Legislația europeană anti-centrale cu gaze va lovi puternic în români

Politica de încălzire viitoare a imobilelor din România are la bază Programul Anghel Saligny – dezvoltarea rețelelor de distribuție gaze și Programul de Exploatare a Gazelor din Marea Neagră. Aceste programe urmează să atingă maximul lor în preajma anilor 2030 – 2035, adică perioada în care este interzisă montarea centralelor pe gaze în clădirile noi. Parlamentul European a aprobat directiva care hotărăște că, de anul viitor, statul nu mai poate subvenționa montarea acestor centrale, iar din 2030 toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero. De asemenea, din 2040, se interzic definitiv folosirea centralelor pe gaze în orice fel de clădire.

Dacă țările europene au o justificare în a alege interzicerea utilizării gazelor, accesul acestora la gaze fiind tot mai limitat pe măsură ce timpul va trece și resursele de gaze vor fi tot mai puține, România urmează să investească câteva miliarde de euro să exploateze gazele din Marea Neagră, încă câteva sute de milioane să dezvolte rețele de transport și distribuție gaze, și încă câteva mii de euro de fiecare familie pentru a-și face instalațiile interioare și a-și cumpăra centralele de gaz, care ”urmează să fie extrase din casele oamenilor” chiar mai înainte să se amortizeze în casele românilor

Ce să înțelegem, din faptul că în timp ce autoritățile alocă zeci de milioane de euro pentru a se construi conducte de gaze, susțin interzicerea gazelor. O decizie care îi va ține pe români prizonieri sărăciei energetice, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Conform datelor EUROSTAT în anul 2021, România era țara cea mai puțin dependentă de importurile de gaze, 80% din acestea venind din producția internă. În anul 2040, România va fi una din puținele țări europene care nu va fi dependentă 100% de importurile de gaze naturale, fiind dependentă de importuri de gaze într-o proporție circa 30%.

România trebuia să fie categoric împotriva prevederilor acestei Directive, privind interzicerea gazelor și trebuia să solicite o derogare, având în vedere specificul țării noastre, cel puțin până în anul 2050 și revenirea la conceptul net-zero CO2, consideră Chisăliță.

Asociația Energia Inteligentă solicită autorităților să se folosească de toate mijloacele pentru a obține o derogare în ceea ce privește amânarea interzicerii cetralelor termice în România cel puțin până în anul 2050, dar și demararea unui Program care să răspundă celei mai mari provocări ale viitorului – Cum ne încălzim în anul 2050?

AEI a propus încă din anul 2021 un Program de Încălzire a Imobilelor care trebuia să includă – Local Energy Using (LES) – folosirea cu preponderență a resurselor energetice locale și Unique Energy Grid (UEG) – dezvoltarea în interiorul localităților mari a mai multor sisteme de cvartal pentru producerea și distribuirea căldurii și frigului cu distribuție pe orizontală către consumatori.
O astfel de decizie ar presupune mult curaj și va fi dureroasă pentru mulți consumatori din marile orașe, necesitând folosirea sistemelor actuale fără alte investii în acestea, până la momentul finalizării implementării construcției conceptului de UEG, care se va întinde pe o perioadă estimată la 15 – 25 de ani.

Identificarea surselor de energie locale (LES) care pot fi folosite pentru fiecare zonă din țară, permite să folosim la maxim avantajele acestor surse, să reducem costurile cu transportul energiei, să descongestionăm anumite zone, să ne folosim de tehnologia și formele de energie noi în zone în care nu avem alternative fezabile, să atingem țintele naționale pe care le am asumat.

