Afacerea unui student pasionat de pielărit

Pasiunea pentru pielărit a unui tânăr din Cluj a început de la un penar și o investiție de 87 de lei.  Astăzi, totul a căpătat structura unei afaceri hand-made, iar creațiile sale sunt cunoscute în întreagă țară.

Penarul din piele-punctul zero al afacerii studențești

În urmă cu cinci ani, Daniel Cazacu din Republica Moldova s-a mutat la Cluj-Napoca pentru a urma studiile superioare. Conștient că bugetul nu îi permitea să se răsfețe cu achiziții mai mult sau mai puțin scumpe și având nevoie de un penar pentru creioane s-a gândit să își confecționeze singur accesoriul, dintr-o bucată de piele. Bucuros de rezultat, a continuat creația cu un portofel pe care l-a arătat colegilor de clasa și astfel a avut prima comandă de la unul dintre ei. Daniel își amintește că a cumpărat mai multe materiale în valoare de 100 de lei și în «atelierul » din camera de cămin a început să deseneze schițe, să coasă, să lipească, pentru a finaliza prima lui comandă. Portofelul l-a vândut cu 30 de lei, neștiind totuși că obiectele hand-made au valoare mult mai ridicată.

Înainte de vacanța de Crăciun, în timpul unui curs, profesorul le-a pus studenților întrebarea “Ce ați vrea să faceți  în viitor?”.  Daniel a profitat de conjunctură și a scos pe bancă portofelele pe care deja le făcuse. Profesorul încântat și dorind să ofere apropiaților cadouri de sărbători « mai altfel » a comandat  10 portofele. Daniel avea doar 3 săptămâni la dispoziție. Pus pe fapte mari, și-a concentrat toată energia în această prima comandă serioasă și a reușit să livreze produsul final la timp. Emoționat de câștigul avut și-a propus să își cumpere o mașină de cusut.

« Mașina de cusut am cumpărat-o după ce m-am străduit să adun suma necesară, dar chiar și așa, abia după jumătate de an am început să o folosesc deoarece, înainte, am studiat tot procesul tehnic”, își amintește Daniel.

Nepotrivirea dintre spațiul de lucru care era camera de cămin și volumul comenzilor dar și zgomotele din «atelier» care deranjau au condus la o schimbare absolut necesară: un adevărat atelier. Dar până atunci, a aplicat pentru work and travel și a plecat în SUA unde a rămas toată vara lui 2019.

La întoarcere, folosindu-se de banii câștigați, a închiriat un spațiu într-o fosta sală de dans și a amenajat un atelier.  Colegii de creație erau prietenii săi care făceau desene pe lemn, cu un laser. Tehnologia folosită de ei l-au ajutat să confecţioneze propriile ambalaje, niște cutii mici în care prezența gențile și portofelele.

Ograda- locul unde inima ta rămâne în permanență

Inspirația logo-ului afacerii s-a născut în USA când în timpul vizitei în casa unor prieteni a fost atras de stilul minimalist al locuinței acestora și s-a gândit că doar ceva simplu și sincer s-ar potrivi cel mai bine produselor sale. Totuși acasă, în Republica Moldova, a avut inspirația finală: Ograda.

“ Atunci am știut că este important ca brandul afacerii mele să fie uşor de memorat şi de căutat. Ograda este locul care reprezintă casa părintească şi îţi trezeşte emoţii puternice. Iar, logo-ul va ilustra poarta, curtea şi casa de la ţară”, mărturisește tânărul.

După un an de activitate în noul atelier, a venit pandemia. Daniel Cazacu fost nevoit să renunțe la contractul de închiriere şi să își creeze atelierul acasă. Între timp, au apărut şi genţile, și centurile de piele. Și-a luat un alt job dar nu a renunțat la afacerea sa, după orele de program.


Pasiunile, chiar dacă intră, uneori, în stand by, nu dispar vreodată. Daniel continuă să ofere oamenilor creațiile sale hand-made. El este, înainte de toate, un artist și, ca orice artist, creația se naște pe firul unei povești.   Iar povestea va merge mai departe, dincolo de perimetrul românesc, așa cum își dorește creatorul ei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

7 Comentarii

  1. Duduie Rona, se zice PIELARIE, nu PIELARIT. Ori ai tradus din idish?

  2. In Cluj nu nse fac cursuri fizice !!!Caminele sunt inchise di aprilie 2020!!!da asta s-a intilnit cu peofesorul…si lucrat in camin!!!Cat de PROASTA poti fi sa scri asa minciuni???!!!Esti o SEMIANALFABETA!!(Cum dracu ai ajuns sa scri la ziar??!!!

  3. Dupa cum ai răspuns as confirma cu certitudinile ca ești un/o analfabeta.
    Mult succes la invatat.

  4. Conteaza mult continutul acestui articol, poate fi sursa de inspiratie si pentru alti tineri.
    Hai sa lasam rautatile ca nu folosesc la nimic ! D-ra Rona, va felicit pentru ca-l promovati pe acest student.

  5. Da tu cum dracu ai ajuns sa ,,scri”pe aici ,cum ai nimerit fiind asa de proasta ,ori te ai drogat iar?Cu ,,peofesorul” a vorbit la telefon Editat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.