Amenzi de cinci ori mai mari pentru șoferii care circulă fără RCA

ASF a propus modificări semnificative Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), transmițând un set de sugestii în Parlament. Printre acestea se numără obligativitatea companiilor de asigurări de a permite vânzarea polițelor RCA în rate. Un alt element nou este introducerea conceptului de franșiză, care permite asiguratului să plătească un preț mai mic pentru polița RCA, dar să acopere o parte din valoarea despăgubirilor viitoare.

Sistemul bonus/malus va deveni mai complex, iar amenzile pentru lipsa de asigurare RCA vor crește semnificativ. Verificarea polițelor în trafic va fi posibilă și prin intermediul sistemului CNAIR de verificare a rovinietei, prezent pe principalele drumuri europene și autostrăzi.

Pe lângă aceste aspecte, asiguratul va putea solicita suspendarea voluntară a contractului RCA pe o perioadă de până la 12 luni, cu condiția ca vehiculul să fie imobilizat într-un spațiu privat pe durata suspendării.

Nu în ultimul rând, cresc substanțial amenzile pentru cei care circulă fără RCA și se diversifică modalitățile de control, inclusiv prin introducerea în ecuație a sistemului CNAIR de verificare a rovinietei.

Veniturile generate din asigurările RCA au înregistrat în primele 9 luni din 2023 un total de aproximativ 5,5 miliarde lei, reprezentând aproximativ 51% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, cu o creștere de aproximativ 1% față de perioada similară din anul precedent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Plăcuță de înmatriculare suedeză pentru cei de la ASF. De cinci ori.

  2. …va sa zica, pana acum fransiza se aplica la casco, putea fi in suma fixa sau procent din valoarea despagubirii…la dauna, omul trebuia sa plateasca la service suma respectiva, indiferent ca era fixa sau procentuala…nimeni nu s-a intrebat de ce s-a introdus acest sistem care, aparent avantajeaza asiguratul…raspunsul este simplu: luam exemplu un far spart si o fransiza de 100 euro…farul nu face mai mult, nu are rost sa te duci sa repari pe polita, practic platesti toata reparatia si-ti maresti daunalitatea, malus-ul…ori ti-o repari pe banii tai, ori il lasi asa, cu gandul ca in momentul in care ai o dauna mai consistenta, bagi si farul la pachet…nu merge, daca noua lovitura nu este chiar acolo unde este si farul, se deschid doua dosare, doua fransize, mai multi bani care raman in contul asiguratorului…plata in rate…nu este o inventie noua, se practica la persoane juridice…te costa cu 150% mai mult decat daca platesti intreaga suma…eu ma asteptam sa micsoreze pretul politei, nu sa mareasca amenzile, dar statul asta nu stie decat sa creasca sanctiunile…aveti grija cum votati…

  3. cine este asf? legile vin de la cetatenii nu de la asf. NECONSTITUTIONAL. TREZITI-VA BHAI!

  4. …una si mai buna: daca se aproba, veti fi obligati sa declarati toate persoanele care ar putea fi conducatori ai vehicolului-sot/sotie/copil/cumnat/tata/mama samd…cica sa calculeze riscul pe fiecare dintre acestia…eu ma intreb: la o societate comerciala exista si masini de rezerva…sa spunem ca una singura si ai 50 de potentiali conducatori ai acelei masini, din care zece, sa spunem, au antecedente de daunalitate…asta inseamna ca mai bine vinzi masina sau angajezi un sofer care sa-i plimbe pe cei care au nevoie, iesi mai ieftin daca-i dai salariu aluia decat sa faci asigurare cu 50 de calcule de risc…

  5. Din descrierea modificarilor,avantajati sunt asiguratorii!asf=avocatul asiguratorilor.
    Ps:statul sa infiinteze propria societate de asigurari,cu adaos comercial stabilit prin lege (avand in vedere ca statul ne obliga sa facem polite rca).creste concurenta si scad preturile.asta e o solutie.restul sunt povesti.

  6. Uăi, păi dac’ tot-i s’ hie transparienț stabiliț o gril’ di salarzarii pintru ai din ASFje și salar’ lu’ preșu’ s’ hie mai nghic ca lu’ Plavanis. Atunci s’ viez cum scad șâ tarifele…

  7. Da ? OK.Si porcilor de la Euroins,City si mai ales ASF putem sa le luam si noi ceva ? Eu ma gandeam sa le luam GATURILE.Jarteaua mamii lor …

  8. În statul New Hampshiere nu este asigurare obligatorie! E din vina ta, despăgubești păgubitul și gata. Nici centura nu e obligatorie în NH.
    Cine vrea RCA? Cei cu mașini scumpe; se gândesc că tărănoii, sau cum ne mai alintă, nu au bani nici de reparat bara mașinii lor de sute de mii de euro.
    Firesc ar fi, dacă noi am avea puterea, dacă votul nostru ar conta, ca riscul să fie al lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.