Astfel, fiecare localitate ar trebui să-și stabilească LES care să fie susținute prin Politicile Publice Naționale, dar o macro analiză la nivelul României ne permite să apreciem că:
• în zona centrală, dar și în zonele în care există resurse de gaze naturale, acestea ar trebui să continue să utilizeze gaze naturale în sistem individual, concomitent cu măsuri de reducere a pierderilor, eficientizare și măsuri de captare a CO2 și stocare în zăcăminte depletate cu scopul atingerii nivelului de Zero Net CO2 în 2050;
• în zona de vest și nord vest a României, acolo unde există resurse geotermale este importantă sprijinirea prin Politici Publice Naționale și Locale exploatării și dezvoltării ale resurselor geotermale;
• în zona de deal și munte, Politicile Publice Naționale și Locale trebuie să sprijine exploatarea și dezvoltarea tehnologiei pentru folosirea biomasei, biogazului, deșeurilor;
• în zona de est a României, dezvoltarea resurselor de încălzire trebuie să ia în considerare sprijin în folosirea pompelor de căldură si deșeurilor, lucrări cu costuri mari de investiție, dar care prezintă costuri reduse de operare, fiind astfel un mijloc de a rezolva și problemele sociale cu care această zonă se confruntă
• în zona de sud est și sud a României, dezvoltarea rețelelor noi de distribuție pe hidrogen, sau amestec hidrogen – gaze naturale, hidrogen care se poate produce din excedentul de energie regenerabilă produsă în imediata apropiere a acestor zone (Dobrogea), de unde pot să fie transportate prin conducte și folosit în amestec cu gazele naturale, după adaptarea rețelelor existente, concomitent cu măsuri de reducere a pierderilor, eficientizare și măsuri de captare a CO2 și stocare în zăcăminte depletate cu scopul atingeri nivelului de Zero Net CO2 în 2050;
• în zonele aglomerate (ex București – Ploiești) – module mici nucleare – SMR care au posibilitatea de a produce energie termică și energie electrică.

Aceste concepte ne pot crea o perspectivă optimistă pentru oameni și posibil de atins, în anul 2050, fără șocuri de tipul ”interzicerea centralelor pe gaze”, care nu pot să fie înlocuite pe termen scurt și care ar crea importante probleme sociale prin costurile care ar trebui să le achite românii pentru investițiile prezente din domeniul gazelor care nu au timp să se amortizeze și care vor trebui să fie urmate de noi investiții.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4567 Articole
Author

40 de Comentarii

  1. povesti sf….bai reveniti cu picioarele pe pamînt si batii pe Ursula si gasca verde unde merita…

  2. povesti sf….bai reveniti cu picioarele pe pamînt si bagatii pe Ursula si gasca verde unde merita…

  3. asa-i arunca ,pe rumani,in extrema putinista;ceva pute ,a gaze,in Bruxeless;cand va spun ca Ursula-i putinista, si vrea sa arunce Eropa in bratele lu’ Putin

  4. E vorba să ne aibe-n mână, să ne-nchidă robinetul la căldură, în cazul de față, cînd vor ei. Restul e gargară!
    Pădurea face CO2 prin putrezirea lemnelor și a frunzelor. Că faci același CO2 în sat sau oraș arzînd lemne-n cuptor sau că-l faci în pădure este tot una. Ce să mai zic că, fiind mai greu decît aerul, nu face nici un efect de seră.
    Cei ce conduc lumea au nevoie de sclavi, acestora fiindu-le frică de omul liber ce trăiește de capul lui.

  5. Emisii zero de ce, imbecililor? UE e condusă de niște cretini care nici măcar de fizica de clasa a șasea nu au habar! O tot dau cu bioxidul de carbon în sus și în jos: păi fără CO2 planeta ar muri, idioților! Acest CO2 ține planeta verde, fiindcă hrănește plantele, care hrănesc animalele ierbivore, care la rândul lor hrănesc carnivorele și așa funcționează lanțul trofic. În atmosferă este doar 0.3% CO2, chiar dacă ar fi și dublu tot nu ar crea efect de seră sesizabil. A fost mult mai mare concentrația de CO2 în perioadele glaciare, proștilor!
    Dar lacheii de la Bruxelles trebuie să-și demonstreze elugărnicia față de licurici, așa că fac ce li se ordonă ca să distrugă Europa.
    Dar dacă tot sunt progresiștii ăștia bruxelezi așa de preocupați de emisiile de CO2 provocate de oameni, de ce nu se revoltă că raportat la populație SUA are emisii de aproape 3 ori mai mari decât Europa? Sau de peste 2 ori mai mari decât China, care este uzina ce produce majoritatea produselor pentru tot globul? Repet: raportat la populație!
    Niște jeguri! Devine absolut necesar ca instituțiile UE să dispară, fiind profund nocive, iar Europa să revină la modelul de uniune din anii 80-90.

