Ai susține o astfel de variantă?

Mircea Badea a vorbit, joi seara, la Antena 3 despre problemele cu votul din Diaspora, afirmând că pentru a-i mulțumi pe cei care vor „o țară ca afară” ar trebui să se voteze ca în țări precum America sau Olanda, în care zilele de alegeri nu sunt în weekend, precum în România, ci în cursul săptămânii.

Vrem o țară ca afară? Da. Votul să fie ca afară! Păi, în America se votează marțea. Hai să-l punem marțea. Ce ziceți de asta? În Olanda se votează miercurea. Am văzut că domnul Timmermans, care a câștigat alegerile cu 18%, s-a votat într-o miercuri.

De ce să se voteze în weekend? Nu vrem o țară ca afară? Hai să facem și noi cum fac oamenii ăia„, a spus Badea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Io vreau ca’n Austria. Vrei sa votezi? Vii acasa. In strainatate fara vot.
    Sau ca’n Germania. Vrei sa votezi p’afara?
    Obligatoriu sa te inscrii cu trei luni inainte.

  2. Votul electronic este o himeră. Nu poate asigura secretul votului. Cum facem ca votul să fie secret? Nu poți să te conectezi de la un terminal (smartphone, tabletă, laptop, pc) la server (baza de date) fără ca terminalul să nu poată fi identificat prin ceva (adresa IP, MAC, …). Se va identifica terminalul și implicit posesorul lui. Ca să nu mai vorbim că trebuie să te autentifici pentru vot (să zicem user și parolă). În acel moment, știi cum s-a votat. Dacă ar fi vorba de niște terminale fixe, speciale, acestea ar trebui puse tot în secții de votare. Iarăși cozi. Și tot ajungem la autentificarea votantului și la identificarea votului. Cum ai putea să votezi, fără să te autentifici? Și acum, autentificarea se face prezentând CI și semnând. Doar că, nu poți afla cum s-a votat. Și în asta constă secretul votului. Singurul mod, în acest moment, care poate garanta secretul votului, comparabil cu cel pe hârtie la secția de votare, este votul prin corespondență. Principalul neajuns al votului prin corespondență este în cazul în care sunt două tururi de scrutin, din cauza timpului scurt. Doar dacă se modifică legea și între două tururi se lasă un timp de, să zicem 30 zile. Votul electronic sau prin corespondență presupun înscrierea prealabilă a fiecărui cetățean pentru a-și putea exercita dreptul de vot. Nu mai bine facem vot clasic, pe hârtie în secții de votare, dar cu preînscriere! Sunt adeptul votului cu preînscriere. Cetățeanul să confirme înaintea scrutinului dacă se va prezenta la vot. S-au distribuit la un moment dat CĂRȚI DE ALEGĂTOR. Bănuiesc că la acest lucru ar fi folosit. Cu o perioadă înaintea scrutinului depuneai CA iar în ziua votului o ridicai. S-a renunțat la aceste CA fără nicio explicație din partea autorităților. Probabil cineva a fost îngrozit la ideea că votul chiar ar putea exprima voința cetățeanului!

  3. Eu vreau REGIONALIZARE si apoi voi moldo-sudisti sa votati cum vreti,ca asa se pare ca DOAR asta vreti, neam de curve si de hoti.

  4. Sa vezi cum da criza de mutenie peste diasporezi. Unu n-o sa zica nici pas. Pai, de ce? Ca, Mircea Badea ARE DREPTATE. Ba eu as mai adauga sa facem ca-n Grecia,si nu numai ca-n Grecia, ca si Grecia e o „tara de afara”. Anume, sa vina diasporezii sa voteze aici, in Romania. Cu atat mai mult cu cat diasporezii romanesti, desi nu platesc impozit pe venit in Romania, EMIT PRETENTII fata de guvernul roman, ai carui munistri sunt platiti din impozitul pe venit pe care romanii il platesc aici, in tara. Cata PERFIDIE PE DIASPOREZII ASTIA! Sau, cumva, de fapt, e cineva aici, in tara, care se joaca de-a diasporezii!? Vreun bolsevic, cumva? D-ala cotrocean, cumva?!?

  5. @dan.c Mie-mi convine, aici in sud avem petrol, gaze, ogoare, delta, mare, dunare, viticultura etc. Cam tot ce trebuie unei tari sa o duca bine cu niste conducatori patrioti (nu hoti ca cei de dupa revolutie). Indobitocire maxima daca ati ajuns sa vreti impartirea Romaniei fara sa va pese de chinurile inaintasilor de a o uni. Cu asemenea oameni chiar meritam sa disparem ca natiune…..vai de mintile voastre tulburi si fara neuroni….

  6. dan.c Ha, ha, mai bine hoti si curve decât slugă tradatoare ca tine.Si ca veni vorba, nu la Cluj a început inselatoria Caritas, unde „cinstitii” clujeni s-au îmbogățit pe spinarea „hoților”moldo-sudisti?

  7. @Dan.C

    Stimate domn, se vede faptul ca ideea iti displace profund! intrebarea este: de ce?

    si sa ti-o spun pe aia dreapta, pe 26 mai cei din diaspora au dat dovada de tembelism,dobitocie unul nu ar fi trebuit sa mearga la vot! inca au mai stat la cozi cate 10 ore!

    pai stai in occident, cunosti spiritul occidental, stii ca se pune de ideea de a fi *cetatean european*, asta a fost pe 26 mai, am fost chemati la vot ca cetateni europeni, sa ne dam cu presupusul daca vrem mai multa integrare sau mai putina integrare europeana, daca vrem sau nu vrem armata UE proprie distinctia de Nato, daca vrem migratie sau nu vrem migratie, daca vrem unificare bancara sau nu vrem unificare bancara, daca vrem intarirea acordurilor legate de protectia mediului sau dimpotriva, relaxarea lor si tu, ala din occident, te duci la vot ca la alegeri generale sa le-o tragi psd-ului?

    zii si dumneata daca diaspora asta are ceva minte in cap, sau are doar fluturi, frustrari si aere, din alea cu care vin in tara conducand masini scumpe!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.