Valer Marian: Abuzuri grave ale noilor ciocoi ai satelor, cu voie de la primărie

Un grup de locuitori ai satului Pâglișa din comuna Dăbâca județul Cluj a adresat, în prima parte a acestui an, instituțiilor abilitate ale statului, începând cu primăria comunei, mai multe reclamații referitoare la activități ilicite ale administratorului și asociatului SC Escalada SRL, Horvat Mihai, care are și calitatea de consilier local, din partea PSD, în această comună. SC Escalada SRL desfășoară în satul Pâglișa activități de creștere bovine într-o fermă zootehnică amenajată după intrarea în sat dinspre localitatea centru de comună Dăbâca, unde se află în jur de 80 de bovine, de cultivare cereale pe terenuri arendate și de agroturism într-o casă de tip vechi, situată în curtea locuinței  consilierului afacerist.

               Ocolește legea mutând indicatorul satului pentru a ieși din intravilan

Astfel, mai mulți locuitori ai satului Pâglișa, care locuiesc în case situate între 30 și 300 de metri de ferma zootehnică, reclamă că aceasta emană mirosuri grele, pestilențiale, care le afectează starea de confort, precum și sănătatea fizică și psihică, învederând că firma proprietară nu ar deține aviz legal de mediu și, implicit, autorizație legală de funcționare. Pentru a ocoli normele stricte de mediu, a fost mutat panoul indicator al localității dinspre centrul de comună Dăbâca,  pe care este inscripționată denumirea  Pâglișa, cu peste 300 de metri spre interiorul satului, respectiv dinaintea primei case din localitate la circa 10 metri după fermă. Prin această manoperă frauduloasă, cu iz  infracțional, a fost creată aparența că ferma zootehnică ar fi amplasată în extravilanul localității, nu în intravilanul acesteia, pentru a nu fi necesară solicitarea acordului vecinilor pentru obținerea avizului de mediu și a autorizației de funcționare.

Indicatorul rutier al localității a fost mutat de cel puțin un an și pe ambele părți, dar, în mod cel puțin curios, acest fapt nu a devenit vizibil pentru decidenții de la primărie și pentru lucrătorii de la postul de poliție din comună. Tare ne vine să credem că față de lege au primat ciozvârtele de vițel, flacoanele de lapte și cașul sau telemeaua de vacă de la ferma consilierului Horvat. Pe de altă parte, referitor la această fermă, angajați ai Primăriei comunei Dăbâca afirmă că nu ar deține în realitate numărul de bovine declarat, pentru care beneficiază de subvenții europene, ci unul mai mic, dar posedă crotale obținute nelegal pentru diferența în plus, faptă ce poate fi încadrată drept fraudă cu fonduri europene.

               Ocuparea nelegală sau împiedicarea folosirii unor terenuri

Patronul Horvat Mihai și angajații săi au ocupat, arat și cultivat nelegal, abuziv suprafețe de teren aflate în proprietatea altor localnici, distrugând semnele de hotar (răzoare, țăruși) și raportându-le la APIA, pentru a beneficia de subvențiile aferente, fapte care se circumscriu elementelor constitutive ale infracțiunilor de tulburare în posesie, fals intelectual, uz de fals și fraudă cu fonduri europene. Mai mult, în cursul acestui an, principalul angajat al patronului SC Escalada SRL, Gabriel  Rusu, instigat cel mai probabil de către acesta, le-a închis accesul spre parcelele proprietate personală, cu un gard cu fire electrice amplasat spre șosea și spre pârâul din apropiere (Valea Lonei), unui număr de opt localnici, împiedicându-i să le exploateze în mod corespunzător. Prin această manoperă a fost închis accesul pe un drum agricol vechi, amenajat de la șosea la o magazie de cereale care a aparținut fostului CAP Dăbâca și a trecut în proprietatea statului și în administrarea Primăriei comunei Dăbâca, în virtutea legii fondului funciar.

