Americanii vor plăti 4.000 de miliarde de dolari pentru războiale din Irak şi Afganistan

Costul total al operaţiunilor americane în Irak, Afganistan şi Pakistan va depăşi 4.000 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât suma autorizată până acum de Congres în cei zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, scrie „The Independent”, citat de Mediafax.ro.

Potrivit „The Independent”, această cifră rezultă dintr-un studiu realizat de Universitatea Brown. Conform studiului, suma de 1.300 de miliarde de dolari aprobată oficial de Congres reprezintă doar o parte din cheltuielile totale pentru operaţiunile militare din aceste ţări.

Dacă ar fi calculate şi dobânzile la împrumuturile contractate pentru finanţarea operaţiunilor şi cele 400 de miliarde cheltuite pentru măsurile antiteroriste luate pe plan intern, costul total se situează deja între 2.300 şi 2.700 de miliarde de dolari. Iar dacă sunt luate în calcul şi viitoarele operaţiuni, costurile ajung la 4.400 de miliarde de dolari.

Un studiu din 2008 realizat de specialiştii Linda Bilmes şi Joseph Stiglitz anticipa că operaţiunile militare vor depăşi 3.000 de miliarde de dolari.

Diferenţa este că situaţia economică a Statelor Unite s-a înrăutăţit considerabil între timp, în contextul recesiunii şi creşterii deficitului bugetar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.