ANCHETĂ/Analiza fiecărui cadru al filmului tragediei de la „Matei Balş”

Înainte de a pleca la ski, Klaus Iohannis a fost la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, dar nu pentru a da un semnal că a fost afectat de tragedia în urma căreia au murit şapte oameni, ci pentru a-şi justifica plecarea în weekend! A declarat atunci: „S-a reacționat extrem de rapid. În foarte puține minute, forțele de intervenție au intervenit, au stins focul, au mutat pacienții la alte spitale. Însă, din păcate, pentru CÎŢIVA a fost prea târziu. Totuși, ŢIN SĂ FELICIT forțele de intervenție pentru promptitudinea intervenției aici, la acest incendiu groaznic”.

Deci, pentru Iohannis, e vorba de „CÎŢIVA” morţi, iar forţele de intervenţie merită „FELICITATE”! Numai că lucrurile nu sînt atît de simple cum par în mintea sa, dusă cu gîndul la pîrtie şi la „Răvăşitoare”.

SIMULTAN CU „SALONUL MORŢII”, UN ALT SCURTCIRCUIT A AVUT LOC ÎNTR-UN SALON DEPĂRTAT

Echipa de investigaţii a ziarului „Cotidianul” a analizat cadru după cadru filmarea de 7:34 min (sînt, de fapt, două secvenţe, una de la ora 05:02:51 pînă la ora 05:05:21, cea de-a doua de la ora 05:19:15 pînă la ora 05:24:14), realizată de o cameră de supraveghere aflată vis-à-vis de Pavilionul 5 şi preluată de colegii de la „Radio Europa liberă”, iar rezultatele sînt de-a dreptul senzaţionale.

Coşmarul începe la ora 05:02:51, cînd în „Salonul morţii” apare prima flacără, care se stinge repede, urmată de un nor mic de fum.

În aceeaşi secundă, spre dreapta, la trei saloane mai departe, se vede că a fost UN ALT SCURTCIRCUIT! Filmarea surprinde exact acest moment (v. https://www.youtube.com/watch?v=mwIC7RZ8Jmc), pe care nimeni nu l-a sesizat pînă acum! Iată şi print-screen-ul de la ora 05:02:54:

Primul nor de fum dispare la ora 05:03:00, dar la ora 05:03:09 se vede cum pe geam iese un nor uriaş de fum, care se repetă la ora 05:03:21:

La ora 05:03:35, se vede pe film că în al doilea salon spre dreapta, în vecinătatea salonului unde a avut loc al doilea scurtcircuit, se aprinde lumina, probabil simţindu-se deja fumul din „salonul morţii”:

Urmărind cu atenţie filmul, observăm că la ora 05:04:43, în acelaşi salon în care a apărut acel scurtcircuit, se văd din nou flash-uri de lumină, semn că alt scurtcircuit se înregistra. Altă explicaţie nu există:

În parcarea din vecinătatea spitalului, la ora 05:05:14, vine în fugă un bărbat care se îndreaptă spre locul incendiului, care a fost identificat de colega noastră Alexandra Moadă ca fiind F.B., nimeni altul decît cel care a sunat la 112. Stînd de vorbă cu F.B., acesta i-a spus, în exclusivitate pentru „Cotidianul”, că avea maşina chiar în acea parcare şi îi era teamă că focul se va extinde spre ea. Nu avea telefonul la el, dar imediat ce s-a întors în casă, a sunat la 112, unde i s-a spus că deja sunase cineva de la spital să anunţe incendiul:

Prima maşină a poliţiei apare în cadru la ora 05:05:21 şi opreşte chiar sub geamul de unde ieşea un fum gros, dar fără flacără, semn că era vorba despre un foc ce ardea mocnit:

Următoarele cadre sînt extrem de importante. La ora 05:19:59 se vede cum o flacără imensă iese din geamul „salonului morţii”, care devine imediat imensă şi înfricoşătoare. Trecuseră deja 15:05 min. de la prima flacără din „salonul morţii” şi de la scurtcircuitul din salonul apropiat, semn că instalaţia de avertizare a incendiului nu a funcţionat! Imaginile ce urmează sînt cu adevărat apocaliptice:

La ora 05:21:46, avem exact momentul în care pompierii încep intervenţia, mai exact acela în care apare un pompier suit pe maşină, care încearcă o primă evaluare a situaţiei. Adică după 18:52 min de la primele flăcări din salon!

