Scrisoare din Rusia către Putin: Dumnezeu nu vă va ierta

O scrisoare adresată lui Vladimir Putin și Dmitri Medvedev de un jurnalist rus a făcut o puternică impresie în rândurile elitei ruse. Și nu e chiar întâmplător, fiindcă imediat s-a făcut legătura cu scrisoarea pe care Alexandr Soljenițân, laureat al premiului Nobel, i-o adresa, în 1973, liderului sovietic Leonid Brejnev, scrie RFI.

Scrisoarea a fost preluată și de ziarul Timpul, de la Chișinău. Menționăm că pe 6 noiembrie 2010, jurnalistul rus Oleg Kașin a fost snopit în bătaie cu o rangă de fier de doi necunoscuți care îl așteptau lângă blocul în care locuia. Există suspiciuni că organizatorul atacului este guvernatorul regiunii Pskov, Andrei Turciak.

”Colegii mei v-au scris deja scrisori cu privire la cazul meu. D-voastră (și mai ales Comitetul vostru de urmărire penală) nu mi-ați răspuns; ați fost rugat să <<clarificați>> problema, dar nu mai este nevoie, pentru că înțeleg foarte bine că D-voastră v-ați <<lămurit>> de mult și sunteți la curent cu faptul că guvernatorul vostru Turciak este inițiatorul crimei împotriva mea.

Ați hotărât să-i luați partea guvernatorului Turciak, să protejați gruparea de criminali din care el face parte. Eu, ca persoană care a suferit din cauza acestei bande, ar trebui să mă revolt și să spun că e nedrept și injust, dar înțeleg că această reacție v-ar provoca doar râsul. Legile rusești se adoptă și se respectă sub controlul deplin al D-voastră.

Îl cunosc pe anchetatorul Soțcov de mulți ani. Face parte din generația mea, cândva a fost jurnalist la radio. Mi-l imaginez în primul an la facultatea de Drept, studiind cu entuziasm dreptul roman și dorind să schimbe lumea. Dar în ce s-a transformat acum? Într-un funcționar speriat, ce visează să ajungă la pensie, fiind gata să facă orice porcărie, inclusiv penală. Cine l-a transformat? Voi, desigur.

În societatea rusă contemporană, orice discuție despre bine și rău nu are soluție. Poți să furi? Poți să minți? Este etic să omori sau nu? La fiecare întrebare de acest gen în Rusia nu vei primi un răspuns categoric. Din cauza stăruințelor voastre, națiunea e demoralizată și dezorientată. Vă rezolvați problemele curente, fără să observați că vă săpați singuri groapa. Eu înțeleg că vă temeți de gloată, dar nu uitați că voi ați creat-o.

Izolându-vă de societate, v-ați izolat de realitate. Noi, aflați de partea noastră a zidului care ne desparte, tresărim de fiecare dată când cineva din ortacii voștri, care vrea să demonstreze că-i mare gânditor, iese la tribună și vorbește despre <>, <> sau <<războiul celulelor>>.

Noi încă am păstrat capacitatea de ne mira la auzul acestor sintagme, voi însă numai pe astea le auziți și le credeți. Superstiția și misticismul vostru, imaginea lumii guvernată de masoni și pseudo-ortodoxia care l-ar băga în boli și pe Hristos v-au transformat demult într-o sectă totalitară, ce respectă etica banditească a Petersburgului anilor 90.

Problema voastră principală este faptul că pur și simplu nu iubiți Rusia, o tratați ca pe o sursă ce stă la cheremul vostru, și orice v-ar spune duhovnicii voștri, Dumnezeu nu vă va ierta”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.