainte, pentru a face aderarea Ucrainei un proces concret, predictibil.

De altfel, am exprimat şi bilateral acest sprijin ferm pentru viitorul Aliat al Ucrainei prin Declaraţia privind integrarea euroatlantică a Ucrainei, pe care am semnat-o cu Preşedintele Zelenski săptămâna trecută, în Republica Moldova. În acest cadru, am exprimat sprijin pentru transformarea Comisiei NATO-Ucraina într-un Consiliu NATO-Ucraina şi sper să vedem acest Consiliu convocat la Summitul de la Vilnius.

Am subliniat importanţa continuării sprijinului statelor B9, dar şi al întregii Alianţe pentru consolidarea capacităţii de apărare şi a rezilienţei statelor vulnerabile din vecinătate.

În acest sens, în perspectiva Summitului de la Vilnius, am făcut un apel pentru creşterea nivelului de sprijin pentru Republica Moldova.

Nu în ultimul rând, un alt subiect important discutat şi care va fi abordat şi la Vilnius, este creşterea cheltuielilor pentru apărare. Transformarea posturii Aliate pe care am decis-o anul trecut ca reacţie la agresiunea rusă împotriva Ucrainei necesită angajamente financiare sporite.

Pe baza viziunii noastre comune privind evoluţiile actuale de securitate şi a imperativului ca Alianţa să-şi consolideze capacitatea de descurajare şi apărare, vom continua coordonarea strânsă în perspectiva Summitului NATO de la Vilnius. Am încurajat menţinerea unui nivel de ambiţie ridicat pentru reuniunea de luna viitoare, care să reflecte unitatea şi solidaritatea aliată, precum şi hotărârea noastră de a apăra cetăţenii noştri şi fiecare centimetru de teritoriu aliat“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

33 de Comentarii

  1. Acuma, dupa vizita englezului, as putea paria ca o sa cumparam numai știfturi „Made in UK” …

  2. „agresiunea UE împotriva propriei populatii nu necesită angajamente financiare sporite”?
    Ati declansat cresterea preturilor la energie cu mult inainte, inca din 2021! Iar asta a dus la cresterea tutor celorlalte preturi. Apoi politica de sanctiuni este in continuare o agresiune impotriva cetatenilor UE !
    Fata de romani in cazul tau, agresiunea UE nu cumva „necesită angajamente financiare sporite”? Adica pensiile scad, banii ptr industria militara SUA/occidentala CRESC !
    Iar ii jecmaniti pe romani ca sa bagati in conturile strainilor deja bogati?

  3. B oul asta e constient ca angajeaza o natiune,plus generatiile urmatoare la o chestiune total falsa?
    Rusia nu a deranjat Ue cu nimic..

    Romania mai putzin..

    Prostul cu paltonul stie ca mai este viatza si dupa mandatul lui…ala de la grivco…a lui voiculescu…….

  4. Alo terminați o data cu paltonas asta ca s-a saturat lumea ca de mere acre.Gigi în sus Gigi în jos de parca ar fi sfintele moadte.Stiti tot despre el iar restul nu contează,poate da și cu bomba atomica ca tot nu are nici o valoare de întrebuințare.Mai lăsați mintea oamenilor sa se odihnească sa vedem ce se poate întâmpla dacă nu îl mai baga nimeni în seama.

  5. Sa te vad unde te vei ascunde dupa ce iti va expira mandatul de presedinte !

  6. La cat 10-15% se ridica costul cosmarului aparare straineza a acestui grohaitor? Tara si viata cetatenilor din Romania se duc de rapa si il freaca grija de cheltuieli militare pentru aparare strainezia! Unde masa vede el razboi in Romania, nu stiu si nu se vede indiferent de unde ai privi!

