Tusk. Situaţia frontului în Ucraina a devenit critică

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina „situaţia pe front este critică” şi săptămânile următoare „ar putea să decidă deznodământul războiului” provocat de invazia rusă, dar Polonia nu are posibilitatea de a oferi Ucrainei din sistemele sale antiaeriene Patriot, transmite agenţia EFE.

El a făcut această declaraţie la o conferinţă de presă în avionul cu care se întorcea la Varşovia de la summitul european desfăşurat la Bruxelles. Concluziile acestui summit cuprind o dispoziţie prin care statelor UE li se solicită „să ia măsuri pentru a garanta securitatea spaţiului aerian ucrainean”, a menţionat Tusk.

Rusia şi-a intensificat atacurile aeriene cu bombe ghidate asupra poziţiilor ucrainene pe linia frontului, iar în spatele frontului bombardamentele asupra centralelor electrice, distrugând inclusiv o mare termocentrală în apropiere de Kiev, astfel că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere insistent noi sisteme antiaeriene, în special sisteme Patriot, dar şi noi rachete pentru a completa muniţia consumată prin folosirea lansatoarelor deja primite.

Germania a anunţat că va oferi Ucrainei încă un sistem antiaerian Patriot, dar premierul polonez a subliniat că şi alte state trebuie să contribuie la această iniţiativă, la care Polonia însă nu poate participa. „Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a explicat Donald Tusk. „Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (…), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti”, a argumentat premierul polonez.

Pe de altă parte, Tusk a estimat că „încă există un semn de întrebare asupra ajutorului de 60 de miliarde de dolari pe care americanii ar trebui să-l aprobe în zilele următoare pentru a sprijini Ucraina”, referire la proiectul de lege ce ar urma să fie votat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor a SUA şi care prevede un ajutor militar şi financiar pentru Kiev de 60,84 de miliarde de dolari. Cerut de preşedintele democrat Joe Biden încă de anul trecut, într-un pachet comun ce includea şi asistenţa pentru Israel şi Taiwan, acest ajutor a fost până în prezent blocat de republicani în urme unei dispute de politică internă cu democraţii privind migraţia.

În cele din urmă, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, republicanul Mike Johnson, cel care a blocat proiectul cerut de Biden prin refuzul de a-l supune votului Camerei, după ce proiectul trecuse în februarie de votul Senatului, a prezentat miercuri un pachet legislativ de ajutor extern în valoare de circa 95 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, după trei zile de presiuni exercitate asupra sa în urma atacului Iranului asupra Israelului.

Oprirea ajutorului militar american în urma blocajului din Congresul SUA a diminuat resursele de muniţii ale armatei ucrainene. Atât preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât şi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, au recunoscut săptămâna aceasta că situaţia trupelor ucrainene s-a deteriorat pe frontul de est, în parte ca urmare a superiorităţii artileriei ruse.

Preşedintele Zelenski a vizitat vineri, în regiunea Doneţk unităţile angajate în apărarea oraşului Ceasov Iar, pe care trupele ruse încearcă să-l ocupe, obiectivul Moscovei fiind ca acest lucru să se întâmple înainte de 9 mai, când Rusia aniversează victoria împotriva Germaniei naziste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

18 Comentarii

 1. FELICIT inspiratul fotoreporter al acestui articol care , daca ar aplica peste capul lui Donald Tusk { fost ofiter de sekuritate – ca si Lech Wallensa de altfel ( sub-ofiter ) } un chipiu de ofiter SS s-ar potrivi perfect cu suflul contemporan al Uniunii Europene .

 2. Astia nu au inteles nimic!

  1. Numai aiuritii puteau crede ca NATO ar fi putut bate Rusia in Ucraina.
  2. Rusia si-a ajustat capabilitatile militare in functie de dotarile armatei ucrainene.
  3. Acest conflict a demonstrat ca armamentul NATO este inferior celui rusesc. Si inca nu ati vazut tot! Rusia are dotari militare care vor face din ea principalul hegemon global.
  4. Nu numai ca Ucraina nu mai are munitie, dar nu mai are nici cine s-o foloseasca.
  5. SUA au pierdut Ucraina, ceea ce va duce la pierderea flancului estic al NATO si apoi a Europei.

