Acuzații împotriva UBS: terenul preferat și modul de acțiune al bancherilor ”vânători”

O anchetă judiciară inițiată în Franța împotriva băncii elvețiene UBS cu doi ani în urmă se apropie de final, iar concluzia este că în anii 2000 Franța a fost terenul de vânătoare preferat al bancherilor elvețieni, scrie Le Monde, care a avut acces la mii de documente legate de acest dosar. UBS, numărul unu în lume la servicii de management al averilor, a creat un sistem de frauda fiscală generalizată în Franța.

UBS AG este acuzată în Franța de fraudă fiscală și spălare de bani, precum și de promovarea ilicită și fără solicitarea clienților a unor servicii, fapte comise în perioada 2004-2012. Sunt puși în urmărire penală șapte oficiali ai filialei franceze a băncii, precum și entitatea juridică menționată. UBS riscă o amendă de mai multe miliarde de euro, egală cu jumătate din valoarea averilor pe care le-a ascuns autorităților fiscale. În 2014, judecătorii francezi au estimat că valoarea activelor franceze disimulate de UBS este undeva între 13 și 23 de miliarde de euro. Banca a infirmat această estimare. Până acum, UBS a trebuit să plătească o cauțiune de 1,1 miliarde de euro.

Potrivit analizelor realizate de judecătorii francezi, în noiembrie 2008, la UBS existau 38.000 de conturi deschise de clienti francezi, în valoare totală de 8,4 miliarde de euro. Fiscul francez arată că în 2015, în urma ridicării de către Elveția a secretului bancar, 4.206 cetățeni francezi au fost oibligați să-și repatrieze averile. Au revenit atunci în Franta averi impozabile de 4 miliarde de euro.

Printre cei care au fraudat statul, scrie Le Monde, se numără fostul fotbalist Bixente Lizarazu. El și-a repatriat în Franța 9,2 milioane de euro în 2014. Însă este un caz de fraudă ”pasivă”, spun judecătorii, atât timp cât este vorba despre un cont nedeclarat deschis în Elveția, dar fără intenția clară de a comite fraudă. În aceeași situație se află și actrița Valeria Bruni Tedeschi sau familia creatoarei de modă Sonia Rykiel. Antrenorul de fotbal Guy Roux, care repatriat 3,1 milioane de euro, este acuzat însă de fraudă ”activă”.

Pentru a decshide un cont la UBS AG, scrie Le Monde, ai nevoie de minimum 250.000 de euro. Este biletul de intrare. De la 3 milioane de euro în sus, clisntul intră în rândul celor privilegiați, un segment numit HNW (High Net Wealth). Pentru a beneficia de întreaga atenție a băncii ar trebui ca personajul sa dețină minimum 30 de milioane de euro și atunci poate intra în zona ”Key Clients”. Banii care se ascund în conturile elvețiene sunt numiți ”simple money”, adică nedeclarați.

Mai mulți clienti ai UBS care au comis frauda fiscală au cedat insistențelor consilierilor financiari ai băncii, personaje care nu acceptă să gestioneze decât averi ce trec de 130 de milioane de euro. În jargonul băncii sunt numiți ”vânători”, scrie Le Monde. Modul lor de operare aproape că bate filmul, căci UBS nu avea autorizație pentru a-și trimite în Franța ”agenți de vânzări” din ușă în ușă. Până la urmă exact asta se întampla: clienții erau vânați la evenimente sportive și mondene, la recepții din lumea bună. Unul dintre ”vânătorii” interogați de autoritățile franceze a spus că avea asupra sa un manual intitulat ”Security Risk Governance”, un ghid care arăta că ”vanatorul” nu trebuia să aibă asupra sa numele clienților, explica cum poate să facă dispărute cât mai repede și eficient toate informațiile în cazul unui control, cum trebuie să se cazeze la alte hoteluri decât cele folosite de regulă de angajații UBS, să fie cât mai imprevizibil și să folosească programe de criptare. Presa franceză a scris deja despre unul dintre acești ”vânători” – franțuzoaica Caroline Duret, recrutată de UBS pentru relațiile pe care le avea la vârful fotbalului francez, făcând parte din comitetul de organizare al Mondialului din 1998.

Până acum, anchetatorii din Franța s-au ocupat de cazul a cinci asemenea ”vânători”.

”Am colaborat cu justiția, am muncit mult pentru reconstiturea activităților din perioada 2004-2013. Niciuna dintre afaceri nu are nici cel mai vag caracter ilicit”, spune președintele UBS Franta, Jean-Frederic Leusse. El susține că ”vânătorii” care au depus mărturie împotriva băncii nu sunt credibili. ”Declarațiile unui consilier financiar responsabil exclusiv de clientela din America de Nord, cum este domnul Birkenfeld, nu pot fi credibile, pentru că el nu a respectat la vremea respectivă regulile stricte ale UBS, care l-a și concediat. Nicolas Forissier și Stephanie Gibaud au adus acuzatii grave și mincinoase, demersul lor nu este etic, ci unul interesat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.