Afacerea Mintia are toate ingredientele unui şmen de succes

Vânzarea termocentralei este îmbâcsită în secretomanie. Avem un cumpărător înregistrat în Insulele Cayman care vine din Amman şi un fost director SRI „transferat” din SUA la Amman, ca ambasador în Regatul Haşemit al Iordaniei. Avem promisiunea unor arabi că vor face cea mai mare investiţie în România ultimilor 50 de ani şi un proiect românesc aruncat la gunoi fără nicio explicaţie.

Termocentrala Mintia trebuia să producă energie electrică pe gaz printr-o firmă românească de stat. Afacerea a fost aprobată de Guvern şi Romgaz cheltuise până în vara anului 2019, peste 600.000 de lei pentru întocmirea studiilor de fezabilitate. Valoarea investiției Romgaz era de circa 300 milioane euro, din surse proprii, iar termenul de punere în funcţiune a centralei a fost stabilit pentru trimestrul patru al anului 2023. Proiectul Romgaz a fost dosit fără explicaţii, iar afacerea a fost vândută unor investitori arabi contra sumei de 91 milioane de euro. Firma cu sediul central la Amman promite că va injecta în Sistemul Energetic Naţional curent produs cu gaze naturale cumpărate de la Romgaz. Pentru amatorii de speculaţii mai putem adăuga că Romgazul a fost ejectat din afacere cam în aceeaşi perioadă în care preşedintele Klaus Iohannis emitea un decret privind acreditarea domnului George Cristian Maior (ambasador in SUA şi fost şef SRI, n.red.) în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Haşemit al Iordaniei, cu reședința la Amman.

Mintia trebuia să rămână „în priză”

La finalul anului 2018, Romgaz – cel mai mare producător de gaze naturale din România, companie deţinută de statul român, a comandat în sistemul electronic de achiziţii publice studiul de fezabilitate pentru construirea unei centrale electrice pe gaze, în ciclu combinat, cu o putere instalată de 400-500 MW. În februarie 2019, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) SA Bucureşti a încasat de la Romgaz suma de 693.000 lei pentru realizarea studiului. Valoarea investiției Romgaz era de circa 300 milioane euro, bani pe care compania se angaja să-i achite din surse proprii.

Studiul de fezabilitate pentru construcția unei noi unități de producție a energiei electrice pe gaze la Mintia, Hunedoara, a fost aprobat în Guvern, iar ANAF și-a dat acceptul pentru ca terenul necesar construcției să fie scos de sub sechestru (din pricina datoriilor societății Termocentrala Mintia, în insolvență), ceea ce înseamnă că proiectul este deja demarat“, au spus surse guvernamentale, pentru Cotidianul („E oficial: România va avea o nouă centrală pe gaze”, 12 august 2019). Lucrările la Centrala de la Mintia urmau să înceapă în primele luni ale anului 2020 şi părea o afacere de succes pentru că „Romgaz are gaze, fiind cel mai mare producător local, iar folosirea acestei resurse crește valoarea adăugată a materiei prime de 2 ori”.

Centrală de importanţă strategică

Proiectul Romgaz era conceput să asigure continuitatea în funcţionare a Centralei de la Mintia, care avea mari dificultăţi în a produce curent pe cărbune. Amplasamentul Centralei este de o importanţă strategică în cadrul Sistemului Energetic Naţional. În ultimii ani, producția de energie electrică a Termocentralei a fost susţinută prin ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică: „Nefuncţionarea grupurilor aparţinând CEH (Mintia – n.r.) ar conduce la creşterea transferului de putere dinspre zona de sud a ţării către zona centrală şi mai departe către nordul şi vestul SEN, influenţând în mod negativ capacitatea transfrontalieră dinspre România spre Ungaria şi, în această situaţie, participarea României la piaţa cuplată pentru capacităţile transfrontaliere, organizată între România, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, în sensul în care valorile capacităţilor de transfer ale României în direcţia export vor scădea. Astfel, orice defect pe axa respectivă conduce la o scădere şi mai accentuată a capacităţii actuale de schimb transfrontalier“, se arată în Nota de Fundamentare – OUG nr.26/04.04.2018 care decidea achiziţia de servicii de sistem de către Transelectrica de la CEH.

