„Afacerea” Tower, pe masa preşedintelui Traian Băsescu

Avocata Bianca Ramona Chiş Marian, autoarea petiţiei legate de înşelăciunea Tower, a declarat unui cotidian local că aceasta a fost trimisă către Cotroceni. „Prin această petiţie dorim să îi arătăm pe larg Preşedintelui României acest caz. Noi sperăm că petiţia ne va ajuta în soluţionarea dosarelor. Situaţia este una disperată şi sperăm să ne recuperăm banii”, a explicat avocata, la rândul ei, unul dintre păgubiţii afacerii Tower.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie continuă între timp şi ei cercetările. După ce 11 dintre părţile vătămate au fost audiate de către procurorii DNA, aceştia s-au deplasat la sediul firmei pentru a ridica mai multe documente. „Urmează să fie analizate documentele şi apoi se vor stabili următorii paşi”, au explicat surse judiciare. Plângerea penală împotriva lui Mihai Chezan şi a celorlalte persoane aflate în spatele afacerii ansamblului de locuinţe Tower, care trebuia construit pe Calea Mănăştur până la finele anului trecut, a fost formulată la începutul lunii iulie.

Recent, Asociaţia Viitorilor Proprietari Tower, care însumează peste 40 dintre cei aproape 100 de cumpărători ai apartamentelor din proiectul Tower Park, a trimis o nouă scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc în care le cere să se implice mai mult în rezolvarea litigiului în care sunt implicaţi atât ei şi firma Tower, cât şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), cea care a cedat terenul de 1,4 hectare către firma Tower. „După prima petiţie am primit răspunsul foarte repede, iar preşedintele a cerut universităţii să facă lămuriri cu privire la acest aspect, dar nu s-a întâmplat nimic”, spune unul dintre membrii asociaţiei.

O parte dintre firmele din grupul Tower se află în proceduri de insolvenţă prin Casa de Insolvenţă Transilvania ca urmare a diferitelor procese deschise de Finanţele publice şi unele societăţi comerciale. Ceea ce a devenit un coşmar pentru clujeni a fost, potrivit unor dezvlăuiri din presă, o afacere bună pentru deputatul de Cluj Daniel Buda. Într-o singură zi, mai precis în data de 7.12.2007, deputatul Daniel Buda a făcut mai multe tranzacţii imobiliare care i-au adus, dintr-un foc, 7,6 milioane de lei, adică circa 2,6 milioane de euro. El a vândut trei apartamente şi trei terenuri pe care le deţinea pe Str. Dorobanţilor la nr. 48 către SC Silver Development, înfiinţată în septembrie 2007. Partea interesantă a acestei afaceri imobiliare este că în cadrul SC Silver Development figurează ca acţionari Mihaela Barboş şi SC Tower SRL, adică americanul-român Mihai Chezan, căutat pentru fraude imobiliare în Statele Unite. În locul fostului cabinet de avocatură, compania lui Mihai Chezan a demarat construcţia unui imobil de birouri, Silver Business Center, mai ales că se află la două sute de metri de Palatul de Justiţie din Cluj-Napoca, iar până la începerea crizei, în zonă exista o acută lipsă de spaţii pentru birouri. În data de 18 iunie 2009, Mihai Chezan, care deţinea 99 la sută din acţiuni, a vândut părţile sociale Lilianei Buda şi altor doi oameni de afaceri clujeni care deţin firma ce construieşte clădirea de birouri.

Potrivit unor surse parlamentare, Daniel Buda ar fi declarat că a preluat acţiunile de la Mihai Chezan deoarece acesta nu mai avea bani să continue construcţia şi, mai mult, îi datora o sumă importantă de bani, mai exact 1,18 milioane de euro, pe care Chezan nu a mai plătit-o către familia Buda. „Am pus-o pe soţia mea în acţionariatul firmei ca să îmi protejez creanţa. Trebuia să mai iau bani de la vechii proprietari ai firmei şi, în plus, mai exista şi un credit de 2,9 milioane de euro de la bancă pe care dacă nu l-am fi plătit ar fi existat şanse ca banca să preia clădirea de birouri”, s-ar fi explicat Buda unor apropiaţi pentru a justifica preluarea celor 34 la sută din acţiunile firmei Silver Development.

Povestea SC Silver Development continuă şi după „reaşezări de acţionariat” marca Chezan, astel că la data de 18 iunie 210 avem următoarea configuraţie

– SC Globe Construct reprezentat de Şumulan Gheorghe domiciliat în Arad

– Buda Liliana, soţia Deputatului Buda Daniel, domiciliată în Cluj, controlând 34 de părţi sociale pe care le cesionează către SC Globe Construct şi apoi „dispare” din firmă

– Dardai Vasile, domiciliat în Cluj-Napoca

– Tatar Sergiu Lucian, domiciliat în Cluj-Napoca

Pe data de 20 iulie 2010, structura acţionariatului SC Silver Development, proprietara Silver Business Center, se schimbă din nou şi în scenă intră Diţa Ramona Valerica, acţionar şi la Presa Zece SRL. Ea domiciliază în Râmnicu Vâlcea şi este executată de Primăria Vâlcea pentru datorii, dar, recent, a fost angajată la Bucureşti de Casa de Insolvenţă Transilvania, cea care „s-a ocupat” de insolvenţa Tower.

Apoi, Diţa Valerica dispare de la poziţia 35 din tabelul Primăriei Râmnicu Vâlcea al executărilor silite pentru datorii majore! Diţa rămâne încă un mister pe care vom încerca să-l elucidăm în perioada următoare.

Preluare din ftr.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.