Consilierul local Horvat Mihai a obținut mai multe beneficii nelegale, în virtutea funcției sale electiv-administrative, de la Primăria comunei Dăbâca. Astfel, cu concursul unor decidenți din primărie, i-a fost asfaltat, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, un drum de acces de la șosea la depozitul său de furaje, însumând mai multe sute de metri, în timp ce ulițe locuite ale satului nu au fost asfaltate până în prezent. Totodată, i s-a permis să depoziteze cereale în magazia fostului CAP Dăbâca la care am făcut referire, fără să achite vreo chirie sau altă cheltuială.

               Primăria tergiversează ori mușamalizează

Reclamanții au sesizat aspectele susmenționate decidenților din Primăria comunei Dăbâca, respectiv primarului și secretarului general al unității administrativ-teritoriale, dar aceștia au tergiversat și au mușamalizat verificarea și soluționarea lor, motivându-le, în mod hilar și părtinitor, că ,, domnul consilier Horvat are o altă poziție”.  Drept consecință, s-au adresat Prefecturii județului Cluj, căreia i-au solicitat să efectueze, prin Corpul de control al prefectului, verificările de rigoare și să dispun măsurile necesare cu privire la aspectele de nelegalitate care sunt de competența instituției, iar referitor la celelalte aspecte, având în vedere că una din principale atribuții ale Instituției Prefectului este coordonarea instituțiilor deconcentrate pe plan local, să dispună sesizarea instituțiilor abilitate: Garda de Mediu, DSVSA. APIA, Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj.

Consilierul Horvat are obiceiul să se laude în sat că are relații apropiate la DSVSA și la APIA, precum și la Poliție și la Prefectură. Cert este că, în toamna acestui an, s-au deplasat expres la Dăbâca pentru a-l pune secretar executiv al organizației comunale a PSD doi foști președinți ai organizației județene Cluj, deputatul Gheorghe Șimon și  ex-senatorul Alexandru Cordoș,  ținând o ședință de care majoritatea membrilor nu au știut, nici măcar ceilalți trei consilieri locali social-democrați. De unde se vede că penalul la penal trage, știut fiind că Șimon și Cordoș au avut și au din nou probleme penale.

               Alt arendaș a ocupat abuziv aproape 100 de hectare

               Cazul Horvat nu este singular, nici măcar în comuna Dăbâca. Abuzuri similare, chiar mai grave, au fost comise și de principalul arendaș din comună, Călin Cernea, patronul societății agricole DIADRAG, cu sediul în localitatea Cucerdea din județul Mureș. Firma mureșeană lucrează în jur de 400 de hectare pe raza satului Dăbâca, din care, potrivit unui raport al APIA, a arat și a cultivat în interes propriu  92 de hectare fără forme legale, adică fără contracte de arendă și fără consimțământul proprietarilor. De exemplu, a arat și a cultivat, fără știința și aprobarea acestora, o suprafață de fânațe de 6 hectare proprietatea a două pensionare din Cluj, în vârstă de circa 90 de ani, care constituia și arie protejată după ce niște cercetători englezi au descoperit o specie rară de fluture albastru.  La fel, a arat și a cultivat abuziv trei terenuri în suprafață  totală de  circa 3 hectare care se află în proprietatea unei moștenitoare stabilită în Italia de peste 50 de ani.

Majoritatea contractelor de arendare au fost încheiate, în numele firmei DIADRAG, de funcționari din cadrul Primăriei  comunei Dăbâca, care au primit împuterniciri în acest sens, încălcând astfel grav normele legale care reglementează statutul funcționarilor publici. Și acest arendaș a arat semnele de hotar, dar și unele drumuri de acces spre comunele situate peste dealurile între care este situată localitatea Dăbâca (Borșa, respectiv Cornești). Cu vreo 4-5 ani în urmă, acest arendaș a intenționat să crească bovine și găini într-o fostă fermă zootehnică din localitate, pe care o cumpărase în urma unei licitații organizate de o bancă, fără să solicite acordul localnicilor din vecinătate, care urmau să fie afectați de problemele de mediu. Atunci, circa 40 de localnici din vecinătatea imediată au adresat o sesizare Prefecturii și Consiliului Județean Cluj, care au dispus verificări și au stopat investiția pentru neîndeplinirea condițiilor de protecția mediului. Cu ocazia respectivă, s-a aflat că firma DIADRAG a acaparat și un bazin de captare de apă potabilă care a fost construit de localnicii din zonă în anii 80, prin muncă voluntară.

