Acord în UE. Unii îi zic reformă, alții îi spun austeritate

Parlamentul European şi statele membre au ajuns la un acord în noaptea de vineri spre sâmbătă cu privire la o reformă a regulilor bugetare ale Uniunii Europene (UE) menită să garanteze redresarea finanţelor publice şi să păstreze în acelaşi timp investiţiile, transmite AFP.

Textul discutat de mai bine de doi ani este criticat pentru marea sa complexitate şi respins de parlamentarii de stânga, care îl văd ca pe un instrument prin care se instalează austeritatea în Europa.

Presaţi de timp, negociatorii au ajuns în cele din urmă la un acord după 16 ore de discuţii. Având în vedere întârzierile procedurale, a fost absolut necesar să se concluzioneze astfel încât textul să poată fi votat în şedinţa plenară de la Strasbourg în primăvara acestui an, înainte de pauza parlamentară ce precede alegerile europene din iunie, scrie Agerpres.

Acordul la care s-a ajuns va permite statelor membre să aplice noile reguli în acest an pentru bugetele lor pe 2025.

Noile reguli „vor contribui la echilibrul şi viabilitatea finanţelor publice, la reformele structurale, la promovarea investiţiilor, la creştere şi la crearea de locuri de muncă în UE”, a afirmat pe X preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

Reforma urmăreşte modernizarea Pactului de Stabilitate, creat la sfârşitul anilor 1990, ce limitează deficitul administraţiei publice pentru fiecare ţară la 3% din PIB şi datoria la 60%. Considerat prea drastic, acest cadru nu a fost niciodată respectat cu adevărat şi era considerat învechit.

Confirmând aceste cote emblematice, noul text face puţin mai flexibilă ajustarea solicitată ţărilor UE în cazul unor deficite excesive. Concret, prevede ca statele să îşi prezinte propria traiectorie de ajustare pentru a asigura sustenabilitatea datoriei, oferindu-le mai mult timp dacă realizează reforme şi investiţii. Va fi acordată importanţă evoluţiei cheltuielilor, un indicator considerat mai relevant decât deficitele, care pot fluctua în funcţie de nivelul de creştere.

Ţările îndatorate din sudul Europei, precum Franţa, au insistat pe flexibilităţi suplimentare, în timp ce ţările aşa-zise „frugale” din nordul Europei, în spatele Germaniei, au cerut mai multă rigoare.

În Parlamentul European, proiectul este susţinut de liberalii din Renew şi de o mare majoritate a grupului social-democrat (S&D). Verzii şi anumiţi aleşi ai S&D îl resping însă în bloc, la fel ca stânga radicală. Aceşti europarlamentari denunţă o revenire la austeritate după trei ani de suspendare a regulilor bugetare europene în faţa şocului pandemiei şi a războiului din Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. reforma este austeritate. reforma este discretionara. reforma este un abuz. dintotdeauna. a fost improprietarirea taranilor o reforma? nu. a fost o decizie acordata in bunastare. „reforma” si „progresul” sunt facute de entitati discretionare si autoproclamate „elite” in scopul beneficiului unora (al lor si parazitilor sclavetzi care-i sustin) in detrminetul altora – omenirea… te-ai nascut LIBER, OMULE! ar trebui sa te trezesti…inca este timp.

  2. Mă,. Cînd ai de ”redresat” finanțele publice, inseamnă că ai ajuns la fundul sacului. Treaba a fost recunoscută de ursula atunci cînd a obligat statele membre la cotizare suplimentară pentru miliardele către ukran. Ursula de altfel a mai adăugat și despre anularea a oricăror subvenții din partea UE.. Deci nu te trezești odată de cît e ceasul și boarfa ce execută ?

  3. Bă Editat, de ce nu spuneți că s-a dus dracului uniunea europeană!…gata,!…

  4. Acordul la care s-a ajuns prevede cumva si oprirea ajutorului e orice fel catre Ucraina cu care mUE nu are nici o treaba?

  5. O minciuna , o amagire ! Reforma trebuie sa insemne reducerea birocratiei impreuna cu birocratii lor, disparitia reglementarilor inventate pentru mersul pe jos si mirosul rahaaanului….. ! Toate inventiile astea nu mai pot fi acoperite de taxele si impozitele inventate, pentru a colecta bani pe care nu-i vede nimeni ! Unde sunt acesti bani daca noii feudali ai birocratiei nu sunt invetariati la buzunare ??? Auzi – taxa pe carbon – a inventat vreun trepadus birocrat aspiratorul de carbon sau pentru ce vor de fapt acesti bani ???

  6. UE este varza un colhoz cu o pleava de sclavi naivi spalati pe creier cu propaganda Diavolului drogat si criminal amerrllocc,iar Bruxelles este condus de pedofili ,homalai si drogati

  7. „DA DE UNDE VREȚI SĂ SCOATĂ UENATO EUROPU-60 MILIARDE DE „NE-EURO-TICI ” CA SĂ-I DEA USA-PE ARMAMENTUL NECESAR LUI PENISMAN JELENSKI-PENTRU A FI ÎNGROPAT ÎN STEPELE RODNICE A RUSIEI KIEVENE!

  8. Salvarea Ro este iesirea din adunatura europeana condusa de psihopati.

  9. Un colhoz de tari falimentare pentru ca au datorii pe care nu le vor plati nici in 100 de ani. Ci le vor creste mai departe de la an la an si isi vor da legi care sa le permita si mai multe datorii. Chiar si acel 3% se adauga nu se scade niciodata. Vorbim de tari care nu si-au declarat independenta acum un an dupa un razboi devastator si e normal sa cheltuie ca sa se refaca. Vorbim de tari asa zis dezvoltate care s-au obisnuit sa cheltuie mai mult decat produc pentru ca politicienii din vest dau pomeni mult mai mari firmelor lor si votantilor decat da PSD cu un kil de faina si unul de ulei!

  10. Noaptea ca hoții, ne-am saturat de regulile impuse de niște inși care nu văd în ce lume trăim, UE la gunoi,un experiment ratat.

  11. Reforma = o operatiune desfasurata pe intuneric in scopul unui summit intre hoti si prosti. Aliluuuiaaa, aliluuuiaaa!

  12. De-abia acum se dau cărțile pe față privind actele și înțelegerile din anii 1990! Din câte îmi amintesc, nu au fost informati cetățenii sub nicio forma in legătură cu aceste hotărâri peste capul românilor. Hai că încep să scoată actele, acte și înțelegeri despre care tot spun că nu se vrea aflat ce au semnat.

  13. „Cand am compus tratatul de la Maastricht, am avut grija sa nu includem o clauza de iesire din Uniune…”
    Dixit magul Jacques Attali.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.