Companiile de stat din energie – profituri uriașe, dividende cu randament mic

Producătorii autohtoni de gaze și de electricitate au scos profituri record anul trecut pe seama populației și a companiilor. Statul român a ținut sus prețurile pentru a colecta mai mulți bani la buget. Acum, aceste companii își programează plata dividendelor însă mare parte din acestea vor merge tot la stat pentru că Executivul Ciucă a aprobat memorandumul prin care 90% din profiturile pe 2022 ale societăților de stat merg spre dividende. Există şi excepţii “în cazuri temeinic justificate”.

Și pentru ceilalți acționari, randamentele pe dividend sunt mici: Romgaz – 0,9%, Nuclearelectrica – 4,7%, OMV Petrom – 9,5%. Randamentul dividendului reprezinta raportul dintre dividendul pe acțiune și prețul din piață.

Vom explica mai jos cum am fost nevoiți să plătim mai mult pentru curent și gaze și de ce am îmbogățit statul.

Perioade bune din 2022, prețul energiei electrice din România este cel mai mare din Europa, cu excepția Serbiei, conform informațiilor în timp real transmise de platforma EU Energy. Luăm un singur exemplu – vineri, 28 octombrie 2022. Atunci, energia tranzacționată pentru ziua următoare costa în România 139 de euro, mai mare decât în Grecia (138 euro/MW), în Ungaria (136 euro/MW), Polonia (135 euro/MW). În statele din vest, cu excepția Italiei, unde e 136 euro/MW), prețul unui MW nu sare decât puțin de 110 euro. La fel ca noi au fost bulgarii, iar sârbii au avut 147 euro/MW.

Întrebarea care se pune este de ce avem astfel de prețuri ridicate în condițiile în care România încă dispune de capacități de generare (hidro, nuclear, termo, energie alternativă)? Pentru a răspunde trebuie să ne uităm la cine deține producția și resursele, ca să vedem cine are interesul unor prețuri ridicate, comparativ cu celelalte state, care nu dispun de o capacitate de producție însemnată.

Cine exploatează resursele energetice ale țării

Producția de termo care utilizează cărbunii este deținută în totalitate de statul român, prin CEO Oltenia și CEO Hunedoara. Aceste societăți, controlate de Ministerul Energiei, au concesionate și minele de lignit, și respectiv de huilă. Producția de hidro, cu mici excepții, se află în mâna Hidroelectrica, companie de stat. Producția de energie nucleară este monopolul Nuclearelectrica, prin cele două reactoare atomoelectrice de la Cernavodă. Producția de energie din gaze naturale se împarte între stat și privat. Romgazul, prin centrala de la Iernut, arde gazul scos din solul românesc. Zona privată este reprezentată de OMV Petrom, prin unitatea de la Brazi. Însă 20% din OMV Petrom este deținută de Ministerul Energiei. Practic, statul este beneficiar al profitului companiei energetice. Privatul controlează energia eoliană și fotovoltaică, dar ponderea acesteia este consistentă doar în zilele cu vânt puternic sau în perioada însorită, în cazul solarelor. Energia astfel produsă nu compensează ci se adaugă la producția din sursele convenționale.

Prin urmare, observăm că stăpânul producției și al resurselor este statul român. Și acel preț ridicat, în comparație cu alte state, este în beneficiul exclusiv al statului român. Avocatul Gabriel Biriș, specializat în fiscalitate, susține că statul român beneficiază de taxare și de dividende dar și de inflație, care e tot o taxare. Acesta a spus că statul este principalul câştigător al creşterilor mari de preţuri la energie electrică şi gaze, în condiţiile în care 95% din creştere se duce la bugetul.

Practic, politicienii de la putere au tot interesul să țină curentul și gazele scumpe, deși prin declarații susțin că fac tot posibilul să reducă prețurile. Controlând finanțele statului, ei sunt interesați să aibe resurse cât mai mari pentru a le plasa populist către masa electorală. Se merge mereu pe ideea că românul va găsi tot timpul o soluție pentru a răzbi prin criza energetică, iar când alegerile se apropie vor începe să curgă pomenile electorale: pensii, salarii, bani în plus pentru bugetari etc.