 3. Rusia e-n legitima aparare. Exista o rezolutie ONU care îi legitimeaza interventia-n Ucraina, rezolutie pe care si România, si UrSSula, si Tusk, si Robinette si clica, o ascund. Si Tusk e anti-polonez: nu pricep ce cauta ca premier al unei tari pe care-o uraste: de ce nu-i aduce aminte nimenea ca ucrainienii i-au masacrat, în WW2, pe polonezii ucrainieni (masacrele din Volynia)? sau ca PUTIN A SPUS LIMPEDE CA UCRAINA = TARA ARTIFICIALA, care MERITA SA SE DESCOMPUNA ÎN PARTILE EI COMPONENTE, care sa revina la teritoriile lor istorice: RUSIA, ROMÂNIA, POLONIA, UNGARIA. Putin le-a mentionat pe toate 4 tarile care ar trebui sa se-ntregeasca. Pentru Polonia, mai greu, ce-i drept, date fiind precedentele istorice, în care ucrinienii „PURI” si-au masacrat conationalii polonezi.

 4. ps. plus ca Tusk „uita” ca regimul de la Kiev însusi bombarda centrala electrica nucleara de la Zaporoje, sub control rusesc, în scopul de-a o transforma-n al doilea Cernobâl.

 5. Asta probabil ca va fi escrocheria, stravezie si penibila in nemernicia sa, prezentarea la vot a unui „pachet” comun pentru Ucraina, Israel si Taiwan !! Nu vrei sa dai bani uneia, inseamna ca nu vrei sa ajuti nici pe celelalte doua ! … Cit despre ceea ce spune papagalul asta polac cu referire la dezastrul de pe front … in vremurile astea tulburi vestile bune sint rare, dar aste e una chiar excelenta !

 6. v-a trebuit maidan maidanezii n-aveau nicio sansa si voi stiati asta

 7. Foarte bine. Cât mai repede să se întâmple în asta și Ucraina să capituleze.
  Ps. Tocmai ce mi-au intrat rublele în cont de la Putin și ăsta este motivul pentru care am un astfel de punct de vedere, altfel aș fi fost un slăvar americano-urcaco-otanist devotat. Eu iubesc din suflet și cred propaganda occidentală dar pe bani de la Putin zic și eu contrariul, altfel nu am nici un motiv să nu divinizez Occidentul elghebetisto-climatic, ador Green Deal-ul , digitalizarea forțată, orașele de 15 minute, ideologia de gen, planul interzicere a oamenilor obișnuiți de a avea un automobil cu motor termic, vreau sincer 18 grade iarna în casă așa cum impune Comisia Europeană , vreau sincer să consum carne artificială și insecte în loc de porc , pasăre și vită că astea distrug clima . Susțin birocrații europeni și „elitiștii” occidentali ce zboară numai cu jet-uri private și plănuiesc sărăcirea pulimii și desproprietarierea lor. Iubesc toate userismele în general și Forumul Economic Mondial de la Davos dar pentru bani de la Putin zic și eu invers ca să fac un ban dar altfel iubesc sincer Noul Occident Ideologic post-plandemic…

 8. Votul crucial in Congresul american va fi maine 20 aprilie.Ajutorul de 60 miliarde va fi in cash si comenzi de munitie,plus ca vor fi confiscati niste bani rusesti in bancile din SUA,cateva zeci de miliarde coco
  Ucraina poate rezista doar daca fluxul de munitie catre armata ucrainiana il egaleaza pe al barbarilor rusi,care ,dpdv uman(mongoli,ciuvasi,tatari) sunt mult sub soldatii ucrainieni

 9. „…o dispoziţie prin care statelor UE li se solicită să ia măsuri pentru a garanta securitatea spaţiului aerian ucrainean”?
  Da’ cine are dreptu’ să dea o astfel de „dispoziţie”, și pe ce bază? Birocrații ioropeniși, NE-ALEȘI DE NIMENI acolo sus, urgent trebuie TOȚI BĂGAȚI LA PUȘCĂRIE, exact pentru încălcarea legislației ioropenise, legat de Ukraina nazistă. Pedeapsa cu moartea trebuie re-introdusă în U.E.!
  Ukraina NU FACE PARTE din U.E.! Ukraina deține ilegal teritorii ale Poloniei, Slovaciei, Ungariei,, Rro’ și Rusiei!
  Punct.

