AFP: Transnistrenii nu mai vor să trăiască într-o țară inexistentă

Tiraspol

Locuitorii regiunii separatiste transnistrene nu vor să locuiască într-o țară care nu există în ochii lumii și în același timp trăiesc dureros conflictul din Ucraina. Despre asta scrie agenția de presă AFP citată de UNIMEDIA.

Anna, în vârstă de 28 de, nu mai dorește „să locuiască într-o țară care nu există în ochii lumii”. Populația din Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă a Moldovei, solicită recunoașterea independenței, și în același timp își trăiește dureros conflictul din țara vecină, Ucraina.

După anexarea Crimeii la Rusia, Republica Moldova și NATO se arată îngrijorate că această regiune cu 500.000 de oameni va deveni un nou punct fierbinte la poarta Uniunii Europene. Circa 1.500 de soldați ruși deja staționează aici de ani de zile împotriva voinței Chișinăului.

„Suntem foarte îngrijorați. Mulți dintre noi au familii în Ucraina. Suntem foarte dependenți de această țară pentru tot felul de produse”, declară Elena Rotari, o vânzătoare de legume în piața centrală.
„Ne este frică de război”, spune Olga Zagoujelskaïa, o profesoară de 49 de ani, pe care jurnaliștii au întâlnit-o la principalul punct de trecere a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean Ciciurgan – Pervomaisk.

Potrivit autorităților de la Tiraspol, ucrainenii s-au înăsprit controalele la frontieră din teama infiltrării activiștilor pro-ruși. „Dar Republica noastră, la nivel de stat, nu se va implica în afacerile interne ale Ucrainei”, asigură liderul transnistrean Evgheni Șevciuk.
Moscova ţine „sub perfuzie” economia locală alocând anual circa un miliard de dolari (reduceri la gaz, ajutor umanitar), declară președinte parlamentului transnistrean, Mihail Burla, citat de presa locală. Totodată, Kremlinul achită un adaos de 15 de dolari la pensii ce și așa depășesc pe cele din Republica Moldova.

„Mass-media accesibile în regiune sunt ruse sau pro-ruse și influențează puternic opinia publică”, declară un tânăr sub protecția anonimatului. Închiderea unor forumuri pe internet a fost de asemenea criticată.

Din enclava cu salariile de circa 200 de euro pe lună, au emigrat zeci de mii de oameni. În prezent se atestă mai mulți pensionari decât brațe active de muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.