Abia la ora 05:23:31 se opreşte curentul electric în toată zona, inclusiv în spital, rămînînd aprins doar iluminatul stradal:

Această analiză făcută de echipa de investigaţii a ziarului „Cotidianul” lămureşte foarte multe lucruri despre incendiul de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, dar face şi cîteva dezvăluiri uluitoare despre împrejurările în care a apărut această tragedie, lucruri necunoscute publicului, dar, urmărind informaţiile oficialilor, avem impresia că unele din aceste dezvăluiri nu sînt cunoscute nici de către anchetatori! O scurtă sinteză a acestor dezvăluiri:

– 1. Nimeni nu a vorbit despre scurtcircuitul din celălalt salon, al treilea de la „salonul morţii” spre dreapta, şi nici de cel din al doilea salon! Din fericire, în aceste saloane nu s-au declanşat incendii.

– 2. Drept consecinţă, se pune întrebarea ce s-a întîmplat în „Salonul morţii”, din moment ce acolo s-a declanşat acel incendiu de proporţii, de o violenţă incredibilă, care a cuprins întreg salonul?

– 3. De ce nu s-a declaşat instalaţia de avertizare a incendiului, deşi, se ştie că aceasta exista? Traian Băsescu a citit duminică seara din Raportul înaintat în decembrie anul trecut de Raed Arafat către ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, după tragedia de la Piatra Neamţ, în care, la punctul 4, sesiza că tocmai la „Matei Balş” instalaţia de avertizare nu funcţionează! Nelu Tătaru n-a luat în seamă sesizarea, dar n-a făcut nimic nici actualul ministru, Vlad Voiculescu! Ba, chiar, nu l-a mai interesat nici pe Raed Arafat, cel care era şi atunci, dar este şi acum, şeful Situaţiilor de urgenţă şi secretar de stat!

– 4. Se ştie că, în timp ce autorităţile se felicitau pentru felul în care s-a intervenit în acest incendiu, un om era mort în baia „Salonului morţii”, fiind decoperit abia după cinci ore! Acesta se refugiase acolo şi poate că ar mai fi avut o şansă dacă pompierii şi cei de la ISU ar fi verificat acea baie!

În aceste condiţii, cînd dezvăluiri precum cele făcute de noi continuă să apară, este de neînţeles de ce autorităţile dovedesc că nu sînt în stare să rezolve astfel de situaţii, în schimb exploatează asemenea tragedii, deşi ar trebui să ştie că, mai degrabă, îşi compromit statutul.

Cum să interpretăm altfel declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis sau pe cele ale ministrului Vlad Voiculescu, ale secretarului de stat Raed Arafat sau ale lui Dan Barna, preşedintele USR, partid din care face parte şi ministrul Sănătăţii, în care se laudă pentru profesionalismul cu care s-a acţionat, în ciuda gravelor neregului semnalate de noi şi de ceilalţi colegi din presă?

Şi ar mai fi ceva de spus. Aşa cum se vede la intrarea în Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, pe o pancartă imensă, scrie că unitatea medicală a primit în 2015 o finanţare de 49.231.110,40 RON (aproximativ 10 milioane euro):

Conducerea Institutului n-a găsit de cuviinţă din aceşti bani să pună la punct şi instalaţia de avertizare de incendiu, astfel ca tragedia aceasta să nu se producă? Şi, dacă mai adăugăm la asta şi finanţarea uriaşă primită de prof. Streinu Cercel şi fiica sa de la Pfizer BioNTech, aşa cum spun dezvăluirile din ultima vreme (vezi site-ul ActiveNews), intrăm şi mai mult în ceaţă.

Iată, deci, că solicitările opiniei publice ca un lanţ de demisii să urmeze imediat îşi au temei chiar în aceste 7 (şapte) incendii majore din spitalele din România, derulate în ultimele trei luni, pentru care cineva trebuie să dea socoteală.

Cine însă să le ceară, din moment ce schiorul naţional Klaus Iohannis a găsit de cuviinţă ca a doua zi de la tragedia de la „Matei Balş” să plece la Păltiniş, cu întreaga suită, pentru a se relaxa pe pîrtie, alături de „Răvăşitoare”?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 19
Ion Spânu 1818 Articole
Author

19 Comentarii

 1. Am scociorât oleacă în arhiva blogului, să văz un fragment dintr-o postare din martie 20-20.
  Iacătă-o! (dacă doriți să recitiți, cu mintea retroactivă. Mai ales punctul 2 din acest amar histrionism)

  30 martie 2020
  „Mey, am câteva propuneri de maximă stringență:

  1. Să se taie imediat cheltuielile de înzestrare în M.Ap.N – banii de bombițe putregaiuri și rachetuțe ruginituri iar sumele respective să fie destinate protecției sociale, financiare, alimentare a populației cele mai vulnerabile: bunicii de la Brașov și aidoma ei, toate bunicile, toți bunicii fără un șfanț în casă.
  Extrapölând, toți sărăntocii, calicii, țâganii, amărăștenii sau sărmanii care n-au nici praf de făină cu care să-și învârtă o turtă și se roagă pe geam, la vreun trecător, să le cumpere și lor o pâine.

