Angela Gheorghiu, gest special pentru muzica românească

Fascinanta Angela Gheorghiu

Soprana Angela Gheorghiu a lansat în format digital patru melodii renumite românești, interpretate alături de prestigioasa Royal Philharmonic Orchestra, dirijată de Gavin Greenaway, compozitor și pianist distins cu premiul Emmy.

Cele patru piese celebre sunt Sanie cu zurgălăi, Barca pe valuri, Ionel, Ionelule și Mai spune-mi că nu m-ai uitat și sunt disponibile pe iTunes, Amazon, Deezer și Spotify.

Ideea de a înregistra aceste piese mi-a venit natural, pentru că am ascultat mereu diferite stiluri de muzică, pop, jazz, muzică populară sau rock și m-a încântat să le explorez”, spune Angela Gheorghiu. ”Toate cele patru piese sunt foarte cunoscute în România și le ascult de când eram copil.”

Sanie cu zurgălăi a fost compusă de Richard Stein și cântată și de Edith Piaf, în varianta – Johnny, tu n’es pas un ange. În România se cântă mai mult ca o melodie populară, în afara țării este mai degrabă o piesă de jazz.

Barca pe valuri este considerat cel mai faimos vals din lume și toată lumea a ajuns astfel să-l asimileze, în mod greșit, valsurilor vieneze. În realitate, este un vals compus de compozitorul român Iosif Ion Ivanovici și se numea inițial Valurile Dunării. În 1946, compozitorul Saul Chaplin împreună cu cântărețul și compozitorul din Europa de Est, Al Jolson, au adaptat valsul românesc și au compus Anniversary song pentru un film american, fapt care a făcut această melodie celebră în întreaga lume, fiind înregistrată de marile staruri ale muzicii precum Bing Crosby, Frank Sinatra, Andy Williams, Anne Shelton și chiar Tom Jones.

Ionel, Ionelule compus de George Sbârcea, este un cântec interpretat în toate formele muzicale în România și este extrem de popular datorită versurilor sale comice. A fost cântat de cântăreți, dar și de mari actori pentru că nu este doar o partitură muzicală, ci și una… teatrală.

Mai spune-mi că nu m-ai uitat este compus de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian, ambii creatori fiind bine cunoscuți în România. Inspirația Angelei Gheorghiu în alegerea acestui cântec special a venit de la interpretarea minunatei Doina Badea.

Toate aceste piese sunt doar primele pe care le-am înregistrat alături de Royal Philharmonic Orchestra și Gavin Greenaway, la Air Studio din iubita mea metropolă britanică, Londra” povestește Angela Gheorghiu. ”România are o bogăție melodică și ritmică uimitoare și de aceea am considerat întotdeauna că trebuie să promovez muzica românească în întreaga lume. Fiind cântăreață de operă, a trebuit să găsesc o formulă stilistică și muzicală cât mai potrivită pentru vocea mea, așa că am ales un stil jazzy pentru aceste piese. Într-o zi, eram la New York pentru spectacolele mele de la Metropolitan Opera, și l-am întâlnit pe muzicianul de jazz român, Damian Drăghici, căruia i-am cerut părerea despre cele patru melodii românești pe care intenționam să le înregistrez. Damian s-a oferit să contacteze muzicieni americani, care să realizeze orchestrațiile acestor melodii, motiv pentru care le mulțumesc tuturor, din toată inima.”

Astfel Sanie cu zurgălăi a fost orchestrată de Jorge Calandrelli, Mai spune-mi că nu m-ai uitat, de Oscar Castro Neves, Barca pe valuri și Ionel, Ionelule de Chris Boardman.

În cariera mea am încercat să demonstrez că orice stil de muzică are o calitate extraordinară dacă muzica este bine făcută, și că muzicienii clasici se pot apropia și pot interpreta muzică pop, jazz sau rock. Aceste înregistrări sunt doar un început, în dorința mea de a oferi publicului mai multe momente de vis, o stare de bine, uneori puțină melancolie, dar mai ales optimism și bucurie în aceste vremuri tulburi, în care avem nevoie de muzică bună. Voi continua căutările mele în vastul repertoriu românesc și internațional pe care încă nu l-am explorat vocal. Sper că bucuria mea vă va molipsi pe toți, pentru că avem nevoie de muzică, avem nevoie de artă în viața noastră,” încheie Angela Gheorghiu.

https://w.lnk.to/agr

Pentru cariera sa extraordinară, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor și Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordate de Guvernul francez.

Angela Gheorghiu este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşial Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și al Universității București. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către Președinția României, iar doi ani mai târziu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate. 

În 2015, Angela Gheorghiu a primit European Cultural Award pentru Muzicăla Dresda, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la unificarea Germaniei. 

Iar anul 2018 i-a adus Angelei Gheorghiu echivalentul Grammy-ului francez, premiul Victoire d’Honneur.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

1 Comentariu

  1. Ce o fi apucat-o pe aceasta Doamna sa se expuna, mondial!!!, acum cativa ani, compromitandu-se rau de tot, sa nu zic ca s-a facut de ras,, cu derbedeul Oatu? El e un Gutza care canta opera.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.