Autoritățile administrației publice locale și alte instituții ale statului ar trebui să monitorizeze mai riguros activitatea noilor arendași ai satelor românești pentru a preveni posibile răbufniri sociale. N-ar trebui să uităm lecția tristă a răscoalei țărănești de la 1907, chiar dacă a fost scoasă din manualele de istorie și din discursursul public, care a avut drept cauză inițială lăcomia și abuzurile arendașilor, denumiți și ciocoii noi.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Valer Marian 280 Articole
Author

16 Comentarii

 1. probabil ca in Romania sint 15’000 astfel de „cazuri”,
  cam cate localitati sint.

 2. Sincer, m-am saturat de atat de mulți analiști moraliști. La morții arși din spitale, majoritatea au tăcut asa cu tace rahatul în iarba. Aici și acum omul e interlop, ciocoi, un parvenit și firește a făcut totul cu premeditare, din sadism și dispreț fata de viata. Dumnezeule câți specialiști au apărut brusc, exact după modelul din plandemie ca sa ne vorbească despre grija fata de om ca si cum acel proprietar ar fi făcut totul intenționat ca să își risipească avutul și sa-si condamne viata cu buna stiinta la o temniță morala veșnică. Dumnezeu sa-i odihnească pe cei plecați la el.

 3. Acu’ zic și io.
  Bănuiesc că domnul consilier incriminat nu a făcut toate astea în ultimii patru ani. De ce l-au votat oamenii consilier?
  A, n-au fost la vot, că n-au avut timp sau chef. Atunci, bine.
  Votul a fost și despre așa ceva, nu doar despre Dracnia la pușcărie. Ghinion.

 4. Da, cred că așa se întâmplă în toată țara. Nu ai cui te plânge pentru fărădelegile unora, nu ai unde să-ți cauți dreptatea în Ro capitalistă. Iar mărunții politicieni de pe la sate fac ce vor, fără îngrădire -lege, dreptate, bun simț – nu există.

 5. Este o debandada generala. Sa va zic alt caz: la 26 decembrie eram in trenul IR1730, Brasov-Galati. La Buzau au tinut trenul in statie 50 minute ca sa astepte pe cineva care venea din urma cu trenul IRN402 Bucuresti-Iasi. Adica vreo 400 de oameni tinuti ostatici pentru ca cineva a putut!

 6. Zici Covrigu’ dă Buzău, zici PSD. E suficient…

 7. Statiunea de Cercetari Zootehnice din Snageorgiu de Mures a existat si poate mai functioneaza cu multi ani inainte de ’89 si nu mai erau revoltati locuitorii, azi pt ca taranii nu mai sunt tarani ca sa aiba o vaca in batatura sunt revoltati. Invidia este atat de mare daca unul vrea sa fie fermier mai ales daca nu e de la vestitul PD-L a lui Boc, pardon PNL. A inceput sa le puta basistilor? Felicitari domnului Valer Marian ca lupta european impotriva cresterii animalelor! De ce nu se apuca satenii sensibili impreuna domnul Valer sa creasca niste viermi singura hrana in desertul la care viseaza UE si pe care o meritati. Numai 80 de vaci? Asta e ferma? Deja fac spume de ura…UE ca Ue, dar tara e distrusa din interior de cei nemultumiti ca unul ar putea produce ceva. Cum era cand in fiecare sat era cate o ferma cu vaci? Atunci se putea? Mai circulati prin tara poate mai vedeti urmele grajdurilor pt vite.

 8. Olanda are o suprafata de 41.850 de km2, aprox. 1/6 din Romania si creste PATRU MILIOANE DE BOVINE, 13 MILIOANE de PORCI si 104 MILIOANE de pasari. Are 17 MILIOANE de LOCUITORI cam cat are Romania pe un taritoriu de sase ori mai mare. In Romania sunt 1,8 MILIOANE de BOVINE 3,6 MILIOANE de PORCI in 2020 si 32 Milioane de pasari in 2018 cam asta gaseste AI pt Romania. Asa ca VAITATI_VA si considerati o crima ca unul creste 80 de vaci!!! cand

 9. Au scos răscoala din 1907 din manualele de istorie?! Le e frică ciocoilor politici și asociaților de o nouă explozie a mămăligii.

