Alegeri parlamentare în Afganistan, ţara adunărilor tribale

Afganii votează sâmbătă în cel de al doilea scrutin parlamentar de după declanşarea războiului, în 2011, într-o ţară în care adunările tribale au răms mai importante decat institutia occidentala a parlamentului. Rata de participare mare şi limitarea fraudelor sunt principalele obiective. Pentru Occident, miza alegerilor este de a demonstra că sacrificiile din Afganistan nu au fost inutile şi că alegerile nu vor fi o farsă. Degetele impregnate cu cerneală ale afganilor vor scrie o parte a deznodământului războiului care durează de nouă ani şi pentru care SUA tocmai şi-au suplimentat trupele cu 30.000 de militari. Potrivit AFP, cerneala folosită se poate şterge uşor şi nu persistă 72 de ore, aşa cum stipulează legea.

„Comunitatea internaţională trebuie să simtă că foloseşte resursele financiare şi, din nefericire sângele său, pentru cauza valorilor democratice”, spune reprezentantul ONU în Afganistan, suedezul Staffan de Mistura, citat de AFP.

În actuala campaie electorală, un candidat fost ucis într-un atentat, alţi patru membri ai stafului electoral au fost ucişi, zeci de personae implicate în procesul electoral au fost răpite de talibani. 140.000 de militari NATO, alături de cei afgani şi zeci de mii de mercenari ai firmelor private de securitate, sunt mobilizaţi pentru a asigura securitatea scrutinului. Mai puţin de 1.000 de secţii de vot s-au deschis pentru cei peste 10 milioane de afgani, din motive de securitate. Prezidenţialele din 2009 au fost marcate de imense fraude, dar soldate cu acceptarea victoriei lui Hamid Karzai. Atunci, reprezentantul american al din partea ONU a avut dispute serioase cu şeful misiunii, norvegianul Kai Eide, din cauza fraudării alegerilor. Ambii au fost schimbaţi din funcţie.

Presa occidentală subliniază că şansele instituirii unui regim democratic sunt reduse. Regimul Karzai este foarte corupt, iar alegătorii preferă să nu-şi rişte viaţa votând, deoarece ştiu că aliaţii preşedintelui urmează să câştige oricum alegerile. Recent, preşedintele a demis doi procurori care îl anchetau pe fratele său, vinovat pentru deturnarea a milioane de dolari, investiţi apoi în locuinţe de lux în Dubai.

Dacă fondul lipseşte, sume importante sunt investite pentru construirea formelor democraţiei afgane. Din totalul de 249 de mandate, 68 sunt rezervate femeilor, indiferent de rezultatele pe care acestea le vor obţine într-o ţară în care tradiţia le obligă să nu-şi arate chipul. Circa 35 de milioane de euro au fost investite de UE în antrenarea a 6.000 de femei afgane în scopul controlării alegătoarelor care se vor prezenta la urne.

„Alegerile nu vor marca un progres major în destinul Afganistanului. Hamid Karzai nu se mai foloseşte de parlament, ci de adunările tribale, jirga, pentru a adopta noi politici. Dacă el vrea să facă ceva, atunci marginalizează parlamentul”, spune Gilles Dorronsoro, din partea Carnegie Endowment for International Peace.

Ca şi cum atentatele nu ar fi fost suficiente pentru a umbri ziua alegerilor, un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 a fost resimţit vineri noapte în regiunea Hindu Kush, din nord-estul Afganistanului, a anunţat Institutul american de geofizică. Epicentrul seismului, care s-a produs la ora locală 23.51, a fost localizat la 75 de kilometri sud-sud-est de Faizabad şi la 265 de kilometri nord-est de Kabul, a precizat institutul.

Cutremurul a zguduit imobilele timp de un minut la Kabul, potrivit unui martor. Dar nici o pagubă nu a fost semnalată imediat în oraşele şi zonele locuite din apropierea epicentrului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.