S-a lansat festivalul Respir Shakespeare

La Clubul Ţăranului s-a deschis, miercuri, prima ediţie a Festivalului neconvenţional “Respir Shakespeare”. Festivalul are loc în perioada 16 – 19 noiembrie 2011, la Clubul Ţăranului, Librăria Cărtureşti (MŢR) şi Facultatea de Filozofie, iar intrarea publicului este liberă la toate evenimentele.

Respir Shakespeare” este un festival – atelier dedicat operei şi personalităţii lui William Shakespeare, un exercitiu de cercetare la care spectatorii sunt invitaţi să interacţioneze cu scena, multe din momente fiind create ca “repetiţii cu public”.

Am conceput festivalul ca pe un laborator interdisciplinar cu uşile deschise. Ca să îl înţelegi pe Shakespeare trebuie să îţi lărgeşti, într-un fel, privirea, gândirea, emoţia. Shakespeare este VIU, se respiră, nu este doar o operă. De aceea, pentru a reconstitui fenomenul Shakespeare am creat un program de intersecţii culturale: teatrul faţă în faţă cu muzica şi dansul, teatru faţă în faţă cu filosofia, teatrul într-un dialog inedit cu logica – matematică.”, a declarat Sebastian Grama, iniţiatorul evenimentului.

Patru zile de teatru şi “intersecţii culturale”

Festivalul a debutat miercuri seara cu primele trei spectacole: conferinţa-recital “Shakespeare pe scenă” susţinută de actorul Eusebiu Ştefănescu, conferinţa “Macbeth, lectura blestemului” susţinută de antropologul Şerban Anghelescu şi spectacolul de dans realizat de coregrafa Elena Păun şi dedicat personajului Lady Macbeth.

“Festivalul dedicat lui Shakespeare este un prilej de crea acele întâlniri care uneori lipsesc în mediul universitar românesc, mai precis colaborarea dintre disciplinele academice, precum şi deschiderea universităţii înspre publicul larg. “ a adăugat Sebastian Grama.

În continuare, organizatorii propun publicului evenimente în care profesionşti din mediul artistic şi academic vor aborda opera, personalitatea, spiritul şi epoca lui Shakespeare din perspectiva propriului domeniu de activitate.

Programul festivalului cuprinde 13 spectacole teatrale şi coregrafice, conferinţe şi ateliere interdisciplinare.

Respir Shakespeare este organizat de Sebastian Grama, conferenţiar la Facultatea de Filosofie Bucureşti şi Fundaţia Calea Victoriei în parteneriat cu Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, Clubul Ţăranului, Librăriile Cărtureşti, Shakespeare Company.ro şi Centrul de Dezvoltare şi Creaţie pentru Copii şi Adulţi.

În toate cele patru seri, intrarea este LIBERĂ.

Contact: Claudia Vîlceanu, respirshakespeare@gmail.com, 0749 011 666

PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI:

*** Miercuri, 16 noiembrie 2011, Clubul Ţăranului (M.Ţ.R.):

Ora 18:00: Deschidere oficială.

Ora 19:00: Eusebiu Ştefănescu – Shakespeare pe scenă (conferinţă-recital).

Ora 20:00: Şerban Anghelescu – Macbeth, lectura blestemului (conferinţă).

Ora 20:30: Elena Păun – spectacol de dans (cu participarea actorului Ioan Cortea şi cu sprijinul vizual oferit de fotografiile realizate de Gabriela Marin).

*** Joi, 17 noiembrie 2011, Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti:

Ora 17:00: Liliana Pană & “Shakespeare Company.ro” – spectacol-atelier interactiv (scene din Romeo şi Julieta).

Ora 18,30: Constantin Stoenescu – conferinţă despre identitatea omului Shakespeare.

Ora 19:00: Ileana Borţun – „NEGUŢĂTORUL” SHYLOCK (conferinţă).

Ora 20:00: Silvia Timofte – Costumul de teatru în epoca lui Shakespeare (atelier-spectacol realizat cu participarea actorului Lari Giorgescu).

*** Vineri, 18 noiembrie 2011, Librăria Cărtureşti (M.Ţ.R.):

Ora 18:00: Dragoş Dodu & Ştefan Brânduşescu – Dreptatea regelui Lear (conferinţă).

Ora 19:00: Sebastian Grama – SCOTÍA (conferinţă-spectacol).

*** Sâmbătă, 19 noiembrie, Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti:

Ora 17:00: Mircea Dumitru & Sebastian Grama – Gödlet.Inc (conferinţă despre Gödel şi Hamlet).

Ora 18:00: Alis Zaharia – Hamlet: Rescrieri şi traduceri româneşti (conferinţă realizată cu sprijinul actriţei Valentina Zaharia).

Ora 18:45: Valentina Zaharia & grupul “Iarba Verde de Acasă” – spectacol de teatru şi muzică.

Cele mai neașteptate abordări ale fenomenului Shakespeare din program:

 

Joi, 17 noiembrie, la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti

  • Liliana Pană, actriţă a Teatrului Mic, şi Shakespeare Company.ro propun o repetiţie cu publicul la Romeo şi Julieta. Sugestiile publicului modifică interpretarea, aşa încât putem vorbi de un spectacol diferit la fiecare reprezentație.
  • Lumea lui Shakespeare capătă culoare şi stil în atelierul spectacol “Costumul de teatru  în poca lui Shakespeare, oferit de Silvia Timofte, lector al Fundaţiei Calea Victoriei.

Vineri, 18 noiembrie,  la Librăria Cărtureşti (la Muzeul Ţăranului Român)

  • Filosofia investighează cea mai tenebroasă piesă shakespeariană, Macbeth. Conferinţa – spectacol SCOTÍA”, suştinută de Sebastian Grama, promite publicului surpriza unor noi sensuri.
  • Dreptatea Regelui Lear este privită cu suspiciune filosofică şi psihanalitică, în dialogul dintre Ştefan Brânduşescu şi Dragoş Dodu, absolvenţi ai Facultăţii de Filozofie.

Sâmbătă, 19 noiembrie, la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti

  • Cel mai cunoscut matematician şi cel mai celebru personaj aruncă în scenă probleme neaşteptate pentru logică şi teatru. „Gödlet.Inc” promite, încă din titlu, să devină, dintr-o conferinţă, un concept provocator – teorema completitudinii a lui Godel şi schema “teatrului în teatru” din Hamlet se confruntă în dialogul dintre profesorii de logică şi filosofie, Mircea Dumitru şi Sebastian Grama.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.