Euro la minimul ultimilor 20 de ani

Căderea euro spre paritate față de dolar a pus Banca Centrală Europeană la zid, lăsându-i pe decidenții săi politici doar în fața unor alegeri dureroase și costisitoare din punct de vedere economic, scrie Reuters.

Căderea monedei ar împinge în sus o inflație deja record, crescând riscul ca majorarea prețurilor să se consolideze la o rată mult peste ținta BCE de 2%.

Dar lupta împotriva minimului ultimilor 20 de ani pentru euro ar necesita creșteri mai rapide ale ratelor dobânzilor, ceea ce ar putea adăuga suferință suplimentară unei economii care se confruntă deja cu o posibilă recesiune, cu o penurie iminentă de gaze și cu costuri energetice foarte ridicate, care diminuează puterea de cumpărare.

Până acum, banca europeană a minimalizat problema, argumentând că nu are un obiectiv privind rata de schimb, chiar dacă moneda contează. Dar mișcările de pe piață sunt acum prea mari pentru a fi minimizate.

„Slăbiciunea euro întărește ideea că BCE este în urma curbei”, a declarat Dirk Schumacher, șeful departamentului de cercetare macro europeană de la Natixis CIB. „Având în vedere cât de ridicată este inflația, un euro mai puternic ar fi destul de util, deoarece ar reduce inflația.”

Euro a scăzut cu 10% față de dolar în acest an. Acest lucru crește costul importurilor, în special pentru energie și alte mărfuri denominate în dolari, ceea ce face ca totul să fie mai scump. Studiile citate frecvent de BCE sugerează că o depreciere de 1% a cursului de schimb crește inflația cu 0,1% pe parcursul unui an și cu până la 0,25% pe parcursul a trei ani.

Problema este că fundamentele economice indică o slăbiciune și mai mare a euro.

În primul rând, BCE și Rezerva Federală a SUA se mișcă la viteze extrem de diferite.

În timp ce președintele Fed, Jerome Powell, a arătat clar că este dispus să riște o recesiune prin creșteri supradimensionate ale ratelor pentru a reduce inflația, BCE continuă să facă pași mărunți pentru a elimina politica din ultimul deceniu, când inflația era prea scăzută.

BCE va majora ratele pentru prima dată în această lună, dar se așteaptă să ridice rata depozitelor din teritoriul negativ abia în septembrie, orice altă mișcare fiind umbrită de riscuri de recesiune.

Perspectivele zonei euro s-au deteriorat atât de mult de la jumătatea lunii iunie încât o majorare a ratei a fost exclusă, iar piețele văd acum o crreștere a dobânzii din cu doar 135 de puncte de bază.

Fed, care a majorat deja ratele de mai multe ori, inclusiv cu 75 de puncte de bază luna trecută, este de așteptat să le majoreze cu încă 180 de puncte de bază.

Acest lucru le oferă investitorilor profituri mai mari de cealaltă parte a Atlanticului, astfel încât aceștia scot banii din Europa și slăbesc euro în acest proces.

În al doilea rând, dependența energetică uriașă a zonei euro, în primul rând de gazul rusesc, face, de asemenea, ca economia să fie mai vulnerabilă la consecințele războiului din Ucraina, ceea ce reprezintă o povară naturală pentru monedă.

Factura energetică a blocului a crescut costurile de import, lăsând blocul cu un deficit de cont curent. Astfel de ieșiri de fonduri slăbesc, de asemenea, moneda în timp.

Pentru a susține euro, BCE ar putea semnala o înăsprire mai agresivă a politicii, inclusiv o majorare de 50 de puncte de bază în septembrie și alte mișcări în octombrie și decembrie.

Dar, întrucât piețele se așteaptă deja la aceste măsuri, BCE trebuie, de asemenea, să se alinieze, cel puțin parțial, la mesajul Fed, potrivit căruia reducerea inflației primează în fața tuturor celorlalte priorități, chiar dacă acest lucru înseamnă consolidarea recesiunii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

17 Comentarii

  1. Rubla si Yuanul sunt pe crestere , Dolarul creste constant , Euro scade.

    Leul scade usor , de nevoie , obligat de mecanismele bancare , tendinta care se va mentine inca 2 ani.

    DACA nu se vor indexa Pensiile si Salariile romanesti atunci populatia va fi exterminata, cu siguranta.

