Anonimul și performerul: laureații premiilor cotidianul.ro

Pentru al patrulea an consecutiv, cotidianul.ro și-a onorat laureații. În cadrul festiv al ceremoniei ce a fost găzduită de Sala New York a Hotelului Pullman din București, cotidianul.ro i-a premiat pe aceia dintre români care s-au aflat printre performerii anului 2013, fiecare în domeniul său de activitate.
Pe o vreme potrivnică – aproape o iarnă în miez de primăvară – și în vremuri potrivnice – mitocănia din discursul public prezidențial ridicată la rang de politică de stat, mizeria cocoțată la rang de politică editorială pentru o bună parte din media, nepăsarea față de semeni, agățată la butoniera existenței multora dintre noi -, o parte dintre elitele României și-au rupt din timpul prețios al domniilor lor și au onorat cu prezențele lor ilustre, Gala Premiilor Omul Anului 2013-cotidianul.ro.
Cornel Nistorescu a vorbit, în debutul ceremoniei, despre cotidianul.ro și despre efortul de a exista în aceste vremuri:
”Săptămîna patimilor ne luminează și ne întristează. Să mulțumim Domnului că ne îngăduie și suntem sănătoși. Și încă nu am închis firma, ziarul, că nu tăcem și că ne putem face meseria.”
Directorul cotidianul.ro a venit și cu explicații: ”Sunt vremuri grele, vremuri în care multe societăți comerciale sau mass media dispar, vremuri în care un erou al războiului mondial,un erou și personaj preferat al scriitorului Dumitru Radu Popescu, la peste 80 de ani doarme pe jos și n-are casă.”
A urmat și o scurtă istorie a acestor ceremonii care au început în 2011: ”Premiile Cotidianul.ro intitulate Omul Anului s-au născut în urma cu patru ani de zile, cînd împreună cu Alin Ursu, pe atunci la Angelli Romania, am început proiectul. Îi mulțumesc și acum pentru sprijin și pentru prietenie.”
”Susținem valori românești,personalități care au făcut din România un loc încărcat de sensuri pozitive. Să sperăm că țara, peste ani, va ține minte eforturile dumneavoastră, succesele pe care încercăm să le subliniem. Și n-o să procedeze ca și în cazul eroului Marin Lungu, cel decorat de toate regimurile și uitat de aproape toți compatrioții.”, a fost speranța exprimată în numele publicației cotidianul.ro.
Cotidianul.ro i-a mulțumit proprietarului Domeniului Coroanei și Cerealcom Dolj S.A., Mihai Anghel, cel care a fost desemnat Omul Anului la ediția de anul trecut și care în acest an a dăruit vinul ce a fost turnat în cupele ridicate pentru laureați. ceremonie.
La Segarcea Familia Anghel, într-un loc devastat de agricultura socialistă a făcut minuni și a izbutit un brand care face înconjorul lumii.
Ceremonia decernării premiilor Cotitdianul.ro – Omul Anului 2013 a început atipic: prima categorie premiată a fost cea a cititorilor noștri.Adică Omul Anului-Anonimul. Alexandra Dumitriu, marketing manager, cea care a inițiat și gestionat acest proiect a vorbit despre un lucru greu dar care ne obligă pe toți la solidaritate: copiii cu autism. Alexandra Dumitriu s-a referit la eforturile Danielei Bololoi, președinta Asociației Copiiilor cu Autism, mama unui copil cu acest diagnostic. Care s-a ridicat deasupra acestui dat și a încercat să îi țină piept, venind în sprijinul altor familii cu astfel de copii. Daniela Bololoi a primit premiul pentru eforturile sale de a-i sprijini și pe alții aflați în situația domniei sale, prin înființarea – cu ajutorul donațiilor și al sponsorilor, adică al oamenilor cărora le pasă – primului Centru de Diagnostic și Evaluare pentru copiii cu risc de autism. Pledoaria acesteia, căreia i se alătură și cotidianul.ro, este aceea pentru drepturi egale pentru micuții cu acest dat. Daniela Bololoi a povestit cum a reușit să împace două posturi: aceea de mamă ”cât mai bună” pentru copilul său și pe cea a președintei organizației prin care au fost recuperați 140 de alți copii și sprijin pentru mulți alții. ”Premiul pe care îl primesc aici i se datorează băiețelului meu”, a încehiat Daniela Bololoi.
Premiul Secțiunii Teatru a Omului Anului 2013-cotidianul.ro a mers către actorul Teatrului Național București, Marius Manole, ”un actor formidabil, un om de o rară modestie”, după cum îl descria Cornel Nistorescu.
Actorul, care și-a trecut în revistă rolurile pe care le-a jucat anul trecut, a avut un cuvânt de mulțumire pentru regizorul Felix Alexa, cel care l-a descoperit la Brăila, care l-a distribuit în spectacole, și care ”s-a bătut” să fie adus la Teatrul Național București.
Actrița Lamia Beligan a urcat pe scena Sălii New York a Hotelului Pullman din București pentru a-și onora, cu un laudatio, colegul de scenă de la Naționalul bucureștean, pe regizorul Felix Alexa. După cum spunea actrița, ”teatrul nu e un cămin liniștit. Lui Felix Alexa îi plac provocările. Premiul reprezintă recunoașterea valorii spectacolelor puse în scenă anul trecut de Felix Alexa”.
Felix Alexa a acceptat că distincția conferită de cotidianul.ro reprezintă ”un premiu pe care îl voi avea toată viața. ” Felix Alexa a vorbit și despre privilegiul de a lucra pe scenă cu generații diferit de actori dar nu diferiți ca valoare: Radu Beligan la 95 de ani, Felix Alexa, la 35 de ani. ”O diferență de 65 de ani.Dar, pe scenă nu există vârstă”.
Secțiunea Arte Plastice a Premiilor cotidianul.ro l-a avut ca laureat în 2013 pe ”Câlția Magnificul”, după cum îl numea Magdalena Popa Buluc pe pictorul Ștefan Câlția. Maestrul Câlția a mulțumit pentru premiu și a spus câte ceva despre ceea ce îl definește ca artist: ”Nu fac altceva decât să fac curat în locul meu și să iubesc. Vă doresc același lucru!”.
Rămâneți pe cotidianul.ro, revenim cu celelalte premii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.