Alte două vești bune de la Guvern

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, că în acest an vor fi construite sau modernizate și reabilitate 468 de unități de învățământ, iar alte 2800 de școli, grădinițe sau licee sunt deja în curs de execuție. Investiția vizează peste cinci miliarde de lei din fonduri guvernamentale și europene.

”În acest an școlar vor fi inaugurate 468 de unități de învățământ construite sau modernizate și reabilitate din fonduri publice. Lucrările pentru alte 2800 de grădinițe și școli și licee sunt în curs de execuție. În total este un efort financiar de peste cinci miliarde de lei din fonduri guvernamentale, dar și din fonduri europene. Aceste date arată că în sistemul de învățământ construim, facem progrese pentru a oferi condiții cât mai bune de studiu copiilor și tinerilor. Sistemul de educație are însă nevoie de investiții masive și știu că mai sunt multe de făcut, atât în privința investițiilor cât și a măsurilor care să asigure accesul tuturor copiilor la educație și șanse egale”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Totodată, Guvernul adoptă, luni, actele necesare pentru decontarea navetei elevilor și pentru următorii ani, a anunțat Dăncilă. Tot în ședința de luni Executivul va adopta o hotărâre pentru a stabili un prag valoric sub care bursele de merit sau ajutor social să nu poată scădea.

„Adoptăm astăzi actele necesare pentru decontarea navetei elevilor și pentru anii școlari următori astfel încât copiii de la sate să fie sprijiniți să își poată continua școala. Vreau să fie foarte clar, elevii și părinții nu au de ce să își facă griji, am prevăzut bani în buget pentru decontarea abonamentelor elevilor”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a anunțat și o hotărâre prin care pragul valoric al burselor de merit sau ajutor social nu vor mai putea să scadă.

„Printr-o hotărâre pe care o vom adopta astăzi stabilim un prag valoric sub care bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care beneficiază elevii din învățământul pre-universitar să nu poată scădea. Luăm această decizie pentru a reduce diferențele foarte mari cu privire la cuantumul burselor alocate de către administrațiile publice locale”, a adăugat Dăncilă.

Dăncilă: Educaţia înseamnă o viaţă mai bună

Viorica Dăncilă a declarat, la deschiderea anului școlar, că vrea ca un număr cât mai mare de elevi să ajungă la facultate și să facă performanță. Premierul a precizat că educație înseamnă o viață mai bună pentru copii, ieșirea din sărăcie și combaterea violenței domestice.

„Educația înseamnă pentru acești copii o viață mai bună, un trai mai bun, oportunitatea de a își clădi un rost în viață. Educația reprezintă concret ieșirea din sărăcie, combaterea violenței domestice, o stare de sănătate mai bună, ambiții personale mai mari care atrag după sine alte și alte generații. Educația înseamnă o dezvoltare mai bună a comunităților locale”, a afirmat Viorica Dăncilă, luni, la deschiderea anului școlar, la Școala Gimnazială din Sântămăria Orlea, județul Hunedoara.

Șeful Executivului a adăugat că are încredere în potențialul elevilor de a face performanță.

„Dragi copii, vă aflați astăzi în diferite clase ale ciclului gimnazial. Unii ați venit cu emoția primei zile de școală, alții aveți deja privirile îndreptate către liceu. Îmi doresc ca un număr cât mai mare dintre voi să ajungă la liceul pe care vi-l doriți, la facultatea pe care vi-o doriți. Îmi doresc ca voi să faceți parte din acei elevi care ajung la facultate și fac performanță. Am încredere în potențialul vostru, al tuturor, iar viitorul este al vostru”, a completat Dăncilă.

Președintele PSD a mai spus că este important, ca premier, sprijine prin măsuri elevii din mediul rural pentru ca un număr cât mai mare al acestora să aibă acces la educație.