„Au fost plăcut surprinși” că ministrul a pus Mintia pe butuci

Proiectul Romgaz pentru Mintia a fost prins şi în Programul de Guvernare 2021 – 2024, asumat de actuala coaliție PNL-PSD-UDMR, dar a fost îngropat fără nicio explicaţie în 2020. Pe de altă parte, la începutul anului 2021 a apărut pe piaţă parteneriatul dintre Romgaz şi GSP Power pentru realizarea unor centrale electrice pe gaz. Romgaz nu a mai investit la Mintia, dar GSP Power, companie înfiinţată în 2020 și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, și-ar fi manifestat intenția să cumpere termocentrala de lângă Deva.

În februarie 2021, termocentrala a fost oprită şi ulterior a intrat oficial în conservare, conform Adresei Ministerului Energiei nr. 12155/28.04.2021. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, raporta cu mândrie la Bruxelles că a pus Mintia pe butuci.

Sunt foarte bine informați, aveau o listă cu toate capacitățile de producție. Au fost plăcut surprinși când le-am spus că termocentrala de Mintia (parte a CE Hunedoara) e închisă de circa 4 luni pentru că nu mai are autorizație de mediu. Am discutat problema punctuală cu decarbonarea, le-am spus că avem deja un acord de phase-out (renunțare – n.red.) la producția de huilă cu sindicatele de la Hunedoara, că suntem în planul de restructurare la CE Oltenia și că, în funcție de cum avansează, ne-am luat angajamentul ca România să înlocuiască cărbunele, dar avem nevoie de gaz natural” (20 iulie 2021, Romania TV). Tot atunci, ministrul a decis să scoată proiectele Romgaz – GSP Power din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) transmis de România la Bruxelles, „în locul finanțării directe a acestor proiecte punctuale urmând să fie organizată o selecție competitivă de proiecte”.

Acestea sunt împrejurările în care a apărut cumpărătorul strategic al termocentralei de la Mintia, o companie cu sediul central în Amman şi înregistrat în Insulele Cayman.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19

25 de Comentarii

  1. Ce vor spune „investitorii strategici” (arabi ? ) peste maximum un an? Că Romgaz nu poate asigura necesarul de gaze,ca din alte surse nu se prea poate si ca e foarte,foarte scump gazul si … nu se construiește nimic cu toate că noi(arabii) am vrut si am demontat si vandut cam totul si…vom demola căci vrem să…să Ce? Noi am vrut…dar
    ne-am supărat că voi nu ne-ati putut asigura gazele necesare ….si mai vindem ce mai e de vândut și ne pare rau ,dar plecăm.
    Dar vom mai veni dacă, dacă ne veti oferi un alt JAF profitabil si pentru gașca voastră de CORUPTI TRĂDĂTORI DE ȚARA. PAAAA !

  2. in vedere ca securistii sunt aerieni vis a vis de productie, nu ne putem astepta la nimic bun. De fapt priviti Romania, s-a taiat la „fier vechi”, tot, tot.

  3. O natie de gura casca condusa de cei mai prosti si iresponsabili tilhari . Dormiti linistiti , Justitia si Serviciile vegheaza pt voi ! Aici gasiti cei mai imbuibati indivizi din praduiala banului public . Tot aici avem cei mai speciali pensionari .

  4. Autorul pare sa nu fi auzit in acesti 30 de ani de baietii destepti din energie. Interesant, au auzit de ei pana si copiii de elementara. Descopera acum niste vinovati de parca ar fi venit direct de pe Marte sa o puna de o manarie pe un teren pana acum virgin. Daca vorbim de Mayor vorbim de clubul mafiot ermetic al securistilor de la Cluj. Acesti securisti sunt tartorii jafului national, ceilalti in frunte cu cel mare sunt executantii.

