Ajutor de stat uriaș pentru Valea Jiului

Guvernul propune aprobarea acordării unei finanțări sub formă de grant pentru pentru luna decembrie 2023 și 1 ianuarie- 30 iunie 2024, în valoare de 349.954 mii lei, către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului – S.A., desemnată ca parte din ajutorul de stat pentru închidere în siguranță a minelor de huilă.În urma analizei riscurilor legate de închiderea unităților miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, s-a constatat că acestea reprezintă un pericol actual pentru regiunea în care sunt localizate, fiind necesară implementarea tuturor măsurilor tehnico-organizatorice de siguranță în vederea diminuării şi eliminării riscurilor de autoaprindere, emanațiilor de gaz şi inundațiilor.  Pe baza analizei riscurilor se poate concluziona că cele mai importante pericole actuale în cazul minelor Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan sunt cele de autoaprindere a cărbunelui și emanațiile de gaze, în acest sens fiind necesară securizarea imediată a zonei. Astfel, este esențială, ca primă urgență, demararea în cazul exploatărilor miniere Livezeni și Vulcan, respectiv continuarea în cazul exploatărilor miniere Lonea și Lupeni a activităților de punere în siguranță a zăcământului prin eliminarea cantităților de substanță minerală care constituie riscuri, precum şi a lucrărilor speciale în vederea instrumentării în zonele în care trebuie eliminate riscurile la autoaprindere. Aceste lucrări sunt necesare a se executa în paralel cu lucrările miniere de închidere efectivă (construcții de izolare și închidere, recuperări de utilaje și echipamente din zonele care se închid) şi lucrările speciale de punere în siguranță pentru instrumentare, în zonele în care trebuie eliminate riscurile de autoaprindere.

Obiectivele finanțării prevăzute în proiectul de act normativ sunt: a) eliminarea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă, ţinând cont de funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului electroenergetic naţional; b) scoaterea treptată din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de huilă; c) închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă, pentru carierele şi minele ce urmează să fie incluse în programul de închidere. d) îndeplinirea obiectivelor prevăzute la lit. a)-c) fără a afecta mediul social și economic de la nivel local.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4644 Articole
Author

13 Comentarii

 1. URMARE
  CE poti sa STII CE se intampla in Viitoruu’ Lumii FXXXTA far’ de Pauza ?
  De O Pilda, IO NU as fi taiat Locomotivele cu Aburi, sa imbogatesc „POPORuu’ ” …
  Si NICI Rezervoarele lor de Apa de pe Traseuu’ de Cai Ferate.
  DACA se distrug intr-o Noua Invalmaseala GLOBAALA Conventionala, ca de Aia ATOMICA le este Frica TUTUROR,
  Centralele Electice pe Carbune, ca de Alea ATOMICE nici Vorba, NU este Voie?
  Cu CE transporti pe Calea FERATA ?
  L-am intrebat pe Unchi de al meu, acuu’ decedat, Mecanic de Locomotive, de TOATE Felurile, To’arashi:
  DE CE NU se mai folosesc SI Locomotivele cu ABUR, macar de Dezmortire a lor, de Intretinere, plus Potentialul TURISTICO_Romantic …
  Mi-a zis CE i-au consumat si lui, NeConsumabile :
  Ca Prafuu’ de Carbune PLUS Aburu’ formau o Mazga pe Liniile electrice.
  Imediat i-am replicat ca o SIMPLA Perie anterioara CONTACTULUI Electric, se rezolva …
  A ramas GANDitor si Membrache de PCR fiind, a devenit brusc prudent si m-a sfatuit sa TAC …
  Pen’ca PROSTIA Asta a aparut inca de la Comunisti …

 2. Polonezii la o putere instalată de 35000 MW au pus în funcțiune în anul 2022 încă 3700 MW pe cărbune. România condusă de iresponsabili criminali la o putere instalată de sub 10000 de MW au închis în ultimii 5 ani 4700 MW.

 3. In scurt timp,TFL-istii(tinerii frumosi si liberi,dar si destepti datorita IA,care le tine loc de creier) o sa-i caute pe acesti oameni si n-or sa-i mai gaseasca,asa ca o sa trebuiasca sa lucreze ei dupa sloganuri sovietice impuse tot de ei.Sau de rusi,dupa ce-or sa ocupe iar tara,avand in vedere ca marele licurici pute a hoit de te da pe spate.

 4. Asta pute a Ajutor pentru furat sau Furt mascat din bugetul statului! Fiți conștienți că nu se va schimba nimic in bine in acea zona.

 5. În Germania se dau bani pentru extinderea exploatărilor miniere. Noi le numim investiții. Investiții în închidere de capacități productive.
  Nu investim și pentru închiderea guvernului?

 6. banii astia, construiam o fabrica. Dar cu cine, cu alesii natiei care nu stiu sa schiteze un cotet de gaini?

