Viață la preț de secundă

Adolescenții filmează

Anca Toma: "Videoclipul reprezintă un lanţ al amintirilor"

Sâmbătă, premianții concursului #1secundapezi s-au adunat la București pentru a-și primi trofeele. Liceeni din toată țara au căutat public pentru filmul de 30 de secunde realizat de fiecare dintre ei, adunând câte o secundă pe zi, timp de o lună.

Organizatorii ceremoniei care a avut loc în apropierea Pieței Romane explicau că „timpul este o resursă extrem de prețioasă pentru fiecare dintre noi. Curgerea lui ne alunecă de multe ori printre degete și poate că tocmai acest efect de clepsidră este cel care ne produce, la nivel individual, o formă de amnezie selectivă. Poate deveni extrem de dificil să rememorăm și să discernem cu claritate momentele de bucurie, de reușită – momentele de fericire – de cele tumultoase, reci sau banale. Iar readucerea lor în conștient este un proces de amintire a unei amintiri, ne arată cele mai recente studii în psihologie. Creierul nostru este cel care modelează percepția acestor amintiri și le idealizează sau, dimpotrivă, le dramatizează negativ. Este greu să ne amintim obiectiv viața noastră, acele momente care ne definesc, intrate demult în intimitatea subconștientului nostru.“

Anca Toma, elevă a Colegiului Național „Ferdinand I“ Bacău, a câștigat concursul după ce filmul său a adunat aproape 2.700 de vizionări. „Acest concurs mi-a oferit posibilitatea de a-mi exprima gândurile, sentimentele și trăirile din viața mea de adolescentă. În ziua de azi, datorită rețelelor de socializare, imortalizăm lucruri care știm că vor stârni interesul celor din jur. Nu punem accent pe momente, amintiri, clipe frumoase, prețioase sufletului. Suntem atât de concentrați pe destinație, încât nu acordăm importanță frumuseții care ne înconjoară. Trebuie să ne bucurăm de orice secundă din viața noastră și să apreciem prezentul și relația cu persoanele din jurul nostru“, povestea ea.

Alexia Mihăilă: „M-am lăsat purtată de val”

S-a apropiat ușor de 2.000 de vizualizări eleva brăileancă Alexia Mihăilă, câștigătoarea de pe locul II al concursului. La 16 ani și-a dat seama că, „să filmezi în fiecare zi nu este atât de uşor pe cât pare, la fel ca încercarea de a face persoanele care văd viața ta într-un mod obiectiv să se simtă ca şi cum sunt alături de tine sau să aprecieze povestea ta pentru că ea merită să fie auzită. Prima dată am încercat să fac lucruri noi pentru a exprima entuziasm și pentru a face fiecare secundă din fața camerei una interesantă. Însă după o vreme nu mai avem atât de mult timp pentru a face asta şi m-am lăsat dusă de val, făcând ceea ce îmi face într-adevăr plăcere, alături de familia şi prietenii mei, nu ceea ce doar ar arăta bine.“ În opinia sa, ar fi bine să ne bucurăm de timpul care ne este oferit și să găsim un sens al scurgerii lui, adăugând că filmul poate fi un bun mijloc de comunicare, o interfață scanată a trecerii lui în momentele semnificative.

Tinerii înscriși în acest concurs au înțeles, de asemenea, la finalul proiectului lor, cât de important este timpul și cum îi putem direcționa amprenta lăsată asupra noastră, în ciuda faptului că uitarea rămâne inevitabilă. Au înțeles și că ne este dată o cantitate finită de timp, care se împuținează cu fiecare secundă trăită, dar căreia avem puterea să-i imprimăm propria semnificație, așa cum considerăm de cuviință.

Peste 1.000 de vizualizări au mai adunat filmele tinerilor Iulia Farcaș (16 ani, Cluj-Napoca – 1.447 vizualizări),  Sergiu Ștefan Tomescu (17 ani, Piatra Neamț – 1.368 vizualizări) și al Timeei Bartok (18 ani, Târgu Secuiesc – 1.100 vizualizări).

Povestea materializată sub forma acestui concurs începe în anul 2011, când cunoscutul vorbitor TED Cesar Kuriyama, la împlinirea vârstei de 30 de ani, și-a dat demisia din cadrul firmei de publicitate în care lucra și a hotărât să petreacă anul următor călătorind prin lume. În această perioadă, el a pus bazele unui proiect, pe care l-a denumit ulterior „1 secundă pe zi“, înregistrând zilnic câte o secvență video de numai o secundă – secvență care avea rolul de a-l ajuta să-și readucă în memorie, peste timp, călătoria. Astfel, el a adunat 365 de clipuri, 365 de secunde, pe care, apoi, le-a unit într-un singur film.

Kuriyama se întreba deseori: dacă „există atât de multe momente frumoase, amuzante, tragice în viața ta, cum vei reuși să ți le amintești pe toate?“. Lucrând la acest proiect, Cesar a realizat impactul pozitiv pe care înregistrarea „secundei de fiecare zi“ l-a avut asupra vieții lui.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Alexandru Filimon 36 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.