Alertă – Curentul poate cădea oricând în toată România

Carmencita Constantin, directorul general al General Electric (GE) Power Infrastructure, a atras atenția, în cadrul unei dezbateri de specialitate, că țara noastră e vulnerabilă la blackout, adică o întrerupere extinsă și neplanificată a furnizării de energie electrică într-o regiune largă sau în întreaga țară.

„România este vulnerabilă la blackout şi îmi asum ceea ce spun pentru că ştiu cum a fost proiectat sistemul. Sistemul (energetic – n. r.) a fost proiectat ca, în fiecare zonă mare energetică a României, care înseamnă şi zonă geografică – Transilvania, Muntenia, Banat, Moldova etc. – să aibă cel puţin trei surse de injecţie de energie, în aşa fel încât dacă oricare dintre fenomene s-ar întâmpla ele să se ajute una pe alta, să se repornească sistemul insularizat. Transilvania, astăzi, are aşa: Mărişelu – hidro oprită pentru retehnologizare, Iernut se chinuie să-l ţină pe cel vechi că pe cel nou nu l-a pus în funcţiune, Mintia, al treilea cap al triunghiului oprită, cu o speranţă de 1.700 de Megawaţi, pe care dacă o vedem cel mai devreme în şapte ani de aici încolo, dincolo decât ce s-a semnat în contract, să dea Dumnezeu să fie în 2026! Sunt doi ani, nici nu mai pot să-l pun pe 2023… Nu trece nicio linie a Transelectricii Carpaţii. Transilvania este vulnerabilă. Capacitatea de import pe zona respectivă nu este suficientă să acopere”, a spus Constantin.

Oficialul GE Power Infrastructure a afirmat că prioritatea României, prin viitoarele proiecte, trebuie să fie gazul, atât pe producţie, cât şi pe generare şi extracţie din Marea Neagră.

„Prioritatea celor care guvernează aceste proiecte să fie gazul. Când spun gaz, să fie nu numai producerea pe gaz, să fie şi generarea şi soluţia de extragere a gazelor din Marea Neagră. Pentru că dacă nu ne vom trezi cu toţi, toate miile de megawaţi pe gaz în tranziţie anunţaţi – 1.700 Mintia, 430 Iernut, 1.300 CE Oltenia, o mie şi ceva Bucureşti, multe alte cogenerari industriale şi municipale – vor trebui să producă energie electrică pe gaz de import, dacă nu ne asigurăm că avem şi controlul gazului din Marea Neagră simultan. Când spun prioritate naţională gaz, atenţie ce se întâmplă cu Marea Neagră, atenţie ce se întâmplă cu ritmul de construcţie al capacităţilor pe gaz! Energetica nucleară este într-adevăr o preocupare pe care o s-o vedeţi în creştere la nivel european. Categoric, nu vorbim aici doar de Germania, care se reîntoarce cu ochii către energetica nucleară. Vorbim de puterea pe care Franţa, prin EDF, o va ridica la nivelul Europei, atât pentru reactoarele modulare de capacitate ‘mică’, care se construiesc uşor, care sunt flexibile, care au capacitate de backup exact ca o centrală pe gaz şi care, în combinaţie cu gazul, pot face tranziţia, până în 2050, către o economie verde”, a subliniat Carmencita Constantin.

Blackout-ul în sistemul energetic național se referă la o situație în care se produce o întrerupere extinsă și neplanificată a furnizării de energie electrică într-o regiune largă sau în întreaga țară. Aceasta înseamnă că curentul electric este oprit în mod temporar și sistematic din diverse motive, cum ar fi defectele tehnice majore, suprasarcinile, scăderile de tensiune, intemperiile (precum furtuni, inundații, îngheț sau căldură excesivă) sau alte situații de urgență care afectează infrastructura energetică.