  7. La masa verde, stau față-n față/
    cer unii moarte, alții suferință…

  8. n-avem bani de salarii, de investitii, deficitul e in floare (daca era dupa Petrov cu 3% eram de vreo 3 ani in infringement), dar avem bani de armament… am ajuns in UE ca in dictaturile militare de prin Africa

  9. Trebuie sa se insiste cu manifestările la Cotroceni, unde trebuie sa se alăture, pensionarii și alte categorii profesionala batjocorite de mercenarul Iohanis și regimul sau și sa sa solicite desființarea pensiilor și salariilor speciale, salarizarea și pensionarea pe baza unor legi publice pe principiul contributivitatii.!
    Dacă nu au bani la buget sa mărească pensiile și salariile, trebuie urgent luate următoarele masuri :
    – desființarea salariilor și pensiilor speciale:
    – adoptarea legii unice publice de salarizare și a legii unice publice de pensionare bazata pe contributivitatii :
    – eliminarea cheltuielilor inutile cu armament și alte cheltuieli militare aberante făcută în starea noastră de sărăcie.

  10. vor bani sa ne bage in razboi…cica in august…nanel de veci romanii mi-eee-iii….

  11. Ciolanis…taie tu toate pensiile,venitul minim garantat al pomanagiilor si trimite in ucra armament competitiv (submarine 2 buc,tancuri cu motor de avion pe kerosen,tunuri si ce mai trebuie acolo (munitie neaparat…sa nu uiti) si ce mai o lungesti atat… soldati romani…cat mai multi.Te pupa pe gurita actorul si adanceste canalul cat vrea muschii lui.Pas cu pas .

  12. Să facem referendum de demitere a acestui impostor periculos, fost turnător, acum slugă a $$oroșului. Scrieți o petiție ce să poată fi semnată de numărul minim legal de cetățeni!

  13. Flancul estic…!!!… ăsta o să moară cu flancul în brațe!…

  14. Printre cheltuielile de aparare se numara shi achizitzionarea unui avion prezidentzial „Air force one”.

  15. Doamne Dumnezeule, ia-l pe klaus werner iohannis si pe carmen georgeta iohannis lazurca de pe capul Romaniei si du-i acolo unde merita faptele lor!

  16. Romania se inarmeaza cu suptmarine sa se razboiasca cu Rusia ? A mai fost un cretin din asta, autointitulat maresal si a sfarsit la zid dupa ce a pierdut definitiv Basarabia si tezaurul Romaniei (despagubiri de razboi) ! Ce mai vrea sasalaul inalt sa ajunga la slanina din podul biericii sa mai pierdem, asta nu vede disproportia de pe harta ?

  17. Ce ne trebuie invatamant. Toti prosti casi sefu rumegator. Dati banii la evvreii americani ca intra in faliment si aurul la englezi.

  18. Se scufunda cu TAB\ul in dunare ca sa invete soldatii sa innoate !

  19. Huooo! Jos Iohannis! Stop alocarii de miliarde de euro pentru asa-zisa aparare, in fapt sunt doar plati de la colonia Romania catre stapanii americani, pentru care primim niste promisiuni cu privire la livrarea unor arme perimate, nicidecum tehnica militara actuala.

  20. Bai Joha ,cât ii partea ta din cumpărările de armament? 10-20% ? Cu ce te au americoloci la mâna ? Vânzarea copiiilor , sau cu casele din Florida? Ce tot o dai cu Moldova ? In primi 5 ani de mandat nici nu te-ai apropiat de frontiera cu R.Moldova ….. Ai ordin de la taica Soros sa o ajuți pe OAIA SANDU? Mai taune, nevastatanu prea servește prin România , spurcat cuplu mai sunteți ! Ati merita soarta lui Mussolini și a amantei lui.

  21. După ce se scufundaseu peștii răpitori amfibii blindati, cumpărăm niste rable capitaliste de la americani! Succesuri guys care o să plătiți datoria externă peste 2000 de ani!

  22. Peter spune:
    6 iunie 2023 la 19:02 ——–In loc cu verdeata si liniste ,unde nu este nici intristare si nici suspin.

