Acuzații fără precedent împotriva Deutsche Bank

Sistemul bancar italian şi expunerea de miliarde de euro pe piaţa produselor derivate pe care o are Deutsche Bank au fost considerate cele mai mari riscuri la adresa zonei euro, la începutul acestui an. În Italia, călcâiul lui Ahile a fost considerat cea mai veche bancă, Monte dei Paschi, care a primit până acum două împrumuturi din partea statului pentru a rămâne pe linia de plutire. Iar asta în urma unor negocieri intense între guvernul de la Roma şi Berlin, pentru că asemenea împrumuturi contravin noilor reguli ale zonei euro. Se pare însă că există şi alte legături italo-germane, de data aceasta interbancare şi foarte obscure.

Începând din 2016, Deutsche Bank şi fondul japonez Nomura sunt investigate pentru falsificarea conturilor băncii italiene Monte dei Paschi, în perioada 2008 și 2012. Investigaţia a luat, recent, o turnură mult mai gravă, pentru că procurorii italieni au acuzat banca germană că a condus o „organizaţie criminală internaţională“, manipulând indicii internaţionali, cu scopul de a ascunde pierderile băncii italiene, scrie Bloomberg. Instituţiile financiare din Germania şi Japonia sunt acuzate că s-au folosit de tranzacţii internaţionale cu produse derivate pentru a ascunde pierderile Monte dei Paschi. Aceasta ar constitui o circumstanţă agravantă, care ar duce la stabilirea unor penalităţi uriaşe pentru DB.

Procurorii au intrat în posesia mai multor documente interne ale Deutsche Bank, care ar putea demonstra manipularea pieţei. În sprijinul procurorilor italieni poate veni chiar o investigaţie din Germania, care a demonstrat că angajaţii DB au manipulat indicii interni în 2008, pentru a-şi asigura o majorare de capital. Deutsche Bank este implicată deja într-un proces privind manipularea conturilor Monte dei Pashi, proces ce are loc în Milano. În centrul investigaţiei se află şase foşti directori din cadrul Deutsche Bank şi alţi şapte oficiali de la fondul japonez Nomura şi de la banca Monte dei Paschi. Unul dintre foştii directori DB amintiţi este Michele Faissola, al cărui nume apare şi în cazul sinuciderii unuia dintre managerii de risc ai băncii germane, în 2014, caz încă nerezolvat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.