ANAF, fabrică de hârtii

Până la finele acestei luni, persoanele care obțin venituri cel puțin 12 salarii minime pe an din activități independente, asocieri, chirii, investiții și alte investiții trebuie să depună la Fisc formularul 600 privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate. Până în prezent, formularul 600 se depunea doar pentru CAS. Tot până la 31 ianuarie trebuie depusă și declarația 220 privind venitul estimat/norma de venit. Aceasta se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani și/sau în natură din România, supuse impozitului pe venit, provenind din activități independente, cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă, activități agricole impuse în sistem real, silvicultură și piscicultură. Dintr-un foc, numărul celor care trebuie să se prezinte la ghișeele Fiscului crește considerabil. De exemplu, formularul 600 trebuie completat și de către persoanele care obțin venituri din activități independente dar care au case proprii de pensii (precum avocații și de cele care obțin venituri din chirii, dobânzi, dividende, alte venituri vor trebui să o depună pentru CASS, chiar dacă nu datorează CAS. În baza acestei declarații, Fiscul va emite o decizie pentru plățile datorate de contribuabil în timpul anului la CAS și CASS, și anume: 25% din venitul ales (în 1900 lei/lună și max oricât) la CAS; 10% din salariul minim (1900 lei/lună). Plățile se fac trimestrial, până pe în ultima zi de 25 a fiecărui trimestru.

Amețeala Fiscului

Persoanele care obțin venituri din activități independente dar au case proprii de pensii completeau până acum decizia 220 ce include atât plățile anticipate pentru impozit cât și pentru CASS. Acum, trebuie să consume efort și pentru formularul 600, o acțiune care se poate caracteriza printr-o cooperativă a muncii în zadar. Toate aceste formulare s-ar putea transforma în declarații de impunere, care să încludă în formular impozitele și contribuțiile, cu teremene de plată, să se elimine în felul acesta tipărirea de 2 milioane de hârtii degeaba. În plus, emiterea deciziilor de impunere costă bani. Ele se tipăresc în Vâlcea, se trimit cu mașina în toată țara, la oficiile poștale, iar dacă în termen de zece zile destinatarul nu ridică plicul de la poștă, decizia se duce la ANAF. Sunt cheltuieli cu poșta, cu transportul, cu persoanele care administrează acest volum imens de muncă. Decizia este titlu de creanță iar în lipsa ei contribuabilul nu are obligația de a plăti nimic. În felul acesta, Fiscul cheltuie sume imense pentru colectarea unor venituri care uneori nu se justifică acest efort. Deciziile acestea au emise în baza declarațiilor depuse de contribuabil: Declarația 220 pentru veniturile estimate și Declarația 200 pentru venitul realizat. Urmare a declarației 220, ANAF a emis o decizie (până acum doi ani erau două) de impunere atât pentru impozit cât și pentru contribuția la sănătate. Urmare a declarației 200, Fiscul a emis două decizii: una pentru diferențele de impozit și alta pentru CASS, din care pe a doua până acum nu au emis decât pentru 2012. Asta înseamnă în jur de 1,5 milioane de decizii emise de ANAF pentru circa 500.000 de persoane fizice autorizate și persoane fizice independente.

210 mii de români la coadă

Conform Fiscului, în jur de 210.000 de contribuabili persoane fizice au obligația de a depune, până la data de 31 ianuarie 2018, formularul 600. Sunt persoanele fizice, care în anul fiscal precedent au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse. CAS și CASS se datorează astfel:
– CAS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri lunare din activități independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);
– CASS se datorează doar de către persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent, din activități independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

„Odată cu apariția OUG 79/2017 (cunoscută drept „revoluția fiscală”, n.r.), toate persoanele fizice care au obținut venituri în 2017, altele decât cele de natură salarială (pentru care sarcina declarării, reținerii și plății este la angajator) și care depășesc nivelul a 12 salarii minime pe economie, au obligația declarării și plății contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate. După știința mea sunt cu mult peste un milion de contribuabili care obțin astfel de venituri: circa. 600.000 obțin venituri din chirii și arendă, vreo 400.000 din activități independente/profesii libere (avocați, consultanți, mici meseriași etc.), vreo 100.000 din investiții (dividente, tranzacționare acțiuni etc.) și alte câteva mii care obțin venituri din jocuri de noroc sau alte surse. Peste 80% dintre aceștia au obținut venituri lunare mai mari decât salariul minim și chiar dacă au și calitatea de salariați cu carte de muncă vor trebui să se deplaseze la ghișeele ANAF. Colac peste pupăză, cei care aveau venituri fără a fi salariați și trebuiau să depună declarația în luna mai sunt obligați acum să o depună până la 31 ianuarie!!!” susține fostul șef al ANAF Gelu Diaconu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4569 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Niste imbecili care tot ce vor sint banii..Majoritatea se pot impozita la sursa, deci o alta aberatie PSD-ista..

