Aer de Crăciun

În  aceste zile cu vitrine încărcate de culoare și bogăție, scăldate în lumină, cu  pomi împodobiți și bulevarde  feerice (numai în noapte!), muzica  stil „Happy Christmas” și promoțiile răsună de peste tot. Reclamele te urmăresc peste tot în goana neobosită după cumpărători și acoperă total povestea religioasă a Crăciunului.

Carnavalul comercial bate sărbătoarea tradițională și îngreunează, chiar face apăsătoare, clipele celor bolnavi sau însingurați. Totul a devenit o mult mai mare afacere menită să speculeze sentimentele  semenilor. Moderatorii și reporterii din televiziuni și radiouri se schimonosesc mimînd  bucuria și chinuindu-se să umfle atmosfera, încercînd să transforme cuvintele în clinchete, steluțe și artificii. Adeseori, sună a  schimonoseală. De fapt, încearcă să scoată pîrleala audienței și să ne contamineze cu un optimism scos din burtă. Difuzează accidente și situații dramatice de pe alte meridiane, semn că nefericirea și nenorocul sunt undeva departe-departe, în vreme ce pe noi plouă cu  bucurii și ne colindă Moșul cu sacii burdușiți de cadouri.

Aerul de sfîrșit de an este încărcat peste măsură de promisiuni și speranțe. Îmi sună fals, de import, contrafăcut cu mult cinism pentru a smulge omului  o parte, dacă nu ultimii, bani din pungă.

Am avut un singur pom de Crăciun. Încă locuiam în basmul sărbătorii Nașterii Domnului cînd am fost trezit de o atingere a mamei. Ea spune că s-au auzit niște zgomote și ar trebui să vedem ce-i. După un uaaaau prelung, am rămas cu gura căscată pentru minute în șir. După care am început investigația. Nu să descopăr ce se afla în brad sau sub crenguțele încărcate cu vată și cu cîteva globulețe, ci drumul pe care El a venit și pe unde a plecat. Am găsit în fereastră un vîrf de crenguță și am dat fuga în curte ca să-i văd urmele și dacă nu cumva aș putea să-L mai zăresc  cum urcă spre vîrful uliței.

Din toată forfota aceasta amețitoare de Crăciun, în fiecare an, îmi răsare în minte singurul meu brad din copilărie, plutind peste toate, luminos, curat și învăluit de miracolul copilăriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 44

38 de Comentarii

 1. Bucură-te Ţară!… – Vasile Militaru

  Câţiva hoţi înfipţi în ceafa unui biet întreg norod?…

  Dar… mă iartă, Ţară blândă, că, de-a tale suferinţi,
  M’am trezit şi eu, cu tine, a haiduc scrâşnind din dinţi.
  Azi e sărbătoare sfântă,
  Când, – deşi flămândă eşti, –
  Nu se plânge, ci se cântă
  Întregirea ce ţi-au dat-o Sfinţii dela Mărăseşti?…

  Mâine însă, Ţară scumpă, sfinţii tăi suiţi la cer,
  Să le faci dreptate cer:
  Viaţa nu şi-au fost jertfit-o ei, Arhanghelii tăi mari,
  Pentru ca tu s’ajungi roabă unor ceţe de tâlhari;
  N’au murit, scăpându-şi Ţara, marii noştri mucenici,
  Ca să ţi-se ‘nfigă ‘n glie gloatele de venetici!…
  N’au căzut pentru desfrâul
  Hoţilor ce’ţi fură grâul,
  Ţară plină de belşug,
  Nici, – când lor le crapă burta, – tu să tragi flămândă ‘n jug!

  Azi deci, fâlfâind drapele, cântă, Ţară fără pâine,
  Şi, – cum cer ai tăi Arhangheli, – judecata s’o’ncepi mâine
  Ori destinului tău mare fir de aur ştii să’i torci,
  Ori întreaga ta grădină va fi cocină de porci!…

 2. ”Aerul de sfîrșit de an este încărcat peste măsură de promisiuni și speranțe. Îmi sună fals, de import, contrafăcut cu mult cinism pentru a smulge omului o parte, dacă nu ultimii, bani din pungă”.Aveți dreptate,sărbătoarea a devenit o afacere.Tradiția doar declanșează acest mecanism uriaș de stors puținii bani ai majorității romanilor ! Noroc că,miracolul copilăriei,cum frumos l-ați descris,nu îl pot lua !