 10. valer marian si morile de vant
  per total are dreptate,bovinele trebuiesc crescute la oras,acceseaza mai usor presa

 11. A. CINE A ORDONAT DesFIINTREA CAPurilor a vrut Rauu’ Romaniei.
  Exista COOPRATIVE si in Israel, IN DESERT si functioneaza PERFECT, de la zice Kiboutzuri …
  Executantuu’ Infamei ORDONARI LIFTESque a fost Victor Surdu, la numai cateva Zile de la Lovilutie, la TVR.
  ATUNCI a inceput sa mi se raceasca Entuziamsuu’ vis a vis de Intentiile DECLARATE ale Loviltiei …
  SURDU a plecat la liniste si Iarba Verde VESNICA mai devreme decat se parea …
  O fi fost Pedeapsa lui Dumnezeu ?
  SE VEDE CE a iesit …
  CE S-a vrut, Parte a PLANuirii Demoalarii Romaniei, STIINDU-se de catre Cei Interesati, LIFTELED DREACuu’ CE va iesi SI Aoucaturilor MultPreaDestulDe multor Romani, Reminescente Seculare de Comportament INDUS de Alte LIGTE Grele,
  care NE-au sclavizat secole …NeRezolvate de Catre COMUNISTI, care PUTEAU a o face …

  CAPurile NU functionau CUM trebuie inainte de 1989, NU pen’ca Ideea NU era BUNA – vezi Kiboutzurile de Succes – ci, pen’ca Statul RAU Condus
  LUA MultPreaDestulDeMult de la Dansele, CAPurile, ca sa EXPORTE in Prostie, scumpind in Mod Tembee HRANA Romanilor
  B. CUM s-a facut in Toate Tarile FOSTE Socialiste, ca Nimeni de Nimeni NU a vrut sa imi raspunda la aceasta Intrebare, la Fel ca si la Intrebarea cu Incalzirea prin Termoficare, unde NI se calculeaza in „FASLSH” Pretzul GigaCaloriei, pen’ca NU mai costa NIMIC, ar trebuia sa coste DOAR Transportul si Distributia catre Consumaori NIMIC dpdv al Combustibilului, ARS in TermoCentrale, plus in Profit Rezonabil !

 12. URMARE

  C. COMPORTAMENTELE ciocoiesti apar imediat CE se da Drumuu’ EXPRES la

  Capitalism Salbatic si care Incaleca EL STATuu’ Narod, in Tandem al lu’ DREACuu’ cu Damacracy InCurvita tot EXPRES, adcia NU se pedepsesc DELOC marii HOTI ci, numai „Patrunjelistii”
  DACA NU NE vom Face NOI, Romanii RANDUIALA in Romania, Romania va fi DesFIINTZATA.
  Ideea UNORA ca EI vor fugi in Aspusenia dupa Averile FURATE de la BOBOR este gresita !

  CE sa faca AIA, Cei Care i-au ales (Care esti mai Narod, vino sa te fac Boier in Romania, Peste Fraierii Aia, care si-au dat in TESTELE Naroade cu Sapele, dupa CE li s-a dat Pamntul pe Labe …

  D. CINE si DE CE a fost lasat sa CALCE Constitutia in Copitele de Magariu si sa VANDA din Pamantul Tarii Romanilor la Straini ?

  E. CINE si DE CE a permis Distrugerea Sistemului de Irigatii, care asigura &8 de Procente din Suprafata Agricola a Romaniei sa fie IRIGATA ?

  F. ASTEA ar trebui sa NE fie explicate DETALIAT de catre Alde Valer Marian, SINCER si EXHAUSTIV.

  CE ni se prezenta este doar UNA din IMENSUL Numar de Magarii, HOTZII AntiNatzonale !

 13. @Ca sa lamurim
  -Olanda este o PORTOCALA MECANICA!

