Alt mister – Cine a bombardat cea mai lungă conductă de amoniac

UPDATE Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a provocat o explozie asupra conductei de amoniac Togliatti-Odesa, cea mai lungă din lume, denunţând un „act terorist” soldat cu mai mulţi răniţi printre civili, relatează AFP şi Reuters.

„Un grup de sabotaj ucrainean a aruncat în aer conducta de amoniac Togliatti-Odessa”, conductă ce are o lungime de circa 2.400 de kilometri, susţine într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Acest „act terorist” a fost comis luni seară aproape de Masiutovka, un sat din regiunea Harkov (în nord-estul Ucrainei), regiune ocupată de trupele ruse la începutul invaziei lansate în februarie anul trecut şi recucerită apoi în mare parte de trupele ucrainene într-o ofensivă în toamnă.

Conducta de amoniac porneşte din oraşul rus Togliatti, situat pe malul fluviului Volga, şi se termină la Odesa, cel mai mare port ucrainean la Marea Neagră, permiţând Rusiei să exporte anual peste 2,5 milioane de tone de amoniac – un compus esenţial în producţia de îngrăşăminte chimice -, în special către ţările UE.

Transportul amoniacului prin această conductă a fost suspendat odată cu începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Repunerea în funcţiune a conductei, cerută de Moscova, face parte din negocierile sale cu Kievul, mediate de ONU şi de Turcia, asupra prelungirii acordului ce permite exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că va fi nevoie de 1-3 luni pentru repararea conductei avariate de explozie.

Ucraina acuză și ea

Forţele ruse au tras în mod repetat asupra unei conducte de amoniac din regiunea Harkov a Ucrainei, a declarat un guvernator local, o conductă potenţial crucială pentru extinderea acordului care să permită exportul în siguranţă de cereale şi îngrăşăminte din porturile Mării Negre, informează Reuters.

Prelungirea luna viitoare a iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, un pact încheiat în iulie 2022 pentru a ajuta la gestionarea crizei alimentare globale, ar putea depinde de redeschiderea conductei.

Conducta de amoniac, cea mai lungă din lume, se întinde pe aproximativ 2.470 de kilometri, de la Togliatti în Rusia pe râul Volga până la trei porturi la Marea Neagră. Ea a fost închisă după invadarea Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022.

Nu a fost înregistrată nicio scurgere după bombardamentul de marţi seara târziu care a lovit conducta în apropierea satului Masiutivka şi a unui alt bombardament care a avut loc peste noapte în apropiere de satul Zapadne, a precizat Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov.”Nu există nicio ameninţare pentru viaţa şi sănătatea oamenilor”, a spus Sinehubov pe Telegram.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

17 Comentarii

  1. @ Valah 07:13
    Ca să distragă atenția de la SUCCESURILE NEBĂNUITE din MAXIMA CONTRA-OFENSIVĂ (de primăvară…)?

  2. De unde scoateti toate informatiile astea, pe care le prezentati pe dos, ca pe un ciorap?
    Conducta de amoniac a fost bombardata de catre ucrainieni. Ea transporta amoniac din Rusia catre UE!

  3. amoniacul calatorea 2000 km, era rusesc, ei au inchis, dar totusi se livra in port ca ingramant, desi amoniacul este gaz, nu-i ingrasamant, dar se foloseste la fabricarea lor…

  4. Vrajeli ieftine! Daca vroiau sa o distruga, rusii ar fi putut sa o faca foarte usor, alagand orice loc de-a lungul unui traseu de peste 2000 de kilometri, fara ca sa rateze tinta. Insa ce rost ar fi avut? Rusii nu sunt ca altii care darama baraje ca sa inunde orase sau care saboteaza conducte de gaz ca sa ingenuncheze economii.

  5. … iarăși își distrug rușii bunurile… Ha Ha Ha. Nord Stream, Hidrocentrala și acum conductele prin care își exportă amoniac. Doamne da proști ne mai credeți. Au românii o expresie care se potriveste de minune aici ”o iau ucrainenii ca si curva cu prajina inainte”

  6. Cat de papagal poti sa fii sa scrii asa ceva. Probabil, spalat pe creier. Rusii isi distrug conductele de gaze, isi arunca in aer barajul pe Nipru, sa ramana fara apa in Crimea si agent de racire la centrala nucleara. Tot ei, in nemernicia lor, isi bombardeaza conducta de amoniac. Conducta asta e inclusa in protocolul exportului ucrainian de cereale. Nu iti este rusine sa scrii aberatii, tovarase, ori gandesc altii pentru tine, esti doar un raspandac

  7. Serios?! Zburatorul cu ministru energiei rus din moskva de azi intre orele 12-16,00 cu oprire si popas in Rostrov apoi cu ce avea la indemana pentru deplasare, a fost la locul exploziei de ieri noapte la baraj, sau la aceste conducte?