 3. Credeti ca nu era greu cand ai mei incercau sa faca rost de oua, carne pt carnati si chiar drojdia era o minune? De ce vi se pare o exagerare? Nu-i greu sa alegi un dar, e simplu cand stii ce vrei o pijama, o bluza, o soseta sau o carte. De ce e rau ca unele decoratii au fost la promotie si in felul acesta ai putut avea gratis un dar pt un prieten? Daca esti singur si intri intr-un magazin unde auzi o colinda si vezi globuri multe, poti sa te bucuri de atmosfera sau sa-ti iei unul nou asa cum facea mama in fiecare an, nu-i chiar atat de costisitor, ba pot spune ca te poti bucura impodobind un brad natural sau sintetic, aprinzand luminitele in casa. Este apasator pt comercianti la anumite ore prea au vanzare. Deja o faza a trecut Mos Nicolae. Nu mult/costisitor aduce bucurie, ci putin si special pt ca e daruit din inima. Incercati sa va bucurati privindu-i pe altii socializand. Iesiti din sensul strict al evlaviei. O nastere este o speranta, o bucurie in sine, iar fizic se naste ziua pt ca va creste deci si lumina, vine un nou an ne scuturam ne griji/pierderi si pasim cu incredere ca va fi bine, chiar daca pt unii poate veni clipa placarii, dar mai e o zi, un timp in care putem fi aici.

 4. Mica poveste de iarna rămasă întipărită în minte. Multi dintre noi, avem ocazia sa facem paralelă între ceea ce există și se practica in alte tari cu România. O fi Crăciun peste tot, nu spun nu, dar modul în care e organizat, modul de desfășurare, atragerea copiilor în acel orășel de basm cu povesti înregistrate și difuzate în perioada Crăciunului, cântecul românesc al Crăciunului chiar daca nu e zăpadă, nu are voie sa fie înlocuit cu cântecele altor țări pe limba lor.

 5. Enigmatici si cuminţi
  Terminîndu-şi rostul lor
  Lîngă noi se sting şi mor
  Dragii noştri, dragi părinţi.
  Cheamă-i Doamne, înapoi
  Că şi-aşa au dus-o prost
  Şi fă-i tineri cum au fost
  Fă-i mai tineri decît noi.
  Pentru cei ce ne-au făcut
  Dă un ordin, dă ceva
  Sa-i mai poţi întîrzia
  Să o ia de la-nceput.
  Au plătit cu viaţa lor
  Ale fiilor erori
  Doamne, fă-i nemuritori
  Pe părinţii care mor.
  Ia priviţi-i cum se duc
  Ia priviţi-i cum se sting
  Lumînări în cuib de cuc
  Parcă tac şi parcă ning.
  Plini de boli şi suferinţi
  Ne întoarcem în pămînt
  Cît mai sîntem, cît mai sînt,
  Mîngîiaţi-i pe părinţi.
  E pămîntul tot mai greu
  Despărţirea-i tot mai grea…

 6. Timișoara: Radu cel Frumos
  În jurul orei 18:45, forțele armate din Timișoara primesc ordinul cu indicativul Radu cel Frumos, semnal pentru înarmarea militarilor cu muniție de război și trecerea la alarmă parțială de luptă. În decursul serii de 17 decembrie sunt uciși sau răniți peste 300 de oameni.

  În dimineața zilei de 18 decembrie, centrul Timișoarei era păzit de soldați și agenți de Securitate în haine civile. Primarul Petre Moț a decretat legea marțială, interzicând populației să circule în grupuri mai mari de două persoane. Sfidând interdicțiile, un grup de 30 de tineri au înaintat spre Catedrala Ortodoxă, unde au fluturat drapele tricolore din care tăiaseră stema comunistă. Așteptându-se să se tragă în ei, au început să cânte „Deșteaptă-te, române!”, un vechi cântec patriotic care fusese interzis din 1947. Într-adevăr s-a tras asupra lor, unii dintre ei au murit, alții au fost răniți grav, în timp ce unii au avut norocul să scape.

