Alegeri în Republica Moldova: Pro-ruşii încep să scoată artileria grea

Republica Moldova este scena a două lupte electorale simultane: una pentru preşedinţia României, unde politicienii de la Bucureşti se bat pentru circa 22.000 de voturi (cam aceasta este prezenţa la vot din totalul moldovenilor cu cetăţenie română), iar politicienii de la Chişinău se luptă pentru alegerile parlamentare de pe 30 noiembrie.

Pe lângă finanţarea rusă obţinută pe diverse canale, tabăra pro-rusă a început să recurga şi la imaginea lui Vladimir Putin în vederea atragerii electoratului. Astfel, Liderul Partidului Socialist, Igor Dodon, și Zinaida Greceanîi, fost premier in timpul regimului Voronin, au participat la o recepţie oficială organizată la Kremlin cu ocazia sărbătorii, ”Ziua Unității Naționale” în Rusia, pe 4 noiembrie, scrie DESCHIDE.md. După eveniment socialistul a avut o întâlnire de lucru cu președintele rus, Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut de Dodon acum câteva minute pe contul său de facebook.

Igor Dodon a confirmat telefonic pentru deschide.md că această întâlnirea a avut loc însă a refuzat să ofere detalii, precizând că va vorbi despre întrevederea respectivă în cadrul unei conferințe de presă pe care o va susține la reîntoarcerea în țară.

Kremlinul a confirmat întâlnirea lui Putin cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitrii Peskov a declarat pentru Itar-tass că oficialii s-au întâlnit în cadrul unei întrevederi de scurtă durată. Discuțiile au avut loc după recepția oficială organizată cu ocazia sărbătorii ”Ziua Unității Naționale a poporului rus”. Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii a fost abordată situația actuală și perspectivele relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Rusia.

Și Victor Şelin, preşedintele PSD şi cap de listă electorală a blocului „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamala” (adica proiectul lui Vladimir Putin, opus celui oferit Republicii Moldova de UE), se află în aceste momente la Moscova și a confirmat pentru DESCHIDE.md că s-a întâlnit cu oficiali ai Federației Ruse, însă a evitat să dea nume concrete.

Şelin şi al sau Bloc pro-rus au avertizat ca la Chișinău ar putea fi pornită o revoluție a muncitorilor moldoveni care lucrează în Federația Rusă, dacă Guvernul nu va majora numărul secțiilor de votare de pe teritoriul Rusiei. Informația a fost confirmată pentru Deschide.md de Victor Şelin. Politicianul spune că inițiativa aparține moldovenilor care lucrează în Rusia, întruniți ieri în cadrul unei ședințe cu diaspora moldovenească de acolo.

În străinătate, guvernul prooccidental de la Chisinau va organiza 95 de sectii de votare, dintre care 5 în Federaţia Rusă, în condiţiile în care în Italia sunt organizate 25 de secţii. Potrivit unor statistici neoficiale, numărul moldovenilor care muncesc în Federaţia Rusă este aproximativ egal cu al celor care lucrează în ţările occidentale. Este posibil însă că numărul celor din Rusia să se împuţineze, pe fondul înaspririi condiţiilor pentru obţinerea permiselor de şedere şi de muncă.

Având în vedere presiunile în creştere ale taberei pro-ruse de la Chişinu, susţinută de o presă de limbă rusă foarte urmărită în Republica Moldova, este de văzut care va fi reacţia pro-occidentalilor aflaţi la putere (în afara luptelor intestine din coaliţie) şi care va fi susţinerea pe care România o va putea obţine pentru Chişinău la Bruxelles, astfel încât să prezerve actuala putere din ţara vecină de influenţa Moscovei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.