  5. Daca ne pot prosti spunandu-ne ca facem risipa de energie si trebuie de aceea sa stam la 19C si sa facem dusuri in doi, daca ne prostesc spunandu-ne ca Rusia a pornit un razboi energetic dupa ce ei au bagat primii sapte pachete de sanctiuni atunci putem fi prostiti si ca o firma din Amman inregistrata in insulele Cayman o sa ne revigoreze noua in Romania o termocentrala!

  6. Capitalism am vrut, capitalism avem. Majoritatea vor să muncească ca în comunism, asistență socială la greu dar s-a traiasca in capitalism. Asta nu se poate. Iar conducătorii sunt ca și majoritatea populației. ?

  7. Acest Virgil Popescu Editat cind este intalnit pe strada! Un agent al tuturor strainilor, care au „apelat” la el! O rusine nationala(alaturi de multi altii)!

  8. Domne, da’ nici macar specia de crocodil numita Cayman nu-i asa de lacoma ca securistii astia ! Cred ca pina si baiatu’ ala cu mecla de oligofren, Popescu si nu mai stiu cum, a devenit milionar in euro in doar citiva ani „la butoane” !

  9. De acord cu o singura observatie! Titlul ar trebui sa fie „Si facerea Mintia are toate ingredientele unui şmen de succes” – ca doar nu e un smen singular din 1990 incoace si nu va ramane singurul atata timp cat romanii nu vor fi eliberati complet de greua mostenire a averii lor nationale! Doar atunci cand nici firul de iarba, nici praful de pe toba de zazboi nu vor mai fi ai lor, de abia atunci romanii vor fi fericiti si scutiti de smenuri ….. Uraaaaaaaaaaaa!

  10. Contractul cu ciuhapii a fost printat de pe laptop-ul lui Hunter Biden ? … Nu de alta, da’ daca se drogheaza asta iarasi mai uita frumusete de „afacere” prin vreun bar din Queens sau vreun bordel din Miami …

  11. Mintia nu se putea vinde fara acordul guvernului si a partenerilor de la guvernare ! E un tun urias ! Pai , sa vedem ! Retehnologizarea termocentralei 150 milioane de euro ; la aceasta valoare se mai adauga si valoarea termocentralei fara retehnologizare ( nu stiu cat , dar presupun ca este vorba de sute de milioane de euro ). Pai , cum sa vinzi asa ceva cu 91 de milioane de euro ? Daca luam in calcul numai valoarea terenului termocentralei si valoarea fierul vechi , precum si valoarea altor materiale reziduale (cupru, aluminiu,etc.) care ar rezulta din dezafectarea ei si tot s-ar obtine o suma de cel putin 3-4 ori mai mare decat cea cu care s-a vandut ! Justitia romana , nu vede jaful desfasurat sub ochii ei ?! In Romania cu adevarat justitia este oarba ! Spunea Balcescu ca tara este poporul si nu tagma jefuitorilor ! Se pare ca nu avea dreptate ; e tocmai invers!

  12. Păi un lucru trebuie să fie clar.. Funcționarea pe cărbune e o prostie și trebuie uitat repede. Acolo chiar de este un ”nod” un ”hub” de distribuție, nu poți conta pe funcționarea pe cărbune.. Ai de retechnologizat și pus pe alte surse energetice centrala. Deci e o investiție pe care romania nu cred că și-o permite.. Se fură prea mult, la fel cum se va fura, se vor topi, și banii de pe vânzarea centralei..Deci e o situație din care oricum românul pierde. Energia eventuală de la Mintia, nu o va folosi românu, sau prea puțin. Nu-i duce capu patriotic pe guvernanții cu buzunare mari la a trece clauze in contracte..

  13. @Didos spune:
    13 septembrie 2022 la 9:48

    „Mintia nu se putea vinde fara acordul guvernului si a partenerilor de la guvernare ! ”
    Nu se putea vinde fara acordul (sau ordinul) lui iohannis.

  14. L-ai incurcat pe Balcescu, cuu Tudor Vladimirescu dar oricum mafia comunisto-securista nu prea stie carte. Asa, ca merge.