Criză energetică? Nu la stat

Se spune că e criză energetică. Dar bilanțurile companiilor energetice de stat arată bunăstare.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al României, a încheiat 2022 cu venituri de 9,1 miliarde de lei şi cu un profit record de 4 miliarde de lei. Compania a vândut energie electrică de 14,33TWH, în scădere cu 16%, însă preţul mediu de vânzare mai mare cu 65% la 560 de lei/MWH au adus rezultate istorice.

Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor de la Cernavodă, a raportat un profit net preliminar de 2,73 miliarde de lei, cu 163% peste cel din 2021, în condiţiile în care veniturile din exploatare s-au ridicat la 6,5 miliarde de lei, cu 102,8% mai mari decât cele din anul anterior.

Producătorul de gaze și de electricitate Romgaz a obținut în 2022 un profit net de 2,544 miliarde lei, în creștere cu 32,87%.

Statul – marele câștigător

Analistul Dumitru Chisăliță a făcut un calcul privind beneficiile statului de pe urma prețului la curent. Acesta a extras datele de pe site ul ANRE privind prețurile medii ponderate și cantitățile furnizate de gaze, a extras datele privind producția și importul de gaze, a încercat un calcul al valorii redevențelor, dar și a profiturilor, impozitelor pe profit, a accizelor și TVA-ul încasat la buget și a încercat să estimeze câți din banii plătiți de un consumator casnic pentru un 1 kWh rămân în medie la furnizor și câți ajung la stat:

– gaze naturale – la furnizor rămân net circa 4%, iar în bugetul de stat ajung circa 73%,

– energie electrică – la furnizor rămân net circa 2%, iar în bugetul de stat ajung circa 65%.

Chiar dacă calculele sunt aproximative și se bazează pe medii, se desprinde clar că bugetul de stat este principalul câștigător, iar petardele de fum – fie război, fie sancțiuni, fie piață liberă – au ca și scop să ascundă acest aspect și să ne îndrepte către un alt vinovat.

Dacă statul ar fi renunțat la jumătate din câștiguri, prețul gazelor și al energiei electrice din România ar fi fost similar cu cel din anul 2020, conchide analistul.

43 de miliarde de lei – câștigul statului

Statul român a încasat în 2022 peste 43 de miliarde de lei din taxele și dividendele plătite de companiile din sectorul energetic. Calculul a fost făcut de Asociația Furnizorilor de Energie din România. Președintele AFEER, Laurențiu Urluescu, acuză statul că face compensare pe banii altora pentru că furnizorii nu primit nici un ban pentru schema care a început în aprilie: „Data trecută, cu OUG 118, prima decontare s-a făcut după 7 luni, acum, la OUG 27 deja au trecut 4 luni și încă nu s-a făcut nicio decontare. Toate aceste întârzieri de decontare trebuie suportate financiar de către furnizori.”

Mai exact, statul a plafonat prețurile la energie și gaze naturale. Furnizorii cumpără curent și gaze de la producători la prețuri de piață și vând apoi clienților la prețuri plafonate. Compensarea ar trebui să vină de la stat însă aceasta întârzie. Din această cauză, multe companii s-au retras de pe piață, iar clienții acestora au fost preluați de furnizorii de ultimă instanță. Însă nici aceștia nu o duc foarte bine, pentru că sunt nevoiți să bage mâna adânc în buzunare pentru a satisface toată masa de clienți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Biris a uitat sa spuna care stat , ca statul roman e un mucea ce da banii cei multi la statul austroungar , la rusi , nemti si alte state cu afaceri de gestiune ale activelor construite de romani . Biris este o sluga de marelui Petrov cel cu flota , Oltchim , cu cedarea distributiei si alte innstrainari si distrugeri de bunuri. Si inca ceva Iernutul nu merge de 6 -7 ani deci consuma doar gaz pentru incalzirea birourilor , ca restul este conservat prin distrugere .