„Pentru mine personal, ca prim-ministru, e important să fac tot ce este posibil pentru a realiza acest lucruri. Pentru mine, ca prim-ministru este important să las în urmă un număr cât mai mare de elevi din mediul rural care să ajungă la facultate și sunt mândră de această moștenire. Vă urez succes și la mulți ani celor care ieri și-au sărbătorit ziua onomastică”, a conchis premierul.
Un număr de 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă au încep, luni, cursurile anului şcolar 2019 – 2020, potrivit Ministerului Educației Naționale (MEN).
Viorica Dăncilă a fost prezentă la deschiderea anului școlar la Școala Gimnazială din Sântămăria Orlea, județul Hunedoara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Va spun eu cu facultate…specializari in strainatate…cursuri post universitare….Degeaba scoala daca nu ai unde lucra…Asa ca STATUL ROMAN …PRIMARIILE SA FACA FABRICI SI UZINE…LASATI TEORIA MINCINOASA LANSATA DE BANDITII STRAINI CA STATUL NU TREBUIE SA FACA…

  2. Aiurea liceu,facultate-daca esti fata si ai picioare lungi ,te bagi in psd si ai tot viitorul in fata.

  3. mergem spre rau … ne-ajuta si alesii cu neputinta manifestata … cum sa mai progresezi cumva cand te-au adus sa traiesti pe datorie …

  4. Weta Turcutur a tinut o cuvantare de o inestimabila valoare!Asteptam cu interesul potrivit la maxim,cuvantarea lui Pascupas!
    Paate si Fierea Sarmancur are ceva de spus azi,cine stie…

  5. Veorica analfabeta pretuieste Educatia(!), d-aia s-a dus la deschiderea Scolii la Cucuietii din vaile PSDiste, unde riscul sa fie huiduita e mic, Primarul fiind responsabil cu pupaturile si aplauzele!
    Veorico, NU iti e rusine, acum 1 Luna la Rectificarea bugetara ai TAIAT 1 MILIARD lei de la Educatie, CEA MAI MARE TAIERE, Tariceanu a CRITICAT-o!
    Rusine, javra ordinara, de 30 de ANI PSDul tau tine in subdezvoltare, FARA Educatie judetele sarace din sudul subdezvoltat si Moldova saraca, depopulate si parasite de forta de munca ACTIVA si ramase doar cu Batranii saraci si amarati si mintiti de voi cu pensii de subzistenta!
    Rusine, ipocrito!

    MEDIAFAX: „Ministerul Finanţelor Publice a publicat Proiectul Rectificãrii bugetare cu respectarea limitei de 2,76% a Deficitului bugetar. PIB s-a majorat(din PIX!) la 1031 miliarde lei, faţã de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la Fundamentarea Bugetului pe 2019. DIMINUARI au fost operate la Ministerul Transporturilor(–128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene(–681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat(–243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale(–310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetãrii şi Inovãrii(–369,1 milioane lei), Ministerul Educaţiei Naţionale(–1,03 MILIARDE lei), Secretariatul General al Guvernului(–143,6 milioane lei).”

    #NIMIC PSDist, d-aia a mers in mare secret azi Veorica la Cucuietii din vaile PSDiste sarace!
    La Bucuresti era risc mare sa fie intrebata de Miliardul TAIAT de la Educatie!

  6. Educatia te scoate din saracie si balegar daca ai cap. Daca n-ai, te scoate securitatea. Ba chiar te face si general SRI cu multe stele. Sau premier zero!

  7. Dancila confunda burta („viata mai buna”), cu mentalul (viata conectata, inteligenta, cultura, sensibilitatea…). Ultimul producându-ti si nefericiri.

  8. Rollasoanco,lasa-te de vrajeli si,mai bine, numara tu de cate ori deschizi frigiderul cand te cultivi si sensibilizezi la domiciliu si cate sonate ascultate conectezi tu cu mentalul cand iti urla foama in intestine.

