”Absurditatea” instituțiilor financiare anunță începutul sfârșitului zonei euro

Șanse tot mai mici pentru ajungerea la un acord între Grecia și creditorii internaționali pentru un imprumut de 7,2 miliarde de euro, după ce premierul Alexis Tsipras a arătat că pretențiile celor din urmă sunt ”absurde” și că încearcă să ”aplice Greciei o pedeapsă dură”. Afirmațiile au fost făcute într-un articol de opinie publicat duminică de Le Monde.

Destul de discret în aparițiile în presă, premierul elen nu a recurs deloc întâmplător la publicarea unui articol de opinie într-un cotidian prestigios – luna iunie este una a scadențelor: pe 30 iunie se încheie termenul deja prelungit al programului de susținere a economiei elene și tot în iunie ar urma rambursarea a patru tranșe din imprumutul FMI. Dacă intrarea în incapacitate de plată nu se va întâmpla pe 5 iunie, atunci poate surveni fie pe 12, fie pe 30 iunie.

Tsipras a denunțat până acum ceea ce numea ”strategia lațului” aplicată de creditorii Greciei – au refuzat sistematic toate programele de reformă propuse de Atena așteptând ca vremea scadenței să se apropie și să obțină astfel tot ce și-au propus de la guvernul elen.

Tsipras scrie însă în Le Monde că aceasta strategie nu va functiona. Guvernul sau își menține ”liniile rosii” – nu va reduce pensiile și va continua cu negocierea contractelor colective de muncă. El scrie că o reducere a pensiilor (deja tăiate in anii ateriori cu 20-48%) ”nu poate fi tolerată nici de Grecia, nici de orice altă țară civilizată”.

”Trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt: dacă nu am ajuns la un acord cu partenerii noștri nu este din cauza intransigenței noastre sau a faptului că nu ne-am făcut înțeleși. Este din cauza obsesiei unor reprezentanți ai instituțiilor care insistă pe soluții nerezonabile și se arată indiferenți față de rezultatul democratic al alegerilor din Grecia, precum și față de pozițiile instituțiilor europene și internaționale care se declară gata să fie flexibile, pentru a respecta rezultatul de la urne”, scrie Tsipras, care adaugă că nu guvernul elen trebuie ”să revină cu picioarele pe pământ” (cum scria presa europeană imediat după alegerile din februarie), ci partenerii externi sunt cei care trebuie să accepte ”realitatea” și ”liniile roșii” ale Atenei.

Tsipras nu vorbește despre ieșirea Greciei din zona euro, dar subliniază că o cedare a țării sale în fața intransigenței creditorilor va duce la apariția unei zone euro cu două viteze: una puternică, care va dicta regulile austerității și va fi condusă de un super-ministru de Finanțe, și una supusă acestor reguli. ”Pentru țările care refuză să se supună acestei autorități, soluția este simplă: pedeapsa dură. Austeritate obligatorie. Și, mai rău, restrictii pentru circulația capitalului, sancțiuni disciplinare, amenzi și chiar o monedă paralelă”. Acesta ar fi ”începutul sfârșitului” pentru zona euro, care nu ar mai fi decât ”o zonă a ratelor de schimb”. Tsipras sugerează că țara sa dorește să rămână în zona euro, însă nu într-o asemnea zonă euro.

”Decizia nu mai este în mâna instituțiilor care, cu excepția Comisiei Europene, nu sunt alese și nici nu dau socoteala populației, ci în mâinile liderilor europeni”, scrie Tsipras.

Financial Times notează că poziția exprimată de Tsipras cu doar câteva zile înainte de termenul limită al rambursării unei tranșe către FMI nu face decât să adâncească haosul în care se cufundă negocierile. Mai grav este că Tsipras a fost partenerul preferat de creditori, fiind mult mai maleabil decât miniștrii sai. Acum premierul elen pare să-i forțeze pe omologii săi să facă la fel (în special pe Angela Merkel, ceva mai maleabilă decât ministrul său de Finanțe, Wolfgang Schauble), în caz contrar amenințând ca va arunca Grecia în necunoscut și odată cu ea și zona euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.