  În aceeași seară, 43 de cadavre ale celor împușcați mortal la demonstrație, dar și ale unor răniți executați în Spitalul Județean, au fost sustrase de la morga spitalului și duse la București pentru ca urmele represiunii să fie șterse. Cadavrele vor fi incinerate la crematoriul „Cenușa” din București, cenușa a fost colectată în patru pubele de gunoi și ulterior deversată într-o gură de canal aflată pe raza localității Popești-Leordeni, Ilfov.

 7. Core centrează, core da cu capu’! Oamenii de bună calitate au plecat de mult de pe aici! Trol psd mărunt, trol făr’ de cap! Argintii lu’ Iuda sunt reali, actuali! În fine! La mulți ani iubitorilor de Glie!

 8. Nu am sa Manac Cozonac ! Poate am sa Manac Toba de Porc cu Otzet si Cartofi fierzi cu Borsh Magic ! Daca Mănânc Acru , Nu mai Mănânc Dulce !

 9. Dupa o varsta nimic nu mai merge cum trebuie,prezentul e doar criticabil si capitalist,nimic nu mai ajuta la linistirea sufleteasca nici macar
  ‘Adevărul este o prejudecată burgheză meschină’spunea Lenin

 10. Prietene, 20:24, ti-am stricat feng shuiul? Nu voiai sa se vorbeasca despre Timisoara? Despre tinerii aceia a caror cenusa a fost aruncata la canal?
  Petre Mihai Bacanu care era arestat in Bucuresti povesteste cum toti anchetatirii si gardienii arestului s-au intors „epuizati” de la Timisoara.

 11. Ce Dumnezeu ești așa de ursuz și pesimist? Pune mâna și împodobește-ți un brad, pune-i o stea în vârf și bucură-te de Crăciun. Duminică te duci la biserică dacă simți nevoia și poate te mai înveselești. În ultimul timp nimic nu-ți place.

 12. @Core
  Stimate, doar posesorii de patalama de revolutionar mai sustin teza revolutiei. Ca au murit oameni? Da. Dar unde s-a mai vazut lovitura de stat fara victime colaterale? Pentru ‘ulime gri-ul a fost inlocuit cu zorzoane colorate si covrigu’ cu gaura din dotare. Despre Sarbatoarea Craciunului, doar prin catune uitate de lume. Restul e comert.

 13. decat o „datina ticaloasa” mai bine va duceti la magazinele naziste(supermarket austriece) si cumparati bradutele mici cu glastara!
  dupa ce „fuge mos Craciun” ,curatati de plasticul imbicsit,si plantati in parcurile / terenurile din jurul blocului brazii si asa INVESTITI IN AERUL CURAT CARE O SA VA INTRE PE PLISCURI,mai ales vara!
  decat grobiani,iesiti de sub o piatra, mai bine oameni moderni!

 14. In copilaria mea, bradul de Craciun, de fapt nu era brad, era molid imi spunea mama. Copil din oras, pe atunci, imi amintesc bine de el, subtirel, verde inalt, se scutura rapede. Dar de Craciun stralucea. Statea ascuns pe balcon, pana in ajun, asta am descoperit mai tarziu. Parintii, il impodobeau cu bomboane fondante, cateva globuri, peteala si un sir de luminite. Imi amintesc si de gutuile, pe care mama le punea intre ferestre. Raspandeau un miros deosebit, de neuitat pentru mine.
  Apoi se faceau, serbari la bloc. Aveam si un cor, condus de tatal prietenei mele, care pe atunci era artist instrumentist la radio. Recitam poezii, auzeam ca vine Mos Craciun, tocmai de la Polul Nord, sa ne aduca si noua ceva. Multumiri, pentru articol. Mi-a trezit amintiri. Astazi, am un brad adevarat in gradina mea. Iar bradul meu de Craciun este mic si inca in ghiveci. Am sa-l sadesc la anul in fata casei. La multi ani!