  2. pai cine sa gandeasca? goguta si misha? fiti seriosi, la cata minte au impreuna nu pot face nimic nici macar de 2 bani!
    fiscul (ANAF) are toate datele, ar trebui sa trimita prin Email sumele de plata si numai la sfarsitul anului sa discute cu cei care nu si-au indeplinit obligatiile-evident mult, mult mai putini! de ce sa fie simplu daca se poate complicat!??

  3. Așa este peste tot în lume. Numai la noi cei care câștigă se dau de ceasul morții când să țină evidențe contabile și trebuie să plătească și impozite. Pe la începutul anilor nouăzeci când se reînfiripau activitățile liberale TVR transmitea fimulețe cu ce înseamnă așa ceva. Erau de exemplul medici de familie Elveția, Austria, Franța. Program cabinet zilnic 8-14, pauză de prânz, 16-20. Până noaptea târziu completat contabilitate fiindcă dacă venea control și nu era la zi, amenzile erau mari. În Canada toate facturile ți le păstrezi minim 5 ani fiindcă ori când te poți trezi cu un Audit. Și dacă găsește ceva neclar nu mai pleacă de la tine și te ia la purecat în urmă și cu 5 ani. Așa ca pentru acele formulare chiar dacă știi și tu plătești contabil!

    • @Nevotantul, este normal ca oamenii sa isi depuna veniturile si sa plateasca taxe, dar nu anunti in seara asta ca pana la sfarsitul lunii 210000 de oameni tre sa completeze un alt formular. In tarile mentionate de tine se face asta de zeci de ani si nu se schimba nimic de la luna la luna. Plus ca foarte mult se face online in tarile avansate.

    • Locuiesc in Canada – Ontario si sunt PFA. Ca PFA ai optiune sa faci raportarile contabile si o data la 12 luni Daca ai cifra de afaceri peste un milion juamate, abia atunci termenul de raportare este de 4 luni. Daca ai colectat TVA (GST/HST) il pastrezi la o cifra de afaceri este sub 12000$ in 4 luni consecutive. Ca cetatean ai termen pana la 30 aprilie sa iti faci taxele pe anul trecut. Se face online, nu trimiti nici o chitanta, contract chirie sau altceva. Declari niste sume pe proprie raspundere intr-un program care face raportarea online: cat ai castigat, cat ai cheltuit cu copiii, cat ai platit pt transport, etc. Daca ei considera ca e ceva neinregula, iti cer sa le trimiti copii dupa acte pe care le pastrezi 5 ani. Eventual mai departe te baga in audit. Scriu asta ca sa intelegeti ca e normal sa platesti taxele.
      Dupa mine daca nu iti convine cum iti adiminstraza un stat banii din taxe si cum ti cere, ai libertatea sa te muti dar nu ai libertatea sa nu platesti impozitele si sa nu respecti legea locala! Sa nu platesti impozit este furt, iar la un furt nu conteaza cat ai furat: e furt si gata. Lamendandu-te, nu vei schimba nimic. Cand vor ramane cu 13-14 milioane abia atunci cei care administreaza tara din1989 incoace, vor intelege ca e groasa si se vor gandi la cetatean. Cu stima din Toronto.

  4. EU LE PROPUN ACESTOR „PROTEJATI BUGETARI”(ANAF) NISTE NUME: Gheorghe Dimitrescu(noul consul general al României la Bonn), Mihai Tărâţă(fiul celebrului Culiţă Tărâţă), Ramona Dimitrescu(sotia d-lui consul), Costin Dimitrescu(fiul consului), Mirică Victor, George Alexandru şi Florin Dimitrescu(nepotii consului), Mirică Dimitrescu(fratele consului), Ioan Rus(fost ministru al transporturilor), Dacian Cioloş(fost premier), E. Udrea, D. Cocos, L. Dragnea SI TOATE „MANARIILOR” PE BANI INFERNALI DE MULTI CE-AR PUTEA FI IDENTIFICATI SI POATE SI ADJUDECATI INAPOI CU NISTE MUNCA A UNOR PROFESIONISTI DE LA ANAF(daca exista astfel de indivizi in aceasta uzina falimentara).

