Angajații ANRE și-au bugetat lefuri între 2.500 și 10.000 de euro lunar

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie, instituţia care stabileşte preţurile pentru români la electricitate, gaze şi agent termic, a trecut în bugetul pe 2017, la rubrica „Cheltuieli de personal“, o sumă de 72,97 milioane de lei, la cheltuieli totale de 85,6 milioane de lei. Din această sumă, aproape 57 de milioane de lei reprezintă cheltuieli salariale în bani.

La cei circa 280 de angajaţi, rezultă o sumă medie uluitoare pe care o primesc aceştia ca salariu: 204.000 de lei anual, adică 17.000 de lei lunar brut, peste 11.000 de lei net. Acest pachet salarial îi face pe angajaţii ANRE să fie printre cei mai bine plătiţi salariaţi din sistemul de stat, la egalitate cu controlorii de trafic de la ROMATSA. Deşi de stat, Autoritatea nu primeşte însă finanţare de la buget. Aflată sub controlul Parlamentului, ANRE se autofinanţează din taxele şi tarifele pe care le impune pentru activităţi în domeniul energiei. Bugetul instituţiei este aprobat tot de Parlament.

Defalcat, fondul salarial al angajaţilor ANRE pentru 2017 conţine o sumă de 39 de milioane de lei pentru „salarii de bază“, 3,45 milioane de lei „indemnizaţie de conducere“, 8,1 milioane de lei „spor de conducere“, „fond de premiere trimestrial“ de 2,75 milioane de lei sau „indemnizaţii plătite unor persoane din afara unităţii, de 2,2 milioane de lei“. Pe lângă aceste sume, angajaţii vor mai primi şi tichete de masă şi tichete de vacanţă, în valoare de 3,3 milioane de lei.

Comparând cu bugetul pe 2016, observăm că, în acest an, fondul de salarii creşte semnificativ. Astfel, cheltuielile de personal au urcat de la 64 de milioane de lei la 73 de milioane de lei, iar cheltuielile cu salariul au urcat de la 51,7 milioane de lei la 57 milioane de lei. Contribuţiile către bugetele de asigurări de stat se ridică şi ele la un cuantum de 13 milioane de lei.

Media salarială a angajaţilor din cadrul Autorităţii este foarte mult ridicată de indemnizaţiile şefilor. Aici găsim salarii cu adevărat impresionante. Raportându-ne la declaraţiile de avere din 2016 (pentru 2017, încă nu au fost completate), putem vedea cum preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, încasează o sumă anuală de 525.580 lei din salariu, adică circa 44.000 de lei lunar, circa 10.000 de euro. Vicepreşedintele Emil Calotă câştigă anual 468.010 lei, adică 39.000 de lei lunar, echivalentul a circa 9.000 de euro.

ANRE are şi un Comitet de Reglementare, format din patru­ membri, doi fiind Havrileţ şi Calotă. Ceilalţi doi membri, Zoltan Nagy şi Gheorghe Barbu, potrivit declaraţiilor de avere, au salarii anuale de câte 396.221 lei, adică 33.000 de lei lunar – circa 7.000 de euro.

Toţi membrii din Comitetul de Reglementare au salarii mărite faţă de 2014. La acel moment, preşedintele câştiga circa 9.000 de euro lunar, vicepreşedintele – 8.000 de euro, iar ceilalţi doi membri – câte 6.000 de euro. Este de presupus că toţi ceilalţi angajaţi au avut, la rândul lor, salarii mai mari.

Referindu-se la angajaţii ANRE, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, în prezent consultant Deloitte, preciza că „sunt circa 300, însă doar 30 lucrează în realitate, restul fiind prieteni de pe la partid care au lipit afișe“. În replică, într-un comunicat, salariaţii i-au răspuns că „exprimarea în spaţiul public a unor afirmații nefondate privind activitatea şi angajaţii ANRE constituie o formă de presiune asupra instituţiei noastre şi că aceste opinii pot fi reflecţia unor posibile interese ale operatorilor economici reglementaţi care au încheiat contracte pentru servicii de consultanţă cu Deloitte România. Apreciem că, în decursul ultimilor 3 ani și jumătate, prin elaborarea de către specialiş­tii ANRE a peste 4.500 de acte de reglementare (ordine și decizii), în conformitate cu obligaţiile ce derivă din legislaţia primară şi cea europeană, instituţia noastră şi-a validat misiunea conferită prin lege, acest fapt fiind confirmat de evaluările de țară ale Comisiei Europene, Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale“.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elabo­rarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale, în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor. Prin aceasta, ANRE are control asupra pieţei energiei, estimată la circa 30 de miliarde de euro.

Veniturile proprii ale ANRE provin din tarife percepute pentru acordarea de licenţe, autorizaţii şi atestări, contribuţii anuale percepute operatorilor economici reglementaţi din sectorul energiei electrice şi termice şi al gazelor naturale, precum şi din fonduri acordate de organisme internaţionale. Nivelul acestora se stabileşte anual prin ordin al ANRE, în condiţiile legii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Macovei 1 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.