  6. He,he se stia ca se va ajunge aici. Nu este vorba de emisii. Europa nu mai pupa nici un mc de gaz de la Putin. Din Asia Centrala,Africa de Nord si cele lichefiate din SUA sunt prea scumpe. Iar cele din Ro dar si din Norvegia, Ungaria se vor epuiza in 20-30 ani. Dar in 30 in Ro nu s – a facut nimic. Fiecare oras si bloc s-a descurcat cum a putut. La vechile blocuri nu a fost modernizata reteaua electrica in sistem trifazic si nici contoare de gaze nu exista. La sate merge lemnul, carbune brichete, rumegus, deseurile, balega cu paie, resturile vegetale. Asa ca degeaba chitaie D.Chisalita si altii ca el demult trebuia facut ceva. Nu este vorba doar de CO2.ci doar ca gazele vor deveni tot mai putine si scumpe.

  7. Vom ajunge sa ducem dorul frigului din apartamente, de pe vremea lui Ceasca. Astia vor sa ne lase fara nimic……[Rumburak]

  8. Bineinteles ca slugile din Romania au votat pro interzicere pentru centralele de apartament desi 90% din populatia Romaniei nu are alta alternativa la apa calda si caldura in afara centralelor de apartament.
    Asta inseamna GENOCID.
    Atunci avem doua optiuni:
    1. Iesirea din UE nazista.
    2. Daca nu iesim din UE, cei care avem centrale de apartament si nu avem alte optiuni, va trebui migram in Rusia unde gazele sunt ieftine si ordinele UE nu fac nici cat o ceapa degerata.

  9. O colecție mai mare de baliverne, rar mi-a fost dat să citesc.Poate pe la baronul Munchausen, ăl de zbura tras de rațe.Tembelisme de politruc prost. Termalul din vest, odată captat va distruge tablierul potabil.Apa e atât de murdară că nu vezi prin ea dac-o pui în pahar.Săruri, oxid de fier, ceva petrol, metan, zone de fractură că la amărâții ăia din Oltenia, corozivă, depuneri, temperaturi mici, radon cu cisterna. Prostia cu reactoarele modulare experimentale când ai ditamai platforma la o sută de km de București e o prostie cu fluierături.Face poc, ai rămas fără țară.Tembelisme.Încălzire electrică cu sau fără pompe de căldură, aiurea-n tramvai.Redimensionarea fiecărui trafo de cartier, cu subterane de 20kw în sute de km de săpături și km de cablu, distribuție pe medie cu sârme cât brațul la fiecare bloc, schimbat distribuție cu coloane, contoare tablouri, pe scurt,SF.Sudul cu biomasă înseamnă moartea zootehniei, recoltare masă verde pentru biocombustibil, distrugere de ecosistem, numai verde nu-i, povești, prăbușirea economiei cât mai e.Hidrogen my foot, cea mai proastă formă de transport de putere.Pui tărăboanțe electrice și aleluia.Asta e, ce-am spus.Alternativa, mulți la coteț, la baterie, terenul la cu baniezi.Canada băga mare cu MAID-ul.Vedeți „Redacted” și îngrozițivă.Aveți de ce.

  10. Aberații, emigrarea în Rusia, UAE, Qatar… E singura opțiune care mai rămâne

  11. o mare vrajeala, o sa vedeti ca „se vor indura” o sa ne lase cu centrale cu conditia sa mai platim o taxa de poluare ca si cele de pana acum, care in afara de denumire nu au avut nici o legatura cu poluarea

  12. …si OCDE (organizatie la care suntem in curs de aderare si pt care trebuie sa… indeplinim niste „conditii”) ne cere sa renuntam sa mai exploatam noi zacaminte de gaze naturale… deci: poate scapam de dracu (ue), dar dam de tac-su (OCDE)!!!

