Americani cu amfora-n spinare, la Halmyris. FOTO TEXT

 An de an siturile arheologice, lăsate de izbeliște pe tot teritoriul României, ne oferă noi și noi surprize. Anul acesta în vară, pe 17 iulie mai exact, cetatea Halmyris, din Murighiol,  județul Tulcea, prins viață în prezența americanilor. Cu această ocazie, în imediata apropiere a mormintelor primilor sfinți dobrogeni, Astion și Epictet, găzduite de o hală din tablă ondulată, am fost martorii unei minuni.

Echipa de arheologi americani, prezentă la fața locului, profesori și studenți, a demarat o campanie de săpături printre ruinele cetății Halmyris. I-am găsit la muncă în perimetru, exact în momentul în care scoteau la lumină o frumoasă amforă romană, aproape intactă. Surpriza a venit însă de la un puști român, învățăcel în ale arheologiei.

Alexandru este cel care a descoperit minunea din secolul IV e.n. Șeful american al șantierului nu a vrut să ne dea prea multe detalii despre descoperire, pentru că, spunea el, trebuie să anunțe mai întâi autoritățile române și muzeul care patronează activitățile din sit. Nu se știe încă ce conține artefactul. Vă oferim, în premieră, imagini din șantierul arheologic de la Halmyris, exact din momentul în care amfora este scoasă din pământ. Filmările și fotografiile au fost realizate de jurnalistul Paul Iurea, realizator al emisiunii Vama Verde.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eduard O. Ohanesian 145 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Utecilă Copos a scris la pârnaie cărţi ”de istorie”.
    Dacă e aşa de pasionat, de ce nu sponsorizează el ceva şantiere arheologice? L-ar costa mult mai puţin decât fotbalul.
    Prin alte ţări bogătaşii finanţează ştiinţa, spitalele, universităţile…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.