Airbus joacă dur cu Boeing: Deschide prima fabrică pe teritoriul rivalului

Compania franceză Airbus inaugurează luni prima sa fabrică de producţie a avioanelor din SUA, chiar în inima ţării care a lansat principalul său rival, Boeing. Unitatea, amplasată la Mobile, statul Alabama, a fost ridicată cu o investiţie de 600 milioane de dolari. Primele Airbus-uri fabricate pe pământ american vor fi gata în 2017. Strategia francezilor se calează pe producţia a patru aparate A320 lunar, urmând ca ritmul de producţie să crească la opt şi cu perspectivă de 50 de unităţi.

Fabrice Bregier, directorul Airbus Group, a subliniat că producţia din America este necesară pentru a acoperi cererea de avioane în SUA precum şi pentru export. În plus, noile tehnici de producţie şi costurile reduse pentru mâna de lucru au făcut din SUA o locaţie atractivă pentru Airbus, susţine Bregier. „Avioanele construite acolo sunt destinate a fi vândute în America de Nord iar piaţa este una mare. Pe termen lung, avem şi posibilitatea exportului”, a declarat Bregier, adăugând însă că pentru moment nu sunt avute în vedere exporturi. „Europa trebuie să facă ceva pentru a rămâne competitivă”, a avertizat directorul Airbus. Bregier a estimat că în acest an Airbus va livra puţin sub 30 de avioane A380. „Sperăm ca până la finele acestui an vom putea raporta unele veşti pozitive cu privire la profitabilitatea programului A380”, a spus Bregier. Acesta a precizat că A380, cel mai mare avion de pasageri din lume, nu este cea mai mare provocare pentru grupul Airbus. „Cele mai mari provocări sunt programele A320, A350 şi A330”, şi abia după acea urmează A380, a spus Bregier. În prezent, companiile americane deţin 960 de aparate Airbus, adică doar 20% din total, însă comenzile din catalogul său urmează să-i ducă ponderea la 40%.

Michel Merluzeau, de la firma de consultanţă Frost & Sullivan, susţine că uzina din SUA va beneficia de mână de lucru mai ieftină ca în Europa, unde grupul francez deţine două unităţi, în ţara de origine şi în Germania. De asemenea, susţine Merluzeau, fabrica de la Mobile va da grupului francez o mai mare flexibilitate în termeni de majorare sau reducere a producţiei. În Alabama, forţa de muncă este nesindicalizată pentru că legislaţia respectivului stat descurajează sindicatele. Acest aspect este foarte important pentru Airbus pentru că eventualele ameninţări sindicale ale muncitorilor de la Toulouse şi Hamburg pot fi contracarate prin creşterea producţiei în SUA.

Publicaţia „Aviation Week” a publicat la finele săptămânii trecute un articol potrivit căruia grupul american Boeing nu va sta cu mâinile în sân şi va contracara mişcarea francezilor. Astfel, americanii au de gând să mute o parte din asamblarea finală a avioanelor 737 la o nouă uzină din China, un anunţ în acest sens urmând să fie făcut la finele acestei luni cu ocazia primei vizite în SUA preşedintelui chinez Xi Jinping. Mutarea în China ar fi un pas curajos pentru grupul american, care până acum are o singură uzină în afara statului Washington, în Carolina de Sud. În schimb, rivalul Airbus are deja o uzină în China, la Tianjin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.