 15. De unde a intrat 20:24 cand el era 10:20, nu stiu. Mister!

  Hmmm, ce usor vorbim despre victime colaterale! Unii au ajuns in pamant, unii au plecat peste mari si tari iar ceilalti, dezamagiti, au renuntat.

  Odata, Charlie mi-a spus ca in alte timpuri, „mi-ar fi scris un poem” si imi imaginez ce „poem” mi-ar fi dedicat iar prietenul lui, m-a amenintat ca tot o sa ne cunoastem candva… Hmmm… nu prea cred.

  Inainte de a petrece, crestineste ar fi sa ne rugam pentru sufletul celor care au murit cu gandul ca noi cei ramasi vom fi liberi. Nu aveau de unde sa stie ca Iliescu si ai lui „comunisti adevarati” vor confisca puterea.

 16. Mai mult de 10 Ani trebuie sa astepti pana când Bradul o sa crească Mare ! Dar nu-l puneti la umbra ca in 8 ani nu creste mai mult de 15 centimetrii !

 17. @Core
  -Păunescu a fost un „satir lugubru”,
  uite inca una:
  AM FOST ACOLO.
  -a văzut implozia turnurilor gemene din New York chiar de la fața locului:
  s-au topit ca două lumânări.
  (ca mama si ca tata
  cum spune Paunescu)

 18. maxtor, am avantajul de a nu-l fi cunoscut personal, nici nu pot spune ca prezenta lui inregistrata ma impresiona dar are poezii care-mi plac foarte mult.

 19. Core tu ca trol psd să nu mai știi când, unde și la cine? La ce dată postezi? Să postezi cu simbrie? Și te miri că se moare cu zile la ușa spitalelor? Asta înseamnă că ești un om îndrăcit, om care iubește banul în detrimentul realității? Core sau tu Alter Ego, tu om jupuit de sentimente! Știi că slujești pe Necuratu’? Faci pe prostu’? Grea e viața de artist/ Azi ești vesel/ Mâine trist!

 20. Unchiul meu, răposat de 30 de ani, zicea: Sexu îl faci cu (editat), banul cu mâinile, prostirea proștilor cu gura! Unii azi fac sex cu gura, prostirea proștilor cu (editat),’. Unde nu e cap vai de oase rupte pe salar minim! Ce e mai real azi? Nimic! Totul e prostire, minciună, fals, uz de fals, hoție, devalizarea bugetului de stat.

 21. Țara se depopuleaza, oamenii emigrează, specialii cu pensie
  de 10 000 de coco lunar la 43 de ani, iubesc PSD! Luxul de pe Planetă , slugi la ușă! Impostorul de Buscu Doru, Dorulet alintat de un pușcăriaș, lua 55 000 de Euro lunar de la psd și acum scuipă psd? Aista’i casă? Aista’i balamuc!!!

 22. Doamnă Tică, esti ciupita de molii, mamaie Tică ! Dacă cineva este Trol pe forum, tu ești aceea. Dovadă stau comentariile in cascadă, la care răspunzi singur. Pute locul sub tine. De ce nu comentezi la obiect, esti plătită la bucată, sau la calup, snop? Ești ca charlie, fratele tău zevzec, provocator și infantil. Mi-e milă de tine de charlie și neamul vostru până la a noua generație. Hai la mulți ani!

 23. Multumiti Bunului Dumnezeu ca deocamdata va mai puteti bucura de aceste Sarbatori ale Craciunului pt. ca sper ca sinteti la curent cu ultimile pregatiri pe care Comunitatea Europeana incearca sa le faca, ca sa desfinteze aceasta sarbatoare a Craciunului.

 24. Citim dc news! Analistul economic(?) Bogdan Chireac a zis că în România este o explozie economică? S-avem pardon! Nu este o explozie economică, este o explozie de bășini! Doi la mâna! Analistul politic Bogdan Chireac nu este analist economic! Analistul politic Bogdan Chireac il da afară de la dc news pe impostor! Analistul politic e analist politic, nu analist economic! Panimaiesi????