  2. Corupții din:

    1. Bordul Director si managementul executiv au salarii nesimțite, in ciuda faptului ca sunt niște mediocrități dpdv intelectual si moral.

    Remunerațiile nesimțite (panarama CEO de la OMV încasează anual peste 3 mil. de euro, la fel ca Dragos Caprau director multimilionar in euro de la OMV cu facultate de provincie) sunt plătite din exploatarea resurselor țării si din furtul drepturilor financiare ce trebuiau sa li se cuvina celorlalți milioane de romani.

    2. firmele cu care au ei contracte – fie de livrat produse sau prestări servicii de consultanta – sunt pline de panarame hoațe si imbuibate (OMV are contracte cu firme germane private cu filiale in RO unde s-au transferat multe panarame incompetente de la Big 4-ul care a fost plătit regește pentru consultanta de devalizare a activelor companiilor unde statul era/este acționar)

    3. Servicii si Parlament care si-au luat mita pentru vânzarea activelor țării pe nimic.
    Mita a fost atât in conturi offshore, Shell Companies (oh, cata optimizarea prin Shell co le-au făcut Big 4! urmat de devalizarea țărilor prin optimizări fiscale + consultanta ref. la ce corupți sa angajeze in 1. companiile unde statul este acționar si 2. in institutiile corupte ale UE, ca sa protejeze marea corupție regională) cât si sub forma de favoruri, inclusiv angajarea unor panarame pe salarii de 40.000 lei net/ luna timp de zeci de ani, fără munca si cu rezultante zero in instituțiile din energie căpușate),

    toti ăștia care
    ați încasat din fonduri publice si din banii rezultați din exploatarea resurselor țării mult peste cât meritați in mediocritatea voastră intelectuala si sub-mediocritatea morala – trebuie sa restituiți banii romanilor furați si la tribunal pt corupție si pt suferința cauzată milioanelor de romani!

  3. Jecmănirea continuă și agresivă a populației de către companiile din energie este una din strategiile guvernului de ținere a românilor sub ascultare cu prețuri mari la gaz și electricitate. În vremea lui Ceaușescu dictatorul închidea robinetul de gaze sau întrerupătorul de electricitate cu orele, sau chiar cu zilele. Astăzi oamenii nevoiași fac ei înșiși economie drastică pentru că energia este prea scumpă. Atunci regimul comunist era criminal, acum mizeria asta de regim ce e?

  4. Nu conteaza! Cata vreme statul Roman e proprietar la Hidro, Gaz , Nuclearo, e fffff bine. Intrebarea? Profituri bune, pe greturi mari, cele mai mari din Europa. INTREBARE: PT BURTOSII DIN MINISTERUL ENERGIEI, INCLUSIV TOTI POPESTII: PROFITUL DE CE NU IL INVESTESTI IN CONSTRUIREA REACTORULUI 3,4,5 DE LA CERNAVODA? Si va fi al statului Roman pt.30 de ani asa cum a fost reactorul 1 si 2 construit de Ceausescu care Inca va face independenti energetic! Voi, de ce nu investiti banii luati de la popor in viitorul copiilor asa cum au facut comunistii. Traiti Inca din ceea ce prin munca si patriotismul lor au produs pt.voi , Hidro si Nuclearo e munca poporului comunist de acum 40 de ani de care Inca profitati.

  5. Subsceiu DIANA R. Felicitari! Daca toti care detin informatii ar scrie,daca toti care au fost sau sunt angajatii de la OMV,de la ENGIE ,CEZ,din tot sectorul energetic ar spune adevarul , ,ar da publicitatii,poate lumea s-ar mai trezii. si s-ar da seama cum suntem de jecmaniti si prostiti in fata. Aceasta criza trambitata,este o criza indusa,nejustificata prin care unii se imbogatesc si altii saracesc..Nu cred in vaicareala furnizorilor,distribuitorilor,treidarilor,daca nu le-ar coveni,s-ar carabanii,ar iesii din afaceri, nu fac afaceri de binefacere pentru statul roman.Fara acte contabile,doar niste hartii sau comunicate , acestea nu mai sunt credibile. Cand duduia industria inainte de 1989,era suficienta energie,costul de productie era mic ,chiar daca atunci nu se amortizasera investiile. Acum productie industriala IOC,dar nu mai este sufienta energie electrica,nici gaz,iar preturile au luat-o razna,topaie de la o zi la alta..