  23. De 30 de ani ne tot aparam sa nu ne fure ba unii, ba altii, motul de la basca. Si tot de 30 de ani cumparam la second hand ce ne vand toti smecherii planetei
    Si in tot timpul asta n-am fost capabili sa terminam o autostrada. Sa legam Romania de Romania. Sa construim scoli, licee, gradinite; macar sa nu mai mearga copii la scoala in schimbul doi si sa ajunga acasa dupa ora 20
    Sa-l opreasca cineva ? Nici vorba
    Mai putem spera ca, poate, se va prabusi naibii unul dintre avioanele private cu care tot da ture paguboase pe planeta ca sa se intalneasca cu cate un vice-primar; ca in Rio

  24. constitutia romaniei acorda dreptul cetatenilor de a protesta impotriva politicii guvernului…si totusi nimeni nu protesteaza impotriva armamentelor de doi bani ce le cumpara ciuca si johansky…

  25. Hai la lupta cea mare…prost cu prost sa ajutam ucra care-si bate joc de romani.Cumparam numai vechituri ca sa platim noi si nepotii nepotilor nostri.Nu se poate face nimic pentru trezirea noastra ?

  26. Păi când digitalizarea va fi completă când calculatoarele vor pune diagnostice când mașinile și avioanele vor merge singure când agricultura va fi 100% computerizată automat , când macaralele vor fi niște imense imprimante 3d…. meseria de bază in lume va fi ceea de supraghetor/paznic ……..

  27. E necesar, domnule sa cumpărăm de la Americani tehnologie de ultima ora. Uite, spre exemplu, ieri un pirana sau piranda, cum s-o fi numind, s-a scufundat în Dunăre. Noi, firește nu l-am cumpărat de la Americani și pe post de scafandru, dar surprizele sunt întotdeauna binevenite. Va dați seama,cu el putem studian diversitatea lgbtiqista de pe FUNDUL Dunari. Acum cred ca nu se supăra Americanii dacă o studiem și pe cea din fata fundului ei, ca oameni normali ce suntem. Avioanele F16, deocamdată nu au venit. Nu pot zbura. Unii, mai sentimentali spun ca s-au îndrăgostit de sol și s-au legat cu lanțuri de el ca să rămână impreuna pe viata. A protestat LA și Do și Și, dar degeaba. Portativ nu poate oferi mai mult. In plandemie am plătit Elvețienilor incubatoare de 4 milioane de Eu și ei ne-au trimis, cu intarzaiere, incubatoare pentru ouăle de furnici și țânțari. Tare. Izoletele, cică se folosesc la izolat blocurile pe exterior. A zis Arafat ca în caz de cataclism natural, hop, iei blocul de cele doua mânere și il duci la reparații. Nu mai trebuie sa instalezi schele si nici sa scoți scheletele din dulap. Scutul de la Deveselu a fost revendicat de către un cetățean magiar din Ucraina. Cică ar fi a lui Atila, alături care a venit calare pe un struț sau un Emu în Europa, ajutat de o fundație a lui Soros ca să moara de tânăr in conditii neelucidate de către Gadea și Leca. Va dați seama, tovarăși, ce vechime are Soros? Cred ca a moștenit spiritul cuceritor de la ATI. În fine. Am uitat sa va mai spun ca Americanii au trimis la Kogălniceanu un batalion alb de negri și doua tancuri noi cărora colorații noștri le-ai furat senilele. Ce tara, domnule, ce tara. Sa-l lași pe partenerul tehnic și tactic fără senile. Azi, mâine o sa aflam ca furat obiectul procreatiei Americanilor și ca aceștia vor deceda din cauza blocajelor renale.

  28. Așa speră Klaun Ciolannis că poate se va alege și el cu un post bine plătit pe undeva printr-o structură ghidonată de Soros, Rothschild & co după ce termină mandatul de președinte d-aici din colonie…

  29. Sper ca dupa ce-si termina mandatul, sa-si inceapa un nou mandat la Jilava!!! Cum isi permite acest turist national, acest tradator al Romaniei sa vorbeasca in numele romanilor? Pentru profesori nu sunt bani, dar pentru naveta cu alai si excursii cu avion de lux exista bani, asa cum are bani pentru armamentul second-hand pe care-l comanda in numele poporului!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.