 25. ACUM 34 de ani , peste 70 de oameni ,tineri majoritatea , au fost omoriti pe asfaltul Timisoarei , impuscati de cadre ale Armatei si Securitatii . Toata noaptea si zilele urmatoare , familiile lor ia cautat in disperare . Nu ia gasit … nu ia mai vazut niciodata ! Nu au un mormint la care sa aprinda o luminare , sa plinga ! Trupurile lor fara viata au fost duse la Buc. arse la crematoriu , cenusa aruncata pe Dimbovita ! Dumnezeu sa aiba grija de sufletele lor ! ps- Ucigasii lor au fost recompensati cu pensii speciale , grade militare si ranguri … sunt primtre noi ! Crima si Pedeapsa … o gluma in Romania !

 26. OAMENII MARI, PROFESIONISTII -PATRIOTI, CARACTERELE , fie au fost alungati, lucrati, marginalizati, fie sunt scârbiti de ipocrizia, incometenta, lasitatea,complicitatea și tradarea, PAS CU PAS , a unei clase politice, perimate, limitate, hulpavă, depășită , expirată, îngrămădită în patul lui Procust, pe cât de rigidă și fanariotă, pe atat de compromisă și infractională, REFRACTARĂ LA STATUL DE DREPT SI DOMNIA LEGII, LA INTERESUL NAȚIONAL ȘI CONSTITUȚIA ROMÂNIEI!E timpul interdictiei în viața politică a celor cu mai mult de 2 mandate.!AU COMPROMIS REVOLUȚIA si DEMOCRATIA!AU COMPROMIS MUNCA!AU COMPROMIS EDUCAȚIA, CULTURA SI CIVILIZATIA.

 27. capitalismu tia omorat „tinerii” aia batuti incap, ca nu stiua ce fac, in frunte cu tradatorul descoperit laszlo tokes, ce lua material de hunguri, sa va omoare si aia cu capitalismu.

  acum va zice capitalismu „roma” latoti, mai ales la aia „tineri”. Vai da capatana aia avoastra patrata, cucare ati prapadit tara, desi bat strainii joc devoi si de copiii vostri, aia „tineri”.

  dar intra Marea Neagra paste voi, si scapa pamantu de voi, excremente subhumane. Intrati numa cu minciuni in „folosu” capitalismului, ce vau loat banii de autostrazi, de aur, spagi uriase de milliarde la capitalismu microsoft etc etc, darar ciuma paste neamu vostru de tatari turci de Bukres si teleorman.

 28. Eu nu am plecat si nici neamul meu, pt ca in sange nu avem gena nomazilor care si-au lasat ampreta intr-un Djuvara, care se voia cuman nomad cand el era aroman sau macedorom, tot nomad. In vinele mele curge Crivatul si Baltaretul, indirect malaria mamei si zaibarul unui oltean care matern era din Bucuresti. In vinele mele curge sangele celui cazut ca ofiter al armatei Romane in Muntii Tatra, paradoxal cazut pe delul TUHAR localitatea DIVIN, iar stramosii materni au luptat la Plevna pt Independenta Romaniei, numar VI generatii in urma, iar intre ele este bunicul patern a luptat in 1913, in WWI si WWII, a fost prizoner de razboi in Ulm, a reusit sa evadeze si sa lupte in rezistenta franceza, etc. si in final s-a intors cu greu in Romania. Tatal meu a fost elev la liceu Manasturea Dealul, a ajuns om de stiinte CP I si premiat al Academiei iesind la pesnie la 70 si cateva luni si colaborand/ajutant Institutul inca multi ani. Eu am un nume deja prin efortul meu prin care am unit romanii prin cuvant. Poate suntem niste nulitati pt ca nu ne-am parasit vatra. Dar nici un diasporez nu va mai exista in ziua in care vatra Romania va dispare. Eu cred in mine si in neamul romanesc. Eu cred in ziua in care cel rau va fi alungat si Romania va renaste fara cei minunati ca tine, care au plecat. Se pare ca nu ai auzit de viziunea lui Arsenie Boca prin care Romania va fi incojurat de un foc divin si multi vor dori sa se intoarca si nu vor putea. Este la fel ca descrirea despre o cetate chinezeasca inconjurata de o apa mai usoara decat un fulg, adica un camp energetic, dar care nu lasa sa patrunda dusmanii in cetate. Asa ca fuduleste-te ca ai plecat si ca iti poti numara argintii si dispretui fata de cei ce prin statornicie iti daruiesc o radacina si o etnie in acte.