  6. De ce nu verifica nimeni cine vinde energia electrica produsa la Nuclearelectrica fraierilor, cu precadere institutiilor statului roman? S-au nimerit niste ‘baieti destepti’ din Cluj (normal!) cu un SRL (NOVA POWER & GAZ) probabil initial de apartament sa bata palma cu ditamai societatea nationala Nuclearelectrica. Cine i-a dus pe aia la Cernavoda, cu ce bani au venit la asociere (dar si la imparteala) si cine a aprobat targul? Sunt intrebari la care ar trebui sa raspunda niste gazetari curajosi. mai ales ca se zvoneste ca baietii destepti din Cluj vand energie electrica unor clienti de prin ograda lui Bode sau a lui Helvig. Cica ‘muresanii’ din Cluj vand curent electric inspectoratului politiei din Braila. Cu asa clienti norocosi nu-i de mirare ca au crescut intr-un an cat altii in 100 de ani.

  7. Asa e legea ! , urlau latraii pe vremea lui Basescu. Statul asta feudal a ajuns mama noastra, tatal nostru si Dumnezeul nostru ! Asta nu pricepe populimea !

  8. In timp ce industria a murit iar firmele românești dau faliment , creația academicianului Virgil , a peneleului care împreună cu PSD ne-au furat 33 de ani

  9. gazul la aragaz este ca pe vremea impushkatului. mica-mica. nu poti gati. apa in ibric fierbe in 20 minute. intre timp mi-a venit a doua estimare de la enelitza ma-sii UNDE NU RASPUNDE NIMENI LA TELEFON! ESTIMARE PE BRUARIE INCA 270 DE LEI. indexul a fost dat pe decembrie si februarie si achitate facturile la acea vreme. un calcul scurt: am platiti cam 400 de lei lumina pe luna decembrie si vreo 300 pe februarie. facturile care au inceput sa curga sunt ESTIMATE! am vorbi si cu prietenii mei, toti au aceeasi situatie…fratilor…inseamna ca aveti bani, pe bune! daca acceptati aceasta mizerie, facturi uriase la gaz si la lumina, apa in situatia in care ROMANIA ESTE O TARA BOGATA IN RESURSE, INSEAMNA CA AVEM CE MERITAM. INSEAMNA CA INTR-ADEVAR UNII FURA DE SPARG, PENTRU CA NU IMI POT EXPLICA CUM DE ACCEPTATI SA PLATITI ASEMENEA SUME! SUME NEJUSTIFICATE ! FURTUL ROMANILOR PRIN CORPORATII CU CARE GUWERNERUL ESTE MANA IN MANA! DE CE NU II IA DNA LA PURICAT SA VEDEM CATI DINTRE POLITRUCI AU INTERESE SI IMBARLIGATURI PRIN RUBEDENII CU CORPORATIILE CARE CAPUSHEAZA RESURSELE TARII? ALOO !! TOTI, INCLUSIV DNA, OAMENI DIN PROCURATURA, MAGISTRATURA TOTI SUNTETI ACTIONARI INDIRECTI LA ACEASTA MIZERIE! DE AICI LIPSA JUSTITIEI SI ABUZUL ASUPRA CONSTITUTIEI! TOTI SUNTETI CUMPARATI JEGURI CRIMINALE CE SUNTETI!

  10. Ce folos ca știți și doar dați din taste? Sunteți complici cu tâlharii,rezultatul va fi cel dorit de papusari sunteți leneși,lași și viteji în lumea virtuala.