  8. Trebuie să afle și conducerea Rusiei ca țara e în război. Amoniacul e folosit nu numai pentru producția de îngrășăminte ci și pentru producția de explozibili. Rusia trimite în UE petrol și vrea sa trimită și amoniac prin conducte care traversează Ucraina.Din UE vin în Ucraina carburanți și muniție, produse din petrol și amoniac, folosite de armata Ucraineană în războiul cu Rusia.

    • Idioten – conducta livra amoniacul Occidentului , iar azi occidentul a ramas fara „gloante„ ca franta dupa 3 zile dupa ce a atacat Libia ! Capisci ?

  9. Boala ieoropeană a sinuciderii economice numită popular prostie urssulească e molipsitoare. A trecut la ruși cu mutații. Crede cineva lucrul acesta?

  10. Se pare ca ukrainienii inteleg ofensiva lor mult discutata de Zelenski ,prin aceste acte teroriste pe care le fac inultimul timp.Sint foarte convins ca joaca asta pe care o fac acum ukrainienii ,o sa ii coste foarte scump pana la urma .Foarte curios este faptul ca toti occidentalii inca sint convinsi ca toate aceste acte teroriste sint facute de rusi si nu vad adevarata realitate, sau nu vor sa o vada .

    • @Paulian chiar crezi ca occidentalii nu vad ce este de vazut sau nu stiu adevarul?
      Una din caracteristicile de baza ale propagandei occidentale este IPOCRIZIA, asta ca sa fiu bland si nu spun – minciuna!!

      Singurul obiectiv al Occidentului este distrugerea Rusiei si acapararea imenselor ei bogatii!!
      pentru asta sunt capabili de orice….numai de adevar NU!!

      Eu de la ceea ce s-a intamplat cu Yugoslavia, stat mebru ONU, sta nealiniat NU mai am incredere in Occident…Nu astept sa imi spuna adevarul….ci mai de graba sa ma minta!

      Stii ce e grav? Ca la aceasta minciuna care acopera LACOMIA participa si Romania fara a avea nimic de castigat, ci numai de pierdut!!!

      Este Ukraina prietena Romaniei?

    • @Paulian Ionescu
      Nu este că occidentalii nu văd realitatea. Actele teroriste sunt realizate după obținerea binecuvântării de la ei. Dacă ukronazi fac ceva de capul lor riscă să nu mai primească nimic din vest. Vezi canalul bâstroe.

  11. O echipa de „valahi” cu palarie sa demonteze conducta s-o duca la fier vechi. Nu mai nici ucrainienii si nici rusii pe ce sa se cert.

  12. Nu sunt dovezi, dar – pe lângă distrugerea barajului (ăla momentan o necunoscută, de cine, etc) – dar asta s-o fi distrus rușii, care puteau închide robinetul pentru a opri transportul, e total ilogică.

    În acest caz, Ucraina dând vina pe Rusia, ne întrebăm – dacă în ruși nu putem avea încredere – câtă încredere putem avea, de aici înainte, în lovita Ucraină.

    E mai mult, decât complicat…

  13. La o luna de la inceperea razboiului se publica in Canada o carte „Zelenski eroul”! Adica cartea era scrisa deja inainte ca Putin sa dea ordinul…Intelegeti ce vreti. Eu cred ca parte din spectacolul la care asistam, in timp ce in culise suntem inrobiti din ce in ce mai mult prin tot felul de legi si programe si privatizari, bombardarea barajului sau al conductelor este facuta frateste de americani si de rusi in timp ce Ucraina se curata de ucraineni. Dupa frigul si foamea voluntara de la iarna viitoare, se curata si Romania de aceste „animale nefolositoare” numite romani. Va rog sa aveti solidaritate cu pensionarii pentru ca sunt exterminati de guvernul roman tradator.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.