 10. deci- ajutorul într-o coloană de tiruri din Europa -cam 30000 de tiruri în care vor fi :tunuri, drone,muniție .,.,.. și cam 100000 de soldați instruiți ori tot atîția „roboți luptători” care să mânuiască această movilă cât Everestul de armament ! când acest colos va ajunge în UCRAINA rusia va fi ocupat malul stâng al Niprului și litoralul Mării Negre până-n Cahul? iar între ruși și restul de Ucraină o fâșie nord sud-vest de 1 km lățime superminată ,aeroporturi nu, polonezii nu vor permite folosirea aeroporturilor lor, slovacii, ungurii nu ! doar colonia rom da –iar de aici încolo -delirați fiecare după voie și știință !

 11. vezi mândrule TUSK ! DACĂ NU ERAI AȘA DE VIGILENT – POATE CEI DOI ARESTAȚI PENTRU PUNEREA LA CALE DE ZELENSKI-CID REUȘEAU SĂ-ȘI FACĂ TREABA! ȘI EUROPA SCĂPA DE UN COȘMAR! ȘI NICI MARII PROPRETARI DE STEPĂ NU PĂGUBEAU-TOT EI RĂMÂN EXPLOATATORII AGRICOLULUI UCRAIN-RUSIA ARE DESTUL TEREN !

 12. atunci când flancul estic al NATO va reveni sub sfera de influență a hoțului rus, atunci, tu vei reveni în România să trăiești.. asta dacă mai ai ceva vlagă în dosul ăla mare și îmbătrânit. Să -ti aduci mâncarea cu tine

 13. @Tanti Rollason: ei, bine, nu sunt „tanti” (arat bine), Rusia nu-i hoata, si nici în România n-am sa ma-ntorc, din cauza de lovitura de stat decembrie 1989, care m-a-ngrozit, sângeroasa si mincinoasa, toxica. Mâncarea: atentie, ca Rusia e a cincea putere mondiala dpdv al puterii de cumparare, al nivelului de trai. Si prima putere, dpdv militar. „Flancul Est al NATO”= fostele tari ale Pactului de la Varsovia, dizolvat de URSS, care n-avea chef de razboi. Prin aderarea lor la NATO, liderii respectivelor popoare, alta data aliate Rusiei, si-au dovedit duplicitatea. E drept c-au fost duplicitari la lobbyingul SUA, „fara aderare la NATO, nici aderare la UE”, dar tot duplicitari au fost: ar fi putut sa-si constituie propria alianta de state, independente si suverane. Fiindca atuncea înca se mai putea, desi SUA le taiase aprovizionarea-n $-ul lor falit (din motive interne, de datorii, nu din cauza respectivelor state), si le jucase-n Bursa monezile nationale, ca sa le saraceasca si mai abitir, ca, luând de exemplu România, un Mugur Isarescu si-un Nastase Adrian si complicii n-ar fi ajuns. Toate tarile fostului Pact de la Varsovia suferind soarta României: adica SUA si-au atins scopul: ele sunt acuma perfect vulnerabile, credibilitatea lor, independenta nationala (industria si agricultura proprii) si suveranitatea (controlul propriului teritoriu) le-au fost furate. Asa ca hoate sunt SUA, si dintotdeauna (vezi Pieile Rosii, deposedate de pamânturi, bogatii si viata, cucerirea Vestului, „goana dupa aur”, adica, America Latina si UE, colonii americane, cu resursele naturale jefuite si tinerii, carne de tun. Etc.

 14. @ Prostia îngroapă Romania, @ Ileana Rollason, @ Delict de opinie, @ Ridicați ghilotinele, @ Gògol Ifrimov, @ Pacificat Umeretievo, foarte bune si corecte comentariile domniilor voastre, sunt total de acord !

