Analiză: Cum va fi afectată economia mondială de şocurile actuale

Legăturile care stau la baza funcţionării economiei mondiale ca un întreg şi care au ajutat la aprovizionarea întregii lumi cu bunuri din abundenţă se destramă într-un ritm înfricoşător, scrie Bloomberg, preluat de Ziarul Financiar.

Războiul din Ucraina şi lockdownurile din China perturbă lanţurile de aprovizionare, erodând creşterea şi împingând inflaţia la maxime pe 40 de ani. Acestea sunt principalele motive pentru care Bloomberg Economics şi-a şters 1.600 miliarde de dolari din estimarea privind PIB-ul mondial în 2022.

Dar dacă acesta este doar un impact iniţal? Războiul şi boala nu durează o eternitate. Însă problema de bază, o lume din ce în ce mai divizată de-a lungul unor disensiuni geopolitice, pare să devină una din ce în ce mai acută.

Bloomberg Economics a realizat o simulare a modului cum ar putea arăta o inversare accelerată a globalizării pe termen lung. Aceasta indică o planetă semnificativ mai săracă şi mai puţin productivă, cu un comerţ întors la nivelurile de dinaintea momentului în care China a aderat la OMC. O lovitură suplimentară: inflaţia ar fi probabil mai ridicată şi mai volatilă.

„Fragmentarea va persista,“ spune Robert Koopman, economist-şef al OMC. Acesta previzionează o „globalizare reorganizată“ care va veni cu un cost: „Nu vom mai putea folosi producţia low-cost la fel de extensiv ca în trecut“.

Timp de trei decenii, o caracteristică definitorie a economiei mondiale a fost capacitatea de a produce din ce în ce mai multe bunuri la preţuri din ce în ce mai mici. Însă ultimii patru ani au adus o serie de perturbări în creştere, acestea riscând să aducă în faţa economiilor avansate o problemă de care acestea au crezut că au scăpat de mult timp: cea a penuriilor. Ţările emergente s-ar putea confrunta cu ameninţări privitoare la securitatea energetică şi alimentară, iar toată lumea se va lupta cu preţuri ridicate.

Privită dintr-un unghi, toată această situaţie e parte a unei rupturi la nivel mondial între democraţia şi pieţele libere occidentale şi autoritarismul chinez şi rusesc. Însă nu e nevoie să crezi într-o luptă între bine şi rău pentru a vedea posibilele costuri.

Bunuri de aproximativ 6.000 mld $, echivalentul a 7% din PIB-ul mondial, sunt tranzacţionate între ţări democratice şi autocrate. Pentru a ilustra riscurile destrămării acestor legături, Bloomberg Economics a introdus un tarif de 25% pe acest trafic într-un model al economiei mondiale. Rezultatul: comerţul mondial scade cu aproximativ cu 20% în raport cu un scenariu fără această decuplare, coborând la niveluri de la sfârşitul anilor í90, înainte ca China să adere la OMC, ca procent din PIB. O schimbare uriaşă.

Pe termen lung, lumea ar fi cu 3,5% mai săracă decât dacă comerţul se stabilizează la actualul nivel.

Ar apărea câştigători, însă tranziţia ar fi de durată şi ar provoca blocaje severe, aducând o perioadă de inflaţie ridicată şi volatilă.

Indiferent dacă sunt definite de o divergenţă de natură ideologică, sau pur şi simplu de interese divergente într-o lume multipolară, rupturile sunt reale.

Intensitatea şocurilor actuale de pe urma războiului şi bolii va slăbi, însă nu şi forţele din spatele procesului de deglobalizare, proces care va duce la o lume cu creştere mai redusă, preţuri mai mari şi volatilitate sporită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

12 Comentarii

  1. Economia mondială e afectată de decizii politice.. De ar fi economiști cei care dictează și nu politicieni belicoși, care vor doar arme și sancțiuni, cu siguranță alta ar fi situația, doar a fost și este de toate din belșug,.. și poate chiar asta e problema,.. Să te facă să ai nevoi, să ai lipsuri și să nu te preocupe altele,..