  9. @Stangacaviar: Corect!
    Uite un exemplu de actualitate!
    Celebra si tinerica frumusica, Andreea Lambru, v-o amintiti?!
    Traseista notorie, plimbata prin toate partidlele si guvernele, frumoasa de can-can politic Andreea, acum membra ALDE si Secretar general al Guvernului(!?), refuza sa plece, dupa iesirea ALDE de la guvernare!
    „Nici Andreea Lambru, secretarul general adjunct al Guvernului, nu a demisionat, deşi a trecut 1 săptămână de când Tăriceanu, cel care a propulsat-o în Executiv, s-a desprins de PSD.
    Lambru ocupă şi un post în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, deci trecerea în Opoziţie i-ar tăia două venituri consistente, ambele de la stat. La fel ca Maria Magdalena Grigore, Andrea Lambru e un alt produs al clientelismului politic. În perioada 2009-2011, Lambru a fost şefa de cabinet a lui Radu Stroe, secretar general al PNL. În noiembrie 2012, la numai 27 de ani, a fost numită secretar general adjunct al Guvernului(SGG) de premierul Ponta. 2 ani mai târziu, a plecat cu Tăriceanu în ALDE şi a ajuns din nou adjunct la SGG după alegerile din 2016.”
    https://www.b1.ro/stiri/politica/membri-alde-care-nu-vor-sa-iasa-de-la-guvernare-294053.html

    Uitati-va la CVul ei, ZERO profesional(fost Referent!), dar numai „buna” la Politic:
    https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2016/04/A.I.L.-CV.pdf

  10. Ca elev eu o intrebam cate litere are alfabetul limbii romane…Pe pariu ca nu stia..

  11. Vorbe goale pentru Votantii analfabeti ai PSD, care NU cunosc Programul de guvernare cu care PSD i-a INSELAT luandu-le Voturile, desi DUPA alegeri din 2016 PSD a facut fix #NIMIC din promisiunile mincinoase si populiste!
    Analfabeta vorbeste vorbe goale, stie de ce, dar Guvernul ei a FACUT #NIMIC din mincinosul Program de guvernare cu care PSD s-a laudat si se lauda din Decembrie 2016,uite la Capitolul EDUCATIE din maretul si miraculosul Program de guvernare mincinoasa Veorica ar trebui sa spuna: #NIMIC!
    Rusine!
    Program de guvernare 2017-2020 – Capitolul Educație.
    http://ismb.edu.ro/documente/diverse/2017/f4394.pdf

  12. FELICITĂRI PSD – FELICITĂRI DĂNCILĂ PREMIER –
    Gângavul Național plin de ură aruncă venin pe gaura gurii lui spurcate .

  13. Scolile din judetul Dolj, la Olguta, judet mare votant al PSD!

    Februarie 2019. „Imagini greu de privit din școlile României secolului XXI.
    Peste 1.400 de şcoli din România nu au grupuri sanitare funcţionale. Nu au nici autorizaţii de la Direcţiile de Sănătate Publică, dar continuă să primească în fiecare zi elevi. Autorităţile promit de multă vreme că vor găsi soluţii.
    Suntem în Vela, judeţul Dolj. România anului 2019. Pentru cei 85 de copii care învață la școala și grădinița din Vela, toaletă e în curte, în frig şi mizerie.
    În timpul iernii, alimentarea cu apă de aici este oprită, ca să nu înghețe conductele. Copiii de la grădiniță se spală pe mâini în clasă. Un scaun, un lighean verde și un butoi de tablă țin loc de chiuvetă.

    Luminiţa Lambu, educatoare: Preşcolarii din această grupă, înainte de pauză de masă vin, folosesc lavoarul, săpunul lichid, prosopelul, e dificil, dar e strictul necesar.

    Copiii de la școală sunt puțin mai norocoși. Au la dispoziție o singură chiuvetă, pe holul școlii.

    – Cum reușesc 80 de copii să se spele la o o singură chiuvetă?

    Lelia Prodea, director al şcolii gimnaziale Vela: Există timp fizic sau și-au mai luat acele bidonașe în clase învățătorii, profesorii și îi mai curăță pe mână sau șervețele umede folosite în permanență.

    La 6 kilometri distanţă, găsim o altă clădire a şcolii: cea din comuna Gubaucea.
    Pare că ne-am întors și mai mult în timp. Condiţiile sunt demne de Evul Mediu.

    La Luptători, jud. Călărași, adevărații luptători sunt copiii care vor să ajungă la toaletă.
    Din Dolj, mergem în Călărași. Ajungem la Luptători. La numai 70 de kilometri de Capitală, găsim imaginea unei școli NEdemne de Europa secolului XXI.”
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/imagini-greu-de-privit-din-scolile-romaniei-secolului-xxi-1079814

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.