Aici e buba!

Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf şi există riscul să fie şi mai ridicată decât estimăm în prezent, a avertizat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Reuters.

„Nu văd componentele sau direcţia care să mă facă să cred că inflaţia a atins nivelul de vârf şi va scădea într-un termen scurt”, a declarat Christine Lagarde în Parlamentul European.

Oficialul a adăugat: „Ori de câte ori îi întreb de riscuri pe economiştii de top de la BCE, răspunsul pe care îl primesc în acest moment este că riscul este de creştere”.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins în octombrie nivelul record de 10,6% – cu mult peste ţinta BCE, de 2%.

De asemenea, preşedintele Băncii Centrale Europene şi-a păstrat opţiunile deschise privind nivelul şi numărul viitoarelor majorări de dobândă ale BCE, spunând că acestea vor depinde de o serie de variabile.

„Când vom decide cât de mult vom majora dobânzile şi cât de rapid o vom face, ne vom baza pe perspectivele economice actualizate, persistenţa şocurilor, reacţia la evoluţia salariilor şi la aşteptările privind inflaţia şi evaluarea noastră a transmiterii politicii monetare”, a declarat Christine Lagarde.

Investitorii speculează dacă BCE va majora cu 50 sau cu 75 de puncte de bază rata dobânzii, la reuniunea de politică monetară din decembrie, şi până la ce nivel va fi majorat costul creditului.

Ca urmare a deciziilor adoptate la şedinţa BCE din 27 octombrie, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit au fost majorate la 2,00%, 2,25% şi, respectiv, 1,50%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Investitorii, adica infractorii in frunte cu tuta deja agatata cu ani in urma cu dosar penal?

  2. Ca să traducem ce a zis duamna, Habar nu au cât va crește inflația.?

  3. Oare își dau seama europenii că, în acest ritm, până la sfârșitul anului UE depășește cu mult rata inflației din Rusia – da, țara aia „afectată” de „sancțiuni”?!

  4. Cand o sa fuga toate industriile din Germania, Franta, Italia, Austria, etc. catre SUA, Africa, Orient, poate chiar si America Latina sa vezi atunci foamete, la pachet cu dezinflatie ca nu mai are lumea bani sa cheltuie… Si da, sunt tari europene in care inflatia a depasit cu mult inflatia din Federatia Rusa. Polonia, ditamai tara e la vreo 18% si citesc de o gramada de probleme… cu cat trece mai mult timp, cu atat probleme se accentueaza pentru toti si o sa fie interesant de vazut cine supravietuieste iarna asta, ca tara, ca pentru iarna viitoare, lucrurile sunt si mai negre. Comisarul pe energie al UE zicea azi ca trebuie sa reducem consumul de energie in UE, ca sa facem fata la pierderea energiei rusesti… 1 la mana, ciudat, parca ziceati ca ati gasit inlocuitori, 2 la mana parca era vorba ca trecem pe verde, 3 la mana, cand fug industriile grele, o sa fie suficienta energie („avantajele” dezindustrializarii Europei)

  5. Da, dar vor răspunde”problemei climatice” pe care au inventat-o ca pe o măciucă de dat în capul cetățeanului cu ea, întru construirea „omului nou”, „transgender”, peon fără familie și rost în lume, cu o „casă” de 10 mp care pendulează între droguri, mâncare de gândaci și random sex, dacă sex se poate numi ce face un mutilat chirurgical.În caz de boală, euthanasia îi oferă soluția.Finală.Eugenia n-a dispărut odată cu Hitler, și-a schimbat doar grafica.Se scrie azi EU-genie…

  6. Cică Elenei Merișoreanu i-a venit factura la gaze de 6.000 lei cu 4 centrale termice. Ea se încălzește cu 4 centrale asta înseamnă o viloaica cu 16 camere. Cică nici pe vremea lui Ceaușescu n-a fost așa dar nu ne spune că pe vremea lui Ceaușescu nu avea 4 viloaice! Ce jigodie!

  7. Când inflația e 10% iar dobânda BCE abia trece de 2%, ce poți spera? Că o să se milostivească Dzeu? Lagarde e autoarea inflației, ea a imprimat trilioanele de euro excedentari, în 2020. Ca să “combată recesiunea“, cică! Iar acum stă cu palma în fund… și așteaptă să vadă ce se mai întâmplă. De ce i-ar păsa? Ce-i al ei e pus deoparte. De tras trage pulimea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.