Angela Gheorghiu, pe scena „Royal Opera House Muscat” din Oman

La invitaţia Royal Opera House Muscat, marea soprană Angela Gheorghiu concertează în capitala Sultanatului Oman, miercuri, 25 aprilie. Cunoscută fiind buna colaborare a celebrei cântăreţe cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi cu dirijorul Tiberiu Soare, Angela Gheorghiu a dorit ca, şi de aceasta dată, muzicienii români să îi fie alături. Invitaţia l-a inclus şi pe tenorul Ştefan Pop, una dintre cele mai apreciate voci ale momentului în viaţa muzicală internaţională. În prima parte a serii se vor cânta lucrări de George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino, George Grigoriu, iar după pauză, arii şi duete din opere de Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Ruggero Leoncavallo.

Tenorul Ştefan Pop a obţinut prestigioase premii, precum locul I la Concursul Internaţional de Muzica de la Seul şi premiul I la concursul “Operalia”, de la Scala din Milano, prezidat de binecunoscutul tenor Placido Domingo, ambele în 2010. Este absolvent al Liceului de Muzică din Bistriţa şi al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi şi-a făcut debutul internaţional la Opera din Roma în rolul lui „Alfredo” din „La Traviata”.

Grandioasa Operă din Oman

Angela Gheorghiu este un „superstar” al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti români de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la “Covent Garden”, cu „Boema” de Puccini. În acelaşi an a debutat pe scenele renumitelor “Metropolitan Opera” din New York şi “Opera de Stat” din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii. În 2010, Angela Gheorghiu a primit titlul de artista anului la cea de-a 11-a ediţie a “Classical Brit Awards”, la Londra, trofeu pe care l-a câştigat şi în 2001. Totodată, în 2010, soprana a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor.

Este primul turneu al instrumentiştilor români în Sultanatul Oman, unul dintre cele mai bogate state ale lumii.

Scena finală din Turandot, în regia lui Franco Zeffirelli, care a inaugurat Opera din Oman

Royal Opera House Muscat este cel mai important centru cultural artistic din ţara gazdă. Este primul teatru de Operă din Golf şi al doilea din lumea arabă după Opera din Cairo. Edificiul monumental se întinde pe o suprafaţă de 80.000 de metri pătraţi. A fost inaugurat în luna octombrie a anului 2011 cu o superproducţie “Turandot” de Giacomo Puccini, sub bagheta lui Placido Domingo. Construit la dorinţa sultanului Qaboos Bin Said, edificiul de dimensiuni monumentale reflectă concepţia contemporană arhitecturală a Omanului. Capacitatea sălii în care se va cânta este de 1.100 de locuri, iar scena şi instalaţiile de sunet şi lumină sunt conforme celor mai înalte standarde ale tehnologiei de astăzi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.