  2. „În al doilea rând, dependența energetică uriașă a zonei euro, în primul rând de gazul rusesc”
    Nu dependenta ci autosanctiunile impuse prin vointa PROPRIE a conducatorilor statelor europene, contra intereselor propriilor cetateni (!!!) produce problema.
    Din Rusia s-a adus gaz si petrol de cand lumea, fara probleme. Se putea si in continuare, dar nu s-a vrut ! Si necazul nu a inceput in 2022 ci in 2021, cand a inceput fortarea „green deal-ului” . Ce dracu’ informatiile sunt publice. UE a recomandat sa nu se mai faca contracte pe termen lung ptr combustibilii fosili ci sa se achizitioneze de pe piata Sspot mai scump. Timmermans intrebat daca asta nu va arunca in aer preturile a spus sa le arunce, asa mai usor se implemenetaza politica verde, prin saracirea populatiei se reduce consumul. Vom fi verzi, dar de foame si frig. Lui Ceasusescu trebuie sa i se ridice statui ptr ca a fost vizionar in rpivinta nivelului de trai implementat in romania, iar actualii conducatori sa fie acuzati ca-l plagiaza dorind fix acelasi lucru acuma. Mancati mai putin, 15 grade iarna in case, un bec in casa, familia sa traiasca intr-o singura incapere, nu mai spalati ci aerisiti hainele, spalati-va mai rar si cu apa rece, lucrati mai mult ptr salarii mai mici…etc. Toate astea rasuna azi din gura Comisiei Europene si a politrucilor nationali. Celor mai in varsta, va suna cunoscut?
    Dar asta n-ai voie s-o spui, nu?

  3. Luati-va pensii speciale, saracanilor contributivi!
    O sa se duca dracu PNRRul, dar pensiile noastre speciale o sa ni le platiti!
    Noi v-am facut pe voi, nu voi pe noi!
    Politrucilor, de toate culorile!

  4. La o casă de schimb în bucale un leu era azi dimineață 4,56 euro!!!!..o fi băut un ceai de tei la recomandarea lui isărescu,după ce la ascultat pe Iohannis la conferința de presă..

  5. Cad toate ca popicele incepand cu valutele occi si terminand cu gazele si petrolul, doar francul elvetian creste cate putin dar bine. De fapt, diferenta sau pretul valutelor la schimb in lei este exact nivelul de trai scazut in exces al compatriotilor care traiesc in Romania.

  6. Pe tine, la Facultatea de Economie de Științe nu te-o învățat de spirala inflaționistă?…La ce ajuta “indexarea” cu rata inflației?

    • Baiatu’ este specialist in toate ca orice USR-ist care flutura diplomele.

  7. UE e pe moarte, când va pieri (și va pieri negreșit) voi sărbători cu șampania cea mai fină (am deja achiziționată o sticlă). Mizeria asta „democratică” denumită UE mi-a făcut și încă îmi face prin politicile sale „anticovid”, „anti CO2” și „pro ID wallet” atâta rău în 2 ani cât nu mi-a făcut comunismul 25 de ani. În ultimii 2 ani am fost ofensat, calomniat, amenințat de „conducerea” României, sub imboldul UE de a lua o injecție criminală sub amenințarea pierderii dreptului de a-mi câștiga existența. Ura asta care o am acum împotriva celor care m-au transformat „peste noapte” într-un „terorist” și „analfabet” nu va pieri niciodată, îmi va supraviețui morții trupești și își va cere îndreptățirea. Va cere răzbunare înaintea Lui Dumnezeu! Apocalipsa cap 6 vs 10

  8. Acesti clauni din UE au acum dobanda negativa! In plina inflatie! Pana si claun Jerome a ridicat dobanzile desigur ca melcul ca sa nu strice smenul Wall Street-ului ca altfel cine mai baga banii in stocurile care cad daca poate lua o dobanda decenta? Mai devreme sau mai tarziu realitatea loveste BCE va trebui sa creasca dobanda masiv daca nu vrea inflatie de 300% si moneda ca in Botswana.

  9. Sandramaua Comunitara se duce vertiginos la vale. A devenit un experiment globalist periculos esuat al marii mafii olicarhice. Doar Verner se mai inchina in fata stapanilor europeni bagandu-i pe romani in ra-hat.

  10. klaun wiermer mai are o sarcina dictata de stapanii lui externi : sa bage musai Romania in raboi , apoi ranjeste satisfacut cu gura pana la urechi!! dar AUR URGENRT !! DEMITEREA lui klaun wiermer !!

  11. @celor 2 clevetitori

    Mai baieti , voi ati avut vreodata, in banala voastra viata ,un salar ?
    Sau ati fost rentieri ?
    Sau v-ati adunat zile/ munca la CAP ?
    Sau poare ati trindavit toata ziua sub soarele pasnic al Patriei ?

    Peste tot pe Terra salariile se indexeaza cu cota de inflatie .

  12. Specialisti financiari evrei ai SUA sunt mai tari decat specialistii financiari evrei ai UE. SUA cu datorii de aproape 30 mii de miliarde de dolari, adica praf, china produce tot si ei se dau cu moneda puternica. Hai mai, ca asta e din seria 67 mii de dolari un bitcoin * aca nada

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.