Un blackout poate avea consecințe semnificative pentru societate, economie și siguranța publică. Acesta poate duce la întreruperea serviciilor esențiale, cum ar fi iluminatul public, alimentarea cu apă, funcționarea spitalelor, sistemelor de comunicații și a altor servicii critice. De asemenea, poate crea haos în trafic, poate afecta funcționarea afacerilor și a industriei, și poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a oamenilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4489 Articole
Author

24 de Comentarii

 1. Ce vrea tuarasa sluga la generalul Store ? Are dansa energie mai scumpa decat Ursula sau Grete ?

 2. draga Carmencita Constantin
  de la Ge Power Infrastructure Romania Srl Romania tax code 2627279 is a company from Sectorul 4 city, Bucuresti county.

  -sa-ti ia B@lutza galcile din gat in pwola!

 3. avea Arafhat dreptate cand a zis ca trebuie un minister al dezinformarii(se calca pe picioare cu SRI)

 4. Abia aștept să scăpăm de toate device-urile și să ne întoarcem la firul ierbii. Mult succes.

 5. Dacă sunteți siguri ca o sa cada curentul, ar fi bine să poarte casca, genunchiere și cotiere. Rugati-l sa evite locurile pietroase, stâncile și șoselele asfaltate, precum și locurile foarte aglomerate ca sa nu rada lumea de el.

 6. Sa fie arestata! Nu stie ca ne dau americanii tot ce ne trebuie? Nu conteaza cat costa, ca lor li se pune toata tara la dispozitie, deci vor iesi in castig.

 7. intr-o Tara cu apa…noaptea mintii frate! TREZESTE-TE GHEORGHE! TREZESTE-TE IOANE!

 8. Baaaaaa dobitocilor,țara asta ați luat-o funcțională,cu un consum mult mai mare de energie.Cine credeți voi că este vinovat? Ai?

 9. Văz că toată lumea are de vânzare câte o mică apocalipsă.
  Între producătorii de energie și consumatori, prietenii „dă driapta” ai „duamnei” au introdus lanțul furnizorilor. Care furnizori nu cred că sunt atăt de fraieri încât să rămână fără „marfă” și profituri. Dacă nu au contracte cu diferiți producători, au, în ultimă instanță piața spot de energie. Dacă rețelele de transport energie funcționează, e greu să se producă un black out în orice țară europeană. Cu prețurile ar putea fi o problemă, dar cred că tocmai asta e dorința „duamnei”.

 10. are perfecta dreptate ,cine e de specialitate stie de mult asta….numai ca cei care nu cred pîna nu se întîmpla nu înteleg ca sistemul energetic national eafectat grav ca asa zisa energie verde….

 11. He he ! De abia astept sa vad din nou „mira” pe „plasma” mea cu diagonala de trei metri, in 5G ! Asta, bineinteles, dupa cuvintarea de Anul Nou a tovarasului Iohannis si pregatit sa ma scol devreme, ca baga gheare de pui la Alimentara !

 12. Stie da nu prea stie… proiectarea a fost facuta in vremea lui Ceausescu si presupunea consumatori, azi rromania si-a redus masiv consumul si perspectivele de reindustrializare sau de aparitie de alti mari consumatori sunt -0. Americanii vor sa prinda contracte de „retehnologizare”, care de la 6 luni sa schimbe 4-5 transformatoarea o sa se transforme in 2 ani, si tocmai alea o sa genereze probleme de dezechilibru in alimentare care o sa forteze guvernantii nostrii necalificati sa cumpere energie de pe bursele externe, cel mai probabil tot de la un SRL de-al americanilor. rRomania trebuia sa investeasca in centrale de generare pe gaz de acum 15 ani si sa termine naibii reactoarele de la Cernavoda… dar nu, noi inchidem toate unitatile de productie si Ciolacu-Cioaca-Ciolanis ridica din umeri ca energia e mai scumpa in rromania decat oriunde in EU.

 13. Cand o sa se intrerupa curentul si o sa aprindeti o lumanare ca sa aveti lumina, sa va ganditi la tradatorii care au inchis termocentralele si au vandut Mintia pe nimic.