  11. Terninați! Ce dividende? Sunt bani de muniție! Slava!

  12. Acesta este profit din furt si din jecmanirea (nu ,,jeGmanirea:) romanului……[Rumburak]

  13. Nesimțitul stat român își jecmănește fără nici un regret populația și se vaetă că nu are bani pentru pensii și alocații. Încasează sute de milioane numai din majorările nesăbuite ale prețurilor la energie și utilități urmare a liberalizării acestora dar nu face nimic pentru crearea de noi capacități de producție, modernizări ori dezvoltarea infrastructurii. Preferă să-și împartă beneficiile exorbitante între membrii consiliilor de administrație ori cu noii manageri particulari ai companiilor de stat și să asigure excursiile fără număr (și fără rost), pe mapamond, ale lui iohanniSS cu prima (lui) doamnă. Rușine stat român! Visezi cumva la apărarea ta în cazul unei extinderi a razboiului din Ukraina? Te înșeli amarnic.

  14. Nu stiu de unde v-ati luat cifrele alea, dar n-au nimic in comun cu realitatea.
    Dividentul Romgaz e aprox. 9%, nu 0,9%. Tot slab in comparatie cu inflatia, dar de 10 ori mai mult decat spuneti voi.
    Dividendul initial Petrom e aprox 8% si urmeaza sa mai anunte in vara inca un dividend special. Deci va trece bine de 10%.
    Dividendul Nuclearelectrica e aprox 9,5%

  15. amaratele de companii de stat au profituri uriase, realizati ce profituri au capusele baietilor destepti??

  16. Totul a pleacat de la E.U. si a fost PRIVATIZAREA SISTEMULUI DE PRODUCTIE SI DISTRIBUTIE A ENERGIEI DE ORICE FEL. Aici au aparut intermediarii si companiile straine care au gasit un sistem construit de Ceausescu cu truda poporului Roman, si fara sa construiasca nimic s-au pus pe facturat si jefuit romanul de rand. Vina este a romanului ca a ales prost, din nou. Nu erati in strada ca vreti NATO si UE? Nu erau guvernantii de atunci criticati ca nu va baga in U.E?
    Degeaba ii ponegriti pe baietii destepti, vina nu e a lor. VINA E A VOASTRA CA ATI VRUT IN U.E. si ati acceptat implicit legile U.E.
    E nasol nu e asa? Nu va place nu? Puteti sa ii ponegriti si maziliti pe toti romanii ce profita de aceste legi straine indreptate impotriva poporului roman. Ei nu fac decat sa se plieze dupa sistemul impus din afara. Singura solutie: INDEPENDENTA. E greu nu e asa? Se cer sacrificii, sa poti fi independent, tradatorii sunt multi. Nimeni nu mai vrea sa faca pe eroul.
    Nord Coreeni construiesc reactoare nucleare cu tot embargoul impus, ai nostrii nu au fost in stare sa puna tehnologia in reactorul 3-5 Cernavoda de cand un cizmar, Ceausescu le-a construit pe primele 2.
    Inca o data: VINA E A VOASTRA CA VA MINTITI SINGURI CA INTOTDEAUNA IN ISTORIE, SI CA VA OMORATI PATRIOTII, ELEGETI PROST.

  17. Statutul nostru drag si iubit a incasat numai din energie in 2022 cca 43 miliarde lei suplimentar. Asta face cam 45% din fondul de pensii anual alocat tuturor pensionarilor. Pentru ce atunci aceste imprumuturi masive cu dobanzi exorbitante??. Politicienii nostri ne spun ca aceste imprumuturi sunt pentru pensii si salarii!: ZAU??. Dar inflatia crescuta la cer care jupoaie din nou si iarasi populatia cu efecte benefice pentru incasarile pe TVA nu zice nimeni nimic?. Si vreti alegeri libere?. O sa iasa iar hotii si banditii care guverneaza Romania de 40 de ani, iar populimea se bucura de masurile de sprijin ale guvernului. HUOOOO e putin zis!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.