Alt cartof fierbinte în poala lui Netanyahu

Procesul pentru corupţie al premierului israelian Benjamin Netanyahu s-a reluat luni la Ierusalim, la circa două luni după suspendarea sa din cauza atacului sângeros al mişcării palestiniene islamiste Hamas din 7 octombrie, transmite AFP.

Netanyahu este bănuit că a primit de la o serie de persoane ultrabogate un important volum de cadouri în valoare de circa 700.000 de şekeli (176.000 de euro), sub formă de trabucuri, sticle de şampanie şi bijuterii, între 2007 şi 2016.

Premierul este acuzat de corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

Între presupuşii săi „binefăcători” se numără „nababul” hollywoodian Arnon Milchan, producător al unor pelicule de succes ca „Pretty Woman” sau „Născuţi asasini”, Netanyahu fiind bănuit că a susţinut o măsură fiscală care i-ar fi adus acestuia milioane de dolari în plus, dar Ministerul Finanţelor s-a opus.

Premierul israelian susţine că a acceptat doar cadouri de la prieteni, fără să le fi cerut, şi că este victima unei vânători de vrăjitoare.

Potrivit presei israeliene, Netanyahu nu va fi chemat la bară în viitorul imediat, dar ar putea compărea pentru a depune mărturie peste câteva luni.

Procesul început în 2020 este o premieră în Israel pentru un prim-ministru în exerciţiu.

Responsabili politici apropiaţi ai premierului au criticat reluarea audierilor în plin război. Acestea vor fi, în orice caz, unele reduse, având în vedere mobilizarea rezerviştilor din rândurile martorilor şi avocaţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

2 Comentarii

  1. Doar Plavanul și destui care sunt de aceeași teapa cu el îl cred și îl sustin! Eu care i-am calculat numerologic cifra secreta a vieții, nu! Trebuie obligatoriu să răspundă pentru absolut toate facaturile și executările personale în fata legii! Și, terminați naibii cu „dosar politic”, toate și totul e politic inclusiv numirile la justiția israelei.

  2. În numărul din august 1996 a revistei evreiești „Moment” care se concentrează asupra vieţii comunităţii evreieşti americane, mesajul sfidător de pe copertă spune totul: „Evreii conduc Hollywood-ul! Și ce ?”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.