  (nu li se mai scoala de la droguri
  si le-au adus femeilor negri)

 14. Nu cred ca in satul respectiv restul localnicilor nu au grajduri cu vite sau cai,care la fel de bine pot emite mirosuri „pestilentiale” fara insa a-i deranja pe unii sau pe altii.Dar tinand cond ca autorul articolului este originar tocmai din acest sat putem concluziona ca o ruda(mai saraca dar invidioasa,care n-are nici macar o gaina)l-a sensibilizat pe autor ca-i pute ceva de la ceva ce are unul mai muncitor ca el !!Mareane,lasa oamenii sa munceasca !

 15. CONTINUARE
  Nobilimea Franceza a fost atat de Dobbitoacka, incat NU a inteles CE se petrece, decat in Clipa cand a cazut Cutitoiuu’ Ghilotinei !

  „IDEM la Fel” au fost SI Boierii Tzaristi RUSI.|

  A incercat Tzarul Alexandru al Treilea sa faca REFORMA, sa mai lase sa rasufle TARANII Rusi.
  Pe de o Parte Imbecilii de BOIERI, Tembeli si InCapabili s-au opus !

  Pe de Alta Parte, NARODnicii au sesizat ca pana la Urma, Tzarul va bubui Prostimea „NOBILA” si au decis Asasinarea LUI, desi voia sa mearga in Intampinarea Ideilor LOR, Chipurile pentru BOBOR (NAROD).

  L-au asasinat metodic, NU reusesc din Prima, aveAU si a Doua Echipa ! A murit in Chinuri, cu Picioarele ZDROBITE de o Bomba,..

  Desi scapase din Prima Incercare a Asasinilor, a insistat sa RAMANA in Zona, si apoi … BUM !

  ACESTA a fost Ultimul Tzar care mai putea sa faca CEVA BUN, sa salveze Imperiul Rus de DEMOLARE !

  Fiuu’su, a murit preMatur de Rinichi, desi era o Fortza a Naturii, posibil e VODKA .
  Nepot’su, Nikalashka, Nicolae al Doilea era cam …un Narod CumSeCade …

  DACA s-ar gasi printre Desteptii DIN Clasa Politica, Catziva care sa IA Problema in Mana … :),

  O Shansa MIIIICA, precum o Boutza de Furnica AR FI sa se duca cu Aplomb la Stapanul ACTUAL al Inelelor si sa ii zica CE am scris IO, de Cateva Ori AICI :

  NU ne mai FXXE in Haluu’ ASTA si lasa-NE sa NE consrtruim o Tara !

  ca DACA NE IA Alalalt, va fi greu si pentru NOI,

  (da’ NOI, Roamanii o sa NE acomodam cu Alalalt, ca INCA NU este capabil sa-si realzeze Visuu’ Visuu’PanSlavist , care AR FI Moartea Nostra ca POPOR si a Romaniei, ca STAT Independent.).

 16. 1. Completare NECESARA
  CE sa faca AIA, Cei Care i-au ales
  (Care esti mai Narod, vino sa te fac Boier in Romania, peste Fraierii Aia, care si-au dat in TESTELE Naroade cu Sapele, dupa CE li s-a dat Pamntul pe Labe …)
  cu Slugile LOR de AICI, fugite Acolo ?
  BAaaa, Slugilor, VOI aveati Treaba NOASTRA de facut Acolo, COMPLET.
  NU avm CE sa facem cu VOI Aici !
  Ati fost DOAR Idioti UTILI !
  Ziceti ca aveti VOI, Banii AICI ?
  NU sunt Banii VOSTRI, sunt Ai Nostri, pen’ca ca NOI v-am lasat sa ii FURATI de la Gura POPORLUI vostru si v-am acoperit,
  ca altfel va bagau Aia La Mititica sau va … 🙂 la Masina Ficki-Ficki cu Smirghel in Ulei FIIIIIIN … 🙂
  Cu Baterie, cu Viteze, cu …Penetratoare de J’de Marimi si … GROSIMI … 🙂
  Cu Programe Diferite, variate, automate … 🙂 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.