  2. SUA este principala vinovată pentru marea criză alimentară: chiar săptămâna asta un vas plin cu grâu care abia a ajuns din Sevastopol în Liban, a fost refuzat conform indicațiilor Licuricilor, astfel că după încă un port care l-a refuzat, vasul a ajuns cu chiu cu vai în Siria unde a descărcat grâul…

  3. I se pare cuiva că acum nu este afectată (?!), ‘ din lac în … puțul Neptun Deep ‘ pentru a parafraza proverbul.

  4. … si toate astea in timp ce unii devin tot mai bogati, iar altii si mai saraci …

  5. Marea castigatoare va fi China, eventual si India urmata de tari mai mici ca ea dar aflate in expansiune economica pe forte si resurse proprii. In nici un caz America sau kolhozul european (inclusiv MB) care vor stagna sau se
    vor duce la vale. Romania lui Johanis este pe marginea gropii.

  6. Bogatii vor devenii mai bogati,cei din clasa de mijloc vor saracii Fondurile de investitii,vor cumpara tot ce misca pe planeta si toate firmele mici, care sunt predispuse falimentului ,pe preturi de nimic.

  7. SUA nu se lasa pâna nu secatuiesc planeta. Nu-i nevoie de „globalizarea” unui lot impresionant de cretinisme. Africa atinge-n curând miliardul de locuitori. Continent foarte bogat, cu populatii foarte sarace, analfabete si marea majoritate traind, din lipsa de apa, si-n murdarie. La fel unor parti din America de Sud si-Asia. „Globalizare”. Când un miliard de locuitori, cel putin, e-amenintat de seceta. Cretinii de la Washington, pâna când râurile si fluviile proprii n-or fi pline de apa-mputzita, ori când seceta o ajunge si la Casa Alba, n-or pricepe. România : DISTRUSA. TOT s-a vândut. NIMIC nu se mai întretine. Nici macar centrala de la Cernavoda, Delta Dunarii, padurile, monumentele istorice, NIMIC. RUINE. Si se tace si privind sistemele ei de irigatii, sabotate, dupa ’89. NIMENI nu mai investeste-n PACE si BUN SIMT. Din cauza „democratiei”. Cu SUA, „partener strategic”. Acuma românii de rând dându-si seama si de ce. ps $ = santajul privind contractele economice = amestec în treburile interne ale altor tari pâna la tâlharirea lor completa. „Productia low-cost” despre care vorbeste individul cu tupeu de la OMS = sclavia muncitorilor, minori, inclusiv, din tarile nedezvoltate si-n curs de dezvoltare. Colonialism. Si cu ce pret : dezolare, peste tot pe unde SUA-au „adus ‘democratia'”: Vietnam, Irak, Libia, Siria, Ucraina … cu interzicerea actuala si ILEGALA, DICTATORIALA, a transporturilor aeriene si maritime rusesti (si-asta, fiindca vor sa puna mâna pe resursele naturale inestimabile ale tarii), tipii, în agonie perfecta, batând un cui în cosciugul bunastarii a cel putin 2 continente : Europa si Africa. UE, si tot în agonie, si ea, nefacând nici un gest (din cauza lui von der Leyen, pacoste incapabila si de-o rautate crasa), întru îngroparea definitiva a escrocheriei Bretton Woods.

  8. erata : „productia low-cost” despre care vorbeste individul cu tupeu de la OMC”.

  9. …AFRICA!AFRRICA! —CU 5% din cheltuielile militare 1/4 din suprafața africii ar fi putut fi irigată,parcelată,lucrată și …atunci și recoltată și adio foamete!

  10. Sunt preturi mai mari la incaltaminte in doi ani , de la 45 de lei perechea de incaltaminte la 65 de lei . De incaltamintea de piele nu pot sa ma apropii , costa circa 200 de lei perechea de incaltaminte de piele .

  11. La rusi deja se vede
    le-a cazut RUBLA enorm …

    La americani a urcat dollarul !

    🙂

  12. Gretoasa propaganda pentru ca confunda in mod voit mondializarea cu globalismul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.