  13. Este cu adevarat ecologic, adica emisii de CO2 minime, sa incalzim cu centrale individuale pe gaz.. Este simplu, toata caldura este produsa in casa si ramane in casa, nu se pierde nimic. Societatea romaneasca ar economisii infinit mai mult daca ar finanta instalarea de centrale pe gaz in fiecare apartament. Cei care si-au instalat pe banii lor, sa primeasca o echivalentul. Cheltuielile cu incalzirea de la CET sau cu incalzirea electrica sunt enorme. Pierderile in reteaua de distributie sunt enorme. Cheltuielile de intretinere ale termoficarii sunt enorme. In plus, emisiile de CO2 sunt mult mai mari! Toata povestea cu gazul romanesc este ca Germania si Austria nu au gaz pentru industrie…

  14. „va lovi puternic în români”

    -in aia de la bloc
    mai precis;

    blocul nu este decat comuna primitiva
    comunista,pe verticala
    („pana la ceruri”, אל על

  15. @maxtor, e evdent ca asta le convine de minune si conducatorilor snapani pe care ii avem, incalzirea centralizata presupune cheltuieli zero pentru smecheri si preturi mari acoperite de asa zise voucere de caldura sau subventii pentru po0limea votanta! restul sunt povesti. daca ce spune ue le convine lor, e ordin . daca nu, e doar recomandare cum a fost cu anularea pensiilor speciale!

  16. Nimeni nu intelege ca gazele naturale ca si petrolul, mineralele rare sunt epuizabile. Apoi la miile de apartamente, fiecare cu centrala proprie, se elimina in aer gazele arse si dau particule fine in aer pe care fiecare le aspira in plamani. Gazele nu au puritate de 100%. Iar o centrala de apartament are capacitate mare de incalzire cat pentru trei apartamente. Fabricantui nu a descoperit microcentrale pe gaze ca pierdela pret.

  17. Dacă hidrocarburile, cărbune, petrol și gaze, sînt de origine minerală, adică se fac în adîncurile pămîntului neîncetat, sînt inepuizabile!
    Citate din Geologia zăcămintelor de petrol și gaze, C. Beca, I Visotki, editura Tehnica, anul 1968:
    Începînd încă de la jumătatea secolului trecut, originea petrolului a format obiectul preocupărilor oamenilor de știință, dînd loc la o serie de controverse.
    Afară de Boutigny şi V. S. Sokolov, care consideră că petrolul are o origine cosmică, ceilalţi cercetători mineralogi consideră că el s-a format ca urmare a reacţiilor care s-au produs în scoarţa Pămîntului.[…]
    Unii cercetători consideră că petrolul are o origine organică, el provenind din descompunerea substanţelor vegetale sau din distilarea, pe cale naturală, a cărbunilor de pămînt; alţi cercetători atribuie petrolului o origine exclusiv minerală; alţii consideră ca posibilă atît originea vegetală, cît și cea animală.[…]
    1. Ipotezele originii minerale
    Susţinătorii acestei ipoteze se bazează, în general, pe rezultatele obţinute in laborator.
    B e r t h e l o t (1866) a obţinut hidrocarburi de tipul celor din petrol din acţiunea acidului carbonic asupra metalelor alcaline la temperaturi înalte, în prezenţa vaporilor de apă.
    D. I. M e n d e l e e v (1877), în urma cercetărilor de laborator a formulat o ipoteză în care susține că petrolul este de origine pur minerală și că s-a format în regiunile profunde ale scoarţei, din reacția vaporilor de apă supraîncălziţi cu carburile metalice.

  18. Daca Oiropa e condusa de Nero, Caligula&Calu’, e normal ca ne vom incalzi cu basinile lu’ Calu’. Traiasca doamna doctor inginer ginecolog Ursula!

  19. Deci tovarasi, nu mai retiu ezact de ce m-ati impuscat pe mine si tovarasa.

  20. Caline, se vedea ca ai scoala sovietica. La ei totul este etern ca si Putin.Dar zacamintele au fost create in cateva ere geologice si omenirea le extrage in ritm alert de circa 200 de ani. De aia arabii au redus productia de petrol si gaze cu fiecare an. Ca sa nu isi epuizeze resursele si sa tina un pret mai ridicat.

  21. mortiiiiiiiiiii lor ,pe bursa pretul gazelor este la valoarea din 2007

  22. De terminarea hidrocarburilor se tot vorbește de la sfîrșitul sec XIX. Producția de petrol nu a fost mai mare decît acum niciodată. Cine ar avea de cîștigat de pe urma originii organice a hidrocarburilor? Tot aceia ar avea de pierdut de pe urma originii minerale.
    Beca a fost profesor la Petrol și Gaze Ploiești. Cred că o catedră îi poartă numele. Beca a mai scos o carte la 1982, cred, cu titlu asemănător, cu un coautor român. La originea hidrocarburilor prezintă aceleași posibilități de formare.

  23. Daca legislația lor e impotriva noastră trebuie sa ne despărțim de ei de ce sa mai ramanem in ue!?? Dispar motivele rămânerii in ue. Adica noi cu gaze sa stam in frig dar Austria sa ne folosească gazele si sa prospere? Cum face si cuu petrolul? M-am saturat de gargara asta cu încălzirea globala..e o jefuirea globala..Bill Gates si yrsula zboară cu avioane personale dar eu nu am voie la caldura ca vrea ea asa? Ce salar are ea si ce salar am eu? ..

  24. O întrebare pentru „înțelepții” de la Bruxelles,dacă până în 2030 Europa are emisii zero așa cum se propune ,iar state că și China , India și Rusia nu achiesează la această politică verde ,știind bine ce mari poluatori sunt aceste țării,ce rezolva Europa cu asta ?, cât la % salvaon noi planetă și dacă acesta procent infim contează sau ajută la ceva ,sau în fapt se ascunde ceva monstruos ,satanic in spatele acestor decizii

  25. Cine-i idioata care doreste distrugerea Pamantului prin măsuri de captare a CO2 ?

  26. Romania e colonie moderna iar populatia este sub nivelul intelectual al neandertalienilor.Pe vreamea comunistilor era de 50 de ori mai rau din punct de vedere social-economic si nu imi aduc aminte sa fi incercat vreo sigura persoana sa se revolteze, dapai acum cand magazinele gem de deseuri alimentare si tot grupul VW de autoturisme de kkt si poluante le-a adus guvernatorul Iohanis in Romania

  27. ….particule fine?!??…Si CET-ul nu produce „particule fine”?? Electricitatea din ce-i facuta. Cu poluarea de la eoiliene si de la panouri solare cum ramane?? Este de o toxicitate enorma aceasta poluare. Ca sa scoti kgrame de Nd sau Pr pentru magnetii de la eoiliene se lasa in urma lacuri de namol cu acid nitric…Se vede ca nu mai este scoala in Romania! Fizica era o materie importanta. Inchideti telefoanele si opriti-va sa mai „invatati” de pe wikipedia!…Are capacitate mare centrala pe gaz? Pentru trei apartamente? Pai si unde-i problema? Ca centrala de apartament are si buton de oprire, pe cand pierderile din sistemul de termoficare sunt infinite!

  28. @Avem o tara ca afara, perfect! deci ne place/nu ne place rusul ne-a facut cea mai buna descrierere „Românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață” ! nu cred ca putea cineva sa spuna ceava mai adevarat cu atat de putine cuvinte!!! realitatea crunta din jurul nostru o dovedeste!

  29. Le-a căzut cu tronc centralele de apartament că poluează. Aragazele nu poluează, dar
    CET-turile, mașinile cu GPL, sau cel mai mare pasager din lume care funcționează cu
    GPL (mă refer la DG-uri), fabrici care folosesc gaz…etc. Sper ca până în 2040 să
    apară pe piață filtru catalizator Euro 6 sau 7 și pentru centrale de apartament.
    Altă soluție ar fi centrale electrice dacă curentul electric ar fi la un preț decent.
    Să fim serioși. Ăștia de la U.E. au învățat de la români să bage bățul prin gard.

  30. Toti postacii nu pricep ca gazelw naturale de unde le extragi nu se mai formeaza altele decat in milioane de ani. Dintre continente Europa este cea mai saraca in petrol, gaze si antracit si huila, minereuri rare. Un alt aspect este risipa si lacomia. Aruncam tone de mancare si de haine, materiale de constructii.Schimbam dupa toane, gresia si faianta, nu stim a refolosi mobilier vechi dar de calitate. Mergem cate unul in masini 4×4 si folosim masinile pentru magazinul apropiat in loc sa mergem pe jos. Am vecini care au 2-3 masini. Daca am fi mai rationali am avea mai multe lucruri bune.

  31. Treceti milogilor pe curent electric. Aruncati-va centralele… hai, mars la treaba.

  32. Evul Mediu ne paste daca mai stam mult in mocirla asta numita UE.Ca niste demni urmasi ai Mioritei in loc sa luptam pentu o soarta mai buna acceptam resemnati tot ce dicteaza acesti nebuni.In frunte cu presa.

  33. Gazele, fiind, precum restul hidrocarburilor, minerale, anorganice, se fac continuu în adîncul pămîntului. Experimentele de laborator au dovedit acest lucru. Marii savanți au susținut întotdeauna originea lor minerală. Puțuri odată golite, după o vreme, au fost găsite iarăși pline.
    Românii, dimpotrivă, sînt mai greu de prostit; a se vedea plandemia!

  34. Cetățene, rata natalității stinge lumea înainte de terminarea gazelor iar gazele nu vor mai fi folosite milioane de ani după.Resursele de hidrat de metan sunt imense iar carbonul este scufundat în magmă cu fiecare scoică fosilizată.Situația azi e următoarea:Europa-n declin îsi face probleme globale pentru amărâțele alea de 6% emisii de carbon, stiința și tehnologia sunt pe zero, transformate în religii, cu șanse maxime de a intra în regres în următorul deceniu, beți de putere-tembelii Europei vorbesc discuții în climatice cu gândul la profit și putere veșnică, peonii fraieriți își asumă răspunderea tâmpeniile promovate permanent fără să aibă cea mai vagă idee despre ce se vorbește iar lumea alunecă într-un neofeudalism brics cu protipendada proprie care nu da o ceapa degerată pe tâmpeniile de putere mondială închipuită a bruxellozei cu vorbe multe și proaste și economia la nivelul mării.Printre fraieri te numeri și tu. Asta-i tot.

  35. Se încearcă de câțiva ani direct din guvernul României și, văzând că nu prea ține, încearcă din exterior. Am discutat cu un angajat la gazaria țării și a spus că va dura cel puțin 25 ani! Așa că, peste 20-25 ani, nu vor mai exista aceste javre în politica românească si nici cea europeană care să distrugă cetățenii și țările.

  36. Va lovi în români mai tare decât guvernele Ciucă și Ciolacu?

  37. (editat) impotenti fara creier avertizeaza românii!, ce sa-ti povestesc ?, o s-o facem lata, punem mana pe un par si mergem la cules de dobitoci care nu stiu decat sa latre precum li se plateste!
    Mai sunt vreo doi maidanezi pe aici care vorbesc urât despre acest popor, sa nu dea Domnul sa -i intalnim….ma(editat) , ce ati facut voi pt acest popor, ca sa va permiteti sa -l jigniti?
    Mai (editat) , nici macar nu va cere nimeni sfatul, dar chiar nimeni, muckles!
    Acest popor opresat, umilit de strainezi de doi bani, acest popor puternic, destept, creativ, valoros a ajuns sa fie umilit de (editat) fara capatai, de pe toloaca.
    Nu va place?, plecati, bă!, nu mai latrati aiurea, pe limba voastra spurcata veti piere.
    Strabunii nostri nu vor suporta ca astfel de nimeni sa vorbeasca urât de acest neam, pastrat cu sânge.
    Centralele de apartament sunt cele mai eficiente sisteme de incalzire, sa fie clar!
    Acu vibe ioropa care are de vandut pompe de caldura sa le vanda aici, merg prost afacerile….luati-va sabdramaua si plecati unde vreti, dar aici nu!

  38. Dar războiul și industria de război sunt eco? Imbecililor!ba mai rău,tâlhari și criminali!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.