Vucic: Serbia se confruntă cu provocări majore de securitate

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat marţi în parlamentul de la Belgrad că Serbia nu va recunoaşte independenţa declarată unilateral de Kosovo nici în mod direct şi nici în mod indirect, relatează Tanjug.

În egală măsură, Serbia „nu va renunţa la lupta sa legitimă pentru interesele sale de stat şi naţionale şi la lupta pentru respectarea dreptului internaţional”, a afirmat Vucic, în cadrul unei sesiuni speciale a parlamentului la care urma să prezinte un raport cu privire la procesul de negociere cu instituţiile provizorii ale autorităţilor de autoguvernare de la Pristina în perioada 15 iunie 2021 – 1 septembrie 2022, precizează agenţia de presă sârbă.

„Nu este întotdeauna posibil să schimbi cursul istoriei, dar nu este nici imposibil, iar noi nu trebuie să renunţăm la această luptă şi ambiţie”, a spus preşedintele Serbiei.

„Am jurat pe Constituţie – şi am primit cea mai înaltă încredere – că, atât timp cât pot influenţa acest lucru, Serbia nu va recunoaşte, direct sau indirect, independenţa declarată în mod unilateral de provincia noastră sudică”, a insistat Vucic.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).

Aleksandar Vucic a mai declarat că orice conflict în ”Kosovo-Metohija” ar fi un dezastru pentru întreaga Serbie.

Serbia se confruntă cu provocări majore în materie de securitate. ”Nu trebuie să dezvălui toate informaţiile serviciilor de informaţii pentru ca dumneavoastră să fiţi conştienţi de acest lucru”, a spus preşedintele, adresându-se unei sesiuni speciale a parlamentului privind situaţia din ”provincie”, după cum relatează Tanjug.

El a declarat că Pristina a sporit în mod constant prezenţa trupelor sale speciale de poliţie în nordul ”Kosovo-Metohija” şi a adăugat că Serbia nu a generat în niciun caz o criză în mod artificial.

Preşedintele sârb a remarcat că pericolul de conflict este „apropiat, obiectiv şi grav”.

Cu fiecare ocazie, am dat dovadă de cea mai mare constructivitate posibilă – şi nu pentru că ne este frică, a spus Vucic. ”Nu pentru că ne este frică de cei 3.700 de soldaţi NATO. Avem mai mulţi soldaţi şi nu suntem tabăra cu arme mai slabe, dar problema este că, dacă nu am vrea pace şi stabilizare, am provoca un dezastru pentru întreaga ţară, şi de aceea trebuie să ne gândim şi la oamenii care trăiesc în Belgrad, Novi Sad, Nis, Leskovac, Kragujevac, Kraljevo, Cacak şi oriunde altundeva”.

Serbia nu mai este la fel de slabă ca în 1998, 1999, 2004 şi 2008, a spus el, adăugând că capacităţile forţelor militare şi poliţieneşti ale Serbiei au crescut de zece ori, în special din punct de vedere calitativ.

”Dar, cel mai important, trebuie să avem mai multă inteligenţă şi înţelepciune şi să ştim unde sunt limitele – limitele seriozităţii şi responsabilităţii noastre – şi să facem întotdeauna ceea ce ne stă în putere pentru a păstra pacea şi a asigura securitatea poporului nostru din Kosovo-Metohija, precum şi a întregii Serbii, pentru că orice conflict ar fi un dezastru pentru întreaga Serbie”, a conchis preşedintele sârb, citat de Tanjug.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Author

9 Comentarii

  1. Albanezii,ilirii,sunt in Balcani cu cateva mii de ani inainte de migratia slavilor!
    Istoria Albaniei începe din faza preistorică, 3000 ani î.Hr.,originile istoriei Serbiei se găsesc în migrațiile slave în Balcani, pe teritoriile conduse de Imperiul Bizantin, între secolele V-VII era noastra
    Chiar nu inteleg ce vrea rusofilul, amic cu Ponta Turcitul si Protector al lui Ghita Fugarul

  2. în Europa actuală sunt garantate internaţional graniţele de după al doilea razboi mondial, consacrate suplimentar prin tratatul de la Helsinki (şi altele) de care Jugoslavia nu a beneficiat…
    sârbii sunt exact în postura ukrainienilor pe care îi tăbăceşte Putin ca să le ia provincii rusofone

  3. Serbia a făcut greșeala de a permis imigrația islamistă, de are acum pe teritoriul ei islamiști cât incă odată populația albaniei,.

  4. Pai,dacă spui ca orice conflict cu albanezii va duce la prăbușirea Serbiei,atunci mai bine nu mai risipești banii pe armata.Iti aduci acasă etnicii sârbi din Kosovo,închizi granița,rupi orice relații cu salbatecii și îți vezi de treaba.Realitatea e ca era practic imposibil de navigat în apele internaționale imediat după 1990 și Jugoslavia,fiind o urmare teritoriala directa a Războiului mondial nu a putut rezista.Ar cam trebui sa se obișnuiască cu asta.

  5. Referendumul din Kosovo a fost BUN, chiar FOARTE BUN.
    Referendumul din Crimeea a fost RĂU, chiar FOARTE RĂU.
    Hai, PROGRESIȘTILOR cu EPOLEȚI, ziceți cum stă treaba. Dacă nu știți, întrebați Consilierii…?

  6. @ Obadie 16:28
    Or fi albanezii urmașii ilirilor, dar nu în Kosovo. Știi ce înseamnă Kosovo ? De bătălia de la Câmpia Mierlei ai auzit ?
    Dar de Acordurile Helsinki ?
    Mai pune mana, oBădie, pe Carte. De Istorie, nu de șeptic…?

  7. @ Eduard M?tZ ot CZernowitZ,.. La ”Rigó mező” au fost de fapt două bătălii, in prima bătălie sârbii au fost invinși, in a doua a fost invinsi maghiarii lui Hunyadi János,.regentul Ungariei, de către turci. Deci a fost un punct de cotitura a istoriei in care Balcani au intrat in posesie turcă.. Aste e principala semnificație a locului din Kosovo,..Altă semnificație ar fi originea reală a valahilor, ulterior români, care de prin preajmă au migrat inspre nord..ocupând teritoriile golite de mongoli..Anii 1242,..

  8. Doamne – dar cine atenteaza la independenta si suverantitatea Serbiei?? Rusia desigur, cea care a mai bombardat-o inapoi in evul mediu (cu sprijinul slugarnic al Romaniei, condusa pe atunci de marele ‘telectual conu Milica, blajinul invins „de securitate”). Ca doar NATO si UE respecta cu strictete extrema independenta si suverantitatea tuturor tarilor- sau??

  9. Tare te doare măseaua după Ungaria Mare. La-i face ungur și pe Burebista numai că ce-ți dorești mai tare sa-r putea să nu se întâmple. Bine înțeles că nu a existat seminția de român, mai ale în Transilvania. Noi am fost parașutați cum ați fost voi parașutați din India și mai apoi Altai.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.