 7. Se mai dau si bani ca sa se inchida. Curata performanta economica! Marea tradare nationala merge inainte pana la nimicirea Romaniei. CCR, CSAT, procuratura, serviciile isi incaseaza in continuare salariile uriase si pensiile speciale. Sa dormiti bine! Cand va veti trezi o sa vedeti ca Romania nu mai este.

 8. @Baba Ranga: foarte corect!!!
  Urgența este că vin alegerile şi vor să fie siguri că exploatările respective se distrug şi nu mai pot fi reactivate. Acelaşi procedeu au folosit cu conductele Nord Stream, ca să nu mai lase loc de răzgândire.

 9. @Mare sCURs … 🙂
  CAND NU emiti Narozenii Bete si FALSE despre Romani si Romania, devii apropae un Om NORMAL … :)Sa fie FRICAde a CANTA prin Percutie cu … BILELE de Biliard pusein LOCuu’ … 🙂 Biloutzelor PIERDUTE prin Copitare de catre IAPA Jignita, cand ii cautai . 😊 Poarta de Jad, sa” intri”in Gradina DANSHII de Jad, fff parfumata ?
  Erai catzarat pe o Scara de Zugrav … :).
  Ai fost FILMAT si Inregistrat SI AUDIO …
  SE aud clar Nechezarile InDignate le Iepii,
  Plescaiala Bietelor Tale FOSTE Biloutze, cand au fost Copitate far’ de Mila, cu care – desi anemice – cat o Migdala, iti faceai totusi, Treaba cu Dansele, RAR si PROST, da’ Aia era …
  Se pare ca Rautatea Bashireza SI Intromisiunea de ALIEN, scad dramatic Productiunea de Testosteron …
  DACA devii OM NORMAL si NU mai consumi NeConsumabile despre Romani si Romania,
  iti promit ca iti dau Adresa UNUI Doftor Chirurg CHINEZ care a transplantat sau/si a facut ALTEBiloutze, dupa ADN, din Celule STEM … 🙂
  Daca esti CuMinte in Continuare, iti pui o Pila sa iti FACA din STEM si ADN, Niste Ble NOI, ImPozante ca Marime si fff InDracite cu Testosteron …
  Te duci la Mariko SI Ilona si LE „IEI” pe amandoua pana la ZIUA, pe Rand, la „Ceardash” …
  MIE mi-au MARIT CE aveam DEJA, chiar SI la 79 de Ani trecuti, tot cu Celule STEM lipite de Biloutzele MELE, oriCUM Mari … 🙂
  VEZI CUM te porti … 🙂

 10. BABOooo, ai MARE DREPTate …:)
  TOOOT Babele raman Ultima Scapare … 🙂
  DACA fac SI Sport, ca Jane FONDA PLUS Alte Tratemente scumpe, te poti GANDi SI laaaaa … 🙂
  Ai AVERE ?
  La mine fucntioneaza Afrodiziac Averea … 😊
  NU stiu la Altzii !
  Esti SIGUR Baba si NU Mosh, CUM se poarta ACuu’ , adica Baboi ?
  Ai SEXuu’ precizat si stabil, NU „FLUID” … ?
  Ca si IO sunt un Mosh de 79 de Ani, in Schimb fff Verde SI June la Impresia Artistica vis a vis de Varsta mea, cronologica SI in MUUULTE Cestii … 🙂
  Revenind in Seriozitate si la Subiect,
  Adica ZECI de Ani NU se aprinsera Minele si ACUM, caCAND SE merge cu Minciuni GRELE vis a vis de
  Incalzirea Generala a Climei si cu
  Interzicera Carbunilor, se trezira si Ai Nostri „comme les Coniferes” sa se mileasca de Minele de Carbuni InFlamabili.
  Citind numai TITLUL Articolului, ma trecu un Fior de Mandrie si ReMuscari ca i-am balacarit Ani in Sir si pe NeDREPT.

 11. AIUREA !
  The Cockallars Manelisated Decident PEOPLE, inFipti ADAAAANC… IN in CAPUu’ Trebii … 🙂 ramasera TOT in Mizeria lu’ DREACuu’ … 🙂
  Pana la GAZTII Lor GROSI de ImBuibare GRESITA si Alcool …
  S-ar intromisiona cu Mare Placere SI mai adanc, „SubMarin Kind”, in Mizeria lu’ DREACuu’, da’ mai trebuie sa SI respire … 🙂
  AU si pe dinauntru, NU numai pe Piele … 🙂
  Pe Spiralele de ADN, saracuu’ de Dansuu’, ADNuu’ LOR, Mizeria lu’ DREACuu’, lipita inDelebil, cu Super Glue din IAD, Calitate Garantata, te lipesc cu EL, Adezivuu’ pan’ la Finele Veacurilor de Perete SIiii . :).
  Sa NU cumva sa scapi si sa bagabontezi prin IAD …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.