  La ce biohazard a devenit Kolonia Penitenciară și Experimentală Rröemenika, poa’ să fie și 40 de divizii muscălești la frontieră, și-i inviți să te invadeze și tot te lovești de un refuz politicos: „Niet” Mî ne hotim, spasiba oceni harașo! Mî predpacitaem atstavatisia zdesi na beregu rechi, piti vodcu i esti ikru.”

  Garantat 1 an de zile NU NE INVADEAZĂ NIMENI!
  Raytheon și Rheinmetall, aidoma băncilor, pot să aștepte și ele vreo 9-12 luni primirea haraciului din Kolonie

  2. să se purceadă imediat la impozitarea draconică a pensiilor șobolanilor și rozătoarelor de lux, iar din această resursă bugetară nou-creată să se purceadă la edificarea unui sistem medical de primă urgență de tip „Star Wars”.
  Și așa pe vreme de urgie, putorile judiciare și toți ceilalți paraziți sociali sunt TOTALMENTE INUTILI, pe cale de consecință că ne putem elibera oleacă de povara cumplită de a ține în spate aceste uriașe ordine, specii și subspecii de rozătoare de lux.
  […]

 2. Management-ul va răspunde vreodată, aici sau în orice speță similară ?!

 3. Mă intreb de poți construi un spital intr-o săptămână,.. așa precum au procedat chinezii,. doar nu sunt nici ei extratereștrii.. Și evident să sară siguranța la suprasarcina electrică,. De nu poți, păi rămâi oier bre,..și nu te lăuda cu istorie, tradiții, aptitudini inexistente..

 4. Cu tot respectul datora celor decedați (cu zile), dar imaginile de mai sus îmi amintesc de celebra vorbă a unui paraditor portocaliu: „ars ca pe șoareci”.
  Dar, acum, portocala paraditoare mi se pare a fi fost un gentleman: el îi ardea ca pe șoareci la modul slangul închisorilor circulă o vorbă:
  „Ce duce milițianul (la temniță) se întoarce.
  Ce duce popa, NU SE MAI ÎNTOARCE”.
  Așadar, din imaginile de mai sus, veritabilă eboșă a României ”lucrului bine fackut”, rămâne doar senzația sumbră și frisoanele „arsului ca pe șoareci” cu finalitate ireversibilă.
  În Rroemenika, „pas cu pas”, s-a atins un nou standard calitativ al „arsului ca pe șoareci”, inclusiv în ceea ce privește timpul de reacție în vederea „colectării șoarecilor arși”.
  Cineva să-mi dea o cizmă cu bombeuri metalice să-mi f*t una-n gură, în semn de profundă mândrie că sunt român!
  SUNT MÂNDRU că o parte din concetățenii mei sunt ”speciali” iar altă parte sunt „șoareci arși”.

 5. erata: „… îi ardea ca pe șoareci la modul metaforic, procedural.
  În slangul…

 6. LA NOI NU SARE SIGURANTA LA SUPRASARCINA , FIINDCA PRIN GRIJA ENEL nu mai avem sigurante de suprasarcina ci sigurante de antifurt , respectiv sar doar daca nulul este scurtcircuitat cu pamantarea sau cu caloriferul ca sa nu inregistreze contorul corect.

 7. Foarte bun articolul. Reiese incompetenta, nepasarea, nealocarea banilor acolo unde “arde”. Si inca nu se gaseste niciun vinovat???!!!

  P.S. Degeaba avem acum “mintea de pe urma”, ca asa a fost si dupa Colectiv, si dupa celelalte incendii din spitale, si nu s-a facut nimic ca sa se previna aparitia de noi situatii de acelasi gen, suntem condusi de oameni cu incompetenta criminala.

 8. Da’ amu, după un an de zile de la debutul psiho-pandemiei, răstimp în care s-a frecat cu sârg menta și buha și s-a bătut berbunca-n cant și dungă, avem parale pentru cumpărat bombițe putregaiuri și rachetuțe ruginituri de la … partenerul strategic?

  Da’ sunt parale pentru sponsorizat cercetările aceluiași partener în vederea dezvoltării centralelor nucleare modulare?

  Pentru astea sunt parale?
  Pentru „„specialii” sistemului național de represiune și terroare sunt parale?
  Pentru spitale și școli nu sunt?

  Apăăăăi, ȚARA ASTA ARE EXACT CEEA CE MERITĂ!
  —-
  (someone send me a boot with metal bombs… I AM SO PROUD TO BE ROMANIAN!)

 9. Cand ? Si Unde ? , au Explodat cele Doua Tuburi de Oxigen ?

 10. Miroase de la o posta ca a fost o mana criminala in spitalul vedetelor! Trebuie vazut cine sunt mortii! Dintr-un film rezulta ca nici dupa 20 de minute nu si-au facut aparitia pompierii.

 11. Mă,. de e vorba de furt, românu e atât de harnic, de nu crezi,.Uite, e in stare să defrișeze un parc, să vândă materialul lemnos și să ridice un bloc de 7 etaje in doar 5 luni,. Și, și deja și cu locatari in el..Iar guvernul se screme ca in 4 ani să facă doar fundația la trei spitale,. Deci ce concluzie tragi ?/

 12. Ma intreb, ce-l determina pe Dl Spanu sa invoce un raport caduc care ar consfinti ca in spitalul-pilot de tratare a VIRUSULUI BOLSEVIC CHINEZ, ultramodernizat cu instalatii si aparatura „nu ar fi functionat instalatia de alarmare” a
  concentratiei de FUM? Adica, instalatia exista cu multe luni in urma, fusese montata impreuna cu celelalte, probata,
  receptionata printr-un exercitiu simplu, dar „nefunctionala”!? Am vorbit ieri de acest tip de instalatii din spitalele
  moderne si racordarea lor la cele mai apropiate statii de pompieri si, iata, la Bals nu era functionala dupa cum spune
  un jurnalist credibil! Despre instalatia de sprinklere si drencere Dl Spanu nu a auzit si nu a citit in raportul CADUC
  ca ar exista, dar mai bine, altfel aflam ca si aceasta instalatie era…nefunctionala. Cum nici butoanele de urgenta de
  la paturile pacientilor si din camerele de baie nu au functionat!? Si atunci cine e de vina? Vinile se…disipeaza…
  Dar noi stim, nu toti, doar „Charlie” dusmanitul de prostacii Securitatii, ca Mongolul Ceacar a primit in ultima vreme
  doua lovituri mortale din partea Securitatii pentru ca nu s-a multumit cu sinecura de AGENT BOLSEVIC la Filiala Comintern Bruexelles si sa taca, Dracului, devenind si mai vocal ca pe vremuri cand distrugea Romania…Prima lovitura dura a fost
  trimiterea la plimbare a facaturii sale de partid si a doua trimiterea la Rahova a amantei date la Cocos ca sa vomite oua
  de aur si a fiicei carnivore de masculi corupti pentru 12, respectiv 15 ani!!! Un monstru care a aranjat telefonul de avertizare de „bomba” pentru destabilizarea dispozitivului unei sentinte solicitate de procurorii Kukuvelei sale dragi
  putea aranja un mic Colectiv, convins ca Securitatea si DnA l-au lovit cu consimtamantul elevului sau care si-a depasit maestrul…

 13. de ce i se spune lui voiculescu-VOTCULESCU
  sau lui iohannis-HAUS KLAUS
  ghici ghinionul nostru
  da fu ales

 14. Deci Arafat a sesizat dar tot e vinovat ca nu s-a mai interesat !? Pai trebuia sa urmareasca si executarea ? Avea aceasta atributie ?
  Vad ca se urmareste cu ostentatie invinuirea lui Arafat. Mi se pare evident.

 15. Articol excelent si FOARTE RELEVANT! Astept punctul de vedere al pompierilor- nu a anchetatorilor – care sa ne spuna cum se cheama in abecedarul lor un incendiu izbucnit din doua sau mai multe locuri? Management defectuos? Privatizarea DE URGENTA A SPITALELOR DE STAT din Romania? Sau altfel?

 16. Pai camerele de luat vederi de la Bals functionau? Eu credeam ca nu! Oricum tot aerotermele e de vina, ca nu se ducea Iohanis atat de linistit la schiat!

 17. Analiza analizelor ca să avem ce scrie că de citit, ne-am plictisit.Întrebare unică:au avut temperatura de spital,la ATI, în spitalul analizat?Astfel veți pricepe de ce se suprasolicită prizele, peste aceea a necesităților în terapia de la ATI.Punct.

 18. Privatizarea spitalelor din Romania este singurul mod de a tine un menegement corect al functionarii institutiei.Personal calificat ,responsabil, fara incarcarea schemei cu fel si fel de pile incompetente, care nu isi pot justifica fisa postului.Externalizarea serviciilor de mentenanta a unitatilor cum ar fi;bucatarie, curatenie, electricitate, apa-canal, pompieri,contabilitate.caldura.Atunci vor fi bani penru o buna functionare.Sau macar sa se inceapa experimental cu cateva spitale.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.