  5. Fiți calmi . Formularul se poate introduce online ,adica pentru cei ce se fac ca nu inteleg , butoane 3 minute pe calculator,tableta sau telefon . Eu plătesc online facturi taxe si impozite locale si am 72 ani ,merci si voua .

  6. Ionut Misa mai e Ministru la Finante?
    L-a mai vazut careva, stie careva pe unde-o umbla Minsitrul Misa?!
    Dupa ce-a creat acest HAOS, Miasa de la Finante fuge de jurnalsiti, mai ceva ca dna Carmen de la Videle!
    Rusine, incompetentilor!

  7. Nu declarati bai nimic , ca n-are ce sa va faca ! Taxele sint considerate a fi voluntare . Taxe cu forta sint considerate sclavagism .ANAF este corporatie privata nu organ de stat . Nu va lasati intimidati de niste criminali corporatisti care vor sa va jefuiasca .

    • Prietene, esti dus cu BIBILICA. In plus, mai indemni si p-alti care neverosimili si #RESIST pot sa-ti urmeze sfaturile tampite. Un exemplu bun am vazut in ceea ce a scris nenea ala PFA din Canada, Toronto(ce ne exemplificat ce inseamna neplata taxelor pe alte meleaguri!). Si mai sunt si neamuri proaste tip Minitehnicus asta de Raspopitu ce are 72 de ani si bubuie de ingeniozitate, numai c-am o intrebare ptr. el: cei din varful muntelui unde ajungi pe o scara de 100 de metri la care postasul ajunge odata pe luna, sau cetatenii tarii din localitatile ne-electrifiicate ale tarii, sau batranii ce nu beneficiaza d-un computador ori nu-s instruiti cu acesta, CE FACI MAI JENANTULE??? Cred ca sunt mai multi oameni in zonele rurale care nu folosesc tehnologia decat in mediul urban, nea frana bleaga minitehnicus!; asa ca tineti sfaturile sub plapuma.

    • Hmm , mai bine dus cu pluta decit sclav . Se pare ca mori de frica!Hahaha ! Vrei sa zici ca Spartacus ,bar Kochba ,Decebal ,Vlad Tepes sau Stefan Cel Mare au fost dusi cu pluta ? Pai de ce crezi tu asta cocirjat de frica ca s-au luptat ei ? Ca sa nu plateasca taxe ,sa traiasca soverani!Sa numai dea ani din viata ,aur ,vite ,oi sau copii colectorilor de taxe cotropitori. Daca acceptau servitudinea si plateau taxe nu-i mai ataca nimeni.Logic !

  8. Dumnezeule, cum puteti comenta aiurea fara sa stiti despre ce este voreba!
    Si de ce nu spune nimeni ca aceasta aparenta birocratie aduce avantaje de sute si mii/zeci de mii de lei in buzunarele contribuabililor care realizeaza si alte categorii de venituri decat din salarii?! Si mai ales in buzunarile celor mai destepti care realizeaza asemenea venituri anuale mai mari de 22.800 lei!
    Nu se revolta nimeni ca politica fiscala a PSD este, in fapt, cel putin de dreapta daca nu de extrema….
    Nu se revolta nimeni ca un salariat trebuie sa plateasca lunar la buget contributii/impozite de 41,5% ( 100×35%+65×10%)?
    Stiti cat vor plati cei cu activitati independente ( inclusiv liber profesionisiti, venituri din drepturi de proprietate intelectuala )sau venituri din cedarea folosintei sau din investitii ?!
    Spre comparatie: un medic/un expert/un ziarist sa: pentru un venit anual de 100.000 lei va plati cam 17000 lei anual;
    un salariat cu un venit brut anual de 100.000 lei va plati 41.500 lei, deci de 2,5 ori mai mult!
    Vi se pare echitabil? … Cum de nu va revoltati ca un peste 500.000 de contribuabili sunt privilegiati si vor plati CAS si CASS la valoarea salariului minim ( adica 22.800 lei anula) chiar daca vor realiza venituri de zeci de ori mai mari?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.