Adunarea Parlamentară a NATO a solicitat aliaţilor sâmbătă, cu ocazia celei de-a 57-a sesiuni anuale ce are loc la Bucureşti, să nu reducă bugetul alocat apărării pentru a nu pune în pericol securitatea, transmite AFP.
În cadrul unei rezoluţii ce urmează să fie supusă luni la vot, parlamentarii cer statelor membre „să se abţină să efectueze reduceri bugetare la un nivel susceptibil să aducă atingere securităţii naţionale şi internaţionale în această perioadă de consolidare bugetară”.
„Operaţiunile aflate în curs de desfăşurare în Libia reprezintă o ilustrare imediată a tensiunii dintre obligaţiile ce ţin de securitatea naţională şi realităţile bugetare”, au subliniat ei.
Rezoluţia mai avertizează Europa în legătură cu riscul de a-şi pierde importanţa „din punct de vedere strategic” dacă nu va continua să aloce fonduri pentru apărare.
„Diferenţa dintre Europa şi Statele Unite în termeni de apărare riscă să mineze solidaritatea care a fost multă vreme liantul Alianţei”, se menţionează în document.
Potrivit cifrelor prezentate de directorul NATO pentru planificarea forţelor, Frank Boland, cu începere din 2008, 18 dintre cele 28 de state membre şi-au redus bugetul alocat apărării şi doar trei respectă a obiectivul de a consacra cel puţin doi la sută din Produsul Intern Brut.
În timp ce cota Statelor Unite în bugetul NATO s-a majorat de la 61 la sută în urmă cu un deceniu la 77 la sută, „suntem confruntaţi cu o situaţie serioasă în ce priveşte repartizarea sarcinilor”, se mai arată în documentul citat de Agerpres.
În cursul primei sale vizite în Europa după preluarea noilor funcţii în luna iulie, secretarul american al apărării, Leon Panetta, a cerut miercuri ţărilor europene să nu coboare garda, avertizând că reducerile bugetare ale Pentagonului vor afecta finanţarea NATO de către Statele Unite.
Luni, Rasmussen urmează să vorbească despre acest subiect în cursul unei intervenţii în faţa celor 250 de parlamentari reuniţi la Bucureşti.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.