 15. asta cu Rusia a cincea putere de cumpărare, nivel de trai, primă putere militară, ai fi putut să economisești puțin. Dacă tot așa pompezi și cu arătatul bine îmi dau seama pe unde te afli, din anonimat toți autodeclarați frumoși, din scris cu dinți strâmbi și ascuțiți de vampiri.

 16. @Madame Rollason (I): de ce sa „economisesc”, când e adevarul? tu traiesti în basmele cu Baba Yaga, cu vrajitoarele si „afacerea otravurilor”, care, si ele, erau, la origine, bauturi avortive din tot felul de porcarii-n cel mai pur sens al cuvântului, sau „elixire de frumusete” si-ale dragostei, din aceleasi porcarii, dar, poate, în dozaje diferite. Magie pura, amice, sa nu-ti fie cu deochi !! ps am vazut azi-noapte, la TV, un film american cu, daca nu gresesc, Harrison Ford în rolul unui tata de familie vizitat de fosta lui iubita, venita de pe-o cometa si-având vreo 100 de ani, dar aratând infinit mai tânara decât sotia tipului. Povestea sfârsindu-se cu-ntoarcera tipei, si tinere, si june, si frumoase, în cometa si nostalgiile lui Harrison. Care, o data-n viata, uita de trucaje fantasmagorice si face si el un film romantic. ps: Rusia : tipii de la Kremlin nu se mai ostenesc într-o competitie, oricum fara nici un rost cu Europa, pe care, numai cu-ntrruperea livrarilor directe de gaz si-au scs-o dintre puterile lumii, rusii ancorându-si mijloacele-n Asia si Africa (unde China are peste 1 miliard patru sute de mii milioane de locuitori, adica e-o pestera a lui Ali Baba pentru comertul rus, si-n Africa, alt miliard si jumatate de locuitori. O margine de manevra, asadar, de 3 miliarde de locuitori, cu India (alt miliard) partial deja folosita ca piata, si partial, în pre-contracte.

 17. (II): Pe care SUA-UE n-o au. Asa ca $ si euro mor, al doilea mai repede decât primul, ca moneda de comert international. Apropo: armele NATO = ruginite si-mbatrânite moral, necompetitive, si tarile, ramase fara bani si energie, adica fara industrie care sa le-nlocuiasca si fonduri de pensie si salarii, cel putin (fiindca s-au dezindustrializat, si-au exportat industriile-n China si … Rusia. Curbe de sacrificiu à la anii ’30, în Vest. Si peste tot. Sau tu nu iesi la cumparaturi? n-ai vazut rafturile goale ale supramagazinelor vestice înca de la ora deschiderii lor? Ca pâna si pâine trebuie sa te grabesti sa cumperi. + cersetorii, care s-au înmultit. O data cu halucinogenele. În timp ce Rusia duduie, literalmente: excedent bugetar, lumea-n vacante si la spectacole, orasele si satele, foarte bine gospodarite, curatenie EXEMPLARA, orasele iluminate noaptea-n mii de culori, soselele fara plombe îmbatrânite, alta magistrala feroviara St Petersburg-Moscova-Oceanul Pacific, lumea, bine-mbracata si disciplinata (nu da buluc la metro, de pilda, în care sa nu poata respira de-nghesuiala… ramele metroului intra-n statii la o frecventa de invidiat si cladirile traditionale, cu turnulete si multicolore, spectacolul e de vazut, fiindca, frumos, si o competie sportiva internationala anul asta, în concurenta Olimpiadei deja pierde de Macron. A, si sa nu uit: tipii-si dezvolta propria industrie micro-electronica, cip-urile. Mai ales c-au metalele rare de care-i nevoie.

 18. erata : în concurenta Olimpiadei deja pierdute de Macron
  motive : lipsa de bani, muncitori, greve peste tot si din prima zi, orasul olimpic, neterminat, etc., etc. …proasta, daca nu FOARTE proasta gospodarire… si la urma, „tipii” = rusii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.