 14. „are perfecta dreptate ,cine e de specialitate stie de mult asta…”

  Este singura de specialitate sau voi ati facut facultatea de experti ? Eu am inteles ca Antonel Mugurash ROGulescu v-a pus sa intoxicati si sa inspaimantati babele cu numerarul in batista plina de muci, dar trebuie sa tii cont si de cei care va dau M cu lopata si cu pickhammer turbo ! Lasa-ne cu aceasta Mamaya Sandu a energeticii aservita energiei de tip imperialist, avem si noi, ca nu suntem de nicio culoare (negru) la piele, ca la general acasa.

 15. Din ce tenebre tot apar acesti alarmisti ?! Marii consumatori industriali de energie electrica abia gafaie, consuma te miri ce si madam bate campii.

 16. Îmi amintește perioada alegerilor când PDL avea candidat un turnător bețiv pe nume ascuns Petrov, atunci eram amenințați nonstop că taie lumina, gazele, apa daca nu îl votează cetățenii! Și l-au votat! Pentru ce bun și bine daca nimic nu s-ar schimbat în bine?! Oare se repeta perioada😉?

 17. Carmencito , ești varză ! După nume cred c-ai fost modistă sau manichiuristă . Uită-te pe *goagăl și-ai să vezi 5 LEA de 400 și 220 KV , care trec CARPAȚII , astea sunt ale TRANSEL.Sensul de circulație al energiei este cvasigeneral spre Ardeal ( zonă grav deficitară ) Mai sunt ceva proiecte , dar nenorocirea e alta . Colonia asta, ca piață de desfacere și de tranzit ,nu investește decăt în conducte și sârme , producția a *terminat-o .( partea de Vest a ȚĂRII E ALIMENTATĂ DIN uNGARIA, CARE N-ARE RESURSE ENERGETICE ) Faci confuzii grave . Vorbești de surse de *injecție . În SEN SUNT surse( generatoare) și receptori( consumatori) . Injecție poți face la spital . Asta în ce priveste productia -consumul , care este deficitară în medie cu 1500 MW la orele de vărf . De *black out* , vorbește la TVRL , în SEN se lucrează ca la ARMATĂ după REGULAMENTE în lb. română , se produc avarii ( de care și eu am avut *parte) , sau cel mai grav -colaps (partial . ca cel din 1977, în tură fiind un ing.cu care am fost coleg) . Restabilirea SEN după colaps se face din surse HIDRO( unde este stocată energie hidro) , celelalte surse termo etc . având nevoie de Servicii interne . Coordonatorul de care am spus a restabilit SEN – zona de Sud din CHE VIDRARU. Pt. aceleasi servicii de sistem sunt si CHE LOTRU , RĂul MARE , BICAZ.

 18. Eu unul nu stric luminarile degeaba … le pastrez ca sa le aprind la capul acestor canalii tradatoare, corupte si imbecile care „ne conduc” ! …

 19. No problemos! Scumpiți, din nou, a cîta oară?, curentul. Cheis solvd!
  PS Se simte wind of change în net zero, decarbonizare, claimăt cengi, sau cum i-au mai zis minciunii. Deja unii ștințifici părăsesc barca.
  (The crippling problem of renewable green energy cannot be solved, Michael Kelly, Posted: October 31, 2023)

 20. Daca o tara sta in koor la trasnaile Carmencitei Constantin,fosta laptareasa la ISPE,tovarase de incredere a organelor,ne-am dus

 21. Noi știam că prin Stația Sibiu sud se face conectarea cu sistemul energetic din Oltenia.

 22. De asemenea în statia Brasov ( Dârste) prin LEA 400 KV Bradu( Pitesti)- Brasov , respectiv Țînțăreni ( Turceni)- Sibiu . Spune-i și Carmencitei …. In statia Sibiu Sud prin declansarea Cuplei de bare s-a produs în 1977 , colapsul de sistem de care am scris mai sus .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.