Anatol Șalaru: Ministrul Apărării într-o țară în război

Ministrul Apărării din Republica Moldova. Anatol Șalaru. Unionist declarat și cel mai vocal adversar al președintelui ales al Moldovei, filorusul Igor Dodon. A învățat românește din cărțile ascunse în pod de tatăl său și susține Unirea încă din 1988. Se consideră ministrul Apărării într-o țară în război și nu ezită să afirme că ”Rusia este singurul dușman natural al românilor”.

Cotidianul a stat de vorbă cu oficialul de peste Prut despre realităţile din Republica Moldova şi contextul geopolitic.

Cotidianul: Ce presupune acordul pe care ați spus că vreți să-l faceți cu România pentru paza spațiului aerian al Republicii Moldova?

Anatol Șalaru: În Armata Națională nu avem astăzi capabilități antiaeriene. De aceea, nu este o experiență nouă, a făcut acest lucru și Bulgaria, a votat în parlament. Spre binele nostru, vecinii noștri ne sunt prieteni, România și Ucraina nu au intenții agresive împotriva noastră, dar, pentru a proteja spațiul aerian, pentru a face operațiuni de poliție aeriană, de patrulare, și fiindcă România are aceste capacități, aeroportul de la Constanța, Kogălniceanu, unde există o bază aeriană, poate efectua în anumite perioade operațiuni de patrulare aeriană și noi ne-am simți mai protejați, fără a disloca pe teritoriul nostru anumite forțe străine, militari. Nici tehnic nu este nevoie, deoarece în 3-4 minute aceste avioane ajung deja la frontiera cu Republica Moldova, însă noi ne vom simți mult mai protejați în acest fel. La fel și cu antiaeriana, și cu radarele, să facă aceste misiuni de inspecție, sau de patrulare antiaeriană, de control asupra spațiului aerian.

Citiţi interviul integral în ediţia tipărită de luni, 5 decembrie, din noua serie Cotidianul

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.