 29. ROMÂN DE O VIAȚĂ Idiot de o viata. A fi ruman nu este o meserie. Este o intamplare ca te-ai nascut in Romania, nu un titlu de glorie.Din cate stiu Ro nu a dat mare lucru lumii civilizate asa cum Grecia a dat filosofie,Occidentul democratie, tehnologie . Asa ca fa-te mic de jena daca a fi ruman inseamna sa-ti etalezi talentele de neamprostie. Fii roman atunci cand tu faci ceva pentru tara.Platindu-ti taxele,lasand curat in urma ta.Respectand pe ceilalti,educandu-te la nivel mare. Si sa revii in prezent fara patriotisme de doi lei.Patrioti au fost cei care au murit in inchisorile comuniste pentru ca au fost demni. Nu lasi si turnatori . In jur de 45% au turnat la securitate. Exact cifra care regreta comunismul.

 30. basescu baga illegal Croatia in Schengen Nene,cred ca ai renuntat la scoala prea devreme. Si mai este un lucru: de cand prostia a ajuns o virtute? Mergi naibii si fa curat in grajd,acolo unde te pricepi si ramane ceva in urma ta.

 31. Titlu de-o șchioapă :
  Iohannis reacționează: „Solicit pedepsirea celor vinovați”
  Eram sigur că este vorba de cei vinovați de tunul de miliarde de la fușăraia cu covidișul, sau cu alte tunuri pe bune, privind cioarsele achiziționate pe alte miliarde de euroi, dar când colo era vorba despre prăbușirea unui tavan, nu a unei Țări care s-a prăbușit sub povara conducerii tembele și antinaționale patronate de acest nizerabil ce-și zice președinte .
  P.S.
  Ultimul banc:
  Cică în loc să umble cu buhaiul, cum e tradiția pe la români, ăsta umblă peste tot cu capra ! 😉

 32. Si eu cred ca e comerciala. Sarbatoarea…
  Mai bun e Halloween. 365 de zile de Halloween ar fi coool.
  Decat sa-ti bei capul in tren, mai bine placinta cu dovleac si un vin bun!

  @Neagu Mircea:
  Cand ti se urca glicemia la 200-300, mananci castravete acru. Cand iti scade pe la 90, mananci ceva usor.
  Daca ai diabet, trebuie sa inveti sa te balansezi singur si sa-ti tii zaharul sub control.
  A1C e mai bun indicator.
  Tot ca de dimineata: nu te automedica! Asculta de asistenta si de doctor ca ei te decid daca traiesti sau nu!

 33. 1. Doar 2 comentarii nu au greșeli gramaticale ori de exprimare; fără comentarii, situația vorbește de la sine.
  2. Dragă, cum foarte bine te autodefinești, „caca-maca”, mai ai mule cărți de citit, școală de făcut, minte de primit ca să ajungi tu să definești ce înseamnă să fii român! În niciun caz însăilarea primitivă de vorbe, izvorâte din cultura ta … de goagăl!

 34. Ehh, e greu sa dai verdicte…unii au altii n-au..asa a fost de cind lumea si asa va fi mereu…Comunismul material a fost sinistru..Violenta capitalismului a lovit poporul roman, complet nepregatit..10% poate au inteles ca e legea celui mai tare, mai violent, mai inzestrat..Capitalismul neo-progresist este de fapt declinul capitalismului, o tembeleala ideologica care distruge democratia…ciclul se repeta…asa ca de Craciun, beti, mincati, simtiti-va bine si mai ales petreceti timp cu familia, cu prietenii…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.