  15. Daca 1-2 ,, baieti destepti ,,vor fi invatati ,, sa zboare ,, de la ultimul etaj al hotelului Intercontinental , precum oligarhii rusi din sectorul energetic al Rusiei , cred ca ceilalti vor reveni cu picioarele pe pamant …sunt naiv ?

  16. Simplu! – 33 de ani pui în funcţiile de decizie numai trădători de ţară!

  17. …deci
    Mishteaux asta …stia ceva 😉
    cand spunea ca si FURNIZORII DE ENERGIE cu zecile lor de miliarde
    sunt de facto
    FIRME SRI ?
    Cine-i Mishteaux si de ce stie ce nu stiu multi …subalterni !

    OBSERV ceva … tipul/tipa … le stie la fix … niu da decat cate-un HINT (1 la 1000) 😉
    !
    Mishteaux nu face-o ALUZIE 😉 😀 … daca n-ar avea acces la PLAN 😀 … #
    HEHEHE … n_as vrea sa stiu cate stie cel caruia i se, pe drept spune : „LEGIUNE” :*

    STRASHNIK-STRANIU n-asa = Astept ca Biden sa fie impeachment-ata pentru al caoniza pe acest:
    Sf Mishteaux !
    PS: FURNIZORII de ENERGIE = „firme” SRI ! (fara „?” ci „!” …sapati adanca in BIOGRAFII dragilor ? …BUGETUL o cere 😉 😀 !)
    Clownul nu spune ceva …daca … nu i-a iesit din puzderia de date aduse de „spiferii din retea” … lui … TATA LOR ! 🙂
    SOLAR STORM ! 😉

  18. Oligarhi rusi sunt injurati ca au fost propulsati de legaturile lor cu securistul Putin. Si sa le confiste statele lumii iachturi, averi, conturi bancare, avioanele lor private, hoteluri etc
    Oligarhii romani or fi din alt material sau cam tot pe acolo? Afaceri, a se citi tunuri, de miliarde cine le invarte?
    Pe Basescu l-a inregistrat securistul Ghitza cand a recunoscut hahaindu-se existenta statului mafiot.
    Baieti destepti din energie sau oligarhi imbogatiti de Virgil care este diferenta?

  19. Didos@Didos Dragule ai perfecta dreptate ! Imi cer scuze , dar te rog sa ma crezi ca stiu f.bine ca Tudor Vladimirescu a spus asta ! Nu stiu ce mi-a venit de am scris Balcescu !

  20. Cuvintele, smen, smangla si spaga ar trebui introduse in Imnul National

  21. Oare câte mai inghitim…?!! Ar trebui sa ne lasam de obiceiul de a tot face haz de necaz si sa devenim seriosi!AUR este totusi o alternativa! SINGURA se pare.Ar trebui sprijiniti,nu trasi inapoi…

  22. OMW Centrala de la Brazi(a costat 512 mil.euro=1/3 din paguba cauzata de Mintia de 1,6 mld.euro)=” Această tehnologie avansată permite centralei să funcţioneze în condiţii de eficientă ridicată, de 57%, comparativ cu media de 30% a centralelor electrice din România.

    Centrala electrică cu ciclu combinat Brazi are o putere instalată de 860 de MW şi dispune de trei turbine – două turbine pe gaze, cu o capacitate de câte 290 de MW şi o turbină pe abur, cu o capacitate de 310 MW. Gazele naturale sunt folosite pentru primele două turbine, iar energia termică conţinută de gazele evacuate este apoi transferată celor două cazane recuperatoare, care produc abur pentru cea de-a treia turbină.

    Prin intermediul acestui proces, centrala Brazi are capacitatea de a genera până la 11% din producţia de energie electrică a României sau să asigure întregul consum al municipiului Bucureşti”

  23. MON CHER,Prostia Marelui Urs este explicabila pe axa gaz metan…PUTIN.

  24. Când avem bucuria de a-i vedea Editat pe toți cei care au decis vânzarea în ultimii 32 de ani , la bucată, a avuției naționale, a ceea ce au construit UMILIȚII care acum au pensii de înmormântare ???!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.