Andrei Pleşu – succesorul pe viaţă al lui George Soros la „Fundaţia pentru o societate deschisă“

Poate că nu vă vine să credeţi: informaţia că Andrei Pleşu este oficial succesorul lui George Soros la conducerea „Fundaţiei pentru o societate deschisă“ era postată chiar pe pagina acestui ONG şi am descoperit-o întîmplător în timpul unei documentări recente! Această informaţie explică desele referiri ale lui Andrei Pleşu în spaţiul public, în care îl ridică în slăvi pe George Soros, taxîndu-i drept complotişti de cea mai joasă speţă pe toţi cei care îndrăznesc să spună ceva împotriva miliardarului american.

Citim şi ne minunăm: „Consiliul Fundației este cel mai înalt for de guvernare a organizației și veghează la bunul mers al acesteia. Consiliul Fundației este format din trei membri numiți pe viață, care au preluat prerogativele fondatorului Fundației. Cei trei membri sunt: Andrei Pleșu, Levente Salat, Renate Weber“!
Tot de pe site-ul „Fundaţiei pentru o societate deschisă“ aflăm şi confirmarea oficială că George Soros este fondatorul ONG-ului.

Aşadar, chiar directorul executiv al „Fundaţiei pentru o societate deschisă“, Gabriel Petrescu, spune: „Deși Fundația se desprinde oficial de fondatorul său, George Soros, devenind independentă, asemenea tuturor organizațiilor înființate de George Soros în Europa Centrală și de Est, membre ale rețelei Open Society Foundations, o echipă de 30 de oameni duce mai departe activitatea începută acum 24 de ani și promovează în continuare valorile societății deschise“.

Avem în faţă deci cîteva informaţii foarte importante, furnizate chiar de site-ul „Fundaţiei pentru o societate deschisă“:

– 1. în toată Europa Centrală şi de Est, ONG-urile din reţeaua „Open Society Foundations“ (Fundaţia pentru o societate deschisă), principala fundaţie a lui George Soros, s-au transformat în fundaţii „independente“;
– 2. fondatorul acestora este recunoscut ca fiind George Soros;
– 3. aceste ONG-uri continuă activitatea începută acum 24 de ani;
– 4. „Consiliul Fundaţiei“ este cel mai înalt for de conducere al „Fundaţiei pentru o societate deschisă“, preluînd prerogativele „Fondatorului“, adică ale lui George Soros;
– 5. Consiliul Fundaţiei“ este format din 3 membri aleşi pe viaţă: Andrei Pleşu, Levente Salat, Renate Weber.
Surpriza uriaşă este prezenţa lui Andrei Pleşu în fruntea acestui „Consiliu al Fundaţiei“, întrucît ceilalţi doi au fost ani de zile şi în conducerea „Fundaţiei Soros pentru o societate deschisă“: Levente Salat a fost chiar de la început directorul filialei Cluj, iar Renate Weber a fost chiar directorul întregii reţele din România!

Levente Salat, colegul lui Pleşu, susţine autonomia Transilvaniei

Despre Andrei Pleşu şi Renate Weber ştim că amîndoi au fost consilieri prezidenţiali ai lui Traian Băsescu la Cotroceni: Andrei Pleşu între 20 decembrie 2004 şi 3 mai 2005 şi Renate Weber între decembrie 2004 şi decembrie 2005.

Despre Levente Salat ştim că este unul dintre adepţii autonomiei Transilvaniei! Informaţia este publică, încă din iunie 2013, cînd jurnalistul Dan Tănasă a publicat pe blogul său acest document provenit chiar de la Guvernul României.

După cum se vede în document, Salat Levente şi-a prezentat prelegerea „Perspectivele autonomiei în Transilvania“, în prezenţa fostului premier al Ungariei Bajnai Gordon, la o consfătuire organizată de guvernul României în mandatul lui Victor Ponta, prim-ministru din partea USL, adică al coaliţiei PSD – PNL!

Ce spune Andrei Pleşu despre George Soros

Acum poate că opinia publică din România înţelege mai bine de ce Andrei Pleşu este unul dintre marii apărători ai imaginii lui George Soros! Iată doar un exemplu care arată susţinerea publică a lui Andrei Pleşu pentru George Soros.

În emisiunea „În fața ta“ de la Digi 24, Andrei Pleşu a făcut o declaraţie care a fost apoi preluată de mulţi purtători ai lozincii #Rezist: „Ideea că un bătrân de 90 de ani manevrează planeta mie mi se pare de un comic uriaș. Pe de altă parte, văd că e o idee care prinde și pentru că dă explicații inexplicabile“.

Această declaraţie venea chiar în momentul în care presa din România începuse să scrie tot mai des despre implicarea lui George Soros în politica din România şi avea rolul de a minimaliza acest subiect, ceea ce s-a şi întîmplat, căci a fost preluată în diverse nuanţe de cei care au fost finanţaţi de Fundaţiile Soros!

Iată însă cîteva pasaje din această emisiune, în care Andrei Pleşu vorbeşte despre George Soros:

„Soros acum este interzis și în Ungaria de domnul Orban. De altfel, a avut un destin foarte interesant. În Ungaria era tratat ca evreu și antipatizat, în România era văzut ca ungur și era antipatizat, în Rusia era considerat american și antipatizat. Prin urmare, oriunde se ducea, avea un portret sinistru. Ideea că un bătrân de 90 de ani manevrează planeta mie mi se pare de un comic uriaș. Pe de altă parte, văd că e o idee care prinde și pentru că dă explicații inexplicabile. E greu să înțelegi că un guvern ajunge să fie atât de incompetent și de netalentat în materie de guvernare. E mai la îndemână să inventezi o chestie în care guvernul devine piesă secundară, iar important e că se trag niște sfori. Cu mentalitatea asta nu o să facem niciodată nimic“.

– „Teoria conspirației are un succes extraordinar. E un fel de a pune batista pe țambal. E și o formă de lipsă de patriotism. Patriotismul, după mine, înseamnă să crezi în vigoarea nației, în resursele ei, să crezi în inițiativa ei și în buna orientare și în eficiența ei. Dacă ni se spune mereu că noi suntem formidabili, dar și în același timp numai cine nu vrea nu ne încalecă, ba Soros, ba Bruxelles-ul, ba Putin, tot timpul suntem victime. Eu nu cred că a fi victimă e o virtute. Și, în orice caz, nu e o virtute patriotică. Să ne hotărâm: ori suntem victimele unei conspirații, care ne-a castrat definitiv și o face în continuare, ori suntem ditamai națiunea respectabilă și eficientă? Mi se pare o contradicție între această amplă teorie a conspirației și am auzit de curând și o chestie jignitoare de-a dreptul: sașii sunt o adunătură de naziști. Bun, atunci ungurii sunt hortyști și românii sunt haiduci și cu asta punem istoria în conserve“.

– „Amintiți-vă că atunci când au izbucnit evenimentele din Timișoara în 1989, prima explicație dată de Nicolae Ceaușescu a fost că e vorba de huligani și de agenturi. Când a fost Piața Universității, Ion Iliescu a spus că e vorba de golani și de infiltrați, de incitări, cum a spus și acum, de altfel. A fost și un analist politic de curând, care încă de atunci susținea că demonstrația din Piața Universității era organizată de serviciile secrete franceze. Nu se știe brusc de ce erau francezii așa de implicați“.

– „E vorba și de un nivel al unei categorii de populație care se amuză să afle secrete. Tot ce este o țesătură ocultă pare interesant, plauzibil. Altfel, e plicticos. Pe de altă parte, cei care lansează teoriile și cei care le preiau și le difuzează sunt oameni care, întrucât au o teorie despre dedesubturi, se cred mai inteligenți decât ceilalți. Există o voluptate a penumbrelor, a rădăcinilor obscure, care au același succes cum au filmele de groază, filmele cu bătăi. E trist, dar nu e prea surprinzător“.

Emisiunea de la Digi 24, post patronat de Zoltan Teszari, în care a fost invitat Andrei Pleşu, poate fi inclusă ca exemplu în orice manual de dezinformare şi manipulare! Ea a fost realizată în seara de 19 februarie 2017, în timpul manifestaţiilor de protest din Piaţa Victoriei pe marginea Ordonanţei 13. În presă apăruseră deja mai multe articole, preluate şi de unele televiziuni, potrivit cărora organizatorii acestor proteste erau mai multe ONG-uri finanţate de George Soros.

În acest context, Andrei Pleşu a simţit nevoia să iasă public şi să pună aceste dezvăluiri pe seama „teoriei conspiraţiei“, adică în cîrca unora care cred că totul se datorează unui complot mondial împotriva României! Cu alte cuvinte, cei care spuneau că Soros este implicat în protestele din România sînt nebuni care „se cred mai inteligenți decât ceilalți“! Sigur, metoda este puerilă, însă s-au găsit destul de mulţi adepţi care au împrăştiat-o, mai ales că era susţinută de un intelectual ca Andrei Pleşu.

Iată însă că prezenţa lui în conducerea „Fundaţiei pentru o societate deschisă“, numit pe viaţă ca succesor al lui George Soros, lămureşte pe deplin care este rolul lui Andrei Pleşu în spaţiul public românesc. Şi nu este un rol nou pentru Andrei Pleşu. Totul a început în 1978, cînd, potrivit dezvăluirilor fostului ministru Mircea Maliţa, PCR l-a trimis pe tînărul Andrei Pleşu în Indonezia, la conferinţa internaţională „Arta şi Viitorul“.
P.S. Reamintim că soţia lui Andrei Pleşu, Catrinel Pleşu, fostă Petrulian, a fost racolată de DIE, încă de la 18 ani, avînd numele de cod „Maria“. A fost apoi numită director al Centrului Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român (ICR), în mandatul lui H.-R. Patapievici. Deci, vorba poetului: „Toate-s vechi și nouă toate“!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.