Algocalminul ar putea fi retras de pe piață. Care e motivul 

Mai multe medicamente pentru durere și febră, inclusiv cunoscutul Algocalmin, dar şi de alte medicamente care conțin substanța metamizol au intrat în vizorul Agenției Europene a Medicamentului, după ce ar fi produs reacții adverse rare în unele țări din Europa. Reacții care pot duce la scăderea rapidă a globulelor albe din sânge și chiar la moarte.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, a explicat dacă există motive de îngrijorare și în rândul românilor și când ar putea dispărea de pe piață cunoscutul medicament.

”Se știa și până acum și era scris în prospect faptul că acest medicament poate duce la agranulocitoză. Dar era vorba despre o reacție adversă rară sau foarte rară. Deci nu este vorba despre o noutate.

Ceea ce este interesant și este greu de explicat este faptul că, încă de acum 15 ani, un studiu multicentric, referitor la acest risc de agranulocitoză, a arătat că mai mult în zonele din nordul Europei, din cauza unor caracteristici genetice care predispun la această afecțiune de tip imuno-alergic, acolo au fost înregistrate multe cazuri. Iar în sudul Europei, foarte puține sau deloc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

 1. „Iar în sudul Europei, foarte puține sau deloc.”
  Normal sa se retraga si sa ne bage pe gat alt medicament produs in occident si mult mai scump cu efect discutabil.

  Profitu’ sa traiasca !!!

  p.s. In Marea Neagra avem voie sa ne balacim avand in vedere ca in marile sudice te ataca rechinii?

 2. Sa se retraga tot mai putin vaccinurile sigure si eficiente fara de care nu putem sa bem o cafea cu prietenii la terasa.

 3. Chipurile, iata cat sunt ei de vigilenti. Sa tragem concluzia ca tot ce nu e retras e ,,sigur si eficient”! Eu de acum incolo voi intelege pe dos tot ce ne recomanda agentiile si autoritatile acestea.

 4. Ce faci daca te doare măseaua ? Iei apa cu sare . Si faci galgara .

 5. ABIA acum s-au trezit?
  Abia ACUM s-a considerat că a UCIS Destui OAMENI.
  A ucis prin înVăluire, adică pe Terenul pregătit fr ALGCau venit Alte Cestii Dășteăte întru UCIS PoliValent, să NU se VAZĂ KKs Medicale bine programate la Umbră …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.