Kofi Annan, primul african secretar general al ONU

A murit fostul secretar general al ONU

Kofi Annan, primul african devenit secretar general al ONU, a murit la vârsta de 80 de ani, în Elveţia.

„A murit în linişte, sâmbătă, după o scurtă perioadă de boală”, au anunţat reprezentanţii fundaţiei ce îi poartă numele.

Kofi Annan a îndeplinit două termene ca secretar general ONU, în perioada 1997 – 2006, fiindu-i acordat Premiul Nobel pentru Pace, în 2011, ca urmare a efortului întreprins în slujba activităţii umanitare, potrivit bbc.com.

In comunicatul ce anunţă moartea sa, Fundaţia Kofi Annan îl descrie ca pe un purtator de cuvânt global care şi-a dedicat viaţa luptei pentru mai multă pace şi dreptate în lume.

Kofi Annan s-a opus public războiului din Irak, pe care l-a calificat ilegal, întrucât a fost decis în afara ONU. De asemenea, acesta a acţionat în Kenya pentru încetarea violenţelor care au urmat alegerilor prezidenţiale contestate din decembrie 2007, soldate cu peste 1.500 de morţi.

Diplomatul Kofi Annan era originar din Ghana, Africa. „Sunt un încăpăţânat optimist, m-am născut optimist şi voi rămane un optimist”, declara